Isnin, 22 September 2014

Rose Jepun baharu - kehujanan

Sejuk kehujanan pagi Sabtu.. snap foto bunga ni dengan berpayung :).. bukan apa nanti tak tau bila lagi berbunga.. wrong timing pula nanti.. berkembang tanpa tuan pembeli.. mana aci kan!! Nak juga simpan memori 1st time berkembang ..maklumla  .. baru aje dibeli.. akak beli melalui rakan yg ada dlm kelab rj fb..







Ahad, 21 September 2014

Pemberian kawan pejabat

Terima kasih Ton... pada asalnya minta tolong dia belikan cekur sahaja.. ada pula yg ditambah... disebabkan cuti panjang kerana urusan arwah En Boss dah jadi gift pula..

Bahan buat jamu.. lupa nama yang disebutkan.. tak minta beli yg ni sebab tak tahu gunanya.. bising si Ton ni..

Cekur yg dipesan

Campak aje dalam patch tu.. dah kekurangan pasu.. nampak depa maintain je..

P/s Ton adalah pekerja Indonesia yg bekerja disini.

Khamis, 18 September 2014

Ahli baru lagi

Dua minggu berturut-turut akak tiga beranak breakfast kat sini... Tarikannya adalah ...nurseri yang berniaga di perkarangan tempat letak kereta.. akak penjual mempunyai banyak koleksi bunga yang sudah berbunga..katanya dia lebih suka menjual pokok yang sudah berbunga.. sambil menderma ..niat pahala untuk arwah En Boss..

Macam obses dengan bunga putih pula .. 

melur jenis baru katanya.. nama akak terlupa kut


Kalau akak bunga ni bunga cina... ada nama lain ni.. wangi dan berbunga lebat



kering pun cantik


ahli minggu lepas.. beli juga pokok yang besar.. worth it kata akak tu.. nanti boleh biakkan.. akak tu kongsikan banyak tips - suka panas, siram 3 kali sehari, buang daun kat pangkal pokok, siram bunga sekali (mandikan )


tergoda juga dengan yang ni.. nama tak ingat..wangi dan rajin berbunga.. putih lagi kan!

Close up


cempaka telur yang sudah di tut.. 


p/s Tiny garderner: pokok cempaka telur ni ditanam dalam pasu .. berat juga ni.. akak tu suggest kirim pada pemandu bas yang dikenali (kl to yr place.. dia tak galakkan untuk pos laju.. kalau ada bas yg ulang-alik dari your place ..!!

Selasa, 16 September 2014

Sabtu sebelum dia pergi

Untuk catatan sendiri. Foto-foto bunga alamanda pada 23 Ogos 2014. 

Rentetan dari ....
Hari terang benderang dan dijangka hari mungkin akan panas menyengat kerana tiada awan putih di dada langit nan membiru. Kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan selepas tengahari ... membawa ke petang. Tanah yang dibeli disimpan kembali.. aktiviti kebun di tangguh..

Hujan yang lebat... suasana luar sungguh syahdu. Teringat hujan yang turun lebih sepuluh tahun dahulu sebelum pemergian dahulu arwah MIL yg disayangi. Suasana yg dirasai sama seperti masa itu. Arwah En Boss  menegur oh hujan kat luar. Seolah-olah dia juga teringat saat-saat itu. 

Bagi org yang sedang sakit dingin hujan menambah rasa tidak selesa... sejuk!! Kipas di perlahankan dan pintu sliding ditutup. Kerana sejuk lewat solat asar dilaksanakan. Akak meneruskan iron baju untuk ke majlis malam nanti. Akad nikah anak saudara ... Sebelum menunaikan asar tetamu yg sudah lama tidak bertandang datang menziarah. 

Datin Kak Z teringin sangat nak ziarah En Boss .. selepas menghadiri open house beliau tiba bersama SIL. Nasihat diberi bagi menangani sakit En  Boss... suaminya pun begitu juga... mengalami perkara yg sama..  impak berhenti merokok  .. DSS mengalami perkara yg sama sebab tu dia boleh beri nasihat.. Sebelum maghrib mereka beredar ke rumah sepupu yg mengadakan majlis... 

