Khamis, 31 Januari 2013

Tumbuhan dan bunga cantik-cantik di Janda Baik

Bahagia rasanya kalau bunga ni saya tanam dan hasil comel begini... bunga - bunga yang ditanam oleh pemilik Riverside Janda Baik...semasa beriadah dan "quality time" bersama anak-anak di sini ... tengah sakit kepala pun buat hati senyum... macam-macam bunga ada.. even vine yang ada di Cameron Highlands pun pengusaha tempat ni pun ada tanam... air sungai sejuk... menggigil-gigil HS mandi.. sebut sahaja JB ...tak nak pergila.. jeran sebab sejuk sangat.. Mak nya pula siap dapat treatmet migrain di Pondok Tepi Sungai ni... alhamdulillah anakanda yang sulong perihatin dan memang ada belajar mengenai urutan - urutan untuk legakan sakit kepala.. Allah selamatkan kamu mak doakan!!



Rabu, 30 Januari 2013

Suka bunga ni tapi kacangnya tak suka

Setelah sekian lama ke Restoran yang jual mi kari yang menjadi favourite
 En Din baru perasan ada bunga cantik di depan restoran ni...



2 minggu kemudian datang lagi ke sini dan sungguh tak percaya pokok 
kacang kelo rupa-rupanya... memang tak suka makan kacang ni... biasa dimasak kari.. rasanya pelik sikit..


Isnin, 28 Januari 2013

Anak pokok pisang kaki


semua benih ni En Din yang semai...saje-saje letak pasu pokok kemuning ni... setelah sekian lama bercambah pula ..alhamdulillah... suka dengan rupa daun yang berkilat,, tunggu je la sampai mana pokok ni bertahan...

Celery aka daun sup - update

masih bertahan,,, saiz dok macam tu je

Ahad, 27 Januari 2013

Buah apa ni?

macam sama je kan dengan buah ni..




auto published..tuan rumah ada di Ipoh.... 



Detik itu......Awan lagi

Pagi yang indah semalam... alhamdulillah dapat tengok awan semula... sepanjang minggu keluar rumah gelap, balik rumah gelap...berkurung dalam pejabat.... setelah hujan petang Jumaat membawa ke malam pagi Sabtu telah tenang tanpa hujan..
Mentari bersinar lembut, menghirup udara nyaman di hutan batu ini dan  dikelilingi udara sejuk pembawaan hujan semalam.... 
Awan juga  beredar lembut di payungi langit biru nan biru dan tenang...  

Memanglah K Mar ni suka layan awan dan langit biru...begitulah catatan perjalanan pada hari semalam menuju ke kancah perjuangan mengimbangi nombor yang masih senget demi tanggungjawab yang telah diserahkan dan demi membantu teman-teman untuk maju kehadapan demi sesuap nasi dan pelbagai demi yang lain-lain....
Ketika ini insan-insan lain bergembira kerana cuti "sandwich".. apply sehari dapat cuti 5 hari... sabar yo lah..
never mind..cool cool layan awan... inshaallah ada pulangan tersembuni untuk tanggungjawab ini..
langit dan awan masih tenang

putih itu suci


awan copot copot ..KL dah memulakan aktiviti menyambut perayaan
abaikan keserabutan di bawah... layan awan tu lagi best... 

awan disana tampak tenang..dah diserikan dengan bendera menyambut perayaan hari Wilayah..

suka suka bangunan berlatarkan awan dan langit lembut

abaikan bangunan senget ni..yang senget tangan "penembak" nya

suka juga yang ini ..baru perasan bangunan tu dah hampir siap dengan rekaan yang unik..sape punya eh?


ilham untuk pelukis perspektif..

awan lembut itu masih menggamit hati ini...

ala ada satu pokok ni tak masuk baris.. kalau tidak cun perspektifnya.. 

menenangkan dan melembutkan hati ... alhamdulillah ..

