Selasa, 30 April 2013

Cerita Bunga Tinggal

Dapat juga bersua muka...tinggal pun ada bunga.. alhamdulillah sempat snap lili ni sebelum dia mengering. Partner disebelah dah lama kering. Ini kali kedua laman ini menerima kemekaran lili ini. ada warna ni aja.. warna lain contohnya ada diblog-blog berikut...hmm  yang akak ingatla.. 

merah menyala ada di blog Mak Aji (Greenfingers) 
warna pink dan lili istimewa di blog Wani (Maharani Kecil) 
lili istimewa - lili fireball di blog Wani (Maharani Kecil)
merah menyala dan salmon/peach di blog Diana (Kebun Bahagia Bersama)
dan dalam blog ni  foto yang diambil di  Cameron Highlands 

(sungguh taksub favouritenya he he ) 


Di Mardi Cameron Highlands pasu di "tag" dengan nama lili amar..

Berlatar belakang pokok kailan yang dah overdue yang semak .. sayang nak buang  he he.. sebab kailan ni kali pertama ditanam (seumur hidup 1st time tanam ni..) tak jadi lauk sebab bila balik aje tiada daun yang sesuai.. namun pokok dibiarkan kerana kailan mengeluarkan bunga putih yang comel. Kelongsong benih tiada berisi. Maka tiadalah benih dari kailan. Foto gelap sikit kerana matahari tak berapa nak memancar. Banyak foto yang disnap untuk tatapan diri sendiri sebab bunga ni favourite saya. Ada rezeki dia mekar dah bersyukur sangat. Adalah warna lain selain warna zinnia yang pink tu di laman ni.  








Sibuk dengan kebun sebelah... laman ni agak terbiar.. tak fokus sangat.. rumpai-rumpai ni memang cekap membiak.. setangkai lili @ kawan sebelah yang dah kering.. kembang minggu lepas .. masa ni tak balik sebab big boss sibuk urusan SPR..

inilah rupanya bawang yang ada bunga ..daun dua helai je memberi laluan kepada kemekaran bunga..

pandangan kedua-dua bunga.. ada spesis lili yang ada 4 tangkai bunga... setakat ni bunga ni ada dua aja .. kiri dan kanan.. tak kisah orang kata ni bunga serombong ke apa ke.. tetap suka he he

dah kemas pokok kailan... bye kailan.. batch kedua kailan ada di kebun sebelah.. penuh juga satu plastik sampah.. tak sempat nak kerat-kerat untuk recycle jadi kompos sebab big boss dah mula operasi... nak cepat balik sebab ada mak saudara dia meninggal dunia..


P/s: selamat bercuti para pekerja....kerja rumah tetap berjalan

Isnin, 29 April 2013

Juadah kesyukuran hari ini

Bersempena pelbagai ' occasion ' kawan-kawan pejabat dijamu hari ini dengan laksa Johor. Terima kasih Kak B kerana sudi melayan permintaan akak ni. Dengan penuh bekas kuah tu, tambah lagi setengah container jumbo tu... boleh je dia jenjeng ke ofis ni.. bancuh teh o / nescafe lagi.. 

Bersempena:
 Birthday ( Sendiri/ HS/ dan anakanda "abang")
Kejayaan ( anakanda "abang" meneruskan pengajian diperingkat ijazah)

Dari Januari hingga sekarang dalam dua minggu sekali ada kenduri... birthday la, farewell la... sendiri punya kena tangguh la dulu.. Hari ni ramai yang tiada di pejabat.. tengahari pun kami menjamu dengan menu ni... 

Reramaila kami menyiang sayur ni ya..

Hari ni ramaila yang belajar cara nak potong timun cara K B ni.. dapat ilmu baru...ni stail Johor katanya.. he he kami follow je..

Kak B tertinggal taugeh pula... usaha dia keluar mencari.. dapatlah secoet di kedai mana tak perasaan pula! Tak sempat tunggu tauge ni.. ada meeting pukul 9, kita jalan dulu la ya..kemudian boleh repeat dengan tauge pula.. tapi sebelum tu ke TH dulu.. sekarang dah tukar prosedur.. duit shiling guna slip berasingan .. (kena ingat tu..sebab tu catit kat sini untuk ingatan masa depan)  

Sambal belacan yang tak pedas

Spageti.. kus semangat.. Kak  B, Su dan Non bawa juga.. dah melampoh pula spageti hari ni..

Kuah ikan kembung (3 kilo katanya).. resipi boleh je google.. macam-macam style 

Allah selamatkan kamu


Salam  pagi Isnin 29 April 2013.... ucapan Allah selamatkan kamu wahai anakku... selamat menyambut harijadi yang ke dot dot!!!... semoga berjaya dunia dan akhirat emak doakan..nanti kita buat family gathering  khas untuk abang ya! For the time being study hard dan fokus... jauh lagi perjalanan hidup mu inshaallah..

