Isnin, 2 Mei 2016

Mother in law's tongue

Lagi koleksi di port minum pagi.. yang istimewanya dah berbunga.. alahai memang sangat sajak tangan si penanam.. semuanya naik cantik..

PS:masa ni arwah ayahanda akak tak ikut.. kami perlu ke pasar basah.. arwah dijaga oleh Adinda Intan dan anakanda saudara yang tercinta..
Alfatihah untuk arwah ayahanda

Jumaat, 29 April 2016

Di Chillis Crab

Nak meraikan ulangtahun kelahiran anakanda sulung yang ke dot dot dot..
Google tempat makan untuk kawasan Selangor..
Jumpa..
Petang yang hujan buat keputusan..
Semua ok dengan Chilli Crab..
Selepas solat maghrib berpandukan waze kami 4 beranak meredah hujan malam.. Kota Damansara masih belum usai pembinaan jalan..

Semua teruja... terutamanya HS dapat makan maggi ketam tomyam.. ketam nipah lagi.. dengan sepit yang besar dan berisi tebal.. hi hi semua berangan ala-ala Law of The Jungle dpt makan ketam nipah.. anakanda sulung pilih ketam cili special sos.. anakanda Siraj pilih sotong goreng telur masin.. 
 ada yg teringatkan ketam kelapa yang besar dlm Law of The jungle tu .. akak yang sebelumnya dah seram sejuk melawan demam yang bermula hari sebelumnya terus hilang rasa demam... penangan ketam nipah..

Cuma ni je yg sempat di snap sebab jari jemari kami semua berlemuih dengan sos ketam.. 

favourite HS.. akan kunjungi tempat ni lagi.. 

Ahad, 17 April 2016

Masih meneman bonda..

Untuk catatan peribadi

Hari ini hari ke 8 arwah ayahanda akak kembali kepada penciptaNya.. berada di alam barzakh sebelum akhirat bermula.. pemergian yang dipermudahkan.. tiada sakit yang melarat.. seperti arwah En Boss juga yang dipermudahkan pemergiannya.. kami adik beradik terkejut juga.. expectation kami adalah untuk menjaga arwah ayah dalam jangka masa yang lebih panjang.. macam2 kami adik beradik rancang untuk penjagaan arwah ayahanda... namun kami akur dengan perancangan Allah.. alfatihah buat semua yang telah kembali kepadaNya..


Kami masih meneman bonda .. bonda amat terkejut.. sedihnya masih berpanjangan.. reramai kami tidur di rumah kayangan yang kecil molek ni.. diduga dengan cuaca yang panas.. alhamdulillah semuanya dapat dilalui..

Bila dah ramai berkimpul macam-macam juadah yang terbit bila tiba waktu memasak.. yang dah lama kami tak buat adalah sambal tujah.. adik Teh dapatkan belimbing buluh dibawah rumah kayangan bonda.. dapat segenggam dan diolah oleh adik Intan.. akak as usual kena masak gulai daging.. adik ngah hari sebelumnya asam pedas, pajeri terung, adik Asu menyambal udang dan sotong..

hari akak kerja dah dimaklumkan agar balik ke rumah mak.. adik Ngah dah wasap juadah .. mereka bergilir - gilir masak.. akak dah mula bekerja pada Rabu lepas.. 5 adik yang lain meneman bonda disiang hari.. akak tiba disini selepas pejabat ..  mungkin seminggu lagi kami di sini meneman bonda .. dikawasan perumahan bonda ni lagi dua kematian berlaku .. bertambah penghuni yang berjiran dengan arwah ayahanda..







Belimbing, ikan bilis dan cili api.. secubit garam..


Layan bunga belimbing buluh sebelum naik ke atas rumah kayangan




Ahad, 10 April 2016

Buah Kari kecut

Pokok kari pesanan dari Diana KBB masih utuh di rumah kayangan ni... alhamdulillah.. rasanya dua tahun pokok ni pegun tanpa pertambahan pucuk daun serta ketinggian.. as long dia tak kering akak biarkan aje.. sempat siram.. bila tak sempat dan terlebih hari kadang-kadang mcm moyok je pokoknya... siram ceria dia semula.. Tahun lepas rajin pula membaja.. rasanya baja kopi.. ahah dia mula berbuah.. masa baru2 berputik malas pula nak snap.. datang angin rajin sampai buah kecut pun akak snap.. wangi buahnya.. daunnya yang diblend dan simpan dlm fridge minum sejuk2 sangat menyegarkan..  cuaca yang hangat ketika ini akak ingatkan dia akan kantoi seperti pokok2 lain.. alhamdulillah masih tegap...

Buahnya dah mula kecut..

Bila dipicit macam menyelerakan je.. macam jeruk.. nanti cerita mengenai anak pokoknya yang baru akak perasan hidup seminggu dua ni..


