Jumaat, 30 Januari 2015

Murtabak layer vs Murtabak Gajah dan cerita kera...

Sambil tunggu masa untuk anakanda saudara Ika mendaftar kursus dalam cuti di UKM ... semasa cuti semester tahun lepas.. jalan -jalanla cari makan walhal kami dah lunch.. jumpa la kedai ni dgn nawaitu nak lalui masa je.. pekena teh tarik je... kena tarik pula dengan murtabak ni... katanya harga ikut layer...sedap.. sekejap je licin.. rm8 entah berapa layer lupa dah.. rasanya ada lagi yang mahal dan lebih layernya

Sebelum tu kami tengok show angkatan kera dipokok2 sekitar UKM.... seronok sepa berayun ikut ayunan dahan sebelum "terbang" aka hopping from branches to branches... ada ketua dia... ada ibu gendong anak dan hopping dan hopping ... ada yang nak lintas jalan yang dilalui kereta yang laju... pandai tunggu kereta lepas dulu baru melintas...  cuma yang akak frust kamera ku tak power untuk rakam detik itu... udahlah hari mendong baru lepas hujan... nantila bila rasa confident baru load foto2 tu dalam blog ni... kebanyakannya agak blurr.....ahhh teringat pula anakanda Siraj yang agak nakal ni cuba usik-usik kera2 dari jauh.. lepas tu dia ketawa gembira bila ada kera yang gabra dan lari lompat lintang pukang... ada ketua yang memerhati dengan muka garang... yang paling akak suka ialah persediaan mereka ... macam kita nak baling cakra dan javelin.. kumpul tenaga... mereka akan berundur dulu macam on your mart get set go tu lepas tu baru meluncur diudara ke pokok sebelah... ketua, ibu dan anak dan angkatannya...



Yang ni murtabak kenang-kenangan jumpa Mak Fiyya .. blogger Nani yang akak jumpa di kawasan Inspen .. ada yang kata Ikram... akak perasankan si Fiyya yang tengah didukung oleh ayahnya... Nani masa tu queing just behind me... dh tersurat nak jumpa... 

 meriah betul kat sini macam bazar Ramadhan.. murtabak gajah akak panggil sebab tebal bebenor... beli dua keping tak habis...

Khamis, 29 Januari 2015

Gigih berusaha..

Alhamdulillah pagi ni selesai breakfast berat dengan hasil gigih malam tadi... balik ofis petang semalam penat dan tertidur... urusan dinner oleh anakanda sulong... tunjuk je apa nak makan kat pasar malam tu... sambil tu pesan beli ayam dan ingredient yang patut untuk masak gulai ayam... kentang dan serai tiada dalam stok.. hasil laman dah tokih.. hari panas sangat dan dua minggu ditinggalkan... tak sampai hati nak kutip cili api dan kunyit ... beli je la kat kedai yang terdekat.. nawaitu untuk masak petang ni... well... bila dah bangun dari tertidur tu rasa macam ada kekuatan untuk laksanakan urusan menu untuk hari ni... minggu ni memang rajin masak... dari Sabtu lepas lagi... spageti dan meatball, Ahad gulai lemak cili api daging salai dengan kentang... kalau ada belimbing lagi sodap... hasil laman tak memberansangkan... ada 2 - 3 biji je... tak pula musim mangga... anak2 suka kentang.. tuaila kentang kat kedai Aceh tu... rajin dan gigih Ahad tu... goreng ikan kembung rebus dengan cili besar... lauk dinner tahan sampai Isnin ...

 hari Isnin double meeting di Putrajaya.. sampai KL dalam pukul 6.30. HS balik sekolah dengan jiran... siap dah dia masak nasi sendiri sebab dah ada lauk.... training berdikari anakku itu... sebenarnya favourite dia gulai kentang tu... teruja nak repeat dan waktu dinner dah hampir.. pandai buat keputusan sendiri untuk masak nasi.. memang dah pandai masak nasi... hmmm teringat pula kat arwah En Boss.... dapat juga dia merasa masakan anakdaranya walau masak nasi je... umur kecil .. darjah dua lagi akak dah train dia masak nasi... waktu pandai kacau nasi goreng didapur HS siap promote   'Bah adik dah pandai masak :) padahal pandai kacau je .. hu hu .. 
Selasa dah tak tahu nak masak apa.... nasi goreng je...ada lebih bawa bekal untuk breakfast semalam...

Rabu kononnya nak rehatkan dapur dari berasap... alhamdulillah terrrajin pula... 

Esok nak masak apa ya?


Rabu, 28 Januari 2015

Bunga raya bertingkat

Alhamdulillah. .. bunga raya yang diminta dari akak kedai makan ... masa ni arwah En Boss tak marah pun akak minta... kadang2 arwah ni tak suka akak minta2 pokok ni.. ingat dulu dia macam rasa tak sedap hati bila ada kakak tu beri banyak pokok puding belacan.. maka akak pun langsung tak sedap hati nak semai... akhirnya mati macam tu je pokok tu.... tapi bunga raya ni dapat restu 100%....  satu2 nya spesis yg rare kononnya selain bunga raya putih.. 




