Jumaat, 31 Mei 2013

Ungu di Pantai Teluk Mak Nik

Pokok bunga ni tinggi.. tumbuh berhampiran kedai makan di Pantai Teluk Mak Nik... nasib juga masa snap foto bunga ni orang belum ramai lagi.. boleh lah menyibukkan diri dan fokus lebih kepada bunga-bunga ni...

Nampak macam spring


Pucuk daun yang berwarna maroon

Setangkai jambak bunga


Bunga yang tinggi ...

Nama bunga masih belum diketahui

Pemandangan pokok Rhu  yang menghalang pemandangan laut -  saja nak snap... bila teringat boleh tengok semula... semasa anak2 ... those days pernah lepak tepi pantai ni dengan keluarga arwah MIL.. kami tinggal di rumah penginapan sekitar tempat ni  semasa menghantar rombongan pengantin sepupu sebelah En Din.. ada budak tu tak boleh tengok swimming pool.. nampak yang dewasa punya... apalagi... terpaksa tarik naik atas... semua orang menjerit... those were the days!!!

Rabu, 29 Mei 2013

Karipap Rusa

Selepas check in di Indera Mahkota kami dibawa jalan-jalan ke Pekan Kuantan sebelum ke Teluk Cempedak... pusing lagi sekali nak try makan karipap rusa ni.. mula-mula macam pelik juga tengok iklannya... jangan jadi rusa masuk kampung sudah dah la! macam tak pernah makan rusa pula .. pada hal sebelum ni biasa buat gulai cili padi... tapi kali ni sebagai inti karipap... 

sape nak merasa masuk lombong di Sungai Lembing silakan... 

Sebiji RM2.00 ..amek kau.. kenyang makan sebiji .. agak-agak saiz karipap IKEA..

Boleh tahan la rasa .. ada bau kambing la pulak!! 


Diseberang sana...

Baru perasan bangunan ni ..bila nampak SPA... tempat temuduga kakitangan kerajaan Persekutuan

Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah

Selasa, 28 Mei 2013

Selamat Maju Jaya

Hari pendaftaran yang ceria namun terik.. urusan telah selesai.. Tunggu roommate datang je serts agenda seperti yang telah dijadualkan... taklimat untuk parents...


Kawasan kolej yang banyak pokok belimbing besi ... sempat  juga anak bujang snap rama-rama ni..



 
Berfoto sebelum gerak pulang...hari panas sungguh..kena cari tempat berteduh...
Ok Kak Long...study hard dan semoga dapat kejayaan yang dihajati.. Mak Long sentiasa doakan kejayaan korang semua...

P/S.. apa khabar agaknya anak bujang sorang tu yg ada di Pulau Kapas kerana aktiviti outdoor selama seminggu.. wasap pu tak jawab.. minta ambil foto sunset dan sunrise pun mcm payah .. tak de bateri katanya..ape2 jelah bang.. mak doakan segalanya ok... selamat urusan dan selamat kembali... (siap bawa lori utk angkut barang) 
Apa agaknya objektif camping ni? Hanya lecturer dan studentnya yg tahu... bidang mak lain!


Isnin, 27 Mei 2013

Inderamahkota

Alhamdulillah...kami dah selamat check out dari penginapan di Inderamahkota , Kuantan.. demi persediaan pendaftaran anak saudara hari ini. Kata adik hanya kat sini yg dapat ... okla...kita on je...  petang semalam saja bawa anak-anak ke Teluk Cempedak.. malam tadi dinner di restoran    Lee & Dah... ada pula laksam... cancel nasi goreng...

Pokok berdaun ungu yang menambat hati kerana keunguannya dan kerana mengingatkan arwah datuk sebelah ayah yang sangat rajin membela laman.. bunga ni pernah menjadi koleksi arwah... terbayang akan waktu itu .. masih kecil... rasanya 4 tahun... rumah itu juga sudah roboh.. sangat terkilan kerana tiada foto rumah lama untuk diabadikan..hanya terpahat dalam memori ini...
 tiada sudut yang kosong di lamannya.. pelbagai bunga yang ditanam- yang masih diingati - ekor kucing, bunga cina, susun kelapa, dan banyak lagi tanaman hiasan yg nama tidak ketahui termasuklah bunga ungu ini

tak pernah tahu yang pokok ini juga berbunga.. bunga halus..







