Minggu lepas kena masak-masak sebab atas arahan En Boss... puas cari apa nak masak.. masa di Pasar Tani Sabtu Nampak la sayur ni... dah lambat ada la seikat je... jadilah untuk kami 3 orang.. dah sayur seikat maka bahan-bahan semua di kecilkan.. perah santan kelapa sebiji je , dah biasa kalau perah santan mesti asingkan patinya sedikit.. cili api dua tiga biji dan kunyit ikut kadar yang sepatutnya... rencahnya ikan bilis tak sampai segenggam... resipi orang KP simple je ..gulai tak payah bawang bagai... kalau gulai daging, ayam dan telur tambahlah serai 3 atau according to the amount of daging/ayam tu... dititik atau hempap-hempap dengan lesung tu.. kalau gulai sayur bahan tumbuk dijerang dengan santan dulu.. kalau gulai daging dan ikan kecutkan dulu dengan bahan tumbuk... baru letak santan... untuk menu sayur pucuk paku ni masak atas api sederhana dan kacau selalu dan jangan ditinggalkan nanti jadi tahi minyak... kalau tak mahu dia membobok naik letak garam dulu.. kadarnya rasa-rasa la ya.. kalau suami tu perokok alamat garam kena lebih sedikit nanti dapat komplen gulai tak de rasa !! bila dah menggelegak dan dah kacau 2 hingga 3 round baru letak sayur..letaklah pati tu sekali... kacau lagi hingga menggelegak .. kalau gulai ikan kembung dan seangkatan dengannya janganlah ganas-ganas kacau nanti dapat gulai bubur ikan he he... bila stage ni akak selalu tinggalkan sebab nak settle kerja lain... kemas dapur ke buat next menu ke lepas tu jenguk balik dan kacau sehinggalah sayur tu edible! janganla lama-lama nanti gulai tu masak dengan cara dia sendiri he he.. bila rasa garam dah lengkap dan kacau pun dah 2 - 3 round dan sayur pun edible letaklah asam keping.. gulai sedikit asam pun kena kecil .. kalau tidak gulai terlebih masam... asam keeping berperanan sebagai melambatkan gulai basi... sekarang ni dah ada peti ais.... bila simpan dalam peti ais dapat menghindarkan gulai jadi basi.. bila dah tutup api angkat periuk dan letakkan ditempat yang tidak panas.. jangan biarkan diatas tungku yang panas tu nanti masakan jadi overcooked, kuah jadi kurang disebabkan haba dapur gas yang masih ada tu... ni petua arwah MIL ... habis cerita masak gulai...celoteh untuk anak-anakku yang terasa nak menggulai tu... baik anak lelaki baik anak perempuan dia orang semua ni pasti pandai masak nanti sebab En Bos pandai masak he he .. maknya hanya ikut arahan dan praktis sehingga dapat gulai sesedap arwah MIL... pandai-pandai korangla kan... basic masak gulai turunan arwah uwan korang...
pucuk paku kali ni special sikit... memang dari kecil suka belek pucuk paku ni.. macam corak kain yang orang panggil palais... ada yang kata corak lintah... bagi akak tetap corak pucuk paku he he
gulai yang jadi favourite HS..
bila dah menggulai kena buat menu lain pula... permintaan khas lagi...selalunya cekodok untuk cicah dengan kuah gulai ni...disebabkan nak kurangkan penggunaan minyak kali ni melempeng kita... ada bawang lagi... first time buat dan minyak pun kurang... berebut-rebut pula kami tiga orang ni makan... makan masa panas-panas !
semalam petang masak lagi menu ni... depa ni tak jemu dengan gulai ni... buatje la..
last week pun kita makan pucuk paku jugak kak mar..tp gulai kicap jer..gulai kuning lg sedp sebenarnya..
BalasPadamTerliur gulai akak ni.
BalasPadamsalam k mar, gemuk2 nyer pucuk paku ni...sati ikat rasanya dh penuh periuk tu k mar...hehehe
BalasPadamWahh.. terangkat gulai pucuk paku ni.. kene plak ader ikan masin.. sedapp..
BalasPadamUA.. gulai kicap tu macam mana olahannya tu...
BalasPadamSKG.. gulai biasa2 je tu..