Isnin, 31 Mac 2014

Lemon basil aka kemangi

Untuk catatan sendiri.. Dah generasi ketiga mungkin.. tumbuh sendiri dari benih-benih pokok-pokok terdahulu...kali ini pucuknya dicubit - cubit bagi menggalakkan nya agar terus rimbun.... alhamdulillah merimbun sudah... bunga-bunga ni tersangat rajin tumbuh.. Dah tak terkejar untuk dicubit-cubit .. 
harapan - agar pokok ini kekal untuk tempoh yang lama..




P/S: 1) sweet basil dah tiada legasinya.. semoga baki benih lama masih boleh dicambahkan
2) PICC-31 March & 1st April-alhamdulillah rezeki setelah sekian lama

Ahad, 30 Mac 2014

Entri terbenam - Menara Condong Teluk Intan

Dah lama foto terbenam dalam folder camera akak ni... 17 Disember 2012 hi hi... baru hari ini dapat uruskan.. dari Ipoh ke Sungai Besar, singgah sebentar di Teluk Intan melalui Kg. Gajah.. 3 beranak menuju tempat yang sudah lama teringin kami nak pergi... En Boss teringin nak makan kat kedai tu.. sambil mengenang arwah Kakak angkatnya yang gemor juga makan disitu bila balik ke kampung mertuanya disini... kami ke Sg Besar atas urusan besar juga iaitu jadi jurucakap meminang untuk adik angkat En Boss juga... dan perkumpulan gang-gang memancing beliau... 

momen kawasan lawatan ditinggalkan... baru nampak condong yang ketara.. nasib En Boss sporting bagi fokus.. kalau tidak kena fokus sebelah tingkap tepi je.. nak klik klik depan kena hati-hati takut ganggu pemanduan beliau.. kena sound nanti dah tak seronok hi hi.. itu pun dia kata cepat sikit! 


masa ni akak kata mana condongnya... 

nampak la juga condongnya.. petikan kamera En Boss



  anak-anak baca ni.. orang dewasa pun patut baca juga .. HS suka baca sejarah selepas ke Langkawi hari tu..


 condong kan!

bahagian dalam ... kalau dua hero saya ikut mesti depa dah naik tangga ke atas.. akak ni dah la sakit kaki.. panas tengahari buta malas nak berpeluh-peluh dan perjalanan yang agak memakan masa untuk sampai ke sini letih juga

katanya popular tempat ni wallahuaalam.. 



Meru Ipoh yang kami tinggalkan bagai dirundung kemarahan awan hitam... 
tempat ni sebenarnya sejuk..

antara yang sempat di snap semasa dalam perjalanan kalau idok akak ni buat air liur je dan berdengkur... ada bagus juga ada kamera yang besar storage ni..



masa ni teruja sangat bila bandar ni  dan bangunan tu dalam fokusan akak..

bila kala la sampai sini lagi....

Sabtu, 29 Mac 2014

Musim bunga berguguran

Semalam keluar beli barang sekejap... rezeki.. En Boss parking kat pokok ni.. dari hari Khamis lagi kami dah nampak di sekitar Taman Perumahan  disini dan jalan - jalan utama pokok-pokok ni sangat lebat sehinggakan ada yang tinggal bunga je.. no daun maun hijau.. macam dalam blog Sesawang Maya WarnaSari .. (maaf Tee akak tak faham tulisan Siam tu)... bunga-bunga dalam blog Tee kemain lebat lagi.. akhirnya dapat la juga capture momen ni. .. tahun lepas ada juga story bunga ni ... cerita yang sama... dapat snap pokok yang ada daun hijau... alangkah indahnya jika dapat berada di pohon yang dikerumuni bunga sahaja...@na pun ada sebut nama bunga ni.. maaf Ana akak dah lupa namanya... malas pula nak buat homework cari entri tu semula.. banyak urusan hari ni dan esok... 

since pokok ni rendah sikit dapatlah membelek sekuntum dua kuntum



musim berguguran ..yang warna coklat tu bunga ni juga

kat sini ada juga warna putih... maka memutihlah bawah pokok dengan bunga yang gugur





Jumaat, 28 Mac 2014

Scarlet O'hara...tetap menjadi pujaan dan walimatul urus

Walaupun telah kecut.. bunga ini tetap nampak cantik dimata akak.... tak jangka pula akan berkembang hari ini... itula pasal... gara-gara rajin sangat  untuk keluar ke laman pagi Jumaat ni... siram pun bertangguh... jemur baju lepas tu duk diam- diam dalam rumah.. bila bakal mak pengantin datang nak kutip bunga kemuning yang sedang galak berbunga nak buat bunga rampai  baru la rasa nak keluar rumah.. mereka juga datang nak ambil sirih untuk buat sirih junjung, petik buah belimbing untuk menu tahlil malam esok... nak gulai telur itik dan belimbing serta pinjam rice cooker besar..
semalam dan hari ini cuaca amat terik dan hangat sekali... terangnya matahari pagi dan suasana yang amat terang dan silau rasanya tak larat untuk berkebun.. lebih-lebih lagi penat memasak malam semalam ... amat jelas rasa penatnya.. sehingga pagi ni untuk aktiviti lasak kena hold dulu..
.
Bunga - bunga yang sedang mengerekot tetap menjadi pujaan hati