Ahad, 26 Mei 2013

Bunga kecil yang seiras

Untuk catatan sendiri...
Pokoknya renek

Pokoknya tinggi

Satar Pantai Teluk Mak Nik (Monica Bay)

Tak sah kalau ke sini tak makan satar. Kebanyakan satar yang dimakan manis dan pedas.. yang di sini menjadi pilihan kerana kurang manis... kena dengan selera kami... Banyak jenama satar di sepanjang jalan Chendor ke Kemaman ... dah sampai ke Geliga tiada kedai yang jual keropok lekor yang dah digoreng sekali dengan satar... kedai ni nampaknya yang ada kombinasi makanan ni.. yang lain-lain satar sahaja, keropok sahaja, atau keropok dengan goreng pisang atau satar dengan goreng pisang... 
sebatang RM4.00

berebut-rebut makan ..sekejap je licin..

Catatan Sendiri

Kedai makan yang ada banyak tanaman... kedai dinamakan Kendi.. koleksi makcik kedai ni




Tinggi dari rumah!!! Teringat pula cerita zaman kanak-kanak ... masa main masa-masak .. ada kakak tu kata jangan duduk atas daun keladi ni... nanti dia bawa kita terbang... he he !!!

tuan rumah tidur lagi.. dah ada saudara datang cari makan...chalet sebelah rumah...


breakfast di kedai makcik ni... bertahun-tahun kami mesti singgah di sini... ada orang tu teringat-ingat  bila dah balik KL... nasi dagang dan nasi kerabu makanan favourite ahli rombongan...

p/s baru habis breakfast di sini ... tiada nasi kerabu pula !! ingatkan dapat makan sayur lagi .. solok ladanya sedap... gadis Swedish minta kopi O tiada gula terlupa bayar... namun ada yang prihatin 2 orang Chinese telah bayarkan.. saya tolong bayar dia kata ... selepas mereka pergi gadis tu datang semula nak bayar.. dia tak bermaksud nak pergi je... akak kata tak pe la Chinese man tu dah bayar.. dia macam serba salah... nak buat cam ne.. semua dah terjadi.. (siap tanya kat mana dia boleh mandi pakai bikini... akak kata gi Club Med la..) kejap lagi check out dan ke Kuantan pula!! Sebelum tu nak berendam dipantai ..crystal clear water nun di sana!!!!


Sabtu, 25 Mei 2013

Sedap baunya

Terkejut juga bila buka sampul surat berisi benih dari Diana KBB.. hati berkata tak order pun yang ni... apa ya? Then ada bau enak!!! Ooo belacan... unik pula dibungkus macam choki! Dari Sabah kut! Saja je agak dari Sabah! Diana terima kasih banyak-banyak! 




Jumaat, 24 Mei 2013

Cherating ! Here I come...

Sambil menyelam minum air..sambil hantar anak saudara mendaftar matrikulasi sambil tu ambil kesempatan ke sini... dengan ucapan belajar rajin-rajin Kak Long..

kawasan penginapan ada bunga ni je...jadilah untuk kenangan kedatangan ke sini kali ini.. Mak Long sekeluarga mendoakan kejayaan Kak Long mencapai impian dan kejayaan dunia akhirat...

Ketua rombongan! Esok ke mana kita?... jom makan satar di Pantai Mak Nik ! Makan kepok juga atau breakfast di Kuala Kemamang macam hari tu... foto hari tu pun tak up entri lagi!

Malam ni dinner di warung Kendi.








Rabu, 22 Mei 2013

Kemas

Beberapa rumpun daun pandan telah "dikemaskan" dari pokoknya.... siapa eh? malas nak sangka-sangka siapa! Tapi sayang gak ..banyak ni... sewaktu sampai je dua-tiga minggu lepas disini dah ada dia dilaman ni...walaubagaimana pun sempat juga diselamatkan yang masih hijau dan simpan dalam fridge... banyak gunanya daun pandan ni.. banyak manfaat telah dikongsikan oleh kawan-kawan pekebun.... 

menjadi singgahan sang rama-rama ini ... latarbelakang untuk penyamaran dari musuhnya namun mata ini tetap dapat melihat kamu wahai makhluk Allah..

ke 3 kali... imbasan yang paling maksimum... masih dia disitu.... selesa sungguh!!!

kedua kali

pertama kali

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)