Selasa, 9 Februari 2016

Keladi telur, cambahan anggur merah dan ros jepun

Penghuni container ni bila dapat baja, air dan haba sudah menunjukkan keserasian.. asalnya semai benih anggur, lama.. tak bercambah... bila rose jepun diserang koya putih... selamatkan yg masih hidup.. temankan biji benih anggur... dua minggu lepas beli keladi kononnya utk buat gulai.. dah lupa... bercambah dan mesra mereka dalam plastik... masyaaAllah senangnya berdaun... geng2 keladi ni dah selamat akak bawa balik ke kampung.. mudahan selamat dari cik biba.. yang ni saja akak tinggalkan buat peneman cambahan anggur.. macam pelindung juga.. panas terik... so far so good..

Cambahan pertama.. tak jangka dia mahu bercambah..



Cambahan kedua.. masih bersarung lagi.. besarlah harapan ia mahu menjadi pokok yang sihat..

Tiga teman 

Mudah

Happy Chinese New Year buat teman-teman yang merayakan Tahun Baru Cina.. 

Cerita lama..
Janji kenyang.. untuk breakfast atau 
minum petang... permintaan arwah En Boss dan anakanda HS.. makanan masa rajin dan malas nak keluar.. juga sebagai alas perut sebelum waktu lunch bila breakfast ala-ala ringan gitu.. akak memang cepat gigil kalau breakfast roti .. maka cepat-cepatlah bersiap utk masak lunch atau bersiap untuk jalan-jalan cari makan!! 



Cerita baru
Favourite quote ayahanda akak yang uzur itu.. yg berada didalam dunianya sendiri.. bila dia bersiap kami tanya nak ke mana? Jalan-jalan cari makan!!! Hmm... sayang ayah!! Masih kenal kami  namun tak ingat sudah nama kami.. 

PS: gembira penyanyi Akim dan Stacy selamat bersatu.. hari yang sama dengan anakanda Along yg tengah buat PHD.. mak long tumpang gembira.. tahniah.. juga buat angah yg bakal menjadi isteri pada 14 Feb nanti.. dengan doa semoga bahagia hingga ke jannah.. 
tahniah dan semoga  terusan tabah menjaga ayahanda korang yang uzur tidak berdaya itu ..korang sekeluarga telah menjaga abah korang dengan baik dan penuh tanggungjawab.. maaf ya kami sedih semasa hari bahagia along.. dah lama tak ziarah abah korang.. kondisi abah yang semakin kurus dan hanya terlantar buat kami sebak.. semasa arwah Pak Long masih ada rajin juga kami menziarahi dia.. tahun2 akhir arwah dia dah tak berdaya .. pelbagai halangan dan ujian .. 

tahniah juga buat anakanda Ayu yang bertunang Sabtu lalu.. auntie Mar  doakan semoga bahagia sehingga ke jannah..

PS: kami dah sampai KL selepas maghrib semalam .. bagi mengelakkan jalan jam hari ni.. pulang dengan sedikit sebak... entahlah apa sebabnya.. tertanya-tanya salah sendiri atau !!... semoga bonda tabah... bonda berusaha membekalkan lauk-pauk buat kami.. buat kopi... Along tak minta semua tu mak!! Namun.. bonda akak ni sangat gigih menjalani hidup .. semoga bonda tabah menjaga ayahanda dan semoga sipolan2 itu sedar .. 

Ahad, 7 Februari 2016

Pokok lada dipersada langit pagi

Bersama si pokok cili.. Mengabadikan langit pagi bersama pokok cili.. sambil mempotretkan sunrise buat hari itu.. aksi akak klik klik diperhati bonda dengan rasa hairan.. apalah kerja anak aku ni mempotret pokok cili ..  

Pokok dah tinggi dari akak... hari tu tuai cili yg dah kemerahan.. kali ini dikurniakan lagi dan lagi dan lagi buah cili.. 
Bikin hati riang.. inshaaaAllah minggu ini kita ketemu lagi... cuti panjang.. cuti Chinese New Year

PS: Banyak lagi foto cili ni.. nanti-nanti akak up lagi.. geram.. dia dah tinggi dari kita..

Khamis, 4 Februari 2016

Sun rise di situ..

Sunrise dengan watak utama.. si pokok kristal.. 


Isnin, 1 Februari 2016

Daun kesum bonda..

Hasil semaian bonda akak.. dah melarat dan berkembang.. belum lagi menuai utk laksa atau buat kuah kicap cicah ikan kembung goreng..
Alhamdulillah masih maintain walaupun ditinggalkan...

Jumaat, 29 Januari 2016

Rojak katih

Terima kasih kepada kawan sepejabat yang beri rojak ni.. ole-ole balik kampung bercuti semasa cuti Thaipusam hari tu.. beli di Pasar Payang KT katanya.. 

Kalau di kampung akak arwah atuk sebelah ayahanda katih ni direbus je dan letak garam je.. sedap.. kali ni ada kuah lada.. sedap juga..

Dpt snap ciput2 je.. malas nak tuang dalam mangkuk.. jimat masa makan tenghari yang hanya sejam itu.. maka cedoklah dari plastik bungkusan je.. makan dengan nasi putih.. panas2... nak tahu apa itu katih .. please gugel ya..



