Isnin, 31 Disember 2012

Penutup 2012

Penutup jalan-jalan 2012
Selepas penat lelah kenduri kahwin Dr Ir dan Dr Mazley En Din ajak jalan-jalan  lagi .. En Din kata ada kerja lagi.. arahan terbaru boss...dekat je.. okla tu..
itupun hampir 3 jam juga..pening juga naik bukit berbelok-belok ni..Cuaca dah tak berapa sejuk ..kabus masih ada disini... terutamanya sewaktu hujan..

Kos agak tinggi di sini.. sebotol air mineral rm3.00. Kalau untuk top-up prepaid line telefon extra charge lima puluh sen. Kos makan pun macam kena sembelih je.. untuk 2 family makan 1 nasi goreng kampung, 1 nasi goreng cina, 2 kueh tiaw, 2 mee goreng, 1 meehun, sepinggan stim bot, 2 piring sukun goreng, 1 milo ais, 2 teh tarik, 1 nescafe, 5 lagi jenis air tak ingat.. RM70.00. .+++ bukan di Puncak Inn la tetapi di food court belakang masjid. 

HS as usual dapatla sehelai jaket.. tanda datang sini. Cakap dengan dia 'no I love Fraser Hill' ya.. nasib baik ok.. kalau tidak!! masa di Padang Besar hari tu.. merajuk bagai nak rak tak dapat baju hard rock dan bathroom robe untuk kanak-kanak. Dah dapat baju Hard Rock Phuket (jadila) nak juga I love Perlis dan I love Thailand.. mana ada? Macam-macam karenah! 

First time bawa HS ke Fraser Hill ni.  Hampir 9 tahun tak pernah ke sini. Cerita lama... sampai sini hampir pukul 2 pagi selepas exam paper apa tak ingat dah! Demi memenuhi undangan kawan dan untuk mengubat hati kawannya yang lara, terpaksa juga bersiap-siap pakaian dan keperluan masakan  sambil ulangkaji.. tersiksa sungguh masa tu..

 Alhamdulillah .. nasib baik score.. bayangkan selepas berhempas pulas mengharungi exam yang tamat lebih kurang 10.30 malam di dewan TIBE HKL  ... masa ni kampus cawangan UKM KL tumpang di HKL.. pening dan penat tak hilang lagi dah pening pula on the road ke sini.. malam-malam buta tak nampak apa..apalagi lelap je la.. namun itu semua kenangan.. dah hampir setahun arwah K Sabrizah pergi.. kami ke sini tanpa beliau.. alfatihah untuk arwah..

Suka juga datang sini sebab boleh layan bunga-bunga yang cantik-cantik macam Cameron Highlands juga. Cuma tiada orang jual strawberry secara besar-besaran..20 tahun dahulu untuk naik kesini di GAP perlu ambil giliran sebab jalan one way..alhamdulillah sekarang sudah ada jalan naik dan turun yang berasingan...

ha ha si adik kata nasib baik tau pusing jalan kalau tidak terus turun ke Kuala Kubu semula..
konon nak keluar top up aje... langkah panjang pula ...lencong hala.. shooting time...macam-macam angle En Din suruh... hi hi.. lama juga.. dah maghrib baru bail..seronok lepak di dataran ni..deretan bunga impatiens pelbagai warna dan saiz..

 port ni memang tak kering pengunjung yang bergambar..sebenarnya roundabout... kena hati-hati untuk bergambar disini.


berdua je dengan HS.. abang-abang banyak urusan praktikal dan ada event pula..mak tetap ingatkan korang berdua.. duk rumah baik-baik ya.. buat apa yang patut..lali agaknya macam-macam pesan emak ni..

hujan lebat pula malam ni.. tak boleh keluar lepak dataran pula!!

gambar bunga-bunga nantila ..kena kecilkan pixel dulu..kalau tidak whoops lagi.. never ending story kalau pasal bunga he he..

Jumaat, 28 Disember 2012

Nasib bendi emas

Beginilah nasib bendi emas, rompong daunnya ..yang punya angkara tak pasti..yang pastinya bendi emas telah mengeluarkan hasil walaupun pokoknya bantut... keputusan telah dibuat...pindah lokasi lain... nanti tengoklah macam mana hasilnya.


15.11.2012

10.11.2012





Durian Kenangan

Gambar 5 tahun lepas. Buah - buah yang gugur pertama kalinya dari pokok yang 20 tahun tak mengeluarkan hasil. Mungkin dia ceria kerana peristiwa itu maka buah-buah ini turut berpesta. Sekarang dah merajuk semula gara-gara ketamakan dan amalan tidak amanah waris-waris yang ingkar pesanan arwah emak mereka. 

Khamis, 27 Disember 2012

Putih suci warnamu

Alhamdulillah tercapai hajat untuk memiliki pokok bunga ni.. inilah hasil keratan yang dipangkas dan dibuang oleh jiran sebelah. Apalagi akak mintalah dari anaknya ..sayang dibuang he he ..minta semua batang yang dipangkas...jadilah banyak dalam pasu ni.. alhamdulillah semasa dipangkas sedang berkudup dan bila dapat nutrien yang secukupnya serta bantuan hari hujan menjadilah bunga ni.. seronok hati ini bila salah satu koleksi   warna bunga raya telah diperolehi... next ..warna apa ya? Yang masih dicari-cari ialah warna oren pekat, peach, striking pink, spesis berlapis-lapis pink, kuning dan lagi - lagi kecuali warna merah ....




