Selasa, 29 November 2016

Lantana Jingga

Di fl ni ada juga lantana jingga.. rimbun dipagar hadapan.. buat masa ni tinggallah mereka buat sementara waktu kerana bonda masih dihospital.. masih demam.. tengahari buat endoskopi.. macam tersiksa dia dihospital dengan prosidur dan rutin hospital... setiap hari diambil darah.. ditambah darah bila tak cukup.. antibiotik yg paling kuat namun demam tetap menjengah 2 kali sehari... 37.5 hingga 38 darjah.. semoga bonda tabah menghadapi kesakitan-kesakitan yang menjengah

Lantana dibelakang rumah



#hari ke 8 dihospital, bersiaran di hospital

Sabtu, 26 November 2016

Bila ketika bonda tidak sihat

Perjalanan ke hospital. Setelah beberapa hari demam ,  keputusan darah membawa bonda akak ke hospital.. darah merah kurang dan demam on and off. Anak-anak semua mendoakan semoga bonda segera sembuh.. 


Jumaat, 25 November 2016

Terima Kasih

Sebagai mengingati pemberian adik pembantu.. rajin belanja kawan-kawan terutamanya pada hari Jumaat

Macam-macam nama diberi.. godangla, giantla, gedabakla.. makan sebiji dah kenyang.. 


Sabtu, 19 November 2016

Bunga-bunga bewarna pink

Striking pink.. ginseng jawa yang sedang bahagia..

Lemah gemalai warna pink nya.. erkk.. lupa nak cari masa hari raya hari tu.. ada lagi ke pokok ruela ni? Harap-harap dia tak pupus semasa ditinggalkan dalam musim kemarau lepas.. sudah 7 bulan berlalu ni.. 

Jumaat, 18 November 2016

Semua berkaitan mangga dan warna


Musim mangga hari tu.. tuaian yang sempurna.. buah yang sedap..  tengok kulit yang dikopek ni pun rasa segar mata dan minda...
#sebelum dia pergi..



Khamis, 17 November 2016

Pokok Liar lagi

Sekeliling kawasan di fl ni banyak betul tumbuhan liar.. jumpa lagi satu spesis tumbuhan liar.. zaman dulu-dulu sebelum KL membangun kawasan rumah kampung kami banyak tumbuhan liar.. seakan-akan bunga ni tetapi bewarna biru keunguan..

belum tahu lagi namanya.. 


Rabu, 16 November 2016

Rama-rama biru di ranjau berduri ..


Pelawat laman yang tegar .. kerap berkunjung... masa tu  dapat snap bahagian atasnya yang berwarna biru.. selalunya bila dia asik menghisap madu bahagian atas ni dikepit dan hanya bahagian yang di dibawah yang kelihatan... bahagian yang bercorak-corak... namum akak masih tak puas hati sebab tak dapat fokus dekat-dekat kerana dia liar sangat..

abaikanla laman yang comot ni... bahagian yang jarang dicapai kerana tempat yang sempit tetap diredah demi rama-rama biru ni


menyesuaikan keadaan sekeliling untuk menyembunyikan diri.. akak tetap nampak kamu

kat sini kena hati-hati.. hinggap di pokok yang berduri.. pokok palma spesis tak diketahui,,













Selasa, 15 November 2016

Bunga Raya Berbelang

Tajuk short cut untuk entri ni.. tajuk yang diberi hari tu.. dah lama dah... tajuk "Raya Belang".. bila direview draf dlm folder tertanya-tanya apa la yang berbelang dalam tajuk ni.. bila dibuka draft ha ha bunga raya berbelang ghopenye..  gara2 nak cepat sebab ada banyak lagi foto untuk diupload.

 Akak juga penggemar bunga raya yang rare gitu.... namun belum banyak la koleksinya.. yang ada baru spesis ni.. macamlah baru ada bunga ni ya... ketara belangnya dibahagian belakang kelopak.. 
Kenyataan diatas adalah catatan semasa awal tahun 2014... 2 years down the line.. inilah kenyataannya..  hakikatnya.. pokok ni dah dihapuskan.. tertanya-tanya yang putih hari tu ada lagi ke tidak!!.. harap-harap ada sebab ada kegunaannya pokok bunga raya putih.. kata kawan akak hari tu..



