Jumaat, 31 Januari 2014

Tunggu masa CNY

Round kedua dah tiba... Cuti2 ni ramai kat rumah... mesti berebut-berebut ni... as usual.. dah terbayang jus hijau tu...hmm..

Happy Chinese New Year to Olive, Stephanie, Stiletto and Autumn Belle




Khamis, 30 Januari 2014

Cuaca dah berubah

Berbeza dengan minggu lepas minggu ini ramai yg memperkatakan mengenai cuaca sejuk hingga mencecah 16 darjah selsius.. ada yang kata mcm dok oversea yg cuaca sejuk tu.. yg ketara sekarang hujan sangat malu untuk menyirami bumi Malaysia ni.. peninggalan selama 2 minggu dengan tiafa hujan menyebabkan kekering anak2 angkatku.. yg dapat diselamatkan okla... namun ada yg ko.. hari ni panas sudah menjelma semula... CNY is around the corner....  cuti lagi.... 

terbaca di fb ada dua objek di langit .. venus dan bulan... 

Pokok limau yg dpt diselamatkan

Mangga yg tak jadi 

C

Rabu, 29 Januari 2014

LWW:Bunga apa ni?

Dah lama tak buat teka teka bunga
Jawapan tiada hadiah tau!!

Selasa, 28 Januari 2014

Cili campak-campak - fasa 2 dan tuaian

Alhamdulillah tetap bersyukur walau pun at the moment.. dua biji cili besar ni menjadi... hoyeh... cili pertamaku... kira dah dapat lesen tanam cili la ni.. macam orang yang memancing pulak.. selagi umpan tak mengena selagi tu tak dapat lesen he he... learned about the lesen thing semasa ikut En Bos and the gang gi memancing... 

sebelum ni tanam cili satu pun tak menjadi... bila menjadi je... hati menyanyi-menyanyi... baru dua biji... kalau lebih entah apa cerita.... semai cantik-cantik ada je yang kantoi.... nak kena campak-campak je ya... namun baja dan air adalah elemen yang penting untuk pertumbuhannya yang positif... walaupun ditinggalkan 2 minggu depa tetap meneruskan kehidupan...

Patch herba caca merba yang semak dengan daun sambung nyawa , ulam raja , lemon basil dan cili campak-campak yang menumpang... pokok cili tu ketot je...




Baby lagi ni... pembaris HS jadi pengukur.. dalam foto ni nampak ada dua putik lagi... rasanya dah gugur... siap nak ukur lagi

Tetap  maintain wp hujan tak meriah... meliuk dahannya

Cili ni semakin besar 

Betul kata Tihara ... berkilat2 cili ni

Isnin, 27 Januari 2014

Crossandra ungu - berbungalah juga walaupun ditinggalkan

Hari tu cuak sangat bunga ni tak menjadi.... dapatlah snap sekuntum ni ha.... yang lain2 dah kering.. sesampai malam Sabtu hari tu suluh-suluh la kawasan sekeliling... nampak ok semuanya namun crossandra ni daunnya dah mengerekot kepanasan... ingatkan dia nak bye- bye dah ... bila diteliti ... ooo sudah ada yang mekar rupanya... cepat- cepat direndam pasunya ..

Nampak macam orkid pula

Nampak stabil walaupun bhgn bawah dah mula menguning

Ada lagi yang belum mekar..


 Bakal menyusul untuk berkembang

  Oleh kerana hujan sudah berkurangan keputusan dibuat untuk bawa balik ke KL supaya dapat dipantau selanjutnya

Ahad, 26 Januari 2014

Tuaian yang kena tinggal

Dapatlah menuai setelah ditinggalkan dua minggu lalu... bendi-bendi sudah mengeras.... nak tuai maulidur rasul hari tu tak jadi.. tak balik sebab ada hal kat KL


Ada lagi 2 butir untuk minggu depan alhamdulillah


Petola yang sudah matang 



Tuaian minggu ini... nanti update cerita cili...petola sudah dihadiahkan pada our chinese hair saloon owner

Sabtu, 25 Januari 2014

Cili campak-campak

Cili-cili yang dah expired dalam esbox dicampak aje kat patch yang kosong..untung sabut menjadi...alhamdulillah untung sabut he he... the next stage pun harap untung sabut juga

15/9/2013 - banyak yang bercambah

satu pokok je yang tinggal yang lain kena ngap dengan apa tak tau!..yang sebatang ni dah mula berbunga... happy


pokoknya tot je.. tak tinggi mana
masih terus berbunga




adakah kamu akan membawa khabar gembira?

agen-agen ku

petanda apakah ini?