Selepas maghrib kami ke majlis akad nikah... En Boss mengenakan jubah labuh... sambil berpesan.. nanti ambil gambar abang ya... akak pula macam rasa malas sangat nak klik klik foto dia sebab segan ... majlis2 macam tu dah tak kencang perasaan nak klik sana dan klik sini.. tak macam dulu...

Sempat akak abadikan foto arwah bersama sepupunya.. itu pun fotonya kabur...
Selepas majlis dan makan-makan usai arwah En Boss berborak panjang dengan sepupu sehingga hampir 12 malam.  Mohon mengundur diri sebab nak makan ubat. Malamnya arwah tak boleh tidur kerana batuk yang melanda... akak pun penat kerana tidur lewat... pulang lewat tidur pun lewat.  Dengar dia batuk akak juga rasa sakit macam nak  pecah dada 

alamanda  .. 
Bunga pun gugur .. begitu juga nyawa.. alamanda berbunga riang... tiba masanya lerai dari tangkainya.. 

Alamanda diruang lingkup langit biru...
Indah langit biru hanya seketika.. 
Angin sejuk datang melata
Hujan syahdu melanda bumi
Saat indah bersama .. tiada siapa tahu penghujungnya sebentar lagi..
Saat indah dan sedih diturunkan Yang Maha Esa.. siapa kita untuk menolak penentuanNya... alhamdulillah yang mampu disemat dalam hati.. semoga kami istiqamah melunaskan segala tuntutanMu walau diuji dengan kehilangan ini...


 Ps: 16 September ... Selamat Ulangtahun Malaysia..

Halwa mata dan peringatan diri


sekalian menziarah pusara arwah MIL.. bawa anak-anak dan anak saudara agar... mendidik mereka mengenai alam yang lagi satu... juga disematkan didalam hati bahawa kematian itu pasti... tempat, waktu, umur kita bukan kita yang menentukan..

Pemisahan dua alam.. dunia dan barzakh..


Pada masa yang sama..

Bunga-bunga liar sedang meriah... akak snap disekitar pusara arwah MIL.. 
geram tengok serangga-serangga tu berkeliaran mencari makanan... gigih berusaha dan comel2... 
subhanallah... 
sesungguhnya komuniti tumbuhan disini juga segar-segar menemani dan menyejukkan pusara 
 sejuk mata kami melihatnya...  






Bunga ni halus sebenarnya ... saiz kurang dari saiz  syiling 5 sen .. wangi tapi pokoknya besar dan tinggi







Sabtu, 13 September 2014

Pelawat baru .. jom skodeng

 Petang Sabtu yang dingin.. Seremban berjerubu dah mula terang.. pagi hujan lebat.. penuh selut sandal kami ketika menziarahi pusara arwah En Boss selepas bersarapan di kedai tepi tebing .. pulang dari pusara kami menyopping bahan untuk makan tengahari.. hari ini adik arwah En Boss lead di dapur.. menu: gulai daging masak cili api, goreng kangkung, ikan bilis goreng bercili api juga... dan telur dadar .. special request dari Akma Domo.. request akak untuk goreng telur dadar yang abah suka tu katanya...telur dadar garing macam makan kat kedai katana...tamo mak dia masak..
 Akma Domo anak  saudara arwah En Boss.. semua panggil arwah sebagai abah.. arwah pun bahasakan dirinya sebagai abah juga.. begitulah arwah dengan anak-anak saudaranya...

menu lunch tak sempat snap... 


