Khamis, 28 Februari 2013

Tak jadi merajuk...

Satu-satunya pokok cili padi yang saya ada didepan rumah. Bukan saya yang tanam. Ditanam oleh FIL atau pun Mama. Tak pasti. Kedua-dua mereka juga rajin berkebun.  Saya memang kagum dengan Mama kerana dibelakang rumahnya yang hanya sepetak kecil ada pokok belimbing buluh yang disemai dari biji benih dan buahnya montel-montel. Atas permintaan En Din FIL bawa sepasu anak pokok cili padi untuk ditanam di sini. Rasanya umur pokok ni dah lebih 3 tahun. Sekejap ok sekejap macam nak gol. Mabuk daun ya jugak. Akhirnya akak trim daun-daun yang  rosak dan dahan yang kering dan letak baja auntie Rosa. Alhamdulillah adalah perubahan. Mula-mula berbunga... cuak juga jadi buah ke tidak ni.. Saya dah merajuk lama dan pokok ni dah merajuk juga.. tak tahu apa baja yang sesuai. OK la tu sebab dia mahu menerima baja aunti Rosa ni. Tapi tak merah pun. Dulu-dulu semasa FIL bawa sini  ada warna merah dan saiz comel .. saiz cili padi.. yang ni godang macam pembela dia sekarang ni.. he he.. bertahanlah wahai pokok cili.. sonang nak masak - masak nanti...





untuk catatan:


Happy Birthday to my HS.. sori tahun ni tiada 29 Februari kena tunggu tahun 2016 ..

Rabu, 27 Februari 2013

Tomato campak2

Tomato yang dibeli lama dahulu telah terlupa   untuk dibawa balik KL.. maka berproses sendiri dalam fridge sehingga menjadi jus kerana setiap kali balik jarang update petisayur sebab asik kesuntukan masa untuk perasap dapur.. masak air sahaja..banyak masa dihabiskan dengan berehat, berkebun dan basuh baju.. aktiviti memasak berhenti buat seketika sebab bos besar pun ok je ... bila nak masak semula ha .. amek ko.. separuh plastik isi jus tomato... makanya akak curah jus tu kat tempat tanaman yang ada dan campak je biji benih tomato ni.. after 2 weeks inilah jadinya.. meremut-remut dia hidup... alhamdulillah.. setelah ditinggalkan  pandai-pandai dia hidup sendiri...

beberapa anak pokok tomato campak-campak untuk dipindahkan ke halaman makcik sebelah.. sementelah dibenarkan berkebun disitu demi menjaga agar tak naik rumput rumpai lagi.. sebelum ni almost 2 kaki rumput lalang naik ... nak tengok pun tak selera.. anaknya inform bos suruh Kak Long tanam sayur disitu.. akak orait je... tapi nanti jangan terkejutla kalau banyak sayur menjalar-jalar disitu..



Selasa, 26 Februari 2013

Bunga liar depan rumah - maman hantu

Sebelum cuma kenali nama pokok dengan nama maman liar sahaja. Nama Maman Hantu diperolehi dari blog En Adry. Banyak tumbuh liar didepan rumah dan laman makcik sebelah. 



Isnin, 25 Februari 2013

Aktiviti kebun minggu lepas di rumah sebelah...

pindahkan thai basil ke laman makcik sebelah

check.. kacang botor ..benih dari En Iskandar...ok


hanya banyak tu je kangkung yang bercambah..yang lain2 kemana ya?


perlindungan untuk anak kobis cina... benih dari En. Iskandar.. serta anak tomato campak-campak



ini yang paling kaya ..kaya dengan daun-daun yang lebar (labu fajar..benih dari En. Iskandar)


Pandangan dari rumah sendiri..


Ahad, 24 Februari 2013

Bunga Telang baru belajar berbunga


Tak lama untuk benih bercambah dan tak lama juga untuk dia berbunga..
Nak juga tahu macam mana /step untuk birukan nan nasi kerabu.. to frens yang dah biasa buat nanti tolong up posting step buat nasi kerabu jadi biru.. entahla..rebus dulu ke atau terus masak dgn nasi.. dan ada resepi kuih nyonya yang guna bunga ni untuk warna kuih talam mereka...