Rabu, 26 Disember 2012

Cherating 2012 - Kulit Kerang



Bendi dah berbuah

Tak balik hujung minggu lepas.. dah saiz ni bendi ni..already woody but still edible...
25.12.2012




this week end kena petik yg ni pula...

Selasa, 25 Disember 2012

Bendi sudah berbunga

Berita gembira...bendi dah berbunga - 15/12/2012-tagging dah hilang op atau singa??





Isnin, 24 Disember 2012

Bunga apa ni

Saiznya comel-comel macam bunga kemuning tetapi like jasmin
warna jingga dibawah kelopaknya yang menyerikan bunga ini. Itupun ketika ia lerai dari tampuknya. Berbau wangi kata Achi tu.
  Memang tak pernah nampak bunga di tampuknya.






benih

jatuh berselerakan

Ahad, 23 Disember 2012

Cherating 2012 - cengkerang yg ada


Hobi yang tak pernah padam...mengumpul cengkerang siput...kali ini ridak banyak ditemui disini...



Sabtu, 22 Disember 2012

Benih misteri

Seingat akak memang tak menyemai apa-apa dalam pasu ni..semasa menyediakan pasu suratkhabar pasu ni tertutup /terlindung dengan surat khabar dan ditinggalkan 2-3 hari kerana mood untuk menyemai hilang buat sementara. Bila aktiviti disambung semula dan kertas surat khabar diambil dari kedudukannya inilah hasilnya..terkejut badak sekejap.. walau apa pun bersyukur  dengan apa berlaku..nak juga tahu pokok apa ..



inilah pokoknya..nampak macam pokok ulam raja..tapi tidak berbau herba.. kosmos belum saya semai..elok lagi dalam plastik bungkusan...misteri hingga ke akhirnya kerana pokok-pokok ini telah mati..mungkin kerana sering ditinggalkan.. yang tinggal hanya kenangan..

p/s masih tertanya-tanya siapakah yang rajin mengusik koleksi benih2 emak ni? Yang nyata benih-benih ini bercambah didalam gelap serta tanpa disiram langsung dan mungkin tanah lembap sedikit.. berbaliklah kita kepada PENCIPTANYA yang MAHA BERKUASA..

own record - sekejap lagi ke Padang Besar selepas sarapan pagi di P Palace dan check out terus .selepas majlis akan singgah di Ipoh insyaallah dan akhirnya ke Sg Besar untuk ikatan pertunangan Afzan dan Olan..mudah-mudahan berjalan lancar semuanya..

Jumaat, 21 Disember 2012

Bunga dan buah delima

Kata tuan punya ni bunga buah delima.Suka dengan warnanya yang terang.




Sunflower benih Ummuaidan

Tinggal 1 dari 6 pokok sudah berbunga.. yang satu tu mungkin 2 minggu lagi nak berkembang agaknya. Bunga pertama disini..
Semoga mangsa taufan Evan yang melanda Fiji tabah menghadapi bencana alam ini.. ummuaidan telah menjelas awal lagi macam-macam perkara yang berlaku termasuklah perhubungan akan terganggu.. gamaknya line internet masih belum boleh diguna pakai memandangkan sudah 2 hari beliau tidak bersiaran.. semoga akhirnya semua selesai ditangani dan semoga ummuaidan boleh bersiaran semula..








tambahan kudup diketiak2 pokok



foto 6.30 pagi -sesudah subuh 20-12-2012



own record:- ketika ini kami sekeluarga bermusafir lagi..kali ini ke Perlis dan sedang berada diKangar  kerana walimatulurus anak sepupu En. Din di Padang Besar.

Khamis, 20 Disember 2012

Tumbuh Liar

Sebagai memenuhi perasaan ingin tahu..dan kerana suka dengan bentukdan warna tumbuhan ini maka diberi peluang untuk hidup untuk diketahaui rupa bunganya.







close up


Begitulah pengakhirannya penghidupan ini

Alftihah untuk arwah Hj Rusli bin Idris, bapa saudara En Din yang sangat dihormati dan disayanginya. Takziah diucapkan kepada ahli keluarga yang terdekat. Menghembuskan nafas yang terakhir di Kuala Pilah. Jenazah selamat dikebumikan di Precint 20 Putrajaya. Yang mengharukan sms hanya sampai lebih pukul 2:20 petang kerana mesej pending .. dan terpaksa membuka wall FB arwah untuk pengesahan. Sedih juga 5 jam telah berlalu baru maklumat diterima. Alhamdulillah sempat menziarahi .itupun jenazah telah diangkat ke dalam liang lahad. Sempat juga En Din menatap wajah arwah buat saat-saat terakhir. Semoga arwah sentiasa dicucuri rahmatNya. Alhamdulillah juga anak lelaki membacakan doa selepas talkin.
Sebagai peringatan diri sendiri - yang diperolehi semasa talkin dibaca - wahai... "kini kamu berada di tempat antara dunia dan akhirat"










Dah expired..

kacang buncis heirloom-Royal Burgundy
Di tinggalkan 2 minggu dah matang kacang-kacang ni.. tak berpeluang untuk dimasak walaupun hasilnya "secoet" ..tak pe nanti semai lagi..mudah-mudahan baki benih yang ada tu bernas-bernas dan bertahan. Benih kacang ni yang paling cepat bercambah. Hasil hari ini disimpan untuk dijadikan benih.


jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)