Nak menyambal ikan selar kononnya. Mungkin penat kut tak perasan pek berisi kopi ingatkan gula... sama je warna peknye .. dah silap tengok...
dah separuh goncang-goncang pek tu baru nak tengok dalam kuali.. terkejut beruk tengok apa benda hitam dalam sambal ni... ha ha terjerit la kat dapur ... kopii.. HS pun terkejut... dah tercurah kopi la dalam sambal mak la dik!! ..
akak nak letak gula dalam pek
tu sebab ukuran nya sedikit aje.. ala pek kopi dan gula yang dibekalkan oleh pihak hotel kepada setiap bilik yang kita inap... ada baki lagi maka akak bawa balik.. dah lama tak guna dan malas nak buka peti ais untuk cari brown sugar yang selalu digunakan untuk masak.. hati berkata .. tak apa guna je gula yang dlm pek yang ada ni ..memang selalu masak sambal letak gula .. boh sedikit je buat syarat..
nak kaut dan buang kopi dah meresap dalam sambal tu.. maka teruskan... gaulkan aje.. to our surprise tak de pun rasa kopi ... licin menjilat jari HS makan ... anakanda Siraj kata dia pernah dengar makanan kalau letak coklat atau kopi macam ni memang makanan jadi lebih sedap..
ha licin kan...
marah HS mak curi-curi snap foto dia...
sedap mak katanya... hmm dah dia hantu sambal. . Suka l..
Hahahah..sib baik sedap tuh...:)
BalasPadamMungkin lepas ni boleh cuba resepi tambahan kopi ni juga. Menambah aroma dan rasa.
BalasPadamNanti kak pun masak sambal nak try masuk kopi juga sikit..hehehee..mcm kak 1st time dengar orang masak kari atau sup masuk belacan. Mula2 tu terkejut beruk juga..mak aii...seumur hidup tak tahu pula ada resipi taruk belacan. Sekali makan...sedapp...
BalasPadambila kopi yg selalu menjadi air dijadikan bahan dlm masakan (batu loncatan).
BalasPadamternyata sedap.
lepas ni bolehlah cuba lagi kak mar.
:p
Akak..ni petua baru ni hehe
BalasPadamBoleh try nanti :)
recepi kopi? ahhahhaa....
BalasPadam