Meh la reramai kutip bunga ni... tiada bunga melur bunga ni pun jadila.. En Boss pun sesama kutip sambil bising2 kenapa tak datang ambil semalam... hari ni dah banyak gugur katanya

Ucapan selamat juga buat anak sahabat En Boss ini... majlis pihak lelaki .. maka hujung minggu ni kami sibuk menghadiri majlis kahwin disini... kena lari sekejap dari kenduri anak saudara ke jemputan ni.. jodoh, pertemuan, perpisahan ketentuan Yang Maha Kuasa jua... ingatan buat diri akak jua... salam Jumaat




ps: berpeluh-peluh dinner ramai-ramai malam tadi... puas hati dia orang dapat makan gulai daging dan..... minta upah urut kaki dengan anakanda sulung... kesian gak kat dia baru balik game rugbi kena urut kaki mak... kaki kanan minta anakanda Ezam.. jari kecil tapi tajam macam ada pisau... sengeh2 ketawakan Mak long ya...




Khamis, 27 Mac 2014

Cuti Sekolah 1/2014

Cuti sekolah dah 2 hari berlalu... bizi lagi kat ofis.. cuti kali ni tak ke mana sebab banyak kenduri kahwin.. anak saudara dan anak kawan-kawan... yang dekat insyaaAllah kami sampai walau pun tarikh majlis bertindan... yang jauh minta maaf ya kawan... hari ni akak kena start cuti sekolah juga ni..entah apa program En Boss belum tahu lagi.. kununnya nak ke Ipoh menziarah saudara yang tak sihat.... yang penting sekarang ofis kena tinggalkan dulu.. hal-hal utama minta kawan2 cover .. tq uols.. tq Puan Boss... 
demi meraikan majlis ramai la anak saudara berkumpul ... apa lagi kena jadi tukang masakla... sementara hari majlis bermula .. hari kejadian nanti kita makan tanggung pula ya....
HS pun merengek nak makan itu nak makan ini...

Bila cuti dapatla jenguk bunga kat dry yard belakang tu... tergesa-gesa snap sebab En Boss dah start  injin kereta....sempat lagi kan... akak teruja lagi dengan RJ giant ni.. keratan asal dari Cameron Highlands.. minta sedikit keratan dari adik... selepas setahun membiak-biak..perlu patahkan dan semai tempat lain kalau tidak dia pupus..



Tak ingat apa ke nama bunga ni..
 Ruella ke?

 Anak cili padi yang disemai  .. tinggal ni je yang survive.. belum dapat lesen lagi..

 Anak-anak emas he he .. buah hati pengarang jantung si alpine strawberri... dari 15 yang bercambah 6 yang survive... alhamdulillah ... sangat-sangat menghalwakan mata bila mereka secara positif mahu hidup..... nanti tunjuk semua yang berjaya

Rabu, 26 Mac 2014

Selasa, 25 Mac 2014

Petola segi

Angle loofa... benih yang dipesan dari Olive... benih dari Tanam Sendiri tak bercambah.. lama juga mood  menyemai semula benih ni nak datang... rasa seronok sangat bila benih bercambah... semoga bertambah sihat ya...









Rama-rama itu menari-nari dihadapan mata namun..


Prior to 9th March 2014....
Bunga ini disinggahi oleh rama-rama jingga batik yang cantik.... Rama-rama yang liar terbangnya sehingga satu foto pun saya tak dapat snap... Snap bunga je la... Bukan saya tak pernah post foto bunga-bunga ni.. dah banyak kali kut... kali ni bukan saja tepek-tepek dalam blog ni.. kali ini sebagai pengimbang rasa #@$&^/@! dalam hati... info itu amat menusuk jiwa amat meruntun hati..... tidak terkata.. kesabaran ada hadnya
ada kisah disebalik paparan bunga pink ulam raja ni.. kisah bengang dan sedih... hari Jumaat lepas adalah hari yg amat menyedihkan ... sedih kerana dihina... penghina itu memang org yang  sakit... jgnlah sakit dijadikan alasan untuk menghina atas perkara kita yg serba tak kena... serba kekurangan... ingatan untuk diri saya juga... ingatlah kadang-kadang Allah beri balasan cash atas dunia ini.. semoga insan itu segera sembuh dan terusan mendapat taufik dan hidayahNya... 



jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)