Isnin, 30 Januari 2017

Tumbuh liar masa itu

Masa ni banyak dia tumbuh ditepi pagar...allahayarham En Boss  ada urusan di sini.. sementara dia naik ke pejabat akak berurusan dengan pokok-pokok disini.. 






















Ahad, 29 Januari 2017

Happy Chinese New Year

To Sean, Stephanie, Olive, Stiletto (sorry I didn't know your full name) and Uncle Lee and to all my Chinese friends... Gong Xi Fa Chai..

@mid valley









Jumaat, 27 Januari 2017

Kenduri . .. lama tak jumpa

Cerita minggu lepas... akak dapat menantu baru .. anak saudara allahyarham En Boss .. lama dah tak jumpa.. raya pun tak sempat jumpa.. lewat kami sampai.. tunggu urusan anakanda yang jadi pemandu kami.. bersama dengan biras .. plus hiway ok.. tak jam walaupun dah hampir zohor.. biasanya padat dengan kenderaan.. everything went smoothly.. sampai rumah pengantin aman gitu.. tak bersesak- sesak.. 

Bunga raya cantik ni menyambut ketibaan akak.. buka pintu kereta je.. walla.. 

Sabar Menanti

Bila la sampai stesen Ipoh ya.. kesian anakanda Mhzrq.. cerita lama.. lama dah tak jenguk Ipoh.. sabar menanti hari yang sesuai..

Hari ni sabar menanti untuk kemas2.. EKSA otw.. yang tunggu laporan akak sabar menanti lah ya.. after Chinese New Year leave kut... dah korang set nak kemas2 hari ni... akak follow je..



Orkid dan Hoya

Hmm belum dapat lesen lagi sebagai penanam orkid yang berjaya.. hi hi ayat tak boleh bla .. ayat 2 pasar harian kat ofis..  
selalu ikut adik, allahyarham En Boss dan anak2 memancing tepi laut.. dapat lesenla bila umpan pertama mengena pd hari kejadian.. 
  orkid ni pula .. akak di hadiahkan oleh Diana KBB.. ada je yang diselitnya as gift untum pesanan akak.. terima kasih banyak-banyak... mohon maaf juga sebab masih tak pass lagi menyelenggara orkid...  hoya tu akak pesan dari grup fb... masih bertahan hingga hari ni... akan pindah lagi ni.. moga berjaya berbunga...


Hoya hoii..

Carrot cake

Mewah dengan kacang walnut... sekarang harga dah naik.. olahan adinda bongsu akak yang tengah rajin mencuba pelbagai resepi... ramai juga teman2 dia order.. akak pun tumpang dua kaki order untuk ofis..



Sabtu, 21 Januari 2017

Tapak dara aka kemunting cina

Akak anggap liar sebab bukan akak yang tanam.. tiba-tiba aje tumbuh dalam pasu di dry yard ni.. tumbuh tak lama.. kekeringan akhirnya...







Khamis, 19 Januari 2017

Hydrangea

Sangat-sangat berterima kasih dengan adik yang sudi berkongsi foto suasana di Gunung Jerai.. trip dia kali ni untuk buat pemerhatian kawasan dan kos dulu... 

geramnya dengan hydrangea yang berbaris tu..  siapa yang tak suka bunga2 ni tak dapek den nak nolong... 

zaman bila dapat sampai ke sini? Tunggu perancangan adik-adik di masa hadapan.. semoga semuanya dipermudahkan..






Rabu, 18 Januari 2017

WW: Lemon tinggal ranting





  • PS: Perjalanan balik ke DT.. via LRT & Cab.. jam pula.. demi mu HS.. 
  • PS : Dia hilang fokus kerana jari terkena iron - Name tag dan racket !!!  

Selasa, 17 Januari 2017

Tidak boleh tidur catatan 1

Tajuk asal pada 26 Oktober 2013..

9.30 malam dah tidur..
Pukul 3.00 pagi dah jaga...
Pukul 3.13 masih belum mau tidur semula...

Sambungan 3 tahun kemudian.. 27 November 2016 ...

 semasa menjaga allahyarhamah Bonda di hospital..

Dah tidur sebelum 12.. perlu bangun pukul 12 untuk urusan bonda..

