Sabtu, 23 Februari 2013

Apa ada di Negeri Sembilan - Apam Johol

Tak biasa makan apam ni ..biasanya apam yangdikukus dalam talam.. yang ini pula
 di bungkus dengan sejenis daun dan dicicah sambal.  info disini.. menurut info apam dibungkus dengan daun  rambai yang mana sebelumnya dikenali sebagai apam bungkus daun rambai.. first time rasa ..lebih kurang sama dengan apam talam..popular di Negeri Sembilan dan Melaka


7 ulasan:

  1. hampir sapa pulak entri kita hari ni kak..heheh..tp kuih lain2...

    BalasPadam
  2. Assalam. Maklumat menarik! Pertama kali lihat apam berbungkus, selalunya apam beracuan. Mesti ada sebab mengapa dibungkus daun rambai, bukan daun-daun lain spt daun pisang. Agaknya, dingamkan dengan sambal apalah apam ini? Kono caghi apam ni bilo eden ke N9.

    BalasPadam
  3. ok makanan tradisional Malaysia..sedap2 yg saya suka ada parut kelapa..

    BalasPadam
  4. Hey, saya dari N.Sembilan tapi tak pernah dengar atau rasa pun. First time ever.

    BalasPadam
  5. Pak Temuk..waalaikumsalam..caghila kat Johol he he..kat Seremban ni 1st time jumpa..ikut link surat khabar tu..makan dgn smbal tumis, rendang etc... yg saya makan ni manis sikit..tak payah sambal pun ok..

    Stiletto.. dari NS kat mana.. saya memang 1st time juga makan ni..surprise juga ada apam berbungkus daun.. dah baca link tu?...according to my SIL office dia kat Putrajaya selalu juga order kuih ni untuk meeting... betapa ketinggalannya saya...

    BalasPadam
  6. Saya dari Johol, memang asalnya dari tempat saya, ia kuih orang tua-tua dulu. Campuran tepung dengan pisang. Masa kecik2 mak selalu buat. Bila start kerja tahun 2000 Yb Johol promosi dengan nama apam johol. Kuih tu seksi sikit...... tapi sedap tak ramai yang pandai buat. Saya pun tak pandai buat, biasanya mak yang buat.

    BalasPadam