Rabu, 31 Julai 2013

Dahlia hidup semula

Ingatkan dah meninggal terus... no idea macam mana dia boleh naik semula... mungkin ada ubi didalamnya yang duk berhibernasi ..hanya akan keluar bila keadaan sesuai... macam-macam umang-umang la pula atau macam kura-kura/labi-labi dan spesis yang seangkatan dengannya...  walau apa pun akak memang suka kamu timbul semula... dah macam biskut juga sekejap ada sekejap tiada he he.. bertahankah kamu selepas ini?




Selasa, 30 Julai 2013

Timun Tikus

Oleh kerana kurang ilmu maka pokok timun tikus ini telah dikemaskan kerana melilit-lili pokok pecah beling.. sebelum tu sempat juga merakam beberapa foto mngenai tumbuhan ini... sebelum ini hanya berminat pada pada bunga yang berwarna kuning sahaja... untuk catatan sendiri









Isnin, 29 Julai 2013

Buah oren

Puasa-puasa begini tenguk buah warna oren ni pu kecur air liur. Buah ni ialah buah pokok buluh jepun. Pertama kali tahu mengenai bunganya dalam blog Mak Aji... kebetulan lepas tu pokok peninggalan arwah MIL ni berbunga pula... tak kisahlah bunga nya... setelah beberapa minggu tak balik dah jadi buah pula .... foto ni diambil beberapa bulan yang lalu.. sebagai halwa mata dan sebagai penambahan untuk catatan sendiri..



yang ni dah berkedut dan kelihatan seperti hendak lerai dari tangkainya


nampak macam sedap je... tak tahulah edible ke tidak


Ahad, 28 Julai 2013

Bunga purple dari Cheratig

Pokok ni tumbuh meliar di sekitar chalet di Cherating ... akviti percutian tahun lepas kalau tak silap bulan November... pernah up entri mengenai bunga ni...  suka sangat dengan warna purplenya.. maka melilau mata mencari-cari ....gatal la tangan ni mencabut anaknya yang tumbuh melata.. senang pula dicabut... akhirnya suka juga ia ditanah Seremban ini... bunga sudah terhasil... mungkin sudah melata juga anak-anaknya tumbuh.. mungkin dianggap rumpai oleh yang tidak tahu... entah apa lah namanya ya?

Sabtu, 27 Julai 2013

Zinnia generasi ke dua

Kali ini bunga-bunga zinnia tidak menghampakan... besar dan fluffy... 






single layer ... ok walau pun pucat sedikit


Jumaat, 26 Julai 2013

Bunga biru baru di ofis ku

Memang ada peruntukan kat ofis ni untuk lanskap ... jalan-jalan depan ofis ni baru nampak ... eh ada bunga baru la.. biru lagi... hari ni pun pakai baju biru walaupun suka warna hijau, pink dan merah he he.. semalam ada forum di pusat latihan kami... best sebab dapat kawan baru yang bertugas di bidang pertanian.. sangat-sangat menghargai persahabatan ini ... sebelum ni cakap dengan rakan sebilik bahawa akak akan jadi peserta pertama yang akan melelapkan mata kerana aktiviti forum di bulan puasa ni .. namun Allah telah menemukan kami.. meleset jangkaan itu...  he he asik je berborak mengenai tanaman, tunjuk dia group tanam bunga dan bajavin... kita pun dapat ilmu... katanya ni bunga blue diamond... kita jadi makcik kepoh ganggu dia dengan pertanyaan mengenai gardening dan jenis-jenis bunga... jangan mare ya Cik Z..



Rabu, 24 Julai 2013

Bunga yang memikat...

