Sabtu, 30 November 2013

Balik kampung lagi

Balik kampung lagi sebab ada jemputan kahwin.. mesti keluar.awal takut highway Bukit Putus jam..
Oleh kerana kodai topi sawah cuti dua hari maka untuk breakfast kena cari plan b.. siap call lagi booking untuk kami... nasi lemak dua dan lontong untuk HS. Alhamdulillah ada...

 
sempat pekena kuih apam gula perang ni.. kuih special resepi turun - temurun.. pernah belajar dengan emak saudara En Boss... he he tak menjadi.. apam jadi mendap... lepas tu langsung tamo try.. beli je la.. anak pun bukan ramai nak makan kuih bagai.. favourite dia orang yang pedas-pedas je..
 
betik istimewa kepunyaan abang sepupu En Bos... meriah kan?
bukan sepokok tapi dua ... tiada rezeki kami.. tiada yang masak!!


 
as usual kawasan sawah ni pasti jadi halaan kamera

budak ni balik kampung

Pasar Tani Ahad - Nurseri yang dilawati

Beberapa bulan lepas dapatlah melawat nurseri bergerak ni.. yang berkenan dihati banyak tapi tak sambar pun.. tempat tak cukup... sebagai ingatan untuk perolehan masa hadapan



Kalau tak asik ingat pokok bawa ong je aka pokok duit...

Jumaat, 29 November 2013

Biru, putih dan kelabu Lekas Highway hujung November

Merentas masa meneruskan perjalanan pulang. Awan putih berarak awan kelabu menyusul ..apakah malam ini dilimpahi hujan rahmat lagi?










Khamis, 28 November 2013

Si crossandra peach - mengimbau kenangan di UIA Kuantan

Catatan kenangan pentauliahan anakanda Siraj di Kuantan.. sampai aje petang Jumaat tu kami terus "riki" lokasi dan jalan untuk kemudahan esok hari sebelum check in di Cherating Residence Inn... join adik lagi sekali yang juga hantar anak untuk sambung semester kedua pengajian matrikulasi di Gambang... tak sempat juga nak sesi contact Mak Yong Nadia di Kemaman... sekejap je kat sini.. insyaa allah bila santai-santai jalan ke Cherating... akak calling-calling ya...
 
sempatla berfoto bagai di sini... yang menarik perhatian bunga-bunga crossandra yang meriah dan rimbun berbunga...dah penah travel dari Seremban sejuk hati bila sampai sini... penat memang tak dapat disangkal... sangat penat  kerana ini adalah kali ke tiga akak travel ke Kuantan semenjak cuti sekolah hari tu... redha je la ya.. ambil apa yang baik... redah apa yang perlu dilalui... urusan keluarga dan anak-anak lebih penting...
 
 'orange marmalade' crossandra
 
ni paling lebat bunga




 
sibongsu HS yang tak lepas peluang dengan fountain comel tu.. abang jadi pemerhati.. minah cilik ni ikut suka hati dia kadang-kadang bertudung kadang-kadang tidak... tapi mak suka awak dah pandai cari tudung... darjah 3 aje ni... dah selongkar semua tudung mak ... suka dia je ye!!! tudung budak-budak dia tak suka!

 

 
anakanda yang dah bersiap-siap menerima tauliah
 
kenangan dengan kawan-kawan sealiran

Selasa, 26 November 2013

Malabar dan asin-asin

Kedua-dua jenis keratan adalah ihsan pemberian dari pembekal pokok dan benih... terima kasih yang tidak terhingga diucapkan pada pemberi-pemberi yang sangat murah hati ini... bayam malabar pemberian Rose semua menjadi dan asin-asin pemberian Diana KBB

Direndam untuk sekian waktu sehingga munculnya akar dan tunas baru.. setakat ni alhamdulillah... asin2 tu ada banyak yang diberikan oleh Diana..namun yang berjaya hidup hanya sebatang.. tak pe nanti bila dah besar pokok induk dan ada benih insyaaallah... banyakla nanti pokoknya

