Lauk yang simple-simple je...lama tak masak lauk ni... kali ni guna brand baru .. brand lama tak de stok... kecik je ikannya komplen bos besar... nak buat macam mana..bukannya tin tu see through...
oleh kerana ini aje sayur yg ada..semua ni tukang masak yang punya..cuak juga takut kailan tu pahit... sebab kailan terdedah dengan cuaca panas...sikitje pahit... licin ..lepas satu satu daun kailan dikunyah cecah sambal gesek... rasa tak cukup je... lauk lain tak usik....
Kailan dan bendir celur dalam air menggelegak.. buh garam secukup rasa dan gula sedikit untuk maintain warna hijau sayuran agar tak lebam... ni petua K Pi...jgn tutup api dulu bila mencelur sebab kailan dan bendir keras...biar menggelgak seketika ..dah rasa lembut.. tutup api dan hidangkan...
Sambal gesek ... guna stok cili merah lama ... nasib baik ada.. selalu guna cili api... cii merah ok je sebab masing-masing perut tak ok... Jumpa juga stok lama ... ikan bilis mata biru yang beli di KK tahun lepas.. menjadi juga walaupun ikan bilis saiz comel..yg penting rasa ada... kali ni tiada perahan limau.. mula2 bos besar macam tak suka idea sambal gesek tiada air limau... akhirnya dia pun sama... bila 2-3 kali ambil tu... sukalah gamaknya...
salam k.mar..nampak sardin tu masak lemak ke...alahai sambal gesek..lama nyer tak mkn..sy suka cmpur dgn bawang merah yang digoreng sedikit
BalasPadamsalam kak mar..
BalasPadamdah sehat skt? honestly gulai sardin tuh nampak mmg ngancam..taruk santan jgk yer...?
Salam Mar,
BalasPadamMak Aji pun lama x masak gulai sardin, terliurlah pulak. Sambal gesek tu rupanya lebih kurang sambal gian yg Pak Aji suka buat, pun teman dengan sayur, cuma kali suka ulam mentah.
sambal gesek tu wat cam na? biji lada ke kacang yang nampak dalam sambal tu? Ada orang letak tempoyak kan?
BalasPadamNadia...waalaikumsalam...masak lemak ni.. tak pedas pun sebab buh sekali kuah sardin tu.. bwg goreng tumbuk sekali ke?
BalasPadamUA..Waalaikumsalam...dah kurang sakit .. janji tak de denyut dgn rasa mual..boleh buat kerja.. buh santan, cili dan kuah sardin... mcm masak lemak biasa je...fav org2 kt umah ni..
Mak Aji..Gulai paling senang dlm dunia he he.. tak yah siang ikan/daging/ayam..kalau ada pucuk ubi lagi sedap...sambal gian? Tak pernah dengar lagi...
Dr. H.. sambal ni cili tumbuk je... yang macam kacang tu...biji cili tak hancur
...dan lepas tu tumbuk ikan bilis sekali...Perah limau... kalau takde selera makan ni lah lauk saya.. dah cukup...
nak buat sambal tempoyak macam ni juga ..kena letak garam secukup rasa sebab tiada ikan bilis
Alamak lapar balik.
BalasPadamSambal gesel saya tak berapa mahir buat tapi suka makan.
yer k.mar..lepas goreng bawang tu...then tumbuk semuanya...ni masa zaman bujang duk umah sewa bercampur negeri..housemate ajar buat..
BalasPadam