Foto hasil menung-menung di laman setelah penat berkebun..
Bunga yang memikat ..mesti ada yang terpikat...
 itu sudah jadi resamnya untuk penuhi tuntutan hidup.. 

dua jenis spesis makhluk Allah berkongsi rezeki






yang ini tuan punya blog yang terpikat..


pencari rezeki lagi








Selasa, 23 Julai 2013

Hari tu jerebu (di Genting Highlands Pt Akhir)

Salam 14 Ramadhan... selamat sejahtera ... dugaan betul dah dua kali Malaysia diserang jerebu...  lagi aktiviti pembakaran negara jiran memberi impak yang besar kepada Malaysia... sungguhlah rasa gulana kerana para peminat kebun amat berharapkan hujan turun terutama tuan rumah blog ni.. berkebun ala-ala catuk ayam aje.. redah aje 2 hari seminggu itupun rasa tak cukup 2 hari ... tolak akviti lain lagi, tolak aktiviti menung-menung di kebun haih.. macam-macam... nak la hujan .. kebun yang tinggal tu nak air semulajadi... ngomel sikit pagi-pagi pasal jerebu,,, 

when it first strike Malaysia.. whoaa rasa macam nak lemas... bangunan tinggi pun berbalam-balam imej nya.. makin kelabu pemandangan.. hari tu masa lemas sangat tengok jerebu ni dan pergi majlis kenduri kahwin dalam jerebu,,, nasib buat di dewan .. boleh gak menyorok dalam dewan... bila keluar dewan whoaaa kelabunya... maka En Boss ajak lari tempat lain.. moh kita gi Genting... akak apa lagi jom jom...  seperti yang diwar warkan dalam entri berkaitan buah makisar yang melampoh tu.. kat sini pun jerebu juga.. suasana bagai suram ... tiada matahari...  

jadi mohla kita menghibur hati dengan apa yang ada.. bersyukurlah masih hidup lagi walaupun menghidu udara berjerebu ... bersyukur kerana masih dapat melihat kurniaanNya.. ini semua dugaankan!

kedatangan ke Strawberi Park ini disambut dengan Hoya.. semenjak kenal blog berkebun barulah tahu nama dia Hoya... hoyehhh!!!

Datang sini baru tahun hoya ni jenis merayap ya... kena belek lagi blog yang ada hoya ni sebab rasa-rasa macam pokoknya pokok renek je... pemikiran dan ingatan dah haywired (Mentally confused or erratic kata google.. but I'm not crazy... just crazy about plants and gardening ) ..


Entah bunga apa entah... berjurai-jurai kuningnya.. dah ada pengunjung tu biarla haih di entafrem dalam pic ni... sapa tiada idea nak buat langsir.. ni ha langsir hidup ....




close up bunga...


Strawberi yang banyak dah kena petik.. tu la dia strawberi Genting Highlands... 
sama je macam Cameron Highlands... boleh la.. tapi kan hari Isnin lepas saja-saja menonton Rooftop Prince  
 drama komedi korea.. dah rekod punya la lama.. storage dah hampir penuh .. so sebelum di buang ... mesti tengok dulu .. kali ni dengan alihbahasa.. walaupun mulut herot berot cakap Korea dan kita dengar dalam Bahasa Malaysia.. sambil layan internet.. telinga dengar... eh panjang pula penerangan cite Korea ni... sebenornya nak kabo strawberi dalam cerita tu besar!!! I like.. nanti nak replay dan snap pic drama yang ada strawberi tu...


 rupanya apa yang ada dalam beg plastik tu!!

yang merah ni I tahu U... ni begonia.. favourite flower gak ni.. hu hu begonia ku dua pokok sudah innalillah!! sebab tak pandai jaga!

Begonia lagi.. yang digantung..

close up begonia




Kat sini juga ada garden ni.. lavendar kah bunga itu? Tiada wangi lavendar pun!! serupa juga yang macam kat Cameron Highlands hari tu ... tak dapat nak masuk ke sana.. kali ni ... okla boleh la layan ... En Boss pun kata ok... 

Sebagai tanda harga yang kita bayar.. in the future cam ne ekk? Harap-harap harganya maintain la!

