Khamis, 1 November 2012

Sinaran pagi - cekur

Masih bertahan cekur ni walaupun pucuknya sering 
dirembat oleh K Mar untuk jadi ulam.. terima kasih Kak Muhaini yang telah
 memaklumkan bahawa pucuk  cekur sangat enak dibuat ulam..
Kak Muhaini bawa dari rumah kerana K Mar ni 
kuat penyakit angin, Cik Ana senior kita yang suruh dia bawa 
untuk K Mar..kalau tidak tahu khasiat cekur ni akak 
biarkan je dia hidup penuhkan pasu..bila sakit kaki barulah 
gali isinya - ditumbuk dan sapu ada juga yang campur beras ..
akak tak tau lah tu..dulu-dulu rasa pelik bila orang kata isinya sedap
 dicampur pada pecal..ni resepi orang Jawa...
pernah rasa suatu ketika dahulu pecal dibeli di bazar Ramadhan..
memang sedap.

12 ulasan:

  1. saya suka amik ubi cekur tu buat sambal atau gulai ikan keli...sedappp...dah terbayang aroma cekur

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh ya ..sharelah resipi...first time akak tau dibuat sambal dan gulai..mesti sedap!

      Padam
  2. selamat petang...
    singgah sini tengok cekur plak..
    rumah mak sedara nani.. near by rumah nani je..
    banyak pokok cekur.. menjadi2 cekur dia.. sepasu je..
    tapi penuh dlm pasu.. ingatkan hari tu kunyit..
    rupanya cekur... sedap gak bau daun dia.. ehehehe
    tapi ubi cekur wat apa ek? boleh guna dlm pantang wat ulam ke?
    cer story sket..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mak Yong...tak pernah akak guna dalam pantang..halia bara ok..tumbuk dengan ikan bilis..akak tak pernah ulam ubi..ulam pucuk je..

      Padam
  3. salam. Mak Aji suka cekur buat ulam dengan sambal atau dengan budu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam Mak Aji..dihiris-hiris ke atau makan macam tu je? rizom dia kecil je kan? Budu memang sedap kalau dengan temu pauh..cekur tak pernah cuba lagi..

      Padam
  4. As salam kak mar,
    Saya ada pkk cekur tp tak pernah terasa nk mkn sbg ulam. Dlm koleksi ada dua jenis cekur. Cekur yg spt dlm gambar dan cekur hitam. Skrg masih mencari cekur merah/cekur darah.

    BalasPadam
  5. salam..cekur nie buat ulam dgn rebus atau mkn gitu jer..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam..Mak Aji tau cam ne nak buat..akak makan pucuk dia je he he

      Padam