Turn akak malam ni jaga bonda.. dan malam seterusnya..

 bonda lelap.. lena sangat selepas menjalani pelbagai prosidur perubatan .. sudah 6 hari .. this is my 1st time on duty malam..  siang pun akak belum sempat menjaga kerana kekangan tugas.. tugasan yang tidak dapat dilunaskan .. 3rd due asik bertunda .. 4th due in two weeks time... tuntutan untuk retreat perlu outstation pula.. balik retreat kena prepare untuk 4th due..

bonda dalam jagaan 5 adik perempuan dan SIL nan seorang itu.. ananda Balkis dan anakanda Shiman.. semasa retreat akak memantau dlm group wasap.. pukul 3 - 4 pagi dah terjaga menyemak status perkembangan bonda..

Anakanda Shiman update.. uwan demam.. pukul 2 pagi.. adik Teh update.. bonda demam.. on and off... terkini 37.8..

semakan yang terakhir adalah city scan.. belum dapat punca.. berjumpa bonda perlu memakai mask kerana keadaannya yang lemah mudah mendapat jangkitan. setitis air terkena dibelakang badan boleh membuat bonda terkejut dan mengaduh... sejuk dan sakit ..

sesampai aje dari retreat semalamnya hujan lebat.. tak dapat singgah hospital kerana jam.. balik rumah dulu uruskan baju basah.. sebelum tu kami dah terkena rebas di pusara allahyarham En Boss.. tak wajar rasanya melawat bonda.. anakanda Siraj pula ada urusan.. kena tunggu dia selesai... anakanda sulung ada event di KLCC.. terkonteng-konteng kami berdua dirumah.. terlentok-lentok menahan mengantuk .. selepas urusan kain baju si HS  sambung kantuk.. betuah betul.. lama.

 isi perut di kedai steak masin.. cerita tahun lepas... masin sampai akak admitted ke PPUM sebab BP melambung hingga muntah yang tak boleh ditahan-tahan.. tak jeran .. ada perubahan.. banyak menu pasta .. pelbagai pilihan

pukul 11 malam kami ke hospital.. bonda kelihatan masih lemah.. haish lupa laluan kecemasan dah kunci.. menapak ke main entrance.. bergandingan dengan 2 lelaki menyeret luggage berkunci.. katanya nak minta kunci dari kawan yg tengah  kerana kemalangan.. macam2..

 malam keesokañnya HS pun ikut sekali.. bonda masih dalam bilik pengasingan kerana darah merah kurang .. kurang pertahanan badan.. adik Teh pula tak yakin tinggalkan akak sebab akak pun ala-ala bonda .. pewai tang lutut.. bp lagi... bertiga kami dihospital

alhamdulillah akak ok sebenarnya.. pernah berada di hospital ni tahun 2007 menjaga allahyarham En Boss selama 42 hari.. di ward ni pelbagai bunyi ada.. pelbagai bunyi pesakit mengerang.. pelbagai cerita

Tadi bonda dah pakai pampers.. buang air besar..tunggu pukul 12 .. akak perlu beri ubat untuk kumur2 dan telan..
Pukul 3:38 pagi nurse semak bp.. oksigen  dan demam...

bila dah jaga susah pula lelap..

Memang dah tahap umur untuk kurang tidur... perlu persiapan untuk akhirat.. hmm istiqomah perlu ada.. allahyarham ayahanda akak tepat waktunya bangun malam

Ahad, 15 Januari 2017

Tugas khas

Mengejar masa menyiapkan tugasan... berpandukan waze.. merata ceruk KL kami lewati.. sehinggakan waktu mencemburui kami tidak kami sedari.. 

kalut mencari alamat yang sudah bertukar.. jalan belakang .. rumah bertaman besar diskodeng... tiada pula nombor..... nurseri  agaknya... tak berkelip mata sekejap nampak pelbagai tanaman disusun cermat.. dijalan hadapan.. rumah si ramli yang kami temui.. hasil penerangan abang penjual laksa.. rumah ramli? Ramli mana ? Terkebil2 kami dua beranak.. hi hi.. 

kembali ke jalan belakang... separuh waktu maghrib sudah berlalu... tuanpunya rumah sudah kembali dari surau... beres urusan untuk hari itu.. cepat -cepat bergegas untuk selesaikan kewajipan maghrib. baru faham rumah si ramli yang itu.. berdiri megah dan teguh aksesorinya... alhamdulillah diatas pencapaiannya.. 

Bertugas sehingga senja .sebelum tu kena selfie dgn nama jalan.. hi hi.. nasib badan.. nama jalan bersebelah dengan pokok pisang yg ditanam oleh penduduk sekitar..