Mengingatkan Frasers Hill ... bunga ni banyak kat sana.. striking lagi warnanya.. yang ini cantik gak walaupun kaler purple.. mungkin sebab nama lavendar Garden.. pandai-pandai je buat andaian heh! anyway I also like this flower!

Tu lah dia lautan warna ungu ..di Taman Lavendar ini... masih tak puas hati tiada bau lavendar yang kuat itu!! ada yang kata ini bukan lavendar..  

Ada kedai cenderahati pada peminat purple dan lavendar

Lily 

Nama tak tahu.. seri pagi ke?





lautan kuning pula...



view ni tak comel! tuh jerebu belakang tu !

view ni ok la...


Ni mesti kes tak cukup pasu ni he he .. boot getah dan dijadikan pasu... so boot lama janganlah buang ya.. recycle macam ni



Berkuntum-kuntum bunga ros untuk dipaparkan!!





Ros ni cantik .. tapi tengok tu langit suram berjerebu



See.. latarbelakang yang berbalam-balam.. nasib ada bunga ros ni kan!

view kebun strawberi dari Lavendar Garden ... 




budak-budak suka la patung-patung macam ni


rumah-rumah comel ni pun dia orang suka.. terutama minah ni yang memang purple craze!




ada berani keww! Not me! Katanya lebah-lebah ni friendly... kut masuk hidung apa cite!!

sarang lebah kut!

antara sayur yang dijual

favourite ni.. 

nama tak ingat.. arwah atuk S Raja ada tanam ni dulu...

close up .. ada bunga juga tumbuhan ni

apa ni eh !

anggur yang tiada buah




Nak tanam ni di tanah rendah kena ada bajavin!!! 

Yakon!! favourite ni... 




Saya suka hijau ni.. suka sayur yang melampoh ni...



ulang lagi foto makisar ni...












ulam favourite ku

Terkejut gak tengok pokok tomato ni.. dia orang nak tanam lain kak kata pekerja di situ..




besar labu tu..


Labu saiz comel


sayur salad lagi... jenis apa?


tanaman salad lagi


Crown Daisy.. apa maksud nya ya!! Mungkin Sean/Stiletto/Stepbanie boleh tolong!



kerepek labu.. sedap juga


kerepek labu digoreng disitu juga.. pekerja yang friendly... ada berkenalan dengan pekerja yang berasal dari Kemboja... nama pun dah lupa .. kata nak add dlm FB.. masing-masing tak jumpa kut!!




kalo nak buat souvnenior.. harga macam up sikit dari Cameron Highlands

Sayur yang dijual

tak pernah makan ni ... 




Bahagian cendawan... gano kut yang ni.. nak cepat kejar En Boss.. foto tak semenggah.. up juga sebagai tanda datang sini...

setiap bahagian yang dilawat jalan keluar tiada .. kena melawat semua... macam jalan "s" .. kobis ni lain macam sikit dari CH.. daun kalernya hijau pekat....

yang kami beli.. baja diperbuat dari cendawan, keropok labu, strawberi kering dan strawberi segar, jeruk halia..(marah asoh tu sebab tak beli minyak halia dia.. tak pe asoh.. nanti saya datang lagi) .. ada juga promosi ubat tradisional cina.. katanya boleh tidur nyenyak kalau pakai minyak tuh! ok.. next round ya amoi... ada pertunjukkan burung dan binatang exotic.. tapi tak boleh snap... akak tersnap pula.. so bagi menghormati bisnes anak-anak muda tu akak tak up la kat sini ya... burung-burung dan binatang tu cantik2.. ular sawa kuning tu akak tak berani la... nak bergambar kena bayar.. macam kat Bukit Bendera hari tu... satu foto dengan ular RM10.00 ..

Bangunan yang diselubungi jerebu!!

view dari car park cable car... tak jadi naik ,,, sebab kena que lama.. orang ramai... lagi pun ada orang takut nak naik cable car... HS la tewww... nasib katanya.. urut dada lagi... 





dah jom balik.. En Boss ada meeting penting !!! 

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)