Jumaat, 25 Mac 2016

Putu mayam comel

Setiap kali ke pasar tani mesti beli 2 pek.. buat alas perut menjelang dinner.. yakni itulah lunch kami kalau hari minggu disini sebab dah breakfast kaw kaw dengan nasi lemak/rojak/mihun sup dari pasar tani.. 

Kalau terlupa makan jadi juadah teatime break menjelang waktu lunch.. masih elok lagi.. cuma kelapa tu kadang-kadang ok kadang-kadang buang aje sampai

Saiznya memang comel.. tak berkesempatan merakam aksi piping putu ni oleh penjual.. seronok tengok dia membuatnya.. setertusnya dikukus.. 





Sabtu, 19 Mac 2016

Bunga wangi dihalaman Mak Ngah

Bila didekati wangi rupanya bunga ni.. rasanya tiada bunga lain yg berdekatan.. sah bunga ni yg wangi.. 
semenjak dapat resdung 30 thn lalu akak dah tak hidu bunga terus ke hidung.. semenjak kena marah dgn arwah En Boss.. mana tau ada bunga yang awak allergik katanya.. 

off course dia marah sebab sakit melarat sehingga kena buat pembedahan major.. tahun 1999 akak jalani pembuangan polyps dihidung akibat resdung.. maka nak bau bunga kipas2 la bunga tu biar wanginya sampai dpt dihidu.. pantang nampak bunga semuanya kita nak  hidu kan!

PS: Baru perasan akar dani di sekeitar pejabat yg lebat tu dah kena buang. melepas nak hidu bau wangi lagi.. lanskap hijau je..
  

Selasa, 15 Mac 2016

Begonia

Setelah sekian lama  baru berjumpa semula asam batu aka begonia spesis ni... tanpa lengah-lengah akak sambar pokok ni .. lambat buat keputusan disambar oleh orang lain pula nanti.. 

Beli di nurseri baru di pasar tani di sini .. akaklah yang paling gembira.. dah lama tak de nurseri bergerak.. minggu sebelum ada pokok spider.. cantik juraiannya2.. tiada pula dibawa minggu ni.. dah ada pengganti hi hi ... kali ni begonia dah membeli jiwa.. mata sudah tak pandang lain lagi.. tak peduli walau hanya seketika bersama.. sebelum ni akak ada beli dengan kakak dipasar tani 2 - 3 tahun lepas.. bunga merah menyala.. tak pandai jaga.. sekejap aje dah kiok.. kali ni pun akak rasa macam tu juga.
 Tak pe la.. asalkan dapat membelek bunganya.. adik tu beri petua.. spray daun je.. pokok ni tak suka air.. kalau kering sangat baru siram pangkal pokok.. baja dua minggu sekali.. baja organik.. sekarang ni daun dah mula mengering .. cam ne tu?? Tak lama lagi tak bernyawa la pokok ni.. 



Setakat hari ni kudupnya tak kembang- kembang ha ha.. dah agak dah.. fail.. daun pun dah mula kering.. masa ni daunnya sangatlah gebu dan sihat bersinar2..




Jumaat, 11 Mac 2016

Benih pulasan...

Suatu ketika hati gembira kerana benih pulasan ini sudah menjadi anak pokok.. telah dipindahkan ke tanah dan riang ria naiknya... malas pula nak snap anak pokok masa tu


 Suatu ketika bila pulang ke rumah..
Sudah tiada .. sudah dioverhaul  tpt itu.... terkulat-terkulat la tengok ya... tiada rezeki untuk bela pokok ni.

Asalnya dicambah di sini.. anak pokok dipindah disana.. selepas seketika anak pokok tiada di sana.. kalau tahu begini akhirnya biar aje di sini kan?

Rabu, 9 Mac 2016

Pokok puding lagi

Koleksi acik port minum pagi.. meriah kan?
Kalau ditanam berderet menyerlah kawasan rumah.. 



Gerhana hari ini


Untuk catatan sendiri
Sempat mempotret sun rise pagi tadi sebelum breakfast.. rakan2 dah bersedia ditingkat atas sekali untuk aktiviti melihat gerhana.. akak tak sempat ikut.. buat solat sunat sendiri.. 


