Khamis, 31 Julai 2014

Entri terbenam - Bengkel di Morib Gold Coast

Untuk catatan sendiri.. 
bunga yang menarik hati.. 
nama tak tahu



Macam buah cermai kan!


 Sementara masuk kelas..
 burn dulu breakfast dgn jln2 di pantai yg tak berapa comel ni

View dari tempat breakfast..


View dari bilik... tak dapat mengadap laut dan taman tema :(

View dari jalan masuk..


Rabu, 30 Julai 2014

Catatan berjalan Raya 2014

Assalam dan selamat sejahtera... Dah hari ke tiga raya kan!Ada kawan-kawan yang dah mula kerja.. Baru dapat berita adik kepada adik pembantu akak di ofis telah kembali kerahmatullah semalam.. Takziah buat beliau dan keluarga. 
 Kali ni akak macam banyak masa pula untuk mengadap laptop :) oh.. ya laptop ni baru lepas repair sebab skrin dia dah gelap gara-gara terhentak semasa En Boss terlanggar bumper dengan kuat sekali.. nak raya terbang lagi duit.. berkorban la sebab peralatan ni penting untuk akak cari rezeki.. untuk buat kerja ofis kat rumah..
Alhamdulillah segalanya dipermudahkan selepas pelbagai incident suka duka secara fizikal dan mental di dalam Ramadhan kali ini dan Syawal yang baru dua hari berlepas... sebenarnya hari raya pertama lagi rasa macam demam nak kembali lagi... kuatkan hati .syoh syoh pi jauh jauh demam...alhamdulillah diperkenankan doa.. yang tinggal sakit kaki je lagi .. berdengkot la sikit jalan ni .. dah OKU pula .. semoga semua tu sementara je..beraya dalam jerebu dan panas terik boleh menarik mood gembira..sebab tu untuk raya akak memang kena pilih baju dan tudung yang menyejukkan badan.. maka setiap tahun jenis tu je la yang akak pakai... korang pakailah shawl lilit ke .. apa ke akak tetap dengan tudung fabrik T-Shirt..

Entri kali ni sebagai catatan peribadi akak beraya tahun ni.. Pagi raya anak-anak dan suami dipermudahkan juga untuk sama-sama solat sunat Eidul Fitri.. alhamdulillah..
Perjalanan raya - melawat mak mertua adik ipar, melawat anak saudara yang dah jadi anak yatim di Kuala Sungai Baru (adik bawa ayah sekali.. ayahku yang dah sangat uzur nak berjalan juga) dan berkumpul di rumah mak saudara En Boss di Rembau . depa ni dah kautim buat potluck di raya pertama disini.. lapan keluarga adik-beradik FIL.. masa ni akak dan adik dan anak saudara serbu pokok manggis yang buahnya dah jarang-jarang... merasa jugalah buah ni.. bukan apa saja makan dengan alasan untuk sejukkan badan.. terlupa pula nak suruh budak2 ni posing dibawah pokok manggis :) malam baru kami sampai rumah.. semua penat..

kami menziarahai mak mertua adik ipar yang sakit parkinson dah lebih tiga tahun rasanya... sebelum tu lepas parking kereta ditepi jalan rumahnya ...bila keluar dari kereta.. masyaallah warna striking ni menyambut akak.. siap ada rama-rama berkeliaran lagi.. bagi meredakan sakit kaki untuk mendaki tangga ke rumah makcik ni akak belek dulu bunga butang bujang (bachelor's button) dan rama-rama ni.. siap cakap ..give me the best snap baby!! :) .. pagi - pagi raya dah buat fe'el kan!.. ni la terapi untuk akak untuk redakan kesakitan yang ada..

dah elok-elok fokus terbang pulok



ni baru clear


terlupa nak snap the whole strech of this flower's patch.. memang meriah dihari yang terang..

sebelumnya .. dirumah intai-intai laman depan rumah.. kali ni hijau je.. tiada warna warni sebab hari panas terik sebelum ni.. intai je la sikumbang oren ni.. dia pun pandai lari-lari

Raya kedua - Ke Kuala Pilah pula, ziarah mak saudara En Boss.. nawaitu nak keluar sebelum pukul 10 namun pukul 10 lebih juga kami keluar... ramai ahli  banyak la ragamnya.. akak dah prepare sebelum subuh lagi ... semua dah maklum jalan KP ni always jam bumper to bumper... selepas pelbagai penerangan dan aktiviti ziarah mak saudara adik ipar bawa kami kerumah kawannya .. lunch dah siap.. lupa lagi nak snap lauk gulai pucuk ubi dengan ikan tenggiri salai.. umanggai sodap!! keliling rumahnya masyaaAllah banyak pokok buah juga.. kali ni kami kenduri buah; rambutan, salak dan  manggis... 

ambil kesempatan round-round sekeliling rumah sebelum hari hujan.. akak pasti teruja bila tengok tutup bumi ni bertempek-tempek ditengah padang... google la untuk khasiatnya.. macam pokok sayur kan!

jiran ni lagi buat akak tak senang duduk:) mula-mula ingat nurseri .. rupa-rupanya persatuan untuk youth katanya.. ada aktiviti camping.. macam-macam dia orang tanam...