Apa-apa pun kalau rahsia ni HS tau habisla nanti jadi eksperimen dia...




Sabtu, 23 Februari 2013

Apa ada di Negeri Sembilan - Apam Johol

Tak biasa makan apam ni ..biasanya apam yangdikukus dalam talam.. yang ini pula
 di bungkus dengan sejenis daun dan dicicah sambal.  info disini.. menurut info apam dibungkus dengan daun  rambai yang mana sebelumnya dikenali sebagai apam bungkus daun rambai.. first time rasa ..lebih kurang sama dengan apam talam..popular di Negeri Sembilan dan Melaka


Jumaat, 22 Februari 2013

Berhampiran Tol Setul - Lekas Highway

Meluncur pulang untuk kesekian kalinya .. tanaman sedang menanti..
Selepas berhempas - pulas dgn pelbagai keputusan dan penggembelengan nombor
serta bertarung dengan masa..1 fasa telah diselesaikan.. pulang dengan seplastik fail
bagi persediaan hari Isnin untuk melangkah setapak lagi....Insyaallah.

7 petang

Terima Kasih.


Terima Kasih.. Puan Siti kerana beri 
kita semua cup cake yang comel ni...
Dan Selamat Ulang Tahun pada Norjahan..


Khamis, 21 Februari 2013

Climbing bean

Benih dari Diana ... mendahului benih-benih lain dari segi pertumbuhannya..

Menyahut panggilan

Takziah kepada keluarga arwah Fuziah Yahya..sahabat lama yang telah kembali ke rahmatullah pada 15 Februari 2013 kerana menghidap kanser setahun yang lalu.. takziah juga pada En Din diatas pemergian bapa saudaranya  pada hari yang sama.. jarak pemergian juga tidak jauh .. selang satu jam maklumat di diketahui..oleh kerana berada di Seremban dan berlaku kematian di sini tidak juga dapat menziarahi arwah sahabat ini...sedih juga.. semasa lawatan dibuat oleh sahabat-sahabat yang lain hanya dapat berita sahaja..mungkin kerana telah bertukar seksyen akak ni ala-ala tidak dalam senarai perbincangan mereka..memangla akak ni sibuk dgn Final Account..tetapi ....
Tak apalah ...
Semoga arwah2 ditempatkan dikalangan hambaNya yang  soleh..alfatihah..

Rabu, 20 Februari 2013

Brinchang Cameron Highlands - strawberi

Suka sangat dengan keranuman warna (rasa mungkin tak manis) sampai 3 kali snap hingga abang Bangla tu "perasan" .. part choclate tak snap.. ramai orang.. 
penat dalam jam.. masing-masing cari kudapan untuk isi perut sementelah cuaca sejuk.. sekejap panas sekejap sejuk... of course sejuk yang lebih sebab hari mendung....HS, Akma Domo dan Syeera .. memang kegemaran mereka strawberi choclate ni.. yang lain-lain sibuk cari enoki goreng, cendawan goreng tepung.. akak try brokoli goreng tepung.. ok gak.. sori foto tak de sebab dah lapo.. semua habis kena ngap ...



Selasa, 19 Februari 2013

Ulam pucuk cekur


Sedap...dibuat ulam...alhamdulillah dah selamat dicerna oleh organ dalaman


Bunga-bunga Liar Depan Rumah..

HS dah dapat ilmu I-Phone ni dari Kakak kesayangannya (Arina Balkis) dan ilmu ni diturunkan kepada emaknya.. alahai anak omak.. dah macam-macam dia download dalam phone ni.. tapi ok gak mak dapat ilmu baru.. jadila tempekan bunga liar ni.. tapi boleh lima je... kalau nak lebih kena gi MS Publisher dan banyak kerja pula.. tak pe la.. dan dia dah ternampak macam mana emak buat watermark... lepas ni macam-macam idea la tu buat penuh memory... nasib En Din dah izinkan letak extra memory... thanks to Abang Aqmal dan Abang Siraj kerana info-info IT ni.. buah cempedak diluar pagar ambil galah tolong jolokkan..Mak kan baru belajar .. ada kurang tolong tunjukkan..he he

teka teka tekuk HS.. satu kawasan sudah terbakar kenapa pokok cempedak tak terbakar?  He He jawapannya sebab dia diluar pagarla Mak!!!


