Khamis, 17 September 2015

Udang Harimau Labuan dan HS dengan Pemanggang Ajaib

Tangkapan di Labuan hari tu.. eh tak la.. peserta diberi senarai oleh penganjur. . Oda saja.. kalau ada rezeki ada saiz yg kita nak.. akak oder saiz m dapat saiz l.. dan akak oda juga ketam.. siap dibungkus kemas dan berais serta siap check in di Airport Labuan.. ok juga pihak penganjur menyokong ekonomi warga Labuan.. nak snap semua foto bateri dah nyawa-nyawa ikan.. foto kenangan tak berapa semenggah.. sebenarnya 3 suku dari udang harimau ni bonda akak dah buat gulai.. yg digoreng ni niat adinda Yan.. dah selamat menjadi juadah bersama keluarga. . Sebelum tu ketam. . Masak gulai juga.. enjoy ahli keluarga.. Bonda akak pula enjoy masak ... akak tolong sikit2 je.. dah la bonda akak dah uzur .. jalan seret kaki je.. masih nak masak untuk kami.. nak masak di rumah sendiri entah zaman bila nak mula.. semua tangkapan akak longgok di rumah bonda .. selepas raya dapur tak berasap.. masak air  je.. tiada mood memasak .. sebenarnya kaki sakit. . Tak boleh berdiri lama.. 

Jadinya... ha ha HS sedang dilatih menggunakan dapur.. sedang fasa masak fast food dari KR 1 Malaysia .. Mula-mula panaskan paratha.  Sedap paratha KR1M tu.. lepas tu panaskan pegedil. . Memang hantu kentang. . Pagi petang pegedil. . Mak tumpang sekaki :) dah risik2 tanya macamana nak buat pegedil sendiri.. begitu juga baked bean semua dia panaskan.. kalau ada kambing golek pasar tani pun dia uruskan kalau nak panaskan. . Terima kasih pemanggang ajaib.. memudahkan urusan pembelajaran dan pengajaran memasak buat HS..


Udang  bukan favourite HS..tapi bila digoreng macam ni dia pula lebih lebih :)

PS: mingguz2 mendatang .. majlis perkahwinan sebelah keluarga akak.. sebelah ayahanda  semuanya .. sepanjang bulan Oktober dan September. .

3 ulasan: