Sabtu, 29 September 2012

i love Sabah

setiap hari bila  call HS dari PSH KK..pesan jgn lupa beli..di KLIA petang semlam tanya mana? dlm bonet.. tak sabar betul..puas hati bila dapat..

dpt di Pekan Nabalu..otw ke Kinabalu Park & Kundasang

Ahad, 23 September 2012

pokok pecah kaca



pemberian sepupu En Din bila dapat
tahu abangnya sakit batu karang ..
direbus 2-3 helai dan minum airnya..

Sabtu, 22 September 2012

Bunga besar Cameron Highlands


Bunga CH yang paling besar..Hadiah dari En Din ..
kenapa la gambar ni berkabus ..jenuh snap...berkabus lagi..
rupa-rupanya ada penghalang pada kamera note ni yg belum 
sebulan penggunaannya....plastik pelindung kamera dah terkeluar..
HS punya..



via samsung note

Khamis, 20 September 2012

Chili - the one and only...

Disemai oleh FIL..asalnya hidup segan mati tak mahu...siram je la dengan air, air basuhan ikan dan air beras...tapi masih kontot je..jalan-jalan ke rumah Kak Lang...ada tanah bakar...minta..dapat setengah plastik..apa lagi..diagih-agihknn pada semua tanaman yang ada.. gunting mana dahan yang dah kecut macam nak mati....
terkejut jugak bila balik raya hari tu...cantik tumbesarannya... akak setakat ni masih belum berjaya menanam cili..tukang petik ada la...


Rabu, 19 September 2012

Syawal yang berlalu


Zulkaedah sudah menjelma meninggalkan Syawal...kehidupan perlu diteruskan setelah pelbagai 
aktiviti meraikan bulan kemenangan bagi umat Islam...alhamdulillah bersyukur ke hadratNYA kita masih diberi umur untuk melunaskan tanggungjawab yang diberi..Alhamdulillah ML semakin sihat..semoga pihak yang EGO yang menganiayai beliau mendapat kesedaran yang mantap dan memulangkan HAK ML semula...perlu disemat dihati dunia ini hanya pinjaman... terima kasih kepada En. Din kerana didikan yang tegas tentang hak yang patut dipertahankan dan jangan diabaikan insan yang lemah dan tidak berharta samada harta kekayaan atau ketiadaan anak.. juga pada pembela anak-anak angkat serta pembela anak-anak yatim. Doaku semoga En.Din dan keluarga terus menerus mendapat taufik dan hidayahNYA, berada di jalan lurus iaitu dijalan orang-orang yang diredhaiNYA serta terus-menerus mendapat rezeki yang melimpah ruah agar dapat membantu insan yang memerlukan dan arwah ibunya mendapat manfaat anak soleh ..




disamping menziarah dihari raya sempat juga merakamkan tumbuhan/bunga/buah yang terdapat dirumah saudara mara dan sahabat untuk koleksi / tatapan /kenangan dimasa hadapan..

antara yang menarik perhatian
bunga kertas pink bonzai (Mak Teh neighbour's)





sebelum aktiviti menziarahi  di pagi 2 Syawal..ziarahi dahulu semaian-semaian yang lepas... 
"tanam sendiri " 
top weight carrot dari Diana  yang mula bercambah ..
planting this for the first time ever...



lagi ...carrot



import semaian dari KL...benih Kailan dari blog tanam sendiri, bawang leftover Cameron Highlands yang asalnya pemberian penjual di Habu Heights memandangkan hari hampir maghrib..




satu set lagi Kailan


dahlia - benih beli dari SOGO..satu je yang naik..


Sepasang Lemon Basil makin melonjak dicelahan jalaran kangkung



Percambahan biji benih dari buah lemon yang dibeli dari Sogo..
saja-saja nak semai hidup ke tidak...percambahan yang memberansangkan...


Dah sampai kampung Dewi di KP...
cantik warna buah jambu air ni...
rasa boleh tahan..

zooom...


Herba - Tutup Bumi. di kawasan rumah makchek..
teringat arwah Kak Sabrizah..


bunga-bunga durian  yang berguguran..
kata Kak Chom...kau terlopeh la Kak Long..
rondang ayam mo bunga dian baru jo abih...
yo ko kak chom... 
masa tu macam dengar tak dengar je bunga durian dibuat rendang..
memang tak pernah rasa...

pokok lada hitam mak chek kama yang dah banyak usianya...


bunga durian di area rumah Mak Long

bunga durian zoooom

di sekitar rumah olan...durian belanda
at one time sampai muntah-muntah sebab tak tahap hengat 
kerana dah lama tak makan buah ni... 
sedap ...suka rasanya masam-masam  manis

 lagi...durian belanda

bunga durian belanda



zooom bunga durian belanda


daun puding yang sangat enak dicampur dalam rendang..