Untuk tatapan sendiri.. satu hari pokok ni akan dibuang juga atau...akan dikumpulkan untuk dibiakkan dalam pasu ..tengokla nanti.. projek mega! Mega ke?







Tomato Ceri Fullhouse

Alhamdulillah..mahu juga dia berbunga..setelah partnernya tergunting
gara-gara ter""....


Dan ada juga buah yang comel ni..ni buah pertama ..moga-moga ada lagi buahnya..


Ahad, 17 Februari 2013

Bunga tisu - warna terakhir

Warna terakhir sebelum gugur. Dalam tempoh 24 jam berlaku 3 prubahan warna. Akhirnya kelopak yang nipis dan lembut mengerekot. Inilah warna yang paling pekat .



Crepe durian dan Farewell

Sempena perpindahan kakitangan  awal tahun ini dapatlah rasa crep
 durian ni. Ada yang sudi jamu kawan. Terima kasih Elin.
Tertarik dengan tulisan unik saudara Yeop serta ungkapan kata-katanya..
Gumbiralah! 
He he jadi pembakar semangat dikala rasa kehilangan salah seorang team member.

Sabtu, 16 Februari 2013

Bunga Tisu berubah warna lagi


Pukul 3.09 petang warna berubah lagi. Warna pink bertambah pekat. Dah mula nak rosak kelopak-kelopaknya



Bunga Tisu - Perubahan Warna

Hari berangin dan terik..sukar juga nak fokus bunga..jadilah untuk kenangan diri sendiri bahawa bunga pokok yang saya bela dah kembang bungamya.

 Pukul 11.30 pagi...






Bunga Tisu dari Kodai Tepi Sawah Sudah Kembang

Alhamdulillah..yang ditunggu dah tiba. Akhirnya dia berkembang juga. En Din pun suka. Cantik bunga kita katanya. Kembang juga lah hati ini bila dia appreciate kecantikan bunga ni. Sampai je malam tadi terus melawat bunga-bunga dan tanaman lain. Biasala gunakan torchlight..Hati berkata hai tak kembang lagi, macam tak de rezeki untuk melihat dia berkembang. Ye la nak juga lihat dia berkembang masa kita ada dirumah. Lihat kudupnya dah besar dan tiada tanda-tanda untuk berkembang. Namun Allah kabulkan bisikan hati ini. Alhamdulillah. Nanti bila dah tukar warna lagi, akan up posting lagi. Sehinggalah tengahari nanti dia berubah ke warna pink yang pekat menawan. Keratan batang diperolehi dari Kodai Tepi Sawah, Ulu Bendul, Kuala Pilah. Terima Kasih Abang dan Kakak kedai. Insyaallah lain kali singgah lagi makan mi kari sambil layan angin sawah dan pemandangan indah disana.
 pukul 7.03 pagi
 pukul 7.03 pagi
 pukul 7.50 pagi
pukul 7.50 pagi

Jumaat, 15 Februari 2013

Ole Ole dari Perlis

Ulam-ulam yang tidak habis dimakan dibawa balik.. nak test lagi.. 
boleh semai ke tidak... he he
inilah jawapannya ..spesis dengan basil .. ada yang kata thai basil entahla..
bagi saya ni daun selaseh ..

kemalasan melanda diri lagi .. rendam je la dulu.. 
dua tiga hari kemudian.. mak aii.. banyak akarnya..
teruskanla menyemai dalam pasu suratkhabar dulu kerana keputusan pasu...



 Jalan-jalan cari makan untuk lunch semasa di Kangar.. 
jumpala tempat ni.. kawasan besar dan ramai pelanggan
dan sudah pasti mesti ada yang istimewa disini. 
Mungkin disini ikan sembilang bakar
 digemari.. dah tak ingat nama tempat ni. 
Yang paling K Mar suka ni la dia.. pelbagai ulam...

jadila ole-ole untuk dibiakkan disini..

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)