Sabtu, 11 Ogos 2012

10 malam terakhir Ramadhan



Untuk peringatan diri sendiri....rujukan sini dan sini
"Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (al-Quran) pada malam al-Qadr [1] Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? [2] Malam al-Qadr itu lebih baik dari seribu bulan [3] Pada malam itu para malaikat dan Roh (Jibril) turun dengan perintah Tuhan mereka kerana membawa segala perkara (yang telah diputus oleh Allah) [4] Sejahteralah malam itu hingga fajar menyinsing [5]"  -Surah al-Qadr

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ {1} وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ {2} لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ {3} تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ {4} سَلَامٌ هِيَ حَتَّىٰ مَطْلَعِ الْفَجْرِ {5}







Jumaat, 10 Ogos 2012

baru..



kalau hari hujan disinilah tanamanku diintai...dulu penuh rumput..
dah dicangkul dan disiram air basuhan ikan dan beras...
dan campuran rumput kering yang dah dicangkul...
marah En Din simpan rumput yang dah dicangkul tu...
cepat aje dia nak buang...nasib baik nampak..


ni semaian baru..carrot dan cherrytyme capsicum
selesai je semai hujan pun turun..
tunggu lagi 2 minggu ya K Mar balik raya...

Pelbagai posing pucuk paku













ni hasilnya ...pucuk paku dengan sos tiram hasil air tangan En Din...
permintaan HS...ni sayur baru kegemaran HS..
dalam anggaran 2 ikat..minggu lepas tak cukup....


dah selamat

kerabu mangga air tangan En Din Sabtu lepas...
masa ni K Mar tengah layan mata..kroh kroh...
penat sebab belum tidur betul2 semenjak sampai 
malam tadi..lepas subuh pun tak tidur sebab nak melawat 
kawasan dan pegang cangkul..
tiap2 minggu En Din tak jemu buat kerabu ni 
mentang-mentang stok mangga senang dapat...
mintak je dari waris2 di TRI ni...miss pulak mangga cik
milah yang sebesar tekoh tu..pokok dah tebang...
minggu ni tak balik ...pe kabar tanaman sekangkang kera tu...

main dish kak Mar ..gulai terung dengan ikan tenggiri bunga...
beli je kat kedai selepas appointment di klinik,,ni bukan hasil tanaman ku...
dah selamat dah...tak snap pun...sama je gulai kuning cili api...
dua hari baru habis..esok dapur tak berasap...En Din ajak anak2 berbuka diluar,,,


Meriah ditengahari Jumaat

Salam Jumaat..dah Ramadhan ke berapa dah ni?

.tengahari sebelum keluar rehat ..our unit went to the strong room...wah cantiknya..tak serabut macam zaman Mr Ram S dan arwah Kasim...perlu simpan sesuatu yang berharga disitu....2000 envelop ..yang siap naru 500 unit...

kemudian aku dan HS ke jalan TAR cari CK Rahim.  nak shopping tudung kununnya..hari2 lalu dibelakang kedai ni boleh tak perasan..tak de yang berkenan

sebelum tu ke kedai kasut ..cari kasut untuk HS...ramainya orang...tapi yang ramainya kanak2...ni mesti dari sesuatu rumah kebajikan...bila tanya seorang adik di situ ..sah.. mereka dari rumah Pertubuhan Raudhah Gombak...ustaz dan ustazah (muda belia dan comel) bawa mereka beli kasut....oh aku dikelilingi anak - anak yatim rupa-rupanya...speechless..memerhati gelagat mereka...dri sekecil 3 tahun dan sekolah menengah...happy semuanya...aku pula yang rasa semacam...alhamdulillah dapat juga melunaskan serba sedikit hak mereka walaupun tengah tak tentu arah  melayan kehendak HS yang asik nak kasut purple....

tahun ni HS nak jubah so dah tempah 2 helai....nak letak batu lip lap la pulak....sakit lutut cari kedai batu batan ni lepas tu nak tunggu giliran untuk letak hot fixed batu ni....cancel....malas dah nak layan ..hari panas sungguh..balik ofis terus...hati tu tak tenteram juga sebab ada report nak kena siap untuk mesyuarat boss hadiri pukul 3 dan ada appointment dengan consultan sistem pula...haihh balik la ofis,,,online lagi bagus...pun tak sempat juga...sebab dah nak layan mata yang dah tak boleh buka dah....

semenjak puasa ni la pertama kali ke Jalan TAR...macam ulat taik...ramai dan meriah....tiada kedai yang kosong...penuh aje...hmmm business is doing good..petang semalam nampak si Hafiz rambut kembang shooting disepanjang pavement jln TAR..

doaku...yang terbaik aje untuk semua hal...