lepas lunch dan solat zohor hari masih cool dan nyaman.. boleh duduk dilaman berlama-lamaan... tapi tak tahu nak buat apa... hanya menung dan menung.. tengok rj makin berkembangan .. tengok labu botol daunnya makin besar dan mantap... bunga tiap-tiap hari... belum ada yang menjadi... bunga betina belum keluar lagi ... pokok pun dah tinggal seunit.. bila tinggal seunit semua nutrien dia sedut sorang la ya.. dalam lebar daun tu ada pula pelawat... baru la akak ada aktiviti duk laman ni.. aktiviti meneliti si serangga oren ni... nama tak tahu...  unik cara dia makan daun ni.. terlupa nak snap aktiviti awal dia.. mula-mula dia buat garisan melengkung kat daun tu lepas tu dia akan makan daun tu sedikit demi sedikit dalam kawasan yang telah digariskan sehinggalah daun tu habis


 close up sikit

foto minggu lepas..makan berteman atau anaknya.. wallahuaalam

p/s: tumpah lagi air mata ini mengenangkan perihal harapan arwah En Boss terhadap ML.. semoga insan-insan berkaitan  insaf dan pulangkan semula hak ML tu... amiin..

Jumaat, 12 September 2014

Dugaan lagi

Sebelum subuh dapat info dari whatsap.. mak sedara akak yang arwah En Boss tanggung dan ambil tahu dah sakit semula. HP akak ni habis bateri.. nasib juga ada wasap untuk berhubung melalui fon lain.. ML muntah-muntah dan tidak sedarkan diri.. dah suruh anaknya call ambulan untuk bawa ML ke hospital .. dia serba salah takut anak yg lain pula marah.. heshh akak ni jadi pening... orang sakit bawala ke hospital.. masih susah nak buat keputusan sebab tak suka gaduh-gaduh.. kalau ada arwah ni senang sikit nak uruskan.. nawaitu nak bantu pun terbantut.. akak dah apply EL, batalkan kehadiran di tahlil arwah pejabat arwah En Boss kerana memang En Boss utamakan ML ni ... apa kan dayaku.... anak-anak pun marah kenapa diaorang tak bawa ML ke hospital!


Selepas subuh akak plan ke ofis uruskan hal cuti, tinggalkan tugas kat adik pembantu dan isi perut dulu sebab nak makan ubat bp.. kami breakfast di Tangling dan jumpa sekejap dengan nurseri bergerak yang diuruskan oleh penjaga anak yatim kerana minggu lepas akak dah order hydrangea saiz pokok kecil.. tiada rezeki.. hydrangea yang besar je yang ada RM 50.. akak penjual terlupa pesanan akak.. akak malas nak ambil yang besar sebab dlm perancangan nak ke hospital dan tak mahu la pokok tu tinggal dalam kereta.. kalau kecil boleh je akak jinjing ke hulu ke hilir di hospital tu...

akhirnya akak duk di rumah ni standby je dan baca surah Yassin untuk arwah En Boss.. semua perancangan tak dapat dijalankan dengan sempurna... siapa lah kita !!

 sambil tu akak up la satu entri sebelum tunaikan duha..


dah jadi cenggini pula.. hydrangea tiada, ke hospital pun tiada..

sempat juga akak snap..pokok ni.. katanya dari Beijing cempaka bola katanya .. dah tak ingat namanya main sebut je ni.. next week tanya lagi..  siapa yang berminat Jumaat, Sabtu dan Ahad akak ni ada di Tang Ling... membeli sambil menderma.. minggu lepas akak dah rembat dua pasu pokok bunga wangi... belum semput up lagi kat sini..

close up... bunga ni besar... bolehla masuk dalam wishlist


P/S
10:55 Baru je dapat mesej ML masih otw ke hospital.. adoiii... sedih betul.. kesian ML.. apa kan daya ku ML.. semoga Allah permudahkan perjalanan mu!!

 11: 20 alhamdulillah ML sedang dirawat...

Khamis, 11 September 2014

Sicinonit alpine strawberi reugan

Sibukkan diri dengan perkara2 di ofis secara tak langsung sedikit demi  sedikit energy kesedihan makin menipis... semalam check out office pun pukul 8++ malam .. kononnya semalam nak buat WW...penat ... tak jadi juga..hari ni pun begitu juga..selepas maghrib selesaikan bacaan surah Yassin tiga beranak di ofis sebelum check out.. 