#sebelum dia pergi
#selepas dia pergi

Isnin, 14 November 2016

Bunga Kacang Panjang Renek

Benih kacang panjang renek perkongsian dari Awin Petak Hijau.. tertinggal untuk post kejadian bunganya.. tak pasti yang ini benih lama atau generasi kedua.. 


Ahad, 13 November 2016

Berpagi-pagi

Berpagi-pagi menuju Ceragem.. sampai je beg sudah beratur menggantikan tuannya.... semangat betul dia orang ni nak jaga kesihatan dan sebelum menggunakan perkhidmatan V3yang percuma tu kena bersenam dulu.. dapat sesi kuning (sesi ke tiga).. selesai cepat dapatlah anakanda ke kenduri kahwin..
#rancangan untuk pagi mesti lebih awal dari sekarang

sebelum pukul 7 pagi.. udara sejuk lagi layan sun rise di KL ni.. terserempak sekelompok burung yang rare berpagi-pagian juga (teringat kawanan burung yang migrate macam nomad)... waktu pulang sebelum tengahari terserempak pula dengan bangau ..










PS: sebelum subuh dah ada ngiangan ditelinga.. kata nak pergi kata nak pergi awal.. hi hi terus tersedar dari mimpi melihat keputusan UPSR HS.. dengar nasihat cikgumakteh.. itu semua jangan jadi ukuran.. orait cikgu..

Sabtu, 12 November 2016

Yang tidak disemai.. bunga tapak dara

Tak sangka pula bersepah-sepah bunga ni hidup dan berbunga... pink ada putih ada.. banyak anak-anaknya naik dengan riang ria .. kemetot lagi dah berbunga.. emak dan apak nya semakin meninggi .. tak lama jadi atuk uwan pula.. itulah dia sekumpulan bunga  kemunting cina / tapak dara yang hidup melata dikawasan ini.. kawasan yang jadi tapak permainan kami  tempat bermain zaman kanak-kanak.. ada ke lagi jejak-jejak akak disitu? zaman ketika hati riang aje.. 

info dari wiki
Tapak dara adalah perdu tahunan yang berasal dari Madagaskar, namun telah menyebar ke berbagai daerah tropika lainnya. Nama ilmiahnya Catharanthus roseus (L.) Don. Di Indonesia tumbuhan hias pekarangan ini dikenal dengan bermacam-macam nama, seperti di disebut sindapor (Sulawesi), kembang tembaga (bahasa Sunda), dan kembang tapak dårå (bahasa Jawa). Orang Malaysiamengenalnya pula sebagai kemunting cinapokok rumput jalangpokok kembang sari cina, atau pokok ros pantai. Di Filipina ia dikenal sebagai tsitsirika, di Vietnam sebagai hoa hai dang, di Cina dikenal sebagai chang chun hua, di Inggris sebagai rose periwinkle, dan di Belanda sebagai soldaten bloem







ps: bila dah beremosi kawasan ni akak tinggalkan.. yang tak sekufu fikiran dengan akak biarlah korang terjun dengan labu-labu korang...  yang dah dewasa tapi fikiran masih kebelakang tak ingin akak bertengkar dengan korang.. tempat ini jadi tempat larangan pula ha ha.. beliau-beliau tu tangkap mudah je perakui sebagai hak sendiri.. 

Jumaat, 11 November 2016

Musim kiunin hari tu

Diana KBB dah paparkan kuininnya..... tujuan ambil foto pokok ni sebab suka dengan warnanya yang berserakan pada keseluruhan pokok... mula-mula ingat pokok mangga biasa... hmmm Allahyarham En Boss lebih arif... pokok kuininla..... rasa ralat pula tak ambil foto keseluruhan pokok ni... miss betul.. cantik sangat pokoknya besar dihiasi warna merah..