Selasa, 7 Ogos 2012

Suka bunga ni juga...fine rm 50.00-di Bharat Tea




Bunga ni koman je kat sini...posting sebelum amek bunga En Jusnizham..jgn mare Jus..
kat sini kalau petik siappp..fine rm 50.00


purple die hard fan


meriah...


warna yang sendu ...lemah hati tengok bunga ni...



Isnin, 6 Ogos 2012

Renungan sepasang mata


Renungan tajam tu...via N70
Ada yang kata rama-rama ada yang kata kupu-kupu...

Jumaat, 3 Ogos 2012

Ogos Datang Lagi

Selawat dan salam ke atas nabi..hari ini sudah 15 Ramadhan...semuanya bakal matang dan ketuaan..begitulah adanya...

2 Ogos ulang tahun kelahiran anakanda Amierul Siraj, 8 Ogos adinda Marsitah dan juga anivesari bersama En. Din pada 4 Ogos...

tahun ni anivesari kita dalam bulan Ramadhan...cadangnya nak ke Cameron lagi tapi ada hal lain..tangguh la..minggu depan pun tak lapang juga..kena kerja hari Ahad ..ada function Ramadhan berkaitan aktiviti menteri...bermakna minggu depan tak pegang cangkul...

tak pe..kita celebrate sesama kita je..bertiga...abang dan amierul dah ada program masing2 di kolej...tinggal HS..sesampai di sini malam tadi dah pekena A & W...jadila...nak celebrate betul2 ..semua mesti ada...walau apa pun syukur semasa di Cameron Highlands kami dah berkumpul...

earlier this week dapat berita tentang kecundangnya usaha yang dah melebihi 8 tahun...sekeping ijazah dan pengalaman kami dan rakan yang seangkatan ( gred dibawah 41)  telah ditidakkan oleh penguurusan atasan yang diputuskan oleh seorang ketua wanita...fizikalnya memang jelas rezeki aka periuk nasi kami beliau sekat lagi...those yg lahir tahun 80an diterima dan cuma ada seorang wakil sahaja yg berjaya dikalangan veteran..kalau dianalisa secara kasar jika kedudukan - kedudukan itu diberi kepada yang berumur 30han dah tak berpeluang untuk yang 40han sebab kami pencen dulu..so sampai pencen la macam ni ya...sabar je la  ..itu la yang dapat kami raih..sabar di bulan yang mulia ini dan berdoa semoga sipolan dapat hidayah...alhamdulillah atas apa yang ada..

ada rezeki lain yang Allah nak beri...di bulan yang mulia ni ...doa  bersungguh-sungguh untuk segala kebaikan...jom happy happy...jom layan bunga petikan kamera jari En. Din di Mardi Agro Park Cameron Highlands...(yg memang cerewet kalau nak snap..semua mesti perfect..tamo senget2)













  


 hari dah mula terang..jom pegang cangkul sebelum hari betul-betul panas...







Yang ada....

Tanggal 17 Julai 2012


African Lily dari Mardi Agro Park Cameron Highlands - dah innalilllah..
masa ni daunnya mula menguning...bila dibuka untuk lihat akarnya..
banyak yang dah lembek...bertahan hingga 29 Julai...sedih sedih ...
kena weather shock kot ...nak kena cari lagi..


Amarilys ...alhamdulillah positif  pertumbuhannya...harap-harap sampai berbunga..



 Terpengaruh dengan AFC dan AFN ...cubaan kedua tanam rosemary...sebelum ni beli sepokok di Sogo...tinggal pasu je...yang ni En. Din dengan selambanya minta sikit dari pokok tuan puna KHM strawberry Cameron Highlands ...yang dah mula rosak tu pokok pudina ..cubaan yang entah ke berapa kali...


Benih dari Kebun Bahagia Bersama..tag dah hilang ..asyik tukar pasu..














Mulberi ..terharu daunnya melebar...dari Blog Tanam Sendiri
ni dari batang yang halus..semaian dari keratan yang gedang tak menjadi...


Dua pokok harum malam dari Blog Tanam Sendiri...
menjadi-jadi naiknya menyelit pula anak betik dari
 benih yang dilupakan..







jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)