Sambil bertanya sambil ambil peluang merakam suasana..

Dipusat bandaraya... macam best je kalau airnya bersih dan jernih..

Kesukaan HS.. kolam renang di kondominium di bandar tepi sungai.. melalui kawasan ni semasa cuaca berangin... akak singgah dikedai serbanika untuk membeli peralatan tugasan yang tidak mencukupi dan mencari minuman untuk membasahkan tekak.. 

Perlu juga ke sini....
Port shopping kami 40 tahun yang lalu.. dah jadi port bisnes Philipino di sini.. muslim dan non muslim.. allahyarhamah bonda pernah memaklumkan .. ni dekat jalan bucubeniu..  ??? .. jalan apa mak? Oo ada nama lama jalan yang dimaksudkannya... akak masih mencari jawapannya..

Cropped photo
Tangkapan anakanda Hzriq

Perlu juga mendaki ( naik lif la) dengan guard Nepal ke kondo tingkat 42.. ada rasa seriau juga... amboi anakanda saudara Hriq siap gelakkan maklong.. guard tu pun tanya.. auntie takut ka... mau tak takut... terlampau tinggi rumah kayangan orang ada-ada ni... gayat melampau.. rumah kayangan den tak tinggi melampau..

Sabtu, 14 Januari 2017

Ziarah

Cuti 1 Jan 2017 .. rutin harian ketika cuti.. ziarah ke sini.. hari yang terik dan cerah.. 

langit,  awan, matahari yang terik..
suasana tenang disini.. 
Hati ahli keluarga masih..... 

Jika berkesempatan lagi inilah rutin kami .. juga untuk mengajar waris2 kami yang masih cilik untuk membaca tahlil dan doa.. semoga ziarah kami berterusan.. di sini disemadikan arwah uwan, pak lang, ayahanda dan bonda serta rakan2 dan jiran2 sekampung yang mendahului kami... 


PS : jumpa jiran lama.. teringatkan nasi lemak allahyarhamah bonda akak tu..

Selasa, 10 Januari 2017

Si kecil berrwarna ungu..

Hampir dua minggu bercuti dihujung tahun..  sebelum dan selepas bonda akak pergi.. cuti sebelum kerana bergegas kembali kerumah allahyarhamah dan tiba pada pukul 12 tgh malam selepas adinda bongsu kata standby sekarang. adinda di Ipoh tiba pukul dua - tiga pagi.. dah tak ingat.. rasa tak sedap hatinya yang kuat... bersegera turun kl untuk berada disisi Allahyarhamah.. seminggu selepas itu Allahyarmah dipanggil Ilahi

 Tahun baru kembali semula ke pejabat menguruskan perkara yang tertunģgak.. 

tumbuhan sekeliling pejabat semakin segar... pengumpulan rumput-rumput liar berleluasa.. sana sini meriah sehinggakan dicelah -celah kawasan yamg sempit dan kecil jadi tumpuan sehinggakan menarik perhatian akak .. muncul bunga-bunga bersaiz comel dan berwarna cantik.. warna ungu kelembutan menghiasi pokok-pokok ini .. maka berusahalah akak merakam potret sibunga comel ni.. hasil hujan selang sehari.. kadang-kadang pagi petang siang malam.. rumah yang tiada aircond jadi nyaman dengan udara sejuk dari luar... tidur pun aman .. diselang seli dengan sedih dan rasa kehilangan pemergian bonda.. jika corum penghuni tidak penuh kesunyian lebih menyentuh perasaan... adinda2 tidak mahu berseorangan dirumah.. maka aktiviti -aktiviti beli baju sekolah dibuat beramai-ramai.. penuh kedai .. 

Setakat tu je yang dapat dipotretkan.. lelah juga membuat penumpuan terhadap bunga halus ni.. dulu-dulu akak pelik melihat jurufoto meniarap dan fokus merakam rama-rama.. itulah juga apa yang mereka alami untuk merakam dan fokus kepada objek yang dirkehendaki.. teringat kepada foto allahyarham ayahanda semasa menjadi tentera dizaman mudanya.. meniarap dan fokus kehadapan.. lelahkah dia.. dah tak ingat cerita cerinti allahyarham... anakandanya yang sulung ini juga sudah semakin senja..

Ahad, 8 Januari 2017

Melempeng ..

