Ingat lagi buah ni... favourite orang KP.. kalau ahli FB group KP dan seangkatan dengannya pasti ada cerita pasal buah ni... En Bos memang suka gulai direncah dengan buah ni .. Dalam entri sebelum dah rancang nak masak belimbing buluh.. haluan kapal dah berubah bila dapat buah ni faroya.... terima kasih pada kawan baik En Bos yang sanggup bawa dari Tg Ipoh ke Seremban... ada je habuan untuk En Bos.. sebelum ni petai lepas tu kerdas...ukhwah yang kuat antara mereka walaupun baru berkenalan via FB... buah cepu/cerepu/capu... kalau orang negeri panggil buah copu... sleng orang negeri begitula.. entri sebelum ada juga mengenai buah ni tapi yang dah masak.. warna oren macam buah tomato..cuti krismas semalam dipenuhi dengan aktivit masak memasak dan kemaskini report selepas balik retreat... nasib En Bos request dengan sardin je... maka senangla sikit kerja tak payah cari ikan lagi... buah ni masam so bila memasaknya tak payah letak asam keping lagi... buah dipotong dan buang bijinya... yang tak suka part getahnya.. terbaca satu blog tu... tak hengat pula blog mana .. nanti update lagi.. beri petua ramas dalam hampas kelapa untuk kurangkan getah melekat kat tangan..buah ni dimasukkan macam rencah yang lain..
gulai mudah ... cepu dipotong melintang .. mengulang-ulang diaorang ni makan... En Bos siap pesan beli roti kat babu nanti beli satu yang kosong.. nak cicah dengan kuah sardin..
p/s hari ini dan esok dapat cuti ganti retreat...pakkal la banyak kerja ..harus menyambung sampai tahun depan... HS pun pandari request mak nya... minggu depan tak yah kerja la... hamboiii...
4 ulasan:
Org kelantan panggil buah cuppu..kalau buat sambal pun sedap kak...
HS tuh tak puas nak bermanja ngan mak dier kot..hehe
betul kata ummuaidan.. org kelantan panggil buah cuppu.. tapi tak pernah lagi makan... pernah tgk rupa jer....
Salam Kak, masih cetek ilmu kami.. xpenah jumpe buah cepu ni... kene mencuba carik nanti.. nampak entry ni teringin la nak meraser...
Wah wah wah terliur tengok buah copu ni...gosok dekat sabut kelapa macam ciku?
Catat Ulasan