Entah spesis apa ni.. cantik bunga ni tersembul dari pagar jiran tu

Setelah rumah kawan kami ke rumah mak saudara En Boss dan rumah mak saudara di Jelebu
Lalu ikut Pertang untuk ke Jelebu.. jalan utama sudah mula sesak.. malam sampai rumah... makanla korang telur dadar tu ya.. dah macam-mcam makan dua hari ni kan! Selamat Beraya semua.. hari ini insyaaAllah sambung ziarah lagi.. bumi Seremban dua hari ni makin sejuk alhamdulillah.. dapat hujan rahmat sebentar!

Isnin, 28 Julai 2014

Selamat Menyambut Hari Lebaran

Sudah hampir separuh 1 Syawal dilalui..alhamdulillah semua urusan berjalan lancar.
Diucapkan Selamat Hari Raya Eidul Adha buat teman- teman semua.. maaf zahir dan batin disepanjang persahabatan kita.. semoga kita semua diberkati Allah swt

Layan je la rj tunggal di pagi raya ni.. jerebu sekarang ni di Seremban

Bersiaran dari rumah yang diziarahi:)

Amalan Sunnah Hari Raya Eidulfitri dan entri aktiviti Ramadhan

Baru aja blog walking  link posting mengenai perkara ni dalam blog akak untuk rujukan dari masa ke semasa. Antara maklumat yang ingin akak bawa sampai bila-bila seperti yang terdapat didalam blog ini adalah:
log ni Open Minda... suka dengan perkara yang dikongsikan.. maka akak letak
"Adalah penting bagi kita untuk sentiasa menjadikan al-Quran dan sunnah sebagai petunjuk dalam mengendalikan upacara sambutan Aidilfitri kerana inilah masa untuk kita semua membuktikan bahawa kita benar-benar telah menjadi seorang insan yang bertakwa setelah melalui bulan Ramadan kerana padanya terdapat ibadah puasa yang berupaya membentuk golongan muttaqin(orang yang bertakwa). Justeru itu, ada baiknya sekiranya kita mengetahui apakah amalan-amalan yang telah diajar oleh Rasulullah s.a.w sempena menyambut ketibaan hari lebaran Aidilfitri ini."Mengikut sunnah itu lebih baik daripada menyanggahinya. Sedangkan, sunnah itu termasuk perkara tauqifi (tidak boleh dipersoalkan).


Pelbagai cabaran dilalui didalam Ramadhan kali ini.. dilanda demam panas beberapa hari dan macam-macam perkara lagi yang begitu menduga jiwa dan perasaan..insyaaAllah kita berhari raya  beberapa jam lagi dan akan sibuk dengan aktiviti ziarah menziarahi. Jika ada line dan wifi dirumah mak-mak sedara bolehla bw barang sebentar . Kalau tersekat dalam jam akan bw juga.. semoga semua dipermudahkan. Segala aktiviti kebun ditunda hingga raya ke 2 kecuali acaran siram-menyiram. Perancangan banyak untuk laman ni memandangkan seminggu disini. 

Ketika menaip entri ini aktiviti masak-masak telah selesai. Rendang daging dan ayam sudah disiapkan setelah gotong-royong dari pagi bersama keluarga. Hari ini kena buat kuih kelepung juga.. permintaan En Boss..ramai assistant akak hari ni.. Eja dan HS.. alhamdulillah semua selesai dengan mudah dan lengkap. iftar hari ini keluarga kami  dan SIL pun dah penuh rumah.. sekali sekala berebut-rebut menghulur tangan untuk mengambil lauk. Lauk-lauk raya, dan lauk menu SIL memenuhi meja makan. Alhamdulillah ..setelah solat isyak sambil takbir raya sambil meneman En Boss yang nak macam-macam sementelah dia juga tak berapa sihat dua hari lepas. Tinggal untuk iron baju je .. esok laa kita uruskan.

