Selasa, 8 Julai 2014

Gulai Ikan Kembung Rencah Rebung

Ada yang suka dan ada yang tak suka rebung. Ada yang tak tahan baunya, ada yang tak tahan bisanya malah ada yang resdung jenis yang tak tahan makan rebung. Walaupun akak ada sinus yang dulunya siap kena bedah buang growth dalam hidung .. rebung tetap menjadi pujaan hati.. kalau di forbidden land dulu rebung dimasak pedas-pedas.. sebelumnya dituai dari pokok buluh yang sudah sedia untuk dituai... sori tiada foto rebung mentah.. semasa di Cameron Highlands minggu sebelumnya banyak dijual oleh orang asli disana... sedang musim kut..
Selalunya akak makan lauk rebung orang yang masak.. Sabtu lepas assignment untuk akak untuk menjayakan juadah permintaan khas dari keluarga... padahal sendiri pun suka..
my first time cooking rebung..

Cara keluarga mertua masak rebung berlainan dengan amalan keluarga sendiri..
Amalan keluarga sendiri tidak direbus dahulu sebab tu ada bau yang kuat juga bila dimasak dan dimakan... Ajaran mertua kena ikutla sebab kena ikut selera En Boss la.. alhamdulillah menjadi dan anakanda sulung dan HS bukan main berselera berbuka puasa... 

Sebagai catatan untuk diri sendiri dan sesiapa yang berkenan ada la dua tiga foto yang disnap untuk rujukan dan kenangan.

 Sukatan pandai-pandai sendiri... menu orang Negeri akan enak bila santan dan cili dan bahan utamanya ngam..

Akak masak 6 ekor ikan kembung 
Cili api dan kunyit yang ditumbuk... tiada bahan lain seperti bawang dan halia....  stail pure Kuala Pilah..memang tak guna blender sebab tekstur cili dan akan terlebih air pula gulai ni.. nak adjust kepekatan santan bukannya expert sangat....kalau silap En Boss akan tahu pekat atau cair..
tumbuk cili bulan puasa dengan lesung saiz gedabak memang melelahkan.. assistant power man anakanda sulung masih study untuk exam... kalau dia ada kurang letih sedikit...balik hanya untuk berbuka...  bantu untuk persiapan berbuka aje..


Rebus dulu untuk kurangkan masam dan pahit katanya..

Bila dah suam-suam perah airnya dan toskan..

Ada orang bo sekali santan... dah ikut stail arwah MIL masak cili dan ikan dahulu. Bila dah kecut ikan baru masukkan santan.. kacau tak boleh ganas-ganas nanti ikan hancur. Gulai bersantan kena kacau selalu bagi mengelakkan taik minyak. Makanya kena mengadap periuk selalu:) tak boleh tinggalkan lama- lama..

Bila dah 2 - 3 round kuah menggelegak masukkan rebung .. masukkan pati santan dan tunggu menggelegak dua tiga round juga .. jangan tinggalkan dan leka

Gulai hampir masak..
Alhamdulillah semua suka
Habis sudah Ahad lepas..
Selamat berbuka puasa kawan-kawan semua

7 ulasan:

  1. Suka gak rebung n kami pun kalu msk rebung rebus dulu...

    BalasPadam
  2. Wah idea..rebung masih ada dlm simpanan

    BalasPadam
  3. Salam Mar,

    Memang sahlah kalau gitu, boh cili api ngan kunyit aje ya - ada kawan Kuala Pilah sebut gitu. Kita yg dari luar Neg. 9 ni bohlah segala bagai bahan. Padanlah x menjadi! TQ for the recipe Mar, Mak Aji memang suka lauk ni, apalagi dengan rebung (walaupun kena tahan sakit2 badan selepas makan rebung - angin agaknya!).

    BalasPadam
  4. Nadia...owh rebus juga ya... rasa rebung ni memang unik... memang kena pandai masak..

    Cheq Da... try la... santan kena lebih sikit... dah makan kena exercise lebih juga:)

    Mak Aji... waalaikumsalam.. sama-sama Mak Aji... tu la sebelum kahwin dgn org KP saya masak gulai boh bawang merah dan bawang putih.. arwah MIL pun kata pelik.. mak sedara sebelah saya pula hairan .. tak letak bawang? Tak hanyir ke? Dah amalkan 21 tahun ni semuanya rasa ok je.. kalau gulai daging dan ayam wajib letak serai sahaja..

    BalasPadam
  5. saya suka masakan rebung; ada gulai, tumis atau lodeh. Yang banyak dijual disini sudah diiris tipis dan juga sudah direbus, jadi kita bisa langsung memasaknya

    BalasPadam
  6. Salam Kak Mak,

    Awat la sedap sedap belaka lauk berbuka. Saya dah lama tak makan rebung Kak Mar oi.. tapi ada juga rebung yang fresh tu kan? Tak berbau.. nak nak rebung madu. Ha campak kan saja dalam kari atau masak lemak.. aduh, meleleh dah air liur ni.

    BalasPadam
  7. Diana dulu tak pandai makan rebung walaupun juadah ni common setiap kali balik negeri.
    Bila merantau ke Jepun mula pandai makan rebung, rasa rebung dekat sana sedap sangat macam lembut je dan tekstur tak kasar. Bila setiap kali balik Msia selalu juga bawa rebung Jepun bawa balik untuk mak.Ada satu masakan rebung tu orang jepun tanak campur dengan beras.

    BalasPadam