Sabtu, 25 Oktober 2014

Salam Maal Hijrah dan belum rezeki si delima

Pokok delima pesanan dari Rose Semua Menjadi.. pokok sudah tinggi bahu akak.. musim bunga sudah tiba... musim buah aje yang belum lagi menjadi... pokok masih dalam pasu... mudah kalau kena pindahkan pokok ke rumah sendiri nanti.. bila berbunga dahan akan melayut ke bawah .. tak pe .. sabar menanti buahnya menjadi.. sekadar untuk catatan sendiri

Suka dengan bunganya yang ala-ala bunga carnation petalnya... berlapis-lapis berkumpul gitu..




Kisah semak yg tak habis lagi...merah jingga bunga delima berganding dengan merah cili api berganding juga denga sipokok lemon yang berdaun lebar..

Foto pagi Ahad
 sebelum arwah En Boss
 pergi buat selama-lamanya
24.8.2014... 
Kudup yang sedang merekah..

Hari sebelumnya
Foto hari Sabtu





Minggu lepas ... bunga semakin meriah..
Semakan hari ni belum rezeki menjadi lagi..
Salam maal Hijrah sahabat-sahabat maya semuanya.. semoga terusan didalam rahmat Allah swt..


P/S:
Semalam..
Dua envelope benih carnation tiba... moga rajin menyemai ya K Mar.. benih balsam yg belum tiba.. bunga putih juga dah tiba dari pucong.. lewat pula..

Pagi tadi.. semai benih bunga matahari Kak Mala dari blog greeneyes.. terrrajin hari ni..

Ubah pasu jambu isi merah  jambu dari KBB ke pasu besar 

Pekena lagi sambil isi tabung anak yatim:
Morning glory
Buluh macam rumput
Bunga melur ...


Hari ini-Palm Mall-Gintell.. sebelum tu PLUS jam.. lepas breakfast pukul 1 sampai Palm Mall .. tertidur2 dlm kereta sambil bw

Petang
Zemart - ikut kehendak HS nak syampu purple dan laundry container.. 

Urusan Kewangan semalam - terkejut... termangu.. nak buat macam mana ya.. semoga di dalam panduan Nya jua.. 

Pusara hari ini masih ok.. Seremban agak hangat... jiran-jiran arwah sudah dua yang berumah batu.. nawaitu kami .. tunggu lah selepas musim tengkujuh.. FIL kata minggu lepas dia juga ada tanggungjawab bersama... alhamdulillah..
hmmm sudah dua purnama kami ditinggalkan.. doa yang baik-baik juga buat arwah.. amiin.. kami semua merinduimu.. tapi Allah lebih menyayangimu


Khamis, 23 Oktober 2014

Kenapa laman saya semak?

Kenapa laman saya semak?

Banyak alasan:

Pokok yang tinggi melindungi pokok yang kecil atau dalam erti kata lain sebagai meredupkan persekitaran di kala musim panas semasa tukang kebun tiada di persekitaran.

Malas nak berkemas. Alasan bila tak sihat, masa tak cukup, berada di persekitaran laman didalam tempoh yang singkat.

Laman saya kemas bila:

Ada mata rasa semua tu dah menyemak. Bila berkemas dah tak fikirkan usaha yang dibuat selama ini. Close one eye kata my ex boss.

Energy rajin ditahap maksima... tahap gaban wo!!. Botak dikerjakan semua kawasan. Rasa-rasa macam patah hati je, macam nak merentas masa secara instant je, macam nak melupakan segala masalah je.

Mood nak bercakap dengan tumbuh-tumbuhan je. 

Tiada apa nak buat, masak tak perlu sebab dah ada bekal siap-siap bagi menampung kelelahan. Break untuk ke toilet dan solat.

Kadang-kadang memang meruntun hati nak berada dilaman, lebih-lebih lagi bila cuaca nyaman dan tenteram. Tiada panas menyengit, tiada hujan lebat sampak berdoa dalam hati... Minta hujan datang dilain hari. 

Kali ni ...
 Sebenarnya laman sengaja disemakkan untuk hasil foto-foto dibawah.

Ada je cerita kan.. sebabnya ni first time ever pokok cili-cili api yang dicampak-campak dalam patch caca merba ni tumbuh subur... buahnya menjadi..

Bunga cili ..sepatutnya warna putih krim.. dlm foto ni dah jadi ijo .. gara-gara flash kut... but I loike..


Dua pokok yg subur
20.9.2014 -pokok dah tinggi -pokok 1

Hasil dah bermula



27.9.2014-pokok kedua-putik berwarna krim


27.9.2014 - pokok 1

11.10.2014 - Pokok 1-buah makin meriah

Cili besar yang katik.. pusingan ke 5

Pokok 1-buah merah dah ada peminat..


Pokok dua-putik krim kehijauan

Alhamdulillah menjadi...

