Sabtu, 31 Mei 2014

Labu botol - update

Dalam polibeg ni ada lebih kurang 4 -5 pokok .. dah malas nak pisah-pisahkan.. nampaknya semua naik elok... ok la tu... namun tidak seganas petola pulut yang berdaun lebar, sulur yg aktif mencari tempat berpaut yg bercita2 mendominasi pokok mangga depan rumah.. 

Khamis, 29 Mei 2014

Bilangan makin susut...

Kobis benih dari Awin Petakhijau
Hmmmm... makin susut bilangannya .. umur dah mencecah 6 bulan... 
Hari hujan mengundang sisiput bab dan lintah bulan keluar mencari rezeki....  

Yang masih maintain..

Baki rezeki sang rayap... 
kalau survive alhamdulillah



Selasa, 27 Mei 2014

Pusingan Kedua dan pusingan petama

Pusingan kedua
Baki cili besar yg dah expired dan lembek dicampak2 aje di patch ni.. sudah kali kedua berbunga dan berbuah... pokoknya tak tinggi2.. ala2 katik gitu..


Minggu lepas.. abaikanla pegaga dan anak ulam raja yg dah jatuh taraf rumpai..


Pusingan pertama
Yg ini di KL... pun katik juga sudah berbunga... tunggu kalau2 buahnya menjadi.. 



P/S: Cili ni menjadi dengan M&K

Cili padi je selalu fail.... 

Isnin, 26 Mei 2014

Mangga depan runah...

Mangga depan rumah dah tiba masanya untuk dituai... memandangkan buahnya boleh dicapai dengan galah batang mop yang diletakkan dengan botol bagi mengelakkan buah dari jatuh ke tanah dapatla hasil begini.. kalau tinggi lagi ..hmm tengok je la..
Walaupun kali ni hasil tak berapa meriah .  Syukurla dengan apa yang ada.. ternampak lagi bahagian yang berbunga... alhamdulillah rezeki kami lagi.. mudah-mudahan buahnya bertambah lebat




Yang ni akak kutip di bawah pokok depan kedai... comel je saiz dan warnanya... entah apala spesis mangga ni

Khamis, 22 Mei 2014

Bunga Telur Hasil Kitar Semula

Minggu lepas akak menghadiri majlis perkahwinan sepupu En Boss.. berkenan pula dengan bunga telur yang diberikan kepada tetamu ... bahan-bahannya adalah hasil tumbuhan yang dikitar semula.. ada idea ada cara semua boleh jadi

Kelopak bunga entah dari apa... yang akak kenal tu yang tengah-tengah tu .. buah pinang

Bahagian belakang ...macam kulit sesuatu kacang atau buah... sape tahu angkat tangan :) keras ni...


Daun ni daun original.. daun getah yang telah diproses dan diwarnakan

Yang ni ngapla... sedap.. cupcake tumpuk-tumpuk putih yang ceria

P/S: sehari cuti berblog gara2 penyediaan maklumat utk jawatankuasa yang hangat.. haish .. lepas ni ulasan pula... tiada redanya gelora kesibukan ini..

Jumaat 23 Rejab.

Selasa, 20 Mei 2014

Anak strawberi Cameron - Update

Pertumbuhan dari benih sangat menggalakkan namun tiada tempat untuk dialihkan. Tanda serangan serangga putih sudah kelihatan... 3 pokok yang telah dialihkan nampak stabil. Seminggu ini serangan situpai pula.. sudah naik semula kerumah kayangan ni... hari ini entah apa pula kerosakan yang dibuatnya... semoga anak-anak pokok ni tidak dilanggarnya .... minggu lepas anak pokok sawi sudah gedebum dari para yang tinggi... kadang-kadang stress juga mengingatkan kerakusan tupai ni.. tutup pintu belakang masuk pula ikut tinggkap... yang pasti di dry yard memang risiko tinggi anak-anak angkat dikerjkan...







Ahad, 18 Mei 2014

Akar Dani

Status terkini akar dani yang dipesan dari Diana Kebun Bahagia Bersama.. musim kemarau bulan lepas nampak macam kering dan tak bermaya.. terpaksa sorok bawah semak-semak pokok bunga telang.. memang tak nampak... kelmarin kemas-kemas seksyen ni.. kira okla dia hidup... dah pandai memanjangkan dahannya yang sebelum ni sederhana aja...

Jumaat, 16 Mei 2014

Bonda sipelahap

Melayang-layang disekitar laman memang mengganggu konsentrasi ... memanggil-manggil kita supaya snap fotonya... bila didekati lari pula... inikah bonda siulat-ulat yang pelahap tu.. Stiletto kenal jantan betinanya.. tinggi ilmu dia kerana banyak nama spesis rama-rama dia tahu..



Khamis, 15 Mei 2014

Tak boleh jadi ni...

 Akak lihat pokok lemon sogo dah ada kehilangan daunnya....maka penyiasatan dimulakan... kan betul seperti yang dijangka.. ibu mereka dah tau pokok ni ada di laman .. meriah dengan daun.. padanlah meriah mereka berterbangan mengganggu konsentrasi dilaman... nampak 2 ekor ni je baby sirama-rama... yang sebelah kiri menghayun badan kekiri dan ke kanan bila merasakan yang sikanan menghampirinya.
Komunikasi suruh jgn kacau territory nya...barangkali




Walaupun sayang rama-rama babynya akak tak suka... maka daun tempat landing mereka akak landingkan ke tanah.. dan oops buat tak sengaja terpijak..



Lemon 1

Lemon 2... paling tua dan bantut

Lemon 3... port si baby2 tu..baru nak pandai berduri 

Isnin, 12 Mei 2014

Petola pulut kembali lagi..

Pokok utama yang gagah dan meriah berbuah  dah meninggal semasa musim panas yang lalu... tetiba ada pula cabang lain yang naik dari bahagian lain ... itulah kuasa Allah... diberinya hujan lebat ... nah ambillah hasil tu.. satu-satunya yang membesar.. sudah dituai dan sudah dihadiahkan kepada Mak Chek En Boss... sebelum tu  jenguk-jenguk petola segi benih yang dipesan dari Olive... minggu lepas bukan main berbunga hati akak :) sebab pollinasi berjaya... dan dia menyorok dibawah daun-daun petola pulut yang lebar... namun saiznya tetap macam tu dan buah sudah menguning.... hmmm tak menjadi la tu.. tak pe kita tunggu lagi. .. Jika positif alhamdulillah.. Semoga murah rezeki jiran sekeliling...



Bunga petola segi... sama je rupanya dgn bunga petola pulut

Foto minggu lepas ...

Daun petola pulut vs petola segi (saiz kecil)

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)