Sabtu, 26 Januari 2013

Dinner daun pisang dan ikan bolos goreng

Hujan lebat semalam.. semua dah tak tau nak makan apa En. Din ajak ke sini.. mamak...haiyo 1st time den makan alas daun pisang tala macam ni. Selalunya  makan nasi lemak bungkus daun pisang... umangai godang amek daun eh.. ye la ada tujuannya.. beratur sayur disebelah atas dan nasi disebelah bawah..

proses menyusun sayur .. he he..bekas pengangkut yang unik.. sekali jalan

sayur kobis goreng, sayur timun ala ala acar mentah dan petola ular plus papadom dihujung sana pengangkut kuah kari - ayam, ikan, daging, dan ada kuah kelapa.. 
 
 pilihla lauk ni .. sotong goren dengan bawang dan ada rempah sikit.. very crunchy.. licin.. pandai budak-budak ni makan stail ni.. tairu pun jalan juga..

yang tak pernah  makan tu.. cili yg dah dijeruk dengan garam dan rempah kut... digoreng garing.. tak pedas dan sedap.. ok la untuk orang yang baru nak baik sakit ni.. baru lepas berpantang makan pedas..  Mamat sorang ni sedang layan tairu.. rupa pun ada rupa mamak juga

yang paling best dan menyelerakan ikan bolos yang dah diperap dengan rempah dan digoreng garing.. dihidang panas-panas .. minta juga ikan senangin.. pinggan pun licin..sebab ikan sangat sedap, manis, panas dan garing..

pilihan ikan yang telah diperap dengan rempah, ayam pun ada, ketam dan udang pun ada.. padanla ramai datang sini.. tempat pun boleh tahan luas.. 

Buah Pisang Kaki

bekalan sewaktu perjalanan ke Ipoh November 2012 lepas.. Dibeli semasa Deepavali eve ... tak sedap..  simpan je dalam fridge.. kelam kabut nak bersiap-siap ke Ipoh, teringat ada buah ni...  potong pun kelam kabut.. rasa dulu.. mashaallah manisnya..lembut...benihnya telah selamat disemai. (nak try juga sebab Rose semua menjadi pun dah cuba semai dan)... dalam diam En Din pun menyemai juga...sebab... buah favourite familynya..


rupanya semasa dibeli.. nampak cantik dan gebu .. tak sedap dan keras


Jumaat, 25 Januari 2013

Tumbuhan liar ke?

Banyak tumbuh liar..seingat-ingatla dulu arwah MIL tanam dalam pasu...suka juga denga pokok ni tumbuh melata dan berbunga comel-comel je..

operasi besar-besaran.. asik menyedut nutrien untuk pokok lain.. ingat nak buang aje..

dah jadi projek dalam proses..buat border .. aktiviti dengan kanak-kanak riang Akma Domo..


Sama tak Mak Aji? Ke pokok lain..

Khamis, 24 Januari 2013

Salam Maulidur Rasul & Batu Feringghi lagi

Assalamualaikum.. Salam Maulidur Rasul semua ... dipagi yang indah ini alhamdulillah masih diberi peluang untuk menghirup udara segar di sini dan menyambut hari besar umat Islam setelah lima hari berhempas - pulas menangani sakit yang melanda..biarpun sakit melanda dan mata tertutup menahan sakit migrain dan gastrik kuat ingatan ini masih menyelak-menyelak skrin akaun yang masih tidak diimbangi.. yang masih senget sana sini...dalam lima hari ini juga 2 hari diperuntukan untuk melayan sakit fizikal, agar tidak dihantar ke hospital bagi menangani 2 hari muka kemudian dengan melawan sisa - sisa sakit demi untuk berjuang mengimbangi nombor-nombor yang senget dan lari dari lojik.