P/s: sedih juga ..nak surprise pd arwah tak menjadi... tak sempat nak surprise dia dah pergi .... akak dah berjaya mendapat hasil .. hasil galakan dia .. arwah memang tak tahu ada pokok cili padi di laman... 
bila dah tak sihat terperuk je dalam rumah... 

Semalam dah betul2 WW... hari terlebih cakap pula.. begitulah adanya... zaman berputar begitu pantas sekali... tak sempat WW hari dah jadi Khamis..

Selasa, 21 Oktober 2014

Pekena juga

Seperti yang diwar-warkan... new member lagi..


Begonia .. foc.. pokok ni tumbuh liar tepi longkang

Rj idaman hati



Rosemary yang dinanti-nanti... kakak penjual ni pun greenfinger juga.. sehingggakan rosemary berbunga. Tips: spray daun je, bila tanah kering sirap sedikit-sedikit; macam anti air je






Isnin, 20 Oktober 2014

Tepi jalan

Tenghari kena ambil HS kat sekolah sebab terlupa bawa beg sekolah KAFA.. risau anakanda Siraj tak boleh ambil mak terpaksa naik bas no 11. Menapak la dari ofis.. rasa macam mencungap pula sebab dah lama tak jalan kaki ke sekolah HS.. wbgmana pun ada penawar penat jalan ni.

Disepanjang berserakan rj saiz giant ni .. terkelip-terkelip mata tengok dari jauh .. bunga apa tu? Syak wasangka didapati betul... rosejepun yang comel-comel dan meriah. Siapla korang..

 Tak peduli kereta lalu lalang. Nak capture juga. Segan pun ada tu yang foto ala kadar je.. janji dapat buat kenangan
akan perasaan gembira itu

Kontraktor dalam proses penyelenggaraan kut...ada patch yang kosong. Terang mata kan? 




Ahad, 19 Oktober 2014

Sayur kurus

Nama benih dah tak ingat. Pesan dari Diana KBB. Kurus sebab semenjak turun ke tanah dari tempat kayangan tak dapat kasih sayang. Sengaja disorokkan dibawah semak sebab tuan tanam datang jenguk seminggu sekali. Nak maintaain kat rumah kayangan tu kawasan nya ciput je. Bila dibawa balik sini hujan pula tak meriah. Pelindungnya juga nak nutrien..nutrien untuknya dah berkurang la gamaknya. Tanah pun mungkin tak berapa sesuai.. tanah RM 1. Sepatutnya sebelah patch sayur ni ada komatsuna.. komatsuna tak nampak bayang selepas kerana kekeringan.

ha ha abaikan yang bulat-bulat tu...
saja campak-campak buah limau kasturi yang dah
 expired sebab fridge yang ada tu ngok ngek..
 kalau hari hujan habis beku semua sayur... beku yang merosakkan sayur... 
arwah En Boss tak sempat nak belikan fridge baru..
 nampaknya akak la yang kena teruskan usaha untuk buat perolehan fridge baru... 
jawabnya campak je la kat patch yang ada kat luar biar dimereput sendiri..
 nampaknya hari tak hujan....semua plan tak menjadi... kan kekeringan jadinya

Sabtu, 18 Oktober 2014

Pucuk manis updated

Untuk rekod sendiri
Kali ni boleh tahanla benih yg menjadi.. sebelum ni yg akak jumpa sebiji je yg menjadi buah... belum nampak tanda-tanda  anak pokok hidup sendiri di kawasan sekeliling... setakat ni belum lagi tuai daunnya buat lauk sebab nak fokus hal kebun je bila balik sini.. siapa pernah gelap mata makan daun ni?.. akak pernah mengalaminya... terus terduduk baik punya ... nasib tangga bawah sekali... wp begitu tetap nak makan bila ada sayur ni masak lemak putih dengan keledek :)

Diana kata macam buah manggis bentuknya :)


P/S hari ni beli rosemary dan rosejepun pink.. rj lagi:) Kakak tu beri hadiah begonia yang tumbuh liar tepi longkang yang dibelanya... cantik .. bila tegur banyak daun pandan dapat pula daun pandan hadiah... naik sogan den.. 

Jumaat, 17 Oktober 2014

Buah apa pokok apa?

Selalu nampak pokok je yg menjalar.. tumbuh liar... barangkali dibawa  burung benihnya... kali ni Allah izinkan tengok buahnya.. menyala warnanya .. sungguh menarik perhatian.. saiz sebesar buah pingpong.. macam bau sayur je... id please.. tq in advance..

Nampak macam labu

Minggu sebelum nampak warna ni je.. 

Ingatkan putik tembikai




jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (1) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) crinum asiarum (1) crossandra (6) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) Family Day (1) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green parade (3) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (4) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (6) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) masak-masak (6) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (2) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Ramadhan 2014 (3) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) strawberi alpine reugan (2) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (1) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (7) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)