Selasa, 31 Julai 2012

Juadah tahunan


Dalam setahun buat kuih ni 
"on request" sebulan ni je...
setahun dah simpan gambar buah melaka ni...
penuh mulut ...





Ahad, 29 Julai 2012

gambo dari periuk.....


ha ha ni dia juadah berbuka semalam ..gulai lemak cili api ketam dan serai permintaan HS
gambo dari periuk je...hidangan cantik semalam dah selesai...tak ingat nak snap...

Bunga Pejabat

Ada urusan official di bangunan sebelah
 so jalan melalui taman ditingkat 2 yang menyambung ke bangunan tersebut ..
nampak bunga ni apalagi jadi mangsa snap...




habis ceramah ugama slot ramadan 2012 
by Ustaz Rujhan dioditorium
 nampak bunga ni...snap lagi...




Yang survive..

2 lemon basil benih dari kebunbahagiabersama
yang survive dari semaian ni 
almaklumla..
semai dan tinggal untuk seminggu atau 2 minggu




status 4.8.2012





status 4.8.2012


Sirih gerangannya...

tak perasan ada sirih dengan gagahnya hidup dari lubang 
tembok jiran dibelakang pokok bunga raya ni
berapa lama agaknya bertahan sebelum ada yang rajin
 membuangnya nanti..


sirih disimbah sinaran pagi 

Cameron Highlands ...disekitar KHM strawberi dan homemade jam dan ais krim


turun je dari kereta nampak pokok ni..nampak macam senduduk...giant pokoknya..kalau kat kampung ..renek je...HS suka warna ni..


buah strawberi baru lepas kena petik ...so snap je ..untuk bunga

 gulp...dah nak abis baru ingat nak snap...sedap aiskrim ni..

Khamis, 26 Julai 2012

KENANGAN

Walaupun ini bukan sekolah aku...sekolah ini adalah dipersekitaran tempat aku membesar...pelbagai kenangan..artis buat show di padang sekolah ni...arwah pak lang running kereta baru di padang sekolah he he...
pergi pasar lalu depan pagar sekolah ni...sepelaung je dari rumah pak lang sebelum pindah ke rumah panjang yang akhirnya pindah ke Taman Desa Tasik  disebabkan pembangunan oleh PBT, 

separuh perjalanan dah dilalui.. sekolah ni juga jadi landmark untuk aku kira jauhnya perjalanan balik ke rumah dari pasar Sungai Besi.... masa aku belum TADIKA terimbas pula melalui perjalanan diatas jalan yang tidak bertar ..jalan kampung...kiri kanan masih semak samun...bersebelahan dengan sekolah cina....berlari-lari dipadang sekolah cina...tempat posing ambil gambar he he ... siap mekap lagi...

dikawasan tempat tinggal banyak tumbuh tumbuhan liar ....banyakla pucuk yang boleh dipetik untuk dijual dipasar...gara-gara nak ikut kakak sepupu yang saja - saja cari duit....merasalah jadi penjual sayur semasa di sekolah rendah ...




dihujung pagar ni la port utk show artis...dah lupa sape yang datang...sekolah ni sebenarnya atas bukit dan dihujung padang ni sebenarnya bersebelahan dengan kawasan tentera...

teringin nak pergi sekolah SRJK Salak South...sekolah sendiri..jauh perjalanan dari rumah..
sape nak bawa aku ke sana? Untuk kesekolah tiap pagi sebelum 6.30 dah lalui kawasan sekolah cina dan sekolah ni ..jalan kaki untuk ke Jalan Sarawak di kawasan kem...

those were the days..


sehari 20z sahaja

minum 2 auns je sehari untuk sihat ... itulah dia jus nutrisi tinggi iaitu VEMMA..

selepas waktu rehat tengahari tadi dapat panggilan dari Kak Ais....bertukar kabo la kami..dia nak info VEMMA...kawan dia muda lagi kena mild stroke..ada blood clot dalam kepala..dapat MC tapi keje juga...masalahnya dia jadi pelupa...kesian...Kak Ais syorkan VEMMA oleh kerana doktor advise dia consume pelbagai vitamin untuk tingkatkan kesihatan
...mudah-mudahan kawan Kak Ais tu beransur sembuh....

Isnin, 23 Julai 2012

Semaian Baru...


30.6.2012

Giant Sunflower
Lemon Basil
Dahlia

Sabtu, 21 Julai 2012

Suka suka Suka.....