Alhamdulillah ..petanda positif




Isnin, 25 November 2013

Impatiens-update dan update hal laman

Semalam hari gembira lagi.. banyak pula impatiens ni kembang...kalau ada banyak pasu mesti cantik dalam deretan macam kat Fraser Hill tu.. apa kan daya... untuk suka-suka test ni menjadi pun dah syukur... nanti nak test musim panas pula... adakah dia meriah juga?
 

p/s: sekembali dari Kuantan aktiviti mengemaskan laman diteruskan ... aktiviti yg mesti buat adalah menjadi pencuci najis kucing yang dah berleluasa di laman... laman pun dah berlubang-lubang jadinya akibat aktiviti mengeluarkan najis ni... aktiviti memindahkan anak terung telunjuk yang dibeli dari Pasar Tani minggu lepas dah selesai dilaksanakan... semoga menjadi pokok terung ni, semoga meriah dia membesar di musim tengkujuh ni.. namun ada kerisauan juga .. sudah ada leave miner dan juga bila hari tak hujan walaupun sehari kepanasannya amat melampau... ada sesiapa perasan tak?
status kacang Tanah taragang juga tak  mengujakan kerana banyak pokok yang mati... sepeket Tanah organic telah digunakan untuk aktiviti pemindahan terung ... ada lagi tu untuk corssandra hijau yang masih dalam polybag... beransur-ansur la uruskan aktiviti menanam ni... masih menunggu harum sundal malam untuk mengembang walaupun Nampak meninggi bunganya,,,

Ahad, 24 November 2013

Sun Set di Tanjung Ipoh K Pilah

Semalam selamat sampai sebelum maghrib di Tg Ipoh selepas perjalanan dari Kuantan pukul 2.30 petang... sempat mengunjungi majlis kahwin adik kawan En Bos... bagi melepaskan hajat En Bos... kalau ada penginapan semalam lagi di Kuantan... namun semua tempat full.. lebih kuat hati nak balik... adik meneruskan perjalanan ke Ipoh... depa penat kut  seterusnya bermalam di Batang Kali.... kami ikut jalan dalam tak ikut Highway.. Kuantan-Gambang sebelum tu tersasar ke Jln ke Sg Lembing :) ke Paloh Hinai- berhenti beli air mineral terus ke Muadzam...
 Jumpa ladang Darabif..   seingat akak dulu ada tanaman teh kat situ... kali ni tak perasan sebab asik ralit tengok Vios Putih memotong termasuk kami... yg harunya kami belakang dia.. asik ke kanan nak potong lori bertentangan hampir gesel dia.. risau kami pula dapat tempiasnya... tak boleh jadi... En Bos kata mesti lari jauh dari dia..alhamdulillah wp En Bos tak berapa sihat masih fokus dan skil masih kukuh... jauh kami tinggalkan Vios yg suka potong tu... ada barisan kereta bertentangan yg potong2 lagi... menggigil gak menahan rasa... hampir bertembung ... seterusnya berhenti dimasjid di Bandar Baru Jempul untuk solat ..
 Tak tunggu maghrib... teruskan perjalanan ke Tg Ipoh...

Lega dapat luruskan pinggang... ambil kesempatan fokus sunset yg asalnya snap dari dalam kereta... asik berlawan dengan kelajuan..

Dari dalam kereta je.... sebab tak lepas peluangkan.. lepas ni dah lain pula rupanya


Seketika dilaluan masuk..
 Sempat gak snap bunga tahi ayam ni.. hari  sudah malam..
 Jiran kawan ada pokok ni... terung telunjuk kut..selamat jadi mangsa touch screen akak ni..

Close up - Tabiat dia ke kuncup waktu malam..

Sebelum tu...asik tak dapat snap mercu tanda ni.. sebenarnya kat atas tu replika buah cili..

Sebelum itu juga... tanda proses sunset sedang bermula .. perjalanan dari Jempul ke Kuala Pilah


Sebelum itu juga  untuk ingatan diri sendiri akan datang tiada view begini.. setiap detik berbeza...kamera ni tak power nak capture alam luas terbentang ni... sekadar untuk tatapan dan ingatan momen ini perlu dirakam ...nak berhenti membelek suasana .. apa kan daya.. perjalanan peelu diteruskan..




Solat di sini

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)