 Berjuang juga untuk mencapai sasaran untuk 'larian susut nilai' yang tidak sabar-sabar menanti, adusss tahun 2012 ditinggalkan dengan jejak-jejak yang masih kabur untuk mencapai jalan yang lancar kerana jadual yang telah dipendekkan. Namun masih dicemari dengan agenda untuk hari Jumaat.. tersasar lagi jalan menuju objektif besar ini.

Demi hari semalam (Rabu) juga melawan dup dap dup dap di dada ini bagi menghadapi panel-panel yang tidak ketahuan pendirian pemilihan mereka untuk aku melangkah setapak lagi didalam acara menjadi arkitek dan jurutera nombor ini... sehingga terlepas dari mulut ini perkataan "puan..diri  saya ini seolah -olah diawang-awangan ..walaupun saya disini berhadapan dengan sesi menduga akal ini saya masih risaukan sasaran yang perlu saya capai ditahun awal 2013 ini demi mengelakkan pertanyaan-pertanyaan pengurusan yang akan menjurus kepada topik ketidak pematuhan garispanduan yang telah ditetapkan." Terlepas juga perkataan reorg yg memberi impak -ve kepada team sedia ada, reengineer katanya... you get one you sacrifice one...ah terpempan seketika! memang aku yang terkorban ni... "a lot of bottle neck item ". Separuh hari terlepaslagi ke jalan menuju sasaran.. alhamdulillah dapat juga dilapik dengan penutupan pintu pejabat pada pukul 8.45 malam, malam menanti siang esoknya untuk hari besar ini.

Suka-duka melunaskan tanggungjawab yang diberi .. hanya boleh merancang namun penentu adalah Dia. Jelas sekali..nawaitu untuk pergi lebih jauh lagi dalam acara mengimbangi yang senget pada Ahiad lepas tidak diizinNya. Apa pun "alhamdulillah "tetap meniti dibibir ini.. ini penentuanNya untuk diharungi. Akur sahaja memandangkan sebelumnya usaha telah dibuat lewat 1 pm .. sesi melewatkan tidur... akhirnya memberi kesakitan dan kelemahan ... namun kini telah bangkit semula untuk meneruskan menghadapi hari muka.

2012 yang lalu di Batu Feringghi -- memulakan perjalanan dari Ipoh pada 7 Disember 2012.. foto-foto adalah pada pagi 8 Disember 2012 - berkumpul disini ...
 hari sudah siang

 Dari balkoni Townhouse ini dapatlah menikmati pemandangan yang mendamaikan




usaha En Din membawa kolam ini untuk aktivi "kanak-kanak riang" suka sungguah dia orang



Selasa, 22 Januari 2013

Zinnia lagi


terkini - jadi dua lapis kelopaknya.. tak sompek jadi benih dah terpeletok.. nasib la..
sebelum
sebelum




autopublished..



Kebun di cerun..


Salah seorang yang rajin mengusahakan tanaman sendiri di kejiranan TRI ini..Tak kenal siapa yang mengusahakan kebun ni.. bila lalu mesti nak amati apa yang dia tanam.. tak jelas foto ni  sebab dari kenderaan yang bergerak.. In fact kebanyakan neighbour di TRI memang rajin berkebun salah seorangnya adalah emak pemain bolasepak yang popular.. segan pula nak snap tanaman dia.. nantilah one fine day...
(autopublished)

Sabtu, 19 Januari 2013

Buah Salak

7 tahun lepas di Tanah Merah Kelantan - kepunyaan bapa saudara En Din. Masa ni baru pakai N70.. Antara musuh buah ni ialah babi hutan aka nate "..." katanya. Ada teknik untuk menghalau binatang ni .. tapi tak berape faham penjelasannya..



Batu Feringghi

Untuk catatan sendiri  - rombongan En Din dan family ke Pulau Pinang... 
8.12.2012  - Sesudah subuh di Batu Feringghi - untuk kenangan disetiap detik yang berbeza
helang ronda-ronda
suasana masih kelam , dikejauhan
 sana hanya warna gelap































jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)