PS: Lama simpan foto ni.. baru tergerak untuk mengolah ayat... ini port minum pagi kami dihujung minggu.. jika dia tak kerja la.. kini port minum pagi di fl juga sudah berbunga pokok mangganya.. dah ada orang nak order buahnya.. #penggemar mangga

Khamis, 10 November 2016

Terpatah sudah

Putik bunga terung berimbang .. cantik jadinya.. tak berhati-hati sudah terkena .. hmm patah .. suka dengan kejadiannya yang berseni.. seni warna hijau.. 
#sebelum dia pergi... 2014..

PS: apalah khabarnya majlis graduasi anakanda HS... sabor je la ibubapa tak dijemput.. siap ada warna tema untuk baju.. 

Rabu, 9 November 2016

Jawapan ..


Suatu ketika ada entri dalam blog ni akak tanya ni bunga apa.. namun tiada jawapan yang betul dan tiada pula akak memberi jawapannya.. dicari-cari entri asal ..alamak tak jumpa pula.. dipagi yang mulia ini akak berikan jawapannya... ini bunga kedondong.. selepas 3 tahun baru terasa nak beri .. lama sungguh baru dapat mengolah ayat.. 

PS : bulan-bulan akhir 2016 semakin ligat pula dikerah mengolah ayat.. untuk perkara besar dan kecil.. untuk pembangunan sistem dah 3 kali akak tidur 3 pagi ..bikin make up report .. mencantikkan ayat.. alhamdulillah masih bertahan.. lepas ni tunggu jawapan pihak yang berkaitan pula... 

Selasa, 8 November 2016

Gotong Royong

Catatan Untuk HS.. cerita awal tahun.. 
group wasap sekolah inform minta parents datang sekolah hari Sabtu.. ada GB dalam grup tu.. sekolah nak buat gotong royong.. emak pun datang lah.. bekerjasama dengan parent yang lain.. kemas kelas.. balut meja dll yang sepatutnya.. kami sampai lewat sebab breakfast dulu.. separuh meja  dah balut.. menjelang tengahari kerja-kerja siap.. boleh balik,, menungggu anakanda-anakanda lelaki sampai untuk lunch kari kepala ikan atas bukit yang popular tu.. sebenarnya akak lebih kepada ayam kampung goreng yang sedap tu.. 

akak terkesima sekejap.. pokok lipstik ni (kata Mak Aji) ni tinggi dari akak...
 nasib ada bunganya tinggi level yang boleh snap.. dapatlah dihampiri.. 

kemain subur lagi..


PS: ha ha HS dan kawan-kawan kena jerit dgn GB sebab asik berselpi... 

Hutan crossandra

Banyak diaorang tanam pokok ni.. meriah sangat.. seiring dengan nama firecracker flower... belum ada dalam koleksi akak lagi..



Crossandra Infundibuliformis
Family: Acanthacceae
Plant Common Name: Firecracker Flower 

Isnin, 7 November 2016

Kedondong (pusingan kedua) dan siputih

Pokok perolehan pertama dah lama pupus.. pupus ketika ditinggalkan lama .. kebetulan masa tu musim kemarau.. kali ini perolehan dari pasar tani di sini.. pusingan pertama yang keluar kecil sikit sahaja saiznya.. masa tu mood kurang maka tidak akak rakamkan untuk simpanan dalam blog ini.. kali ni gugusan yang keluar dua.. kalau macam ni dua gugus banyakla nanti untuk direbut antara kami nanti.. akak chop untuk buat jus kedondong ha ha..kalau Allahyarham En Boss ada .. dia makan cicah garam jo..

Minggu sebelumnya didapati siputih ni meronda di sini.. dah lompat pagar kamu ya.. 
sebenarnya nak membelek buah kedondong ni.. adik-adik kata apa hal dengan kedondong ni? Akak lebih berminat dengan siputih yang membuat rondaan ni.. sorry guys



                 aksi siputih lagi         


PS : hujan lebat petang ni.. macam malam pula sebab belum masanya lampu jalan menyala.. order lemon suam berakhir dengan teh tarik.. ada orang tidur di meja makan.. mak yang tidur pukul 3 tak macam si adik ni

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)