Ahad, 24 Ogos 2014

Tuaian minggu lepas dan masak-masak minggu ini

Cili-cili yang dituai minggu lepas.. simpan je dalam fridge sebab dah masak masa tu.. hari ni nampak daun kesom kat kedai teringin pula nak buat cicah untuk ikan goreng.. cicah simple je.. cili , bawang besar, daun kesum, perah limau dan kicap. Biasa buat tak letak daun kesom. makan macam ulam je bawang dengan kicap tu tengok adik kat Ipoh buat.. rasa sedap dan menyegarkan.. 


Daun kesom dipotong halus tapi kali ni tak halus s




Kononnya untuk yang ni untuk En Boss..  tanpa daun kesom... lepas dia rasa .. hmmm combine semua




Gulai cendawan tiram

ikan goreng cicah kicap daun kesom

tempe goreng permintaan HS..wp macam hitam rasa tak jejas..tak cukup

detik-detik cili campak=campak belum dituai

pokok katik bila disiram naik balik tanahnya mengenai buah cili



Dinner di rumah abang sepupu En Boss -  kenduri  akad nikah anaknya .. tambah lagi ahli barun... 
lepas borak - borak yang meleret kepada isu semasa dengan abang sepupu 

9 ulasan:

  1. ooh air asam buh daun kesum erk,,mesti sedap nih,,boleh try.
    daun kesum memang perisa makanan yg mabeles la tapi nak pilih dan potong daunnya mmg tak berapa nak rajin,,huhu

    BalasPadam
  2. resepi baru air asam berdaun kesom, kebetulan daun kesom banyak boleh try ni k mar .tq

    BalasPadam
  3. ikan goreng kicap daun kesom sgt menarik la k mar...senag2 tempek la resipi na..

    BalasPadam
  4. Cucubulat..saya pun malas juga .. dua tiga tangkai je daun kesum tu ..lepas cuci terus hiris..

    Sudais.. cuba la.ikut cara masing-masing..

    Ana..simple j99

    BalasPadam
  5. bau daun kesum memang best
    cantik cili akak :)

    BalasPadam
  6. Salam Kak Mar.

    Big big big hugs for you ....

    BalasPadam