Lama pula nak up kisah sebiji strawberi tunggal yang survive dari serangan si habuk putih yang masih bermaharaja lela.. strawberi yang dianak tirikan .... teringat kata arwah akak jaga pokok macam jaga anak - anak :)

Buah tak besar.. saiz jari pun tak sampai.. 
Tergantung disebalik daun yg rimbun
rasa tetap mmph.. strawberi la katakan!




Isnin, 8 September 2014

New member in the house

Minggu pertama pemergian arwah En Boss.. seminggu ofis tak dijenguk.. even grup wasap ofis pun tak ada hati nak jenguk.. aktiviti kami sekeluarga menguruskan apa yang patut.. ziarah kubur dan malam pula tahlil, baca Yassin dan jamu tetamu.. tak masak-masak pun.. ada katerer offer nak masak.. akak bayau je invois yg dia submit...some lesson learnt at that moment.. ipar, biras dan jiran commit akan masak for future punya event ..

selepas hari ketiga rumah mula sunyi.. biras dan adik ipar melebarkan sayap ke sarang masing-masing .. tinggal akak anak beranak.. malam Jumaat kami tahlil dan baca surah Yassin anak beranak.. kadang-kadang abang kadang adik jadi imam solat jemaah kami.. alhamdulillah anak-anak emak sudah biasa jadi imam dari sekolah menengah.. solat jenazah pun anakanda Siraj yang imamkan di Masjid Sikamat... dah hari ketiga baru tahu.. sebak juga dengar makluman dari saudara mara.. ada mak saudara tanya.. anak Kak Long sekolah ugama ko? Yo.. maghin dio sekolah agama.. jawab akak.. alhamdulillah niat arwah makbul bila sedikit demi sedikit pelaburan kami pada anak-anak sudah dapat dipraktikkan.. arwah memang selalu stand by kan anak-anak untuk baca tahlil jika berlaku kejadian bila mana tukang bawa tahlil tiada.. 

dalam hati ada taman kata kawan arwah kalau dibandingkan dengan dirinya yang macam garang dan ala-ala rock kapak tu.. komitmen yang tinggi dan pembela agama yang tegar..
anak2 pun mcm tu.. penampilan tak comel tapi pengisian  telah diterapkan serba sedikit oleh En Boss terima kasih Ya Allah dengan kurniaan Mu ini.. semoga mereka istiqomah...

 kalau arwah masih ada mesti meleleh air mata dia bila tahu anak-anak jadi imam.. selalu dia jadi imam akak la makmum.. bila arwah tiada rasa anak tiga orang ni tak cukup,, perlu lebih ramai anak lagi untuk meriahkan suasana jemaah dan tahlil kami.. apa pun semua dah ketentuan Allah .. siapa kita, dengan siapa kita, berapa zuriat kita dan takat mana panjangnya umur kita semuanya beyond our control.. terimalah seadanya 


Bila rasa tiada aktiviti ajak anak-anak pergi nurseri.. alhamdulillah anak-anak faham emak perlu alihkan suasana sedih kepada perkara berfaedah... maka setelah sekian lama anak-anak pengganti abah teman emak ke nurseri... 

Nawaitu nak beli tanah RM sehengget lagi... berkenan pula dengan RJ kaler oren yang kuat ni dan pekat ni dan ditambah dengan harga yang teramat murah.. satu polibeg kecil RM 2.00 ... jadilah famili baru di sini... sehingga suatu masa kita pergi ke rumah yang lain pula..








p/s: malam tadi sikecil HS sebak teringatkan abah... adik ingat abah... abang naik kerumah pun dia ngadu sambil meleleh air mata.. adik ingat abah... abang2 pujuk.. sedekah fatihah kat abah ya dik.. ingatkan HS ni steady je... bila dah bersenderian ni dia jadi sebak pula... 


jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (1) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (1) asin-asin (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (2) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (2) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih kacang panjang renek (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (1) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (2) cili besar (3) cili campak-campak (2) ciput (1) coriander (2) crinum asiarum (1) crossandra (6) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) Family Day (1) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green parade (3) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (4) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (6) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) malabar (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) masak-masak (6) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (2) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Ramadhan 2014 (3) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semangat (1) sembilang (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) strawberi alpine reugan (2) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (1) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (6) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)