Selasa, 21 Jun 2016

Berdua di situ

Koleksi stesen minyak yang menitikberatkan perlu adanya tumbuhan di persekitarannya.. dpt snap yg ada dlm toilet.. yang kat luar pula sangat meriah dengan bunga bungaan.. segan nak snap..

Elok dan comel dua helai daunnya.. steady je naik begitu..

#sebelum menziarah pusara allahyarham En Boss.. musim panas yg lalu tak sempat.. 

Jumaat, 17 Jun 2016

"Lili Lelabah"

Bebawang bunga ni diperolehi dari Diana KBB.. di pindah ke sini hampir lima bulan.. cuaca panas sangat diterima seadanya.. dah pernah berbunga sebelum ni di negeri nun jauh sana.. tuan punya pula sibuk di sini.. 


Satu persatu dia mekar.. mekar bersekali pasti lebih cantik..

Misi menyelamatkan bebawang lili warna salmon.. tahan lasak betul.. berbulan simpan dalam plastik pun dia boleh berbunga. Dah ada masa transfer ke pasu..
matahari dah berubah lagi.. sebelum ni pancaran tepat ke port tanaman.. maka meriah pokok2 berdaun.. sekarang matahari makin menjauh..


Khamis, 16 Jun 2016

Yang mekar minggu lepas

Semenjak berpuasa tinggal di rumah bonda ...  malam Sabtu akak balik rumah kayangan.. banyakla pokok yg kering... cuma bunga ni aja yg  agak meriah berbunga sebab ada lagi stok air dibawah pasu.. ros jepun semua dah pupus.. pokok dari pasar tani juga sangat segera pupus juga.. mungkin kepanasan masih bersisa lagi.. 

Ruela putih tengah bahagia bekembang

Di Pasar Tani sempat juga menjeling pokok spider (katanya)?.. dah berjuntai dan berbunga.. situasi yg on off duk disini rumah bonda... tahan hati dulu.. nampak juga asam batu warna kuning.. bunga btk rose pula tu... wbgmana pun simpan juga niat tu untuk tambah koleksi.. nanti-nanti la bila situasi mengizinkan dan mudah seperti masa dulu2

Ahad, 12 Jun 2016

Banyaknya...

Salam Ramadhan..
Genap 7 hari berpuasa.. 
balik kerja kalau sempat singgah bazar Ramadhan..
Jumaat lepas  kali ketiga akak shopping bazar Ramadhan.. BIL nak cari  kawan yg jual ayam percik Jumaat .. akak turut ikut adik bongsu sebab balik rumah yg sama.. bonda dah pening entah menu apa nak masak.. 

Jalan-jalan melawan hangat pancaran matahari yg terik serta silau melampau dgn nawaitu nak cari lauk berbuka.. juga melawan aliran pengunjung bazar Ramadhan yg kus semangat sangat ramai yang dah macam beratur berasak-asak nak masuk stadium untuk menyaksikan perlawanan yang penting.. 
sàmpai ke tempat ni (spt foto) ada lagi manusia beratur.. akak tak beli .. kata yang beratur pun tak tahu sedap atau tidak.. nak try katanya.. adik bongsu kata next time try sebab dlm genggaman dah ada ayam percik... bahagian akak pula ayam samudra.. ayam golek diperap dengan 22 rempah..  sedap juga..

 yg tertinggal untuk beli adalah kuih akok.. 
kuih kegemaran akak dan bonda.. memang tak perasan kat mana sebab silau matahari dan berasak-asak dengan pengunjung.. adik bongsu kata ada jual.. tak tau pula mak kirim katanya.. tak pe .. esok2 cari kat tempat lain katanya..

Nama masakan ayam ni pun akak tak perasan.. sempat snap sebab ada org lain juga snap... hi hi ambil peluang .. tengoklah tempat pembakar dan susunan ayam2 tu.. banyaknya..

Isnin, 6 Jun 2016

Pudina Bonda

Terlepas pandang bahawa foto ini masih belum di upload dlm blog.. sebagai mengenang betapa menjadinya pudina sebelum musim kemarau yang baru aja berlalu... keadaan terkini tidak dapat dipastikan.. dah lama tak balik ke sini


Ahad, 5 Jun 2016

Salam Ramadhan dan permohonan diluluskan

Salam Ramadhan buat teman-teman maya yang mengikuti blog ini.. semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna ...

Antara salam menyambut Ramadhan yang diterima dari grup2 whatsapp yg berkesan dihati..



PS: Diperhatikan satu demi satu yg akak follow dah tak boleh dilawati... semoga persahabatan kita tak terputus begitu sahaja.. sekali lagi maaf dipinta .. marhaban ya Ramadhan..

