Sabtu, 15 Jun 2013

Dah lama teringin...

Hari ini dah tiga hari usia betik muda ni.. beli di pasar malam di KL.  Memang ada nawaitu ketika betik ini dibeli. Teringin sangat makan gulai betik muda... arwah adik ipar sampai meninggal dia tak merasa sebab tak ada stok betik muda dan tak tau resipinya.. rupa-rupanya senang je ..macam gulai masak lemak yang biasa...

keperluan yang mesti disiapkan.. HS dah booking nak tolong..
 kunyit
 cili api
 serai
 santan
 ikan bilis
 betik muda  yang ditakik-takik (dicincang) memanjang... 

takik-takik memanjang (cincang) pada betik.. kena hati-hati jangan terkena tangan... 






cili api dan kunyit ditumbuk... kuantiti pandai-pandaila agak untuk sebiji kelapa

serai juga dititik..

segenggam ikan bilis... tumbuk dalam sejemput


satukan bahan yang telah ditumbuk dengan santan dan jerang diatas dapur dan dikacau selalu untuk elakkan taik minyak (foto tak jelas.. bateri hampir kong, apatah lagi dah berkabus disebabkan wap dah naik)

masak hingga menggelegak..

bila dah menggelegak masukkan betik yang telah dicincang...masak lagi hingga menggelegak dan betik menjadi lembut





10 ulasan:

  1. salam k mar...wah ni resepi turun temurun ke? tak penah rasa masakan ni lg...mcm mudah nk masak ni, nk try la

    BalasPadam
  2. salam Mar.
    Nampak sedap, nak cubalah.Terimakasih kongsi.Oh benih betik tu, keringkan nampak cantik warna merahnya..mungkin boleh jadi benih tu..dah tua.

    BalasPadam
  3. ana... waalaikusalam.. ya ana.. resepi turun temurun.. popular di Negeri Sembilan..

    Puteri..waalaikumsalam.. cubalah sangat senang... dan sedap... he he angkat diri sendiri.. ya benih tu saya dah asingkan dan akan keringkan dan cuba semai nanti..cuma... garu kepala nak tanam kat mana.. rumah sendiri yang ada tanah lapang orang lain duduk..sabor je la..

    BalasPadam
  4. saya tak pernah makan betik muda masak lemak tapi saya pernah makan betik muda dimasak air.

    Betik muda yang masih belum kuning, Saya makan ketika menghadiri majlis akad nikah seorang kawan di sebuah kampong berhampiran Taiping. Saya suka, masak lemak mesti lagi sedap.

    BalasPadam
  5. Mar, kirimkat aku sikit benih betik ini, boleh?

    BalasPadam
  6. sedapnya, dah lama tak makan tapi saya buat lemak putih je kak. kawannya sambal tumis.

    BalasPadam
  7. Mak Long..cubalah sedap ni...

    Puteri...insyaallah... emelkan alamat ya.

    SKG.. lemak putih... ok lain kali boleh cuba

    BalasPadam
  8. amboi! sedapnya rupa, lapar rasanya

    BalasPadam
  9. Salam Mar,

    Nampak sedap sayur lemak betik muda ni! Bolehlah cuba nanti, betik muda ada je kat pokok.

    BalasPadam