Rabu, 31 Oktober 2012

Sinaran Pagi - Fragrance Tulbaghia

Benih dari KebunBahagiaBersama - kalau berbunga ianya wangi...sabar menanti

Sinaran Pagi - Gladiolious

Semaian pusingan kedua, masih tak putus asa untuk menunggu bunganya..
terpaksa dilingkari dawai hanger baju untuk mengelakkan angin yang kuat.
benih dari KebunBahagiaBersama


Sinaran pagi - sugarloaf cabbage

benih dari kebun bahagia bersama..cubaan kali kedua..




Sinaran pagi - Sawi Bunga Shanghai dari Blog Tanam Sendiri

25.10.2012 - Anak pokok dah selamat sampai destinasi Ahad lepas

 25.10.2012 - Sebahagian yang dipindahkan
Tunggu dan lihat yang mana menjadi..


Kailan kepanasan

Hari terik sewaktu Eidul Adha.. alhamdulillah kailan ni masih gah dan mula berbunga 





Sinaran Pagi - Zinnia

Benih ni dah lama dalam handbag..dah tak ingat dari mana.. malah tisu yg membalutnya pun dah hancur..itu disebabkan oleh penyakit 'm' - malas...tapi masih tidak dibuang...berharap lagi tu.. akhirnya disemai dengan harapan ianya hidup... harapan menjadi kenyataan dan ..tiada lagi was-was 

Sinaran Pagi - Sunflower benih dari Ummuaidan

Benih sunflower kiriman ummuaidan dari blog oursimplegarden  kini berada di Fiji...alhamdulillah 90% benihnya bercambah...sedang bahagia menikmati sinaran matahari di Malaysia
25.10.2012

 25.10.2012



29.10.2012 - kini ada 6 pokok semuanya..



















Selasa, 30 Oktober 2012

Sinaran Pagi - Salad Green Parade


25.10.2012 - Baki Seedlings Salad Green Parade - kena que untuk dipindahkan..

sebahagian yang dipindah sementara



29.10.2012 yang telah disegarkan selepas layu 








Isnin, 29 Oktober 2012

update Giant Sunflower

28.10.2012 - proses berkembang. Minggu depan ada lagi ke bunga ini?

pokok tidaklah tinggi sangat, daun pun rongak-rongak


Kailan 55 & Chinese Celery -

Kailan55 dari blog Tanam Sendiri.
Entry Lama -untuk rujukan dimasa hadapan
Chinese Celery dari  Blog Kebun Bahagia Bersama
dukacita dimaklumkan kailan dah tiada
 kerana kekeringan semasa outstation ke Sabah...
hu hu sodih..sodih..
bila tanya HS dia jawab ..adik siramla..
lebih main je...
chinese celery ni sungguh lama
nak bercambah.
.alhamdulillah akhirnya tumbuh juga..
tunggu entry lain la untuk chinese celery ni


Peach lily

28.10.2012 - Singgah sebentar di Seremban ... disambut meriah oleh lili ini..hari yang hangat pun jadi sejuk... minggu panas yang kuat ... survive juga dia..




kawan-kawan yang meriah juga pertumbuhannya..minggu depan la kemaskan..


kawan-kawan dari tempat asal pun berlumba-lumba keluarkan kudup..

Ahad, 28 Oktober 2012

Sinaran pagi

Lokasi: KL
Tarikh: Hari Mantai Hari Raya Haji (Khamis)
Sebab: Cuti Awal he he!!!

Sambil-sambil packing baju dan barang-barang untuk diangkut ke PD sambil juga tunggu En. Din balik keje..Ambil kesempatan belek "stok" seedlings yang dah disemai, amati perkembangannya dan buat keputusan apa nak buat dengan kesempitan ruang serta waktu yang terhad serta belek tumbuhan yang sedang bersantai-santai tunggu matahari terbit.  Purposely nak tengok cahaya matahari tu...sebabnya hari-hari gi kerja matahari tak keluar dan balik rumah matahari dah tenggelam...so nikmatilah suasana ni seadanya
entah bila pula dapat senario sebegini..
macam-macam pokok ada tapi ...golapla..tunggu dilain edisi lah ya


antara pokok yang ada
pokok mulberi dah tinggi 










Sabtu, 27 Oktober 2012

Macam mana?

antara makanan yang disediakan untuk sarapan pagi semasa kursus 
minggu lepas...yang menarik minat adalah kuih ketayap hijau yang berbelang coklat tu..
dibelek-belek dan dan bincang dengan kawan-kawan macamana kuih ni boleh jadi macam ni..
setakat ni masih belum dapat jawapannya..
kedudukan biasa
bahagian bawah
selidik lagi