Ahad, 29 Mei 2016

Kenduri menyambut Ramadhan

Dapat jemputan dari  keluarga ni.. saban tahun mengadakan kenduri menyambut Ramadhan.. jemputan adik beradik dari pelosok negara.. jiran non muslim pun join... amalan dari orang tua mereka.. diteruskan oleh si anak-anak... saban tahun akak dapat jemputan.. berkesempatan atau tidak je..

Lepas makan maka pulanglah kami... dalam nak menyampai ke kereta baru perasan bunga cantik ni.. pokoknya tinggi dan besar





PS : Bersiaran dari Melaka Bandaraya Bersejarah.. baru lepas makan asam pedas claypot.. menaip dengan iringan muzik uncle ni..



Perkongsian kawan-kawan seseminar




Ahad, 22 Mei 2016

Lawatan ke Sekolah Rendah..

Dua minggu blog ni tiada pengisian.. baru sempat mencoret sepatah dua cerita.. ok la dapat bercerita di hari Nisfu Syaaban ni.. HS masih qadha puasa.. mudah-mudahan selesai sebelum Ramadhan.. alhamdulillah makin meningkat komitmen HS untul berpuasa.. galakan dari Mak Teh, Mak su dan Uwan.. hi hi dia sendiri yang beritahu.. Mak esok adik nak puasa tau.. hari ada KOKO adik tak puasa.. sepatut semalam nak sambung tapi ada kenduri pula.. orait adik..

Hari tu.. 
Selepas menziarahi pusara Allahyarham ayahanda, adinda Yat ajak ronda ke sekolah rendah kami.. hmm dah berubah semuanya.. dia dgn HS berselpi aje.. akak dah nampak di seberang sana serakan tumbuhan yang berbunga indah.. sebenarnya semak dikawasan perumahan ni.. nasib la bunga ni yg mendominasi kawasan.. tengahari buta ke seberang jalan menjalankan aktiviti klik2 bunga ni.. pernah dikongsikan sebelum ni tapi dilokasi berbeza.. masa tu disekitar rumah kayangan akak.. 

Diserikan dengan penghisap madu.. sporting betul.. hanya angin jadi penghalang pemfokusan si rama-rama ni..







PS.. cuaca sudah mula redup dan dingin.. alhamdulillah

Ahad, 8 Mei 2016

Penemuan lagi

Kunjungan adik dari Ipoh semalam.. gerombolan kami mengikut dia ke kenduri jiran lama di Laman Nur Kasih.. garden wedding.. jauh ke dalam nun disana namun suasana yg aman damai hilang rasa penat membelah kesesakan lalu lintas.. ada waze tapi terikut pula waze anakanda Hazriq.. ikut Giant katanya.. nasib waze satellite boleh sesuaikan keadaan.. kami jumpa jln potong dan elak jam.. lalu la dikawasan perumahan yg nilai semasanya tak kurang setengah juta... alhamdulillah sampai ke Laman Nur Kasih .. crowd dah mula berkurangan.. dapatlah makan dengan selesa.. HS dan Kak Ika semedang berselfie.. selesa dgn tempat ni..

Esoknya berkumpul di rumah bonda.. breakfast di Pak Cat.. ada gerai lain buat lempeng kelapa.. order juga.. mula2 dua lepas tu jadi 5 sebab sedap makan panas2..

 lepas tu ziarah kubur.. hari hujan.. jiran2 allahyarham ayahanda ditakungi air dan ada tanah yang mendap... hanya mampu tengok.. moga waris2 datang ziarah dan uruskan tanah yang mendap..

Balik dari ziarah singgah semula di Pekan Koboi untuk beli jus Lega pesanan bonda.. sebelum ni penjual janji RM 58 sebotol .. tup tup jadi rm68.. silap dengar ke.. hari tu kami rasa seronok sebab ada port murah utk jus ni.. adik Teh kata patut beli hari tu juga.. sepakat kensel dan cuba cari kedai lagi satu.. hmm lagi mahal.. ada kawan yg jual murah beli dgn kawan je la.. tapi lewat sikit dapat.. tak pe la .. lewat pun lewat la.. otw ke kedai lagi satu jumpa pokok ni.. ada bunga pula tu.. bersegeraan akak snap pokok ni.. tak pernah jumpa sebelum ni.. ala2 daun pokok daisy.. bunga kuning menyerlah.. siapa tahu apakah gerangan nama pokok ni.. 


Isnin, 2 Mei 2016

Mother in law's tongue

Lagi koleksi di port minum pagi.. yang istimewanya dah berbunga.. alahai memang sangat sajak tangan si penanam.. semuanya naik cantik..

PS:masa ni arwah ayahanda akak tak ikut.. kami perlu ke pasar basah.. arwah dijaga oleh Adinda Intan dan anakanda saudara yang tercinta..
Alfatihah untuk arwah ayahanda

jom

Malaysian's

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (3) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Rama-rama cantik (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)