Penggunaan kata 'melempeng' oleh Allahyarham ayahanda dan Allahyarham bonda selain merujuk kepada makanan sedap ni adalah:
  • Melempeng minyak rambut kau Mirul - minyak rambut yang berlebihan... hi hi anak-anak kan suka berlebih-lebihan mengguna produk untuk meranggi dan bergaya
  • Melempeng kau Kak Lang sebab tak cukup makan.. Adik yang makan nasi guna tiga jari je sebab tak selera nak makan akibatnya keletihan dan badan semakin kurus..
Kali ni melempeng kelapa di tempat favourite kami... tempat bertemu semula dengan kawan2 sekampung, sekolah dan surau zaman dolu-dolu.. 

Semalam punya breakfast di pasar kampung pekan kami.. mesti tak miss... pesan nak garing... harga @ rm1 sekeping.. mabeless kata adik kedua.. seterusnya aktiviti kami menziarahi pusara ayahanda dan bonda.. hmm sudah 14 hari kami ditinggalkan... seterusnya aktiviti mencari track bottom untuk HS.. nak serupa macam senior katanya untuk kelas tae kwon do..

Jumaat, 6 Januari 2017

Pokok Jering

Baru - baru ni je tahu depan rumah bonda akak ni ada pokok jering.. sebelum ni kawasan ni semak dan tidak dihiraukan serta tidak dijengah kawasan sekelilingnya.. naik aje bangunan baru makin hampir pula dengan pokok ni... sudah sangat berusia bila dilihat ketinggiannya.. rasanya buah jering ni tak pernah dituai kerana pokoknya melimpasi sempadan jiran.. hak jiranlah.. pokok langsat jiran masuk sempadan kami hak kami la..


Khamis, 5 Januari 2017

Gardenia untuk akak

Genap Hari Ketuaan.. alhamdulillah masih diberi kesempatan meneruskan kehidupan... kali ini 
lagi sekali tiada sambutan.. pemergian  ayahanda dan bonda ..selepas 8 bulan ayahanda pergi .. bonda pula menyusul.. itu semua ketentuan Ilahi.. alfatihah buat mereka berdua.. tanpa mereka siapalah akak.. 

Buka je pintu dah ada hadiah menanti.. sekuntum gardenia putih sedang mekar .. perolehan dari Mak Tom.. tak sangka pula .. diam-diam dia berbunga walaupun kurang disiram kerana ditinggalkan sentiasa. Balik seminggu dua kali tak perasan.. alhamdulillah mahu juga kamu berbunga.. bikin ceria hati dipagi hari ketuaan..

Entri backdate..

Rabu, 4 Januari 2017

Kasihnya ibu..

Salam tahun baru 2017.. masih dirumah allahyarhamah bonda tercinta .. silih berganti dengan adik beradik yang lain tidur di sini... hari ini semua cucu ke sekolah turun dari rumah allahyarhamah wan.. HS tingkatan 1, Mhzriq tingkatan 2, Iman Darjah 6 dan baby darjah 5. Alhamdulillah semua berjalan lancar.. kali ini tanpa doa dari uwan lagi.. setiap orang yang keluar rumah selalunya diiringi doa dari allahyarhamah.. semalam akak demam.. mungkin stress kerana paksa diri utk siapkan kerja2 khas.. mungkin juga rindu dengan allahyarhamah.. pagi petang siang malam kami mendoakanmu wahai bonda tercinta..

Disini juga akak terjumpa dengan sicomel ni .. dengan kasih sayang induknya berumahtangga dalam peti surat yang ter biar... dilahirkan didalam tu atau diangkut selepas dilahirkan wallahuaalam.. semenjak allahyarhamah tiada ada juga penghibur hati.. pagi tadi ada lagi seekor induk mengiau2 ditangga.. lapar barangkali.. alamak.. tiada bekalan makanan dalam simpanan lagipun tengah berebut waktu untuk kepejabat.. rupa2nya induk itu meninggalkan bayinya untuk dapatkan makanan.. sorry dear kak long tak dapat beri apa2.. nanti akak top up stok ya..  balik petang tadi lupa pula nak menjengok anak2 angkat ni.. harap-harap mereka survive... 

anak2 angkat adik di Ipoh satu demi satu mati.. masih amatur dalam pembelaan kucing.. 

Sejuk mata memandang.
 Since dah dalam post box senang aje Kak Long merakam kamu..


Aksi yang paling comel dan pandangannya yang samgat sayu.. malangnya blurr ..bulu coklat keorenan bermata biru..



#bila dah tak boleh tidur.. catatan ke 2
.. menanti anakanda sulong tiba

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)