Pelbagai perkongsian dari kawan2 dan saudara mara.. 













 Aktiviti untuk subjek sains...
 perkongsian dari sahabat lama




Aktiviti lagi..



Perkongsian maklumat lagi



🌿💦Bicarahati gerhana matahari:
Allahumma ya Kabir ya Mutakabbir, sesungguhnya Engkau maha Besar dan memiliki seluruh kebesaran dan layak dibesar2kan, Engkau dibesarkan kerana kekuasaanMu dlm mengatur perjalanan alam dan isinya. Setiap peristiwa termasuk gerhana adalah agar kami manusia merasa kerdil dan kagum dgn kehebatanMu. Gerhana ini juga menunjukkan kekuatanMu ya Aziz ya Jabbar ya Mutakabbir dlm mengawal bulan, bintang dan setiap sesuatu agar kami manusia merasa lemah dan dhaif dan Engkau mampu memadam matahari dan menghancurkan segala makhluqMu di langit dan seluruh alam ini adalah dlm genggamanMu ya Qoobidh, Ya Qohhar ya Jabbar. Ya Allah, masukkan rasa membesarkanMu, mengagongkanMu, meninggikanMu, kagum dan gerun kpMu setiap saat.....
💦🌿
 Assalamualaikum kwan2,
Perkongsian maklumat kuliah mlm tadi:

1.  Makluman bahawa gerhana bulan & matahari tanda2 hari kiamat hampir tiba

2.  Solat gerhana matahari pd 9.3 bermula jam 7.13 hingga 9.31 pagi & sunat muakad.

3.  Fadhilatnya sembahyang sunat berjemaah gerhana matahari sama ganjarannya mendapat pahala spt menunaikan  umrah sunat.

4. Kaedah menunaikan solat yg terbaik setiap rakaat ada 2 qiam & setiap qiam dibaca Al Fatihah & surah. Masa rukuk baca Subhanarabbialazimi wabihamdi sebanyak 15 kali masa rukuk pertama & rukuk kedua baca 10 kali.

5.  Ketika sujud baca subhanarabbial a'la wabihamdi 15 kali &  sujud kedua bacaan yg sama 10 kali.

6.  Rakaat ke2 ulang spt rakaat pertama.

JOM SOLAT JEMAAH GERHANA MATAHARI (bagi yg hadir diri di masjid) atau sendiri2 (di rumah) pada Rabu ni 9.3.2016 JAM 8.00 PAGI...PAHALANYA SPT MENGERJAKAN UMRAH SUNAT MENANTI KITA.

Rebut peluang ini selagi
1. Badan sihat
2. Berkesempatan
3. Muda/Tua
4. Kaya ilmu & amal
5. Belum sampai ajal

Dunia semakin tua...KITA juga dah tua tunggu dijemput Allah sahaja.  
Oleh tu,
Buang yang keroh ambil yg jernih,
Hati terguris diubati,
Tersilap kata dimaafi,
Perkara2 kecik jangan dipeduli,
Bersihkan hati ikhlaskan diri.
Aaminnn.....aamiin ya Allah.
 💦👆BUAT KAWAN2, ambik peluang, gerhana matahari bukan selalu. Mudah saja utk dikerjakan spt di atas tu. Yg x mampu p masjid, buat sorang2 di rumah. Janji buat, lps buat sembhyang gerhana, buat dhuha. Selamat mengerjakan ibadah.  Moga2 kita tergolong dlm golong hamba2Nya yg tahu bersyukur.🍄🍄

Isnin, 7 Mac 2016

Bacang

Meriah bacang Mak Ngah ni berbunga dan dah mula berputik .. dah sebulan lebih ni.. putik2 bacang dah mula menjadi buah.. bagi yang tak kuat banyak juga yang gugur terutama masa ni musim angin yang bertiup laju.. adik Teh mesti tak sabar nak makan kerabu bacang muda ni.. 

Berserakan tangkai-tangkai yang gugur..

jom

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)