Rabu, 27 Januari 2016

Pasar Tani Bulanan - bunga sawi jepun

Setiap bulan ada pasar tani di sini.. terberkenan dengan bunga sayur ni.. minta dengan adik penjual untuk diabadikan kecantikannya.. 

PS: 1. Dlm perjalanan balik dari ofis.. selisih dengan kemalangan.. ramai penunggang motorsikal berhenti  ditepi cerun dibawah bangunan Bukit Aman.. ada perasan sedih menjengah diri.. mangsa keseorangan dijalan.. Allahuakbar.. masa empunya diri dah sampai.. 

2. Majlis bacaan Yassin dan tahlil dipejabat.. niat masing-masing.. sebelum ni mak sahabat dipejabat meninggal.. tak dpt akak menziarahi arwah sebab mesyuarat di Pjaya.. 

Bawang Dayak aka bawang berlian Berbunga dan malam


Sesampai aje disini cepat-cepat ambil wudhu untuk solat asar.. Highway  jam.. ada kemalangan kalau perlahan aje perjalanan kami.. Bangi ke Seremban yg menyiksakan.. ada pula pemandu perempuan yang sesuka hati ke line tengah tanpa signal dan tanpa sensitif bahawa kami juga menuju line yg sama.. tak takut bergesel dan bertembung dengan kami.. seriau kami dek sikapnya... ada pula lori yang perasan kurus nak terjah laju diline kiri sekali.. rasa tak aman di jalan raya...

Usai solat maghrib melawat kawasan.. meriah tampaka berbunga.. snap juga malam malam tu.. berbaloi sebab bila balik dari kedai.. bunga dah gugur.. malam tak berapa jelas bunganya.. apa pun hati tetap berbunga.. ada 4 pasu.. sepasu lagi pun berbunga juga.. tak sempat nak snap .. nak ke kedai untuk hal-hal makan malam..



Malam yg diterangi cahaya bulan.. sebelum tu semasa sampai dah nampak hulan disiang hari... tak sempat snap sebab tergesa-gesa menunaikan solat asar.. tanfkapan HS

Tangkapan akak semasa perjalanan ke mari

Tangkapan anakanda Hazriq






Isnin, 25 Januari 2016

Pokok terung .. milik siapa?

Awal tahun 2014.. rajin datang menziarahi bapa saudara yg stroke.. bapa saudara arwah En Boss.. sebelum ni memang jarang datang sana.. hmm banyak tanaman mak saudara.. sebelum ni akak ada up entri mengenai hasil tanaman Mak Saudara arwah ... semuanya menjadi.. antaranya pokok terung macam foto dibawah.. bila lagi dapat menziarah sambil belek pokok2 mak saudara..

pokok ni akak jumpa dibelakang stesen minyak di KL ni.  Lupa lokasi sebenar...sempat snap pokok terung ni sambil tunggu HS ke toilet.. mungkin pekerja stesen yg semai dan bela.. 
Akak perasan juga ada stesen minyak yang rajin tanam bunga dengan pelbagai koleksi bunga yang cantik.. Petron kut.. Lokasi di Seremban ada satu,  sejuk mata memandang.. lagi satu sebelum naik  Frasers Hill.. siap beri peringatan jangan petik bunga-bunga yang ditanam.. akak tebalkan muka minta pokok rose jepun ha ha.. pekerja dia beri. Alhamdulillah.
Hmm bila lagi dapat ke Fraser Hill?



PS:terung yg akak semai atau beli tak pernah menjadi :)

Semalam bonda akak masak pajeri terung.. akak bila lagi? :)

Sabtu, 16 Januari 2016

Maulidur Rasul di PNK Kuala Sungai Baru

Tangkapan adik Lang.. semasa sunset diPNK Kuala Sg Baru pada petang Maulidur Rasul yang lalu..

Tangkapan akak... sebelum sunset..




Ps: Layan adik Lang yg bercuti.. bawa ayahanda dan bonda.. makan seafood disini.. tahun2 sebelum bersama arwah En Boss berkumpul disini menikmati ikan bakar dan tahu goreng special dimakan bersama nasi lemak.. sangat sedap.. ada saudara yang baru ke darat dengan udang besar .. dpt sekilo.. masak sambal.. ketika itu semuanya enak.. sesungguhnya rasa masakan pun jauh berbeza.. 

Kali ini dapat pula siput pepahat yg kurang fresh.. hmm tak boleh makan.. minta tukar.. katanya pepahat bela.. namun hakikatnya tiada rezki kami... surau pula di tingkat atas.. sukar pula bonda yg dah uzur serta sakit lutut untuk untuk mendaki tangga.. kali ini bonda dihidangkan dengan ikan serekut.. dimasak 3 rasa dan masam manis.. lain kali perlu dimasak bakar bersambal.. baru rasa kemanisannya... hendak ke Umbai jauh pula.. teringat akan ketam blackpepper dan asam pedas Umbai..

Sbg catatan untuk ingatan dimasa hadapan.

jom

Malaysian's

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (3) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Rama-rama cantik (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)