Hari indah di pagi yang indah dan warna alam yang indah .. semoga sinar bahagia terusan menyinari hidup kita semua..

sunrise pada pagi ini kala jam di dinding menghampiri pukul 7 pagi.. pemandangan dari meja kerja yang saban hari dari sudut ini yang dapat diperhatikan.. memerhati dunia luar kala kepala serabut dengan pelbagai sasaran yang hendak dicapai. Demi mengharap kelegaan dan ketenangan hati menerawang pemandangan ciptaan yang Maha Esa. Struktur yang sama hanya warna alam yang berubah. 








Sabtu, 27 April 2013

Cameron Highlands - Cuti Sekolah 1/2013 - Pt 4

Selepas KEA Farm...berduyun2 la kami ke S Corner pula ..Mak Usu dah gerak dulu..kali ni shopping lagi.. strawbery tak payah la.. da borong Rm 30.00 .. kami ke tempat cendawan dan yakon.. kawan En Din la.. kenal masa CNY dulu.. enoki dan pelbagai cendawan.. enoki favourite HS.. gara-gara ajakan Mak Usu makan di Johnny S2. Kali ni tiada foto cendawan kerana sibuk mengenalkan cendawan dan enoki kepada Mak Ngah dan Mak Lang...tetiba dah selesai urusan... disini ada tempat lepak.. ada toilet. . Tempat ni baru siap... toilet masih bersih lagi... untuk melepaskan penat memasing  lepak untuk refreshment di Mualaf..


antara yang menarik perhatian di S Corner...Apple Cameron





Lepak du Mualaf..macam-macam minuman western style... latte .. cappucino entah ape2 tak ingat...
tapi sedap dan kenyang..




Big boss tengah berasap.. Dah diagnose MPN bila di kawasan tanah tinggi ada kesannnya.... dgn restu doktor ni dia berasap... untuk kawal oksigen katannya??? ala kadar je la ya.. 

Seterusya tapak pasar malam di Brinchang disinggahi kami.. para peniaga baru buka khemah.. ada juga yang dah berniaga...

kelapa laut


Jumpa lagi kaktus comel.. Shahira beli untuk kelas...









Terjumpa pula yang ini... warna hijau.. pantang jumpa warna hijau..tanya penjual apa ni... halwa peria..ada pahit-pahit sikit.. tak jadi beli sebab pahit..

yang ni buah pisang kaki yang dihalwakan..macam-macam diaorang jual... rasanya ni import ni..

perjalanan diteruskan ke KHM farm untuk aktiviti jalan-jalan selanjutnya.. perang bendera dah lama bermula di sini..

turun sahaja dari kereta.. nampak pula rumpai ni..cantik juga warna putih tu

ramaikan! ahli rombongan mendaki port aiskrim di sini..

akak masih dengan pokok dan bunga he he.. adalagi pokok ni..




pemandangan biasa di tanah tinggi..pakis gergasi..

disini ada homestay juga.. tengok tu kobis jadi tanaman hiasan..


memang suka tengok kobis -kobis jadi tanaman hiasan disepanjang jalan.. tak dapat tengok ladang kobis di Tringkap.. dapat pula di disini..ok la tu..

seronok dia orang dapat makan aiskrim strawberi.. akak dah tak larat.. so jalan-jalan kawasan sekeliling dan snap foto

jem kat sini fresh dan harga boleh runding.. janji beli banyak la

sumber strawberi untuk aiskrim dan jem

sumber info - benih ni dari Holland







a a a tiba -tiba jadi nenek sebab cucu saudara ni.. he he.. kecil lagi dah pandai makan aiskrim


suka la tu sebab ramai tukang dukung, jaga dan belek ya..



kat sini ada satu pokok limau yang buahnya gedang-gedang.. limau apa tak tahu .. tak tanya tuanpunya




aiskrim dah masuk perut, latte dah masuk perut... tinggal nasi je belum...ayoh la cari makan ..makanan ruji.... ke Pekan Tanah Rata cari makan.. 

sempat juga klik foto burung-burung ni..




hari menjelang petang.. memang lapar.. semua setuju dengan nasi dan steambot je..







sementara makanan disiapkan jalan-jalan dulu di kedai sebelah.. nak cari ponco HS yang tak boleh tawar  harga di Brinchang... kedai biasa tak buka lagi... so ke sini je la.. harga ok.. kurang sangat berbanding dengan Brinchang dan boleh bincang pula harganya..

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)