Sabtu, 31 Ogos 2013

56 tahun sudah

Salam Kemerdekaan... cuti hujung minggu ni aktiviti kemas laman lagi sambil ditemani oleh sahabat-sahabat yang rajin bertandang demi makanan untuk terus hidup... I help you.. you help me.. datanglah selagi ada makanan dgn syarat jangan ngap abis pokok - pokok akak ye... kicauan burung dah tiada minggu ni ... kenapa ye... si bul bul kalau tidak riuh... dah nak musim hujan kut... cari port baru agaknya..

Selepas sarapan pagi.. jenguk-jenguk di laman .. ngam waktunya dapat lah tengok si ros ni... jenis brazilian... jadilah ..menceriakan pemandangan disamping zinnia yang galak berbunga.. malas nak snap Zinnia tu biarlah  ... terus-teruslah berbunga ya... demi mengumpul benih utk aktiviti kebun akan datang..

Putik lagi

Kawan berkebun... untuk tatapan sendiri disamping layan warna pink tu... 2 ekor semuanya...macam-macam aksi untuk rezeki hari kemerdekaan..












Sebelum itu teman yang ni pula ... kamulah sahabat akak dari kecil... kali ni akak tangkap foto je bukan nak pegang kamu ye....serangga helikopter he he.. 





Sambil buat temuduga dpt gak shoot momen ni masa take five


Yang penting wording tu... replika bunga tu besor benor cukupla tu...



Khamis, 29 Ogos 2013

Update - Bunga Kobis Flokoli

Alhamdulillah... sesampai aje Jumaat lepas pokok yang akan diintai dulu ialah pokok ni... senyum hati... dia berkembang lagi.. positif.. dari sebesar ibu jari dah sebesar gengagam HS...






Kawan sebaya... positif juga dapat tempat baru... 


Namun sudah ada pemintat.. rompong dah daun dikerjakannya


hmm yang ni lagi teruk... hilang keindahan daun pokok ni

yang ni lagi expert... macam ada gunting pada mulutnya...

harap-harap pokok ni ada lagi minggu ni...



Rabu, 28 Ogos 2013

Jalan-jalan beraya jumpa ni

Balik kampung raya hari tu ada bertemu  alat yang digunakan oleh orang dulu-dulu. Antaranyanya benda ni .. namanya tak tanya En Din pula... katanya untuk mengasingkan hampa padi.. wallahualam bagaimana penggunaannya... kesiankan tengok terbiar je macam tu.. namun kami masih bernasib baik dapat capture foto alat ni dan untuk simpanan peribadi juga..masa tu objek ni jadi tumpuan kami anak beranak.. masing-masing pun nak simpan dalam hp masing-masing..

burung ni juga pernah up dalam entri beberapa bulan dulu.. eh ada lagi datang raya tahun ni.. oo rupanya anak saudara En Din rajin memikat burung ni ... katanya ada Datin tempah... penggemar burung Datin tu...cer lihat cara dia tidur... akak dah kacau pula.. bila nak snap datang dekat... suka juga burung ni sebab warna hijaunya... sebab tu ada warna hijau serindit.. sempena nama burung ni... serindit namanya..


tak meriah ke kalau tak de bende masa raya...

Isnin, 26 Ogos 2013

Aksi Kucing Nak Beraya

Hi hi... sempat akak merakam kucing ni nak beraya... ye la bila tuan pokok balik kampung beraya ... balik kampung agaknya  sebab tiada rumah dia amat bermaharajalela... kalau sempat rakam aksi sebelum ni lagi best... dahan pokok alamanda ni melentur dibuatnya... bergoyang-goyang pokok tu... tergelak sendiri bila capture momen ni.. entah apa yang dia geram sangat dengan dahan pokok ni.. nak asah gigi ke bior tajam!  Matanya kemain galak lagi!!