PS: Sudah hari ketiga ayahanda akak tidak boleh berjalan.. sedih tengok keadaannya.. sentiasa akak menangis dlm hati bila kenangkan keadannya.. kadang2 meleleh juga air mata.. setelah terjatuh dua minggu lalu ok keadaannya.. masih boleh berjalan seperti biasa.. kali ni ... jadi penghuni katil.. dengan cuaca panas ketika ini suasana semakin menyesak dada.. suaranya sudah kedalam.. tiada erangan kesakitan kecuali bila diangkat untuk didudukkan terkeluar juga suara kesakitan tu... tangan kanan lemah.. apa kan daya bonda tak izinkan bawa hospital.. semoga ayahanda dapat penjagaan yang baik dari kami semua.. semalam anakanda sulong dukung dia dari bilik air kerana semakin lemah badannya untuk dipapah... sebelumnya dah tak boleh jalan dia cuba juga untuk bangun untuk ke bilik air.. dipapah oleh cucu2 yang berbadan gedang2.. kadang2 susuk tubuh yang besar dan gempal ada tujuan diberikanNya.. masa ni lah mereka ni di perlukan.. begitu juga pada adik M.. besar jasa anda pada kami.. semoga dirahmati Allah sentiasa.. kalau akak ni tak de kederat nak angkat orang tua.. harap anak2 dan anak buah je esp anakanda Shiman.. semoga urusan ayahanda di takuk umur senja ni sentiasa dipermudahkanNya...

3:08 am

Ahad, 3 April 2016

Kelapa Laut

Ada aktiviti jualan oleh persatuan di sini.. ada ahli yang berniaga dan ada pihak luar.. berkenan pula akak dengan gugusan buah ni yang dijual oleh penjual air buah ni.. sebiji RM5.00 .. beli sebiji ... kulit licin berkilau.. isi tak berapa sedap.. mungkin ada yg suka.. kata penjual ada kawan berbangsa India beli setandan.. mereka tahu khasiatnya.. air yang dijual diambil atas pokok katanya.. ingatkan dari buah ni...

Siap dipotong oleh penjual


Berjaya mengeluarka n isi yang sempurna.. kalau tak dapat sebahagian je..


Kulit yang dah tiada isi..

Jumaat, 25 Mac 2016

Putu mayam comel

Setiap kali ke pasar tani mesti beli 2 pek.. buat alas perut menjelang dinner.. yakni itulah lunch kami kalau hari minggu disini sebab dah breakfast kaw kaw dengan nasi lemak/rojak/mihun sup dari pasar tani.. 

Kalau terlupa makan jadi juadah teatime break menjelang waktu lunch.. masih elok lagi.. cuma kelapa tu kadang-kadang ok kadang-kadang buang aje sampai

Saiznya memang comel.. tak berkesempatan merakam aksi piping putu ni oleh penjual.. seronok tengok dia membuatnya.. setertusnya dikukus.. 





Sabtu, 19 Mac 2016

Bunga wangi dihalaman Mak Ngah

Bila didekati wangi rupanya bunga ni.. rasanya tiada bunga lain yg berdekatan.. sah bunga ni yg wangi.. 
semenjak dapat resdung 30 thn lalu akak dah tak hidu bunga terus ke hidung.. semenjak kena marah dgn arwah En Boss.. mana tau ada bunga yang awak allergik katanya.. 

off course dia marah sebab sakit melarat sehingga kena buat pembedahan major.. tahun 1999 akak jalani pembuangan polyps dihidung akibat resdung.. maka nak bau bunga kipas2 la bunga tu biar wanginya sampai dpt dihidu.. pantang nampak bunga semuanya kita nak  hidu kan!

PS: Baru perasan akar dani di sekeitar pejabat yg lebat tu dah kena buang. melepas nak hidu bau wangi lagi.. lanskap hijau je..
  

Selasa, 15 Mac 2016

Begonia

Setelah sekian lama  baru berjumpa semula asam batu aka begonia spesis ni... tanpa lengah-lengah akak sambar pokok ni .. lambat buat keputusan disambar oleh orang lain pula nanti.. 

Beli di nurseri baru di pasar tani di sini .. akaklah yang paling gembira.. dah lama tak de nurseri bergerak.. minggu sebelum ada pokok spider.. cantik juraiannya2.. tiada pula dibawa minggu ni.. dah ada pengganti hi hi ... kali ni begonia dah membeli jiwa.. mata sudah tak pandang lain lagi.. tak peduli walau hanya seketika bersama.. sebelum ni akak ada beli dengan kakak dipasar tani 2 - 3 tahun lepas.. bunga merah menyala.. tak pandai jaga.. sekejap aje dah kiok.. kali ni pun akak rasa macam tu juga.
 Tak pe la.. asalkan dapat membelek bunganya.. adik tu beri petua.. spray daun je.. pokok ni tak suka air.. kalau kering sangat baru siram pangkal pokok.. baja dua minggu sekali.. baja organik.. sekarang ni daun dah mula mengering .. cam ne tu?? Tak lama lagi tak bernyawa la pokok ni.. 



Setakat hari ni kudupnya tak kembang- kembang ha ha.. dah agak dah.. fail.. daun pun dah mula kering.. masa ni daunnya sangatlah gebu dan sihat bersinar2..




Jumaat, 11 Mac 2016

Benih pulasan...

Suatu ketika hati gembira kerana benih pulasan ini sudah menjadi anak pokok.. telah dipindahkan ke tanah dan riang ria naiknya... malas pula nak snap anak pokok masa tu


 Suatu ketika bila pulang ke rumah..
Sudah tiada .. sudah dioverhaul  tpt itu.... terkulat-terkulat la tengok ya... tiada rezeki untuk bela pokok ni.

Asalnya dicambah di sini.. anak pokok dipindah disana.. selepas seketika anak pokok tiada di sana.. kalau tahu begini akhirnya biar aje di sini kan?

Rabu, 9 Mac 2016

Pokok puding lagi

Koleksi acik port minum pagi.. meriah kan?
Kalau ditanam berderet menyerlah kawasan rumah.. 



jom

Malaysian's

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (3) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Rama-rama cantik (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)