 bunga pink daun puding


putik manggis

deretan pokok cili

cili padi


















Sabtu, 15 September 2012

Buah-buah di Cameron Highlands

Kata penjual buah ni namanya buah cinta...
masam-masam manis...tak rasa pun  ...Ila isteri Jan yg beli


Ni buah blue berry beli di Habu Heights...
kata penjual ni tuaian pertama di Cameron Highlands..never been planted there..
teruja juga..kat mana kebun dia... kalau boleh nak gi melawat ..tak ingat dia sebut kat mana
last kopek..3 packs for RM10.00..
.besok datang lagi dah habis..tinggal buah cherry...mahal..tak mau beli..yg tu imported
the following week En. Din naik ke Cameron lagi dengan boss dan singgah lagi 
di Habu Heights ni  cari strawberry dan yakon...bos suka ...
anak penjual tu pilot rupanya dan sedang bercuti..
.terlintas di fikiran ..
benih  atau buah blue berry kah yang dibawa oleh anaknya itu?
HS suka buah ni...


Khamis, 13 September 2012

Senang Je



Bila dapat ilmu dipraktikkan.. info dari blog tanam sendiri, 
bawang yang dah lama dalam peti ais mula bertunas 
dalam peti ais terus je tanam..kalau tidak dulu buang je..
tu dah naik daunnya...HS pun suka makan daun ni...
dah kabo kat neighbour..sesak-sesak   
tak de daun bawang ambil je yang saya tanam ni..

Selasa, 11 September 2012

Dilawati oleh 'munchers"


Dah jadi santapan baby-baby pelawat yang 
ditinggalkan  di nuseri kangkung..
Terbang santai-santai ke kawasan ni..
ada yang warna putih belang hitam ada 
yang warna hitam putih macam batik..
tak sempat nak snap..
tak berani nak menyelak-menyelak daun kangkung ni..
takut terperanjat dan melantun cangkul he he...
sodokah yo lah kek baby-baby tu...


 


Tuaian Kangkung Lepas Raya

Tuaian ke ???
.

Kali ni daunnya lebar..


Santapan tengahari...selepas boring makan rendang raya


Leftovers tuaian untuk nasi goreng kampung...
air tangan moksu ida
bahan-bahan disediakan oleh kak Ina..
K mar..jgn  lupa letak sedikit kicap kat 
telur sebelum masukkan nasi...
Makan ramai-ramai...habis


Kangkung reverse !!!



Sayang nak buang kangkung benih kongsi dari blog tanam sendiri ..
harvested dah lebih 3 kali ....
la ni dia menjulur ikut langkah apa ya? 
habis dililitnya pokok yang berjiran dengannya
Kalau manusia ikut langkah kaki...
dalam siri "Backyard Science" kegemaran HS tu
tumbuh-tumbuhan akan berusaha membesar kearah cahaya...
mencari cahaya..dalam kes ni cahaya tak de masalah...
tak mau menjejak tanah kutt...
dan reverse semula...
ingatkan "transaction accounting" je yang ada reversal... 
kangkung pun ada reversal step...mashaallah...


Isnin, 10 September 2012

Roselle

Ditanam oleh FIL...

FIL & Mama pun suka bertanam...
balik aje bulan puasa hari tu dah ada 3 pokok..
disemai dirumahnya dan dibawa ke sini
sama-samalah kita jaga dan HS tak 
sabar tunggu berbunga...ada projek la tu





yang ni atas tanah je..tersembul akar bunga raya 




HS

Bukan nak promot gelang & cincin..
but as a rememberance pemberian from
Aunty HS dari Kelantan ...
cincin dah hilang tinggal gelang je..
rambut memang serabai..tak suka sikat rambut...
now all the curls gone sebab selalu potong..
sebelum ni rambut dia panjang ..
hu hu Cikgu Taska pandai-pandai potong....
mmm En. Din ralat..tak kasi tau dia

 3 years ago...
posting ni untuk 
capture tumbuhan belakang tu...
ulam raja...my favourite ulam
cantik bunga pink tu...
memberi inspirasi untuk bertanam 
dan sebagai terapi mata he he...
renung dan renung
Lokasi: Bagan Dato'
marah je HS kena posing...

Ahad, 9 September 2012

Rendang

Ni semua arahan En. Din dan Adik Ida..akak sediakan

Untuk 2 jenis rendang


Dah siap air tangan En. Din ..rendang daging


Rendang Ayam Pencen...3 ekor ..
lagi air tangan En. Din


jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)