Kerana bunga ni la aku bertepok tangan bila ada cadangan akan ke Cameron Highland...yay yay..
nama tak tahu...jenis menjalar dengan bunga warna biru yang menawan..ramai dah orang posing dengan bunga ni..tapi nasib kami bunga ni masih tinggi ...nak posing letak muka kat sebelah bunga ni macam jauh je...tak pe takpe...lain kali datang lagi...Mardi Agro Park tak kemana...jangan depa tukar bunga sudahlah..

mula-mula tengok macam bunga plastik je...

I


jiran bunga ni berwarna kuning...kami juga ingatkan bunga plastik ...

Jumaat, 20 Julai 2012

Kangkung Yang Ditinggalkan


Kangkung benih dari Tanam Sendiri 




30.6.2012
Kurus je tuaian kangkung ni...


14.7.2012

kononnya akar kangkung dikambus dalam tanah supaya mereput...
ini jadinya..
suka suka..
sebab mungkin hujan lebat menyuburkan akar ini ....
lepas ni nak kena pindahkan ke patch baru..supaya dia free hidup sendiri...


30.6.2012
Baki kangkung dialihkan ke tanah

30.6.2012

14.7.2012
Selepas 2 minggu hidup elok je...walaupun ditinggalkan...

29.7.2012
patch semakin besar ..semua kangkung dah dialihkan dari pasu


29.7.2012
seronok tengok daun kangkung semakin melebar diterangi matahari pagi ..
stok untuk raya kununnya...
bila dah muak makan rendang nanti boleh 
gunting kangkung ni untuk nasi goreng atau rebus pun sodap 
ganding dengan sambal belacan..



Khamis, 19 Julai 2012

Camerand Highlands - Snack

singgah sebentar untuk isi perut....
 watercress...sedap juga..first time rasa

 enoki...sedap ..tak cukup satu..

cendawan tiram

Selasa, 17 Julai 2012

Lunch di Bharat Tea



saujana mata memandang 
Ada Jeram..boleh turun tapi kena jalan jauh..

pokok teh dalam corak yang teratur 
teh dan karipap

zoom pokok teh 




kisah kejayaan adalah berasal dari kisah sedih

pastinya yang berjaya berpunca dari kisah sedih ..ini kata - kata jutawan Vemma Malaysia - Norsalehin ..kini bertambah seorang lagi menjadi jutawan Razrul..yg mencapai impian melalui vemma..sabar menanti majalah jutawan..

Isnin, 16 Julai 2012

Mak salah eja..

anak: Mak mana 's' dia....

Mak: 's' apa?

anak: Cameron Highland tu ada 's' hujung dia...
Mak : ooooo mak tak perasan la....


nantila mak betulkan......hmmm HS ingatkan mak .... anak memang boleh tegur mak untuk perkara yang memang 'facts'...



Sabtu, 7 Julai 2012

CAMERON HIGHLANDS - (2) SINGGAH SEBENTAR DI PEKAN TRINGKAP

Suasana pagi di Tringkap @ 9.00am


quick snap dari seberang jalan...hydrangea yg menarik perhatian..


pelbagai khasiat


kata penjual -species labu



di almashoor farm ...muka baru bangun tidur ..dapat udara segar dan nyaman..al maklumla pukul 5 pagi kami dah prepare untuk meneruskan perjalanan ...tiba di Ipoh pukul 10 malam ..bermalam di Meru rumah maklang ...nak cepat sampai Cameron Highland..

singgah sebentar di almashoor farm  untuk melawat kebun strawberry..sebenarnya nak cari toilet he he..

TO CAMERON HIGHLAND...KALI KE BERAPA NI? I) via Simpang Pulai

7.15 - 8.15 pagi 
banyak lereng bukit ditarah untuk ditanam...


langit masih kelam







rasanya kali yang ke 5 ke Cameron Highlands...
1) via Tapah 
2) via Tapah juga berkumpul dengan arwah Kak Sabrizah, Kak Dah, Kak Zai
3) via Simpang Pulai with my sibligs ..that was 4 or 5 years ago...

rindu pulak nak ke sini..kali ni dgn camera yg senang nak capture ....so ni lah laluan melalui simpang pulai ...En. Din layan baikkk....siap berhenti tepi jalan walaupun laluan ni bukan laluan favourite ...licin la, ada bas accident la...bau minyak la...alhamdulillah kami sampai juga...awal pagi tu....


jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)