 Foto entri kali ini masih berkaitan dengan aktiviti Ramadhan. Kejadian berlaku semalam... hari yang begitu menduga dengan suasana yang terik dan sedikit stress. Petang nya usai urusan masak-memasak juadah untuk iftar adalagi permintaan tu.. diminta buatkan kelepung aka buah melaka. Entah apa silap akak terbeli tepung beras dan bukannya tepung beras pulut. Setelah diblend daun pandan, diadun tepung dan digintil-gintil kemudiannya diintikan dengan gula gerek akak kata siap dah ni kuih kita. HS jadi pembantu.. dah berani juga dia dengan periuk diatas dapur yang merebus air untuk memasak buah melaka. Dengan confidentnya dia mengeluarkan buah melaka yang dah terapung kedalam bekas yang berisi kelapa putih untuk disalut. Akak pula kena lengkapkan  salutan tu.. didapati buah melaka keras jegang.. bulat sempurna.. bulatnya keras bagai bola dan bergolek sempurna didalam kelapa putih tu. Abang2 HS marah adiknya kata cepat sangat diangkat..padadahal dia dah nampak buah melaka sudah timbul dan kalau ikut hukumnya buah melaka tu dah siap..perlu dicari sebabnya .. jawapannya perlu dicari ... dicari semula plastik   bungkus.. aha... wakenabeb.. jelas dan nyata tiada perkataan pulut...penat rasanya... maka anakanda Siraj ditugaskan untuk dapatkan tepung pulut di kedai.. proses ulangan dibuat selepas solat maghrib... enjoy depa makan kuih ni.. hari ni buat lagi.. dah 2 kali sebut ni..alhamdulillah laku seperti biasa

Jangan tertipu dengan bulat sempurna kerana kuih ni keras kedegang  





Ahad, 27 Julai 2014

Petola akhir Ramadhan 2014

...Break jap lepas penat buat kerja dapur... Kali ini tak boleh berdiri lama-lama, kaki cepat sakit.. En Boss dan HS dan SIL ambil tugas kat dapur... suasana 29 Ramadhan ni suram je... pukul 4 pagi tadi hujan sekejap alhamdulillah... rasa sejuk sikit... dua hari disini rasa nak tumbang pun ada... teriknya lain macam ... aktiviti semalam selepas subuh... sebelum matahari terik... ronda-ronda kat laman ... dalam inventori banyak pula bunga petola wangi ni berputik dan ada yang matang.. 

putik ni akak biarkan dulu

yang ini pun panjang lebih sekaki.. sudah dituai

Yang ni berada di laman sebelah... serius kali pertama round kat situ boleh tak nampak si bengkok ni.. bila dah balik ke laman sendiri intai-intak ke sebelah.. masyaaAllah... bila pula kau ada kat situ...memang petola suka mengejutkan.. puas akak mengalihkan juluran petola ni dari merebak ke pokok-pokok yang bukan2.. yang ni memang degil... pokok lain buah lain :)

Tuaian sudah di agihkan kepada jiran-jiran yang tak balik kampung

Sabtu, 26 Julai 2014

Kacang dan kerepek tunjuk untuk raya

Semalam ke klinik minta supply vitamin C untuk batuk yg masih ada... masih batuk gatal-gatal ... doktor kata tekak masih merah .. dia bagi akak cuti.. wp mc duk ofis buat kije sebab kena tunggu En Boss... lunch time Jumaat yg panjang tak duk ofis sebab sejuk amat.. risau batuk serius berbalik-balik akak ronda2 bazar Ramadhan dgn HS di tengah hari yg berbahang.. kami tak shopping baju raya tapi shopping baju kerja. Si HS yang sibuk nak peplum... nasib ada kat Top Girl.. harga RM19.90 sebab dah tak musim.. :) .. lepas tu nak pula blaus macam exec .. belikan juga  dengan skirt labuh tapi pinggang besar dan labuh.. tak pe boleh lipat katanya.. senyum memanjang dia wp pun penat... otw balik ada pula orang jual ketam kulit lembut.. beli lagi bila ingat nanti kat Seremban makcik jual juadah berbuka dah tutup kedai.. 

Hal minggu lepas...selepas terkejut anak accident esok harinya hidup diteruskan seperti biasa.. En Boss ajak shopping kerepek dan kacang raya.. kat sini ada station kerepek dan kacang dan dan ada produk timur tengah juga..serta keropok losong frozen. Banyak foto blurr..layan je la 2 foto ni untuk simpanan dan ingatan akak

 Mula-mula ingat keropok kulit lembu dari Indon.. penjual kata ni keropok Sabah.. OIC..

Suka-suka akak snap situasi bazar Raadhan ni.. panas!


Jumaat, 25 Julai 2014

Hari Akhir Kursus Yang Banyak Kontraversi

Tengok bunga-bunga ni dengan bentuk dan warna-warna yang ceria mengingatkan hari bebas... bebas dari kursus yg kontraversi.. 
hari snap foto ni adalah hari kursus dah tamat.. pada hari akhir kursus barulah dapat memfoto ke sana kemari bagi tujuan untuk ingatan sendiri... 