Kudup yang tidak bertingkat ... masa ni cuak dah... ala salah dapat pokok ke... namun telah terbukti bunga bertingkat seperti foto di atas..

Selasa, 27 Januari 2015

Positif

Update mengenai crown asparagus jenis Mary Washington... terima kasih Diana KBB kerana intro mengenai crown asparagus ni... akak tak berkesempatan untuk cerita panjang lebar... yang dapat diperkatakan rasa syukur kerana perkembangan yang positif walaupun mendapat air dua hari sekali.... walaupun sinaran hangat matahari pagi dua tiga minggu ni... supported by tanah yang dibeli dari nurseri di Seremban yang sudah lengkap ada tayam dan tambing... selepas sebulan..







Sudah naik lagi satu spear.. tapi rasa macam tak cukup ni kalau nak jadi lauk... kena beli lagi  dari Joyce anak-anak pokoknya... kekangan dari segi tempat pun ya juga... mana nak letak ni?

Foto terkini...4 hari lepas... cepat sangat naik pokoknya... cabaran minggu lepas... bahagian depan rumah jadi port anak-anak kucing entah sesiapa tuannya.. habis pasu kecil tergolek sana sini... alhamdulillah dah ada orang ambil dan pos ke pusat yang sepatutnya... yang tak syoknya tinggalkan tinja dan kencing kat pasu2 akak ni... bau alamak!!! Sampai tengah malam akak operasi menyiasat dan pulihkan bahagian mana yang dah kena serang.. yang sangat-sangat sadis tanah pasu kena korek untuk tempat tandasnya... kita tengokla nanti siapa yang kandas dek bahan buangan depa ni..

Hari ni pokok tambah meriah... next update la ya

Sabtu, 24 Januari 2015

Bunga mickey mouse

Spotted this flowers at Mak Tom mobile nursery... 

Semua orang tak tahu namanya .. maka saja-saja Mak Tom gelarkan bunga ni bunga mickey mouse sebab kejadiannya ala-ala mickey mouse... 



Kerana secawan latte..

Kerana secawan latte dapur akak berasap hari Khamis lepas... 
sebabnya terrajin ronda-ronda pasar tani nawaitu nak beli secawan latte je ... jadi memborong pelhagai barang dapur pula...pada mulanya nak beli pisang untuk anak-anak di rumah ... tiada kali ni... semua stalll tiada jual pisang.. ronda ke stall sayuran kampung.. ada kunci ada cekur.. tak jadi beli cekur sebab akak dah ada .. nak cari spesis yang bunga purple... dia tak jual.. dapat satu ilmu.. kunci tu boleh dimasak dengan sayur... kata penjual dua ketul kunci diketuk dan tumis untuk masak bayam atau lain-lain sayur.. sayur akan sentiasa hijau katanya... tak lebam... bayangkan campuran jamu ada kunci... mesti awet muda sel-sel badan kita tu ...agaknya!!

jumpa pula sayur yang tak pernah jumpa tapi sebenarnya dah jumpa.. yang dah jumpa di pasar malam sayur yang dah jadi sayur yang besar yang akak jumpa ni kudup lagi... paku rawan atau gencer... katanya sedap ditumis... ubat untuk darah tinggi... beli la seikat rm1... malas nak tumis kosong ..sementara dalam kereta balik kerumah akak google resipi.. masak bercili...since sebelum tu lupa beli cili merah atau cili api akak guna apa yang ada... ada cili yang dah siap dimasak beli dipasar tani yang masih elok tersimpan... tak payah gedang gedung tumbuk lesung ...sedap kata anakanda Sira walaupu ada rasa pahit-pahit sedikit..


gencer - seikat rm 1.00, cili kambing untuk remcah spageti untuk esok


Pekena pula pekasam yang dah siap goreng ..nak kata jadi cerita.. banyak akak borong di stall ni ... ikan kembung kukus tanpa isi perut, daging salai... borak-borak dengan penjual suaminya pula sampai.. terkejut beruk jap.. rupa-rupanya classmate semasa di TIKL lebih 30 tahun tak jumpa... akak yang recognise dia..
tak nampak sangat ikan pekasam ni sebab berwap ..baru lepas goreng

daging salai

ikan kembung kukus... biasa kita panggil ikan kembung rebus

nampak kawan beli bebola daging.. pekena lagi.. HS suka makan spageti... jadi rencah spageti la nanti