Tak sampai destinasi lagi

"Seedlings " sawi bunga Shanghai - Rancangan untuk disemai semalam terpaksa ditangguh dulu..tak lalu area Seremban untuk kesini..bagi mengelakkan 'jam' gara - gara En. Din banyak urusan, En Din yang serabut kerana urusan perkahwinan anak sahabatnya  yang bertukar lokasi pernikahan yang melibatkan pemindahan dari Wilayah ke Selangor, 'kena bom' pulak tu... macam hilang mood raya.. ok..anak-anak angkatku kita duk PD dulu ya..lepas selesai program tangkap ketam disini


Jumaat, 26 Oktober 2012

Dessert Hari Raya

Since ada stok sagu mata ikan, daun pandan dan susu cair, dan disebut sebut oleh anak kedua maka ni lah sagu tanpa gula melaka..lupa nak beli gula melaka...takpe takpe kita yg buat dia..gantikan gula melaka dengan brown sugar memandangkan brown sugar wajib ada dalam stok kami..anak-anak lelaki yang suka ni..dah tak cukup ...kena buat lagi ni..




Korea

2 malam disini ..tiada astro beyond..miss drama korea 2 hari...
yang sebenarnya snap gambar ni kerana tumbuhan hijau tu...comel kan

sederet rumput dalam kedai tu..
yang ni sebab suka latarbelakang tu ...cantik

Selamat Hari Raya Eidul Adha

Selamat hari raya ..menu pilihan En. Din..dah selamat 
dinikmati ...Juadah simple pagi raya..tak de 
rendang dan seangkatan dengannya..
malam tadi dah dinner dengan Satay Samuri di sini
timun tu belum potong..ingatkan ada yang nak makan macam buah je
akhirnya hiris juga... kangkung celur tu satu kemestian..semuanya
hantu kangkung terutamanya HS minah kangkung
bahan-bahan segera untuk menu diatas..
diperolehi di Family Store PD
hai...hai..apa rupanya tanaman si Seremban agaknya ya..
temporarily seedlings sawi bunga shanghai bawa ke sini..
tak sempat singgah Seremban. 
En Din banyak urusan, GL kena tukar bateri,
 urusan di Nissan, menziarahai ML akhirnya
 baru meneruskan perjalanan ke sini
untuk sambutan Hari Raya Haji yang ke sekian kalinya

Khamis, 25 Oktober 2012

Tunas Kunyit

Entah berapa kali fail semai kunyit ..
teringin sangat nak buat ulam daun kunyit..
alhamdulillah dah bertunas..

Hari Sukan Darjah 1 - 2011

sukan 2011 - HS patu duk dalam khemah biru..anak manja sibuk cari mak..mentang2 mak datang sekolah. bila suruh duk dlm khemah banyak alasan  , gi toiletla, hausla, in the end miss acara cikgu ganti orang lain..mak hangin sungguh...
ceria khemah2 depa ni

muka dah kena marah

Pepatung/Cakcibo/Dragonfly

Koleksi peribadi, gambar lama..
Gambar ni tak berapa jelas...tergesa-gesa je takut dia terbang pergi, 
tapi suka warna striking pink serangga ni...
kenangan arwah Kak Sabrizah. masa ni tunggu En. Din dan anak cari akar
 tutup bumi untuk  kegunaan arwah yang mengidap kanser usus..hari rebas ,
 akak tunggu dalam kereta, bosan tunggu, jengah keluar kereta.
.tu dia..cepat-cepat snap.


Lili


21.10.2012 - dah berdaya mengelurkan kudup..tunggu esok perkembangnnya

6.10.2012

Hairy Basil, Sweet Basil, Balung Ayam

13.9.2012-semaian balung ayam, hairy basil dan swet basil dari Blog Tanam Sendiri, yang tak muncul-muncul adalah dill

6.10.2012-pasu kertas suratkhabar dibuka

 6.10.2012-pemindahan ke tanah..dibawah daun pokok kelapa pasu

14.10.2012 - perkembangan..

KURSUS MICROSOFT POWER POINT 2010

Untuk simpanan peribadi..telah berkursus 3 hari dari 22-24 Okt 2012..sediakn slaid assignment individu seperti yg diarahkan...dalam masa 2 jam bertungkus lumus untuk dipersembahkan kepada kelas..alhamdulillah berjalan lancar..since dah bawa broadband...daripada idea mengenai family dan masa dah suntuk..inilah  hasilnya..presentation mengenai  hobi bertanam .  kena pula jadi first presenter....belasah je la.. all of us enjoyed...ada transisi, new features adalah animasi telah diperincikan, ntrance emphasis, exit, start with previous, start after previous..dan latar belakang lagu Siam "sabai-sabai"..since pengajar orang kelantan...maksud sabai tu baik baik.. presentation berkumpulan pun berkaitan bisnes lanskap..hmm tak lari dari tanaman juga...semoga dapat hadiri intermediate pula..

























jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)