Kemunting cina yg belum kembang... patern yang  akak suka




Akak sampai awal ke sini.. dapatla snap sun rise disini .. setelah 2 hari lewat gara-gara pentadbiran kurang cekap berkaitan kenderaan.. nak pinjam kenderaan jbtn pub susah... akhirnya menumpang jabatan lain..





Variasi bunga hiasan di sini bagi menyejukkan diri yg berada dlm keadaan makan hati 



P/s  : 1) sudah seminggu perkara tersentap dicap sebagai melampau itu berlaku... hanya Allah mengetahuinya..

2) Alhamdulillah ML sihat2  aje... malam 27 Ramadhan kami menziarah beliau menghulurkan bantuan serta menginfaq apa yang ada. Semoa beliau, anak nan seorang itu dan cucu nan seorang itu terusan didalam lindungan dan kasih sayang Allah... pesanan terakhir sebelum meninggalkan mereka.. teruslah bersabar, istighfar dan berzikir selalu disamping mendirikan solat wajib...

3) Buat insan itu yg kata aku melampau kerana lewat.. seribu pengertian dan pemahaman dipohon kerana aku memang tidak cergas dan dilanda demam panas bukan sekali tetapi dua kali dalam tempoh sebulan.. Jika itu keputusanmu terpulanglah... Aku hanya bergantung pada yang Maha Esa sahaja.. mudah2an kesabaran itu mendapat ganjaran berlipat ganda dari Dia dalam lain2 perkara... itu semua rahsia Allah yang Maha Berkuasa

Selasa, 22 Julai 2014

Rendang kali kedua Ramadhan ini

Minggu kedua Ramadhan..sebelum demam kali kedua En Boss buat lagi rendang untuk lauk bersahur... anakanda sulung masa tu masih final exam ... suka dia kami tinggalkan lauk untuk dia berbuka dan bersahur di Seremban ni.. rasa lega dia dah habis Semester ni dikampus baru Seremban 3.. lepas ni praktikal ..Dengarnya kena berulang juga ke sini dari Shah Alam... kena beri guna kereta lepas kemalangan ni...

Rajin kali ini En Boss buat rendang... akak hanya siang daging je.. yang lain-lain semua dia buat.. caiya la Boss.. sepanjang masa pembikinan akak dengan happynya membelek pokok-pokok dilaman.... time menggaram barulah akak campur tangan.
Untuk raya ni kena la sama-sama buat sebab nak kena buat rendang ayam pencen juga

Abaikanla kuali yang sememeh tu... proses memang gitu dok!

Bersiaran dari Restoran Kampung Pandan.. 
Kari kepala ikan yang sedap.. selepas iftar ringan di rumah dan solat maghrib berangkatla kami ..
Ikutkan je arahan En Boss mana nak Iftar hari ni. I Follow...


Ahad, 20 Julai 2014

Tuaian Hujung Minggu

Petang Sabtu semalam belek la laman sekejap kerana tiada arahan En Boss untuk masak- masak kecuali permintaan untuk buat kuih kelepong memandangkan stok gula gerek pemberian makcik Datin masih ada lagi... lauk berbuka beli je la kat makcik kat bawah tu... semalam panas terik.. tunggu hari sejuk baru mula aktiviti..

Hasilnya 2 btg sawi remaja, dua overdue bendi dan petola pulut aka petola sarang aka petola wangi

Baru perasan ada dua tiga pokok sawi dah boleh tuai... kena tuai juga kalau tidak kena berebut dengan si siput bab... diistiharkan kobis2 di Seremban dan licin licau jadi santapan angkatan siputbab....tinggal sepasu di rumah kayangan di KL ni..

Saja-saja semai benih sawi hijau hasil hadiah memenangi teka teki berkaitan kobis yang dianjurkan oleh Blog Semua Menjadi... ni je yang survive... semuanya dah dimasukkan dalam rebusan bawang dan ikan bilis... sodap.. macam nak semai lagi.... paksa si HS makan petola tu untuk ubatkan batuk yang baru kena batuk.. 


Lebih sekaki panjang petola ni

Sawi hijau yg dipindah ke tanah ni tak berapa menjadi..

Yang ni naik cantik... saja tumpang pasu ni dan sorok-sorok dengan rose jepun.. akhirnya dia yang outstanding..kat belakang tu pokok belalai gajah baru sampai Seremban..
Petang ini laman ditinggalkan dengan cuaca terik dan hangat... semoga adalah hujan turun bagi sejukkan suasana menjelang kami balik semula untuk berhari raya

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)