Memang tak tengok betik muda... teringat akak masakkan untuk arwah ni.. suka dia..
semoga hujug minggu ni akak bersungguh - sungguh masak untuk anak-anak... dah lama mak gantung kuali dan sudip... memang nawaitu nak masak minggu ni demi meraikan berita gembira yang disampaikan oleh puan TP... dalam gembira ada sedihnya... berita gembira untuk masa hadapan keluarga setelah perginya arwah En Boss ... kalau tidak mesti akak dah wasap dengan dia ..pastinya ucapan syukur melangit dari arwah  melimpahi kegembiraan hati... alhamdulilllah kerana Allah swt telah menggerakkan hati insan itu ... 

enjoyed the latte

Khamis, 22 Januari 2015

Fushia

Tinggal harapan... semasa beli ingatkan boleh belek lama-lama... tahannya lebih kurang dua minggu.. habis je berkembang semua bunga dia kering sedikit demi sedikit. Sempat juga snap bunga-bunga yang berjuang untuk tahan lebih lama ni..  sudah ada tanda-tanda kekeringan berlaku.. ingatkan bunga yang kering rupa-rupanya keseluruhan pokok juga turut kering 


 warnanya cukup menawan hati 







Selasa, 20 Januari 2015

Hasil laman hari tu

Hasil kedua tahun 2014... Kali ni giliran akak menuai kedondong laman depan rumah. Minggu sebelum keluar lagi segugus bunga ... musim panas ni menjadi ke tidak agaknya... Kedondong sudah selamat jadi sarapan kawan-kawan pejabat.. hasil secoet je.. saiznya pun comel-comel je.. suka diaorang..buat ubat mengantuk.. masam-masam lemak cicah garam



Bunga 1 tahun 2015

Isnin, 19 Januari 2015

Kering..

Menghampiri minggu ke 3 Januari 2015... silau aje pemandangan luar pejabat... 
Seremban dah mula panas terik semenjak akhir Disember lepas sedangkan KL hari-hari hujan.... menyusul minggu berikutnya  KL kering dan panas.. kesian kat anak-anak sekolah... Jumaat lepas HS penat sangat pukul 9 dah lelap... kalau tidak!!! Hujung minggu yang berlalu kami di KL... sudah tidak berkesempatan ke Seremban kerana anakanda Siraj sudah kepenatan bekerja hingga Sabtu petang.. petang yg panas di KL.. maghribnya kami di Masjid di kawasan Keramat demi memenuhi permintaan HS..nawaitu dia nak ke AEON Setiawangsa tak kesampaian... tetiba pula hujan KL dilanda hujan lebat tanpa henti...

 anakanda Aiman pun tak sempat kami ziarahi.. kiriman doa dari kami yg kejauhan wp sebenarnya dekat..

Walaupun bersiram mereka ni kekeringan juga.. 

Fushia yg manja.. walhal dikawasan yg tiada matahari... tak pe la let go aje

Yang tak faham  avacado ni juga... dah dua bulan dalam jagaan... mahu kering juga... keringlah kamu.... puas dah menyiram... puas belai dengan baja... sedikit demi sedikit kekeringan berlaku... walhal kat luar sana ada aja yang di panas terik dan pokoknya menggunjai tinggi... tukang jaga memang tak pandai lagi..

Sabtu, 17 Januari 2015

Gantung lagi

Tahun Baru Cina bakal menjelang.. hari panas dan berangin ... sejuk mata tengok pokok hijau dengan tanglung merah menyala... merah berlatar hijau..suka lalu bawah pokok ni..



Sabtu yang panas semenjak pagi ..
Tiba-tiba hujan lebat di KL ni.. macam tak jadi je nak bawa HS jalan-jalan... mesti moncong muka tu tak dapat keluar... hari hujan lebat la dik.. dentam - dentum lagi guruh tu..

Gantung ...

Sekadar simpanan foto untuk koleksi peribadi.. 

event dengan persiapan unik..  pertemuan minggu ini... permulaan mereka dengan seplastik payung.. ingatkan adik2 ni nak buat apa... hmm untuk event rupanya..

anak mula sekolah semula.. hari panas terik 


Semoga anakanda Aiman segera sembuh.. baru dua hari operasi ketumbuhan di kepala.. operasi dipercepatkan..  sebelum ni di jantung... banyak dugaan buat mu dan dan keluarga.. Mak Long doakan agar Aiman sembuh sepenuhnya..

Khamis, 15 Januari 2015

Semaian - update

Untuk catatan sendiri perkembangan semaian di rumah kayangan ... musim panas sudah menjelang dan risiko akan kering seterusnya bye bye adalah tinggi... tegapkan anak pokok dahulu baru pindah ke laman Seremban

Zinnia marzuka


Tagging hilang

Blue splendour daisy

Tagging hilang

Tagging hilang

Zinnia liliput mix

Tagging hilang - bakal bye bye ni

Red creopsis

Royal purple zinnia

Carnation snow white

Close up carnation snow white

PS: Baja auntie rosa dah tiada stok... bekalan dah tiada.. cuba baja kopi yang dijual Mak Tom pula... harap2 tak kantoi ..

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)