Sabtu, 20 Disember 2014

Vietnam apple aka bidara

Penerangan oleh suami Mak Tom.. pokok yang banyak faedah dijadikan koleksi laman.. untuk elakkan sihir dan hal-hal yang seangkatan dengannya dan digunakan untuk memandikan jenazah... ada lagi ... dah lupa... belum lagi jadi koleksi.. insyaaAllah akan jadi ahli laman akak juga



Khamis, 18 Disember 2014

Bunga betik

Untuk catatan sendiri...
 tertarik dengannya.. maka dirakam untuk hiasan dan sebagai rujukan masa hadapan


Bunga jantan katanya.. hari ni pokoknya dah kering... kakak penanam dah bosan? Atau diusik anak-anak yang bermain di kawasan parkir ini .. cuti sekolahkann... banyakla aktviti mereka.. nak libas shuttlecock libas pokok betik pula... yang tinggal  hanyalah kangkung yang meriah disiram air hari hujan..

Rabu, 17 Disember 2014

Pokok lemon baru dan lama

Batch pertama dah selamat dipindahkan.. aktiviti dalam hujan lebat, guruh dentam dentum Sabtu lepas.. dapat lima pasu... ada lagi dua batch untuk dipindahkan .. kalau rajin minggu ni..

Pokok lama bil. 2 dan  bil.1 dah lama arwah. Bil. 3 kena sungkup dengan bunga telang .. kemudian nanti update.. pokok ni happy meninggi... daun lebar... duk dalam planter box berkongsi dengan kunyit, lempoyang dan cekur... apalah nasibnya dimasa hadapan ya... at this moment akak happy tengok kamu meriah berdaun walaupun berkongsi dengan ulat bulu hijau...

Besarkan! Daunnya meriah sampai sekarang... ohh lihat tarikh itu.. tarikh sehari sebelum arwah pergi selama-lamanya.. hari tak selalunya indahkan! 
Namun kami sekeluarga terