Rabu, 7 September 2011

16 Ogos 1988 ....16 Ogos 2011 genapla 20 tahn jadi penjawat awam..DARI KERANI RENDAH...PEN AKAUNTAN SKS...KONTRAK...TETAP...15 SEPT AKU MELANGKAH LAGI...SYUKUR ALHAMDULILLAH  ....

Jumaat, 2 September 2011

Pokok . ..tumbuh tumbuhan.. daun ...bunga ..aku memang menyukaimu..



yang paling aku ingat aku suka tengok warna hijau pensel warna LUNA semenjak kecil...renung dan renung dan renung warna tu dibawah rumah...sambil mencangkung

warna tu jatuh dari celah lantai rumah lama ku di Kg Selamat yg dah tak wujud lagi sekarang ni.... renung dan renung... tapi masa tu tak de la taksub sangat...

ketika di UITM aku mula menyedari warna hijau adalah warna yang paling aku suka..hijau pucuk pisang....ketenangan pada warna ini....kenangan kenangan...

cadar hijau, langsir hijau...I LIKE

bertunang pun pakai baju hijau..save the green...

kakak kat ofis pun tau aku minah hijo..
tapi tula kalau pakai tudung ijo muka gelap la sikit..sebab aku ni bukan jenis yg terang benderang kulitnya..

farmville memegnet kan aku kat kaler ni...mula - mula macam macam tumbuhan yg aku tanam...

tapi tertarik sangat pokok mountainebony ..sebab ada kaler purple...eh eh da purple pulak..terikut2.. da mula nampak cantik lak kaler tu..sebenornya..kaler tuh favourite anakku Halimaton Saadiah...juga favourite kawan sebelah meja. Intan Marlia..tu aku namakan blog ni mountain ebony... kalau letak vemma da ramai letak ..nanti tak nak dema layan ... aku layan fv dan masih ketagih fv nak dpt level 100 ..huh..abah budin selalu saun ape dapat berkebun ni..dlm ati..kengkawan satu angkatan la bang..
tingkatkan relationship dengan prospek.

real mountainebony..

farmvile mountainebony

xplore2 terjumpa lak mat saleh ni nye blog pasal kebun ..thyme square..aku suka ..
ada gambo ladang bawang dan tumbuhan yg tak pernah aku dengar namanya...

semasa diMuar aku terlihat kalendar edible garden felda ..aduh,, sukanya aku tengok rasa nak mintak je kalendar tu kat Rani..segan pulak...wah segar2 segar sayuran dihalaman rumah...hijau pelbagai jenis hijau..saiz ..daun pelbagai saiz....i very likeee..infact rumah Rani pun banyak tanaman bunga ....sebaris orkid purple pink mengenangkan aku mengenai MUAR...

tapikan aku suka jugak warna lain...tapi hijau dihati satu ketenangan...

aku suka tengok tumbuhan yang aku tanam..semai...berakar dan berdaun ..aku akan berkata2 dalam hati dengan makhluk ini..kak odah pernah memberi info berguna..pokok2 ni berzikir..wah ...sejuk ati mendengarnya...

Tanah Merah...aku amek pokok masa hari hujan..bunganya warna purple pink...

Inas...kakak tu kasi...sebab aku tanya ni pokok apa..pelik nampaknya...

Cukai..pokok bunga warna peach...

Perth ..(Petaseh)..kak Teh kasi...

bunga raya pink...sekolah teknik seremban...













teringat lagi bunga matahariku dipetik bila aku tak de rumah...masa tu di Wangsa Maju..rumah tingkat 4..sakit ati...
di flet aku tanam serai, koleksi bunga dari pelbagai tempat...kijal terengganu, cameron highland - tumbuh pokok je bunga tak keluar langsung....mana bunga nak kluar.ni bukannya Cameron Highland...udara KL hangat, dan dipelbagai tempat aku kunjungi..baru 2 ni aku minta biji buah milo dari abang iparku yg muda dari ku he he...katanya keringkan , sunatkan dulu, selawat dan tanam...ramai tertanya2 kat mana aku nak tanam kat apartment aku tu...huih,,dulu berpokok2 biji durian aku hidupkan dan sedekahkan kat sedara yg nak...entah sudi entah tidak pokok tu hidup dengan dema...

aku teringat pokok durian ni meriah bila adik M ku ini diterima semula..pas 2 thn dia mula mogok...lepastu segalanya mogok...Allah saja yang mengetahui...

ni pokok rambutan masam yg dema tak suka tapi aku suka..ayah tercinta aku suruh posing disisi rambutan masam ni..warnanya..hmm sungguh menarik hati jantungku...

sebelum tu aku dipanggil mak bun ...makcik kebun sebab every week end asik berkebun, menarah rumput, tanam bayam , suburkan pokok ulam raja, hidupkan pokok kemangi, patahkan mas cotek dan bawa balik kg untuk dibiakkan...terlampau rajin...aku telah mengejutkan sihitam berkilat yg sedang lepak dibawah mangga nior yg dah usang..mencicit aku lari dan lari terjerit2 kegelian semacam bila dengar sihitam panjang berkilat berbunyi ala suara orang tidur berkeroh.. sihitam panjang menjalar lari ..aku lari arah rumah dia lari arah baroh...

aku juga suka buah manggis suka juga dengan warna purple dari kulit manggis walaupun org kata kulit manggis ni hitam...aku makan manggis sebab dia manis ...arin kata marvelous..sama taste ngan aku..suka manggis...buah yang tinggi aku usahakan gait sampai dapat...

aku juga terkenangkan pokok buah berangan dalam semak...tu semua dah jadi kenangan...


ha cerita manggis November 2011 aku mula mencintai manggis sangat2 ..jgn cemburu cik abang oi...sebab aku minum jus penuh nutrisi Vemma yang berasaskan manggis dicampur dengan alovera, teh hijau dan pelbagai buah2han lain...





jom

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)