Jumaat, 24 Januari 2014

Buah rempah satu ketika dahulu

Buah rempahla sangat... tiba-tiba aje dia sentap... tak cukup air mungkin... dan terus mengering... blink blik kejap bila tengok ketumbar kesayangan sudah pergi tanpa pamit...
begitulah adat kalau ditinggalkan tiada bantuan siraman.. jadi kenangan aje la... benih ketumbar ni dah tak ingat beli dari siapa ..KBB atau TS... benih banyak lagi... menjadi atau tidak kenala buat semaian lagi.. kena mendalami semula ilmu mengenai ketumbar lagi dan lagi dan lagi


isinya lompong...walaupun buah ni terbentuk






Khamis, 23 Januari 2014

Langkawi 2013 : Inventori

Bunga pujaan hati....tetap menjadi pujaan hati 2kali sebut ni... sebab dia wangi dan pokok pun giant... pasti laman di Seremban pun tak muat nak masuk ni... tapi kalau dapat dan dia berbunga mesti best.... suka suka ... sebab dia wangi ... nak sebut lagi tu

bagus la LADA inventorikannya... coding tu represent apa ? Depa yang tahu..

walaupun dah kering akak tetap abadikan foto kamu...nak tengok bunga penuh
kat sini... Fraser Hill yang menggamit kenangan

giant kan bawangnya...

pi sini la yang dapat tengok crinum ni... anakandaku dan Pak Langnya... En Boss nak snap depa la ni... akak pula snap belakang lagi..

mercu tanda Langkawi... Dataran Lang yang memberi seribu kenangan

ini aje yang sempat dihapdekan pasal jalan-jalan Langkawi ni.. lain waktu kalau sempat akan ada hapdet lagi..

Rabu, 22 Januari 2014

WW: Telah berpindah


Nama tak diketahui

Fragrance Tulbaghia yang tidak pernah berbunga

Selasa, 21 Januari 2014

Tose berulam pucuk daun kunyit

Assalam dan selamat sejahtera... hari ini giliran si pucuk daun kunyit punya cerita... suatu hari di tahun yang lalu setelah sampai di rumah yang ada laman ni.... aktiviti pertama ialah semak aktiviti dan status yang ditinggalkan seminggu... ahakss.. pucuk daun kunyit tengah meriah... ganggu depa jap... tak mau bagi naik jadi daun besar.... tarik je ...senang pun keluarnya... malamnya dinner di Maulana dan order tose.... maka berdinnerla dengan ulam pucuk ni... walaupun secoet... tetap puas hati sebab tanam sendiri... walaupun ditinggalkan tetap produktif mengeluarkan pucuk... alhamdulillah... selepas ini akan ada lagi ulam yang akan akak  bawa sebagai bekal insyaaAllah... sebelum ni ada bawa ulam raja dan bendir singa 

tose ulam pucuk daun kunyit

dicicah dengan kuah ni... abaikanla yang sememeh tu..
 depa ni tak pro dalam menghidang :) .. akak redha je.. janji sedap dan boleh lalu kat tekak ni

foto lama - daun kunyit yang ditinggalkan ... walaupun rupamu tak cantik tetapi haruman daunmu amat menusuk kalbu.. sape suka bau daun kunyit ?... even daunnya yang dah matang tu pun sedap dibuat ulam,, tapi kena potong dulu... ikut suka hati saiznya... janji boleh masuk mulut kan!

p/s semalam blog PEDASDANMANIS ada entry mengenai bunga daun kunyit... oh bilala pula daun kunyit akak ni nak jadi macam tu eh?

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)