Warna Alam - Seremban... sampai sudah

En Din bertarung sakit disuku akhir Lekas Highway.. sampai juga ke Seremban untuk mengisi minyak..
 Kesempatan diambil untuk merakam suasana ini..sesampai sahaja di rumah En Din terus ternelahak muntah.. tak pasti sakit apa.
 Hati berdoa janganlah sakit lama berulang...  tidak mahu berumahtangga di hospital lagi... sehingga esoknya En Din berulang ke tandas
 bagi melegakan suasana sambil badan sejuk dingin tetapi  berpeluh tiada henti... anak sulong dihubungi agar pulang segera untuk bantuan... mungkin kami perlu ke hospital.. FIL pun datang juga menjenguk... kasihan En Boss ini ..menu kesukaanya sambal sardin tidak terjamah hanya sekeping roti disapu kaya yg membantu memenuh perutnya.. seketika nikmat sihat ditarik Sang Pencipta... pasrah kami ketika itu... segala perancangan terbatal.. jemputan open house diketepikan.. kenduri kahwin tidak terpergi.. perbincangan perjalanan mesyuarat di KL dgn kawan diabaikan sementara..  
Syukur ke hadrat Allah menjelang ketibaan anak Sulong En Din sudah boleh duduk.. hanya kuih bangkit buatan kilang yang lalu ditelan... nasi panas 2-3 suap.. malamnya selesai suku pinggan nasi panas dan kicap dan ikan goreng... syukur juga masih ada baki ikan dalam simpanan yg mana sepatutnya telah dimasak minggu sebelumnya... alhamdulillah tak payah menapak ke kedai untuk mencari bahan masakan.. maklumla diri tidak bisa menjadi supir.. sesampai anak sulong kegembiraan menjelma.. bantuan sudah sampai... sebelum itu sipenjual juz amma mengetuk pintu katanya sedekah ikhlas katanya... setelah sedekah ikhlas itu dihulur ... beliau dipohon mendoakan kami maka bersama-sama kami menadah tangan.. robbana atina fiddunya hasanah wafilakhiroti hasanah dan doa yg tidak berapa pasti maksudnya... beliau menerangkan agar sihat satu keluarga termasuk baby.. HS la tu .. aminkan doanya... alhamdulillah... cuma tak tergerak hati untuk menjemput minum barang segelas air kosong...
Alhamdulillah ubat masih ada dalam simpanan menjelang esoknya.. hari dilalui dengan tabah... alhamdulillah segalanya berjalan lancar ..
 Mungkin tidak perlu ke hospital .. selepas kami sampai di KL... semua anak2 ada bersama maka aktiviti makan bersama diteruskan.. bagi menarik selera semula En Din mahu ke kedai kari ikan... sesi bertukar pemandu pula bila sampai di KL anakanda sulung minta anakanda Siraj  .... habislah korang kena jadi supir mak dan abah... kami dapat ilmu baru ..anak2 dapat ilmu jalan baru di KL... syukur mereka semakin mantap dalam pemanduan...
alhamdulillah sepinggan nasi dapat En Din habiskan... kami pun sama-sama enjoy menikmati juadah yg diingininya.... alhamdulillah kenyang dan sihat... malam tak payah dinner..

Semoga semua berjalan lancar ...




Sabtu, 24 Ogos 2013

Jumaat, 23 Ogos 2013

Flokoli - Update - Berputik sudah!!

Itulah dia rupanya putik bunga kobis flokoli ni.. saiz sebesar ibu jari.... proses pertumbuhan minggu lepas ... gembira juga tengok perkembangan positif ni... membesar bagai johan tu wallahuaalam... minggu lepas hari panas entah ok ke tidak sudah kutinggalkan selama 5 hari... semoga di dalam perlindungan Allah jua... 2-3 hari ni KL hujan .. amat berharap rumah disana juga hujan walaupun sebentar bagi menyegarkan suasana hangat dan kering... semoga bertemu lagi..


Rabu, 21 Ogos 2013

Hydrangea - kembang 3 bulan

Bunga favourite yang memberi banyak kenangan... sebelum ni arwah mil yg tanam.. pokoknya sangat besar dan berbunga kebiru-biruan... pada hari pengebumian arwah bunga ini menjadi perhatian rakan-rakan yang datang menziarah... pernah juga tanam pokok ni.. bunga yang keluar warna pink... melalui pembacaan kandungan tanah adalah  faktor yang mempengaruhi warna bunga ni.. keasidan dan kealkalian.. tak pasti asid bunga jadi warna apa dan alkali jadi warna apa .. 

Yang ini Kak Teh beli di Cameron Highlands... lama juga nak berbunga.... bila berbunga tu diaa... sebesar bola jadinya... ni satu contoh bunga Cameron Highlands yang tidak sia-sia dibeli atau kemungkinan ketinggian kedudukan Daerah Jelebu .. Tangan Kak Teh memang sejuk.. hope to see this flower next year's Eid...




P/s.. bersiaran dalam perjalanan ke mesyuarat di Putra Jaya... amboi pak supirku ini
.. olek kiri kanan badan dibuatnya... nasib badan .. sape tak tahan sampai kang ada yg muntah... akak tgh bertahan ni...dah la lewat ni ... ada lak meeting dgn Dtk B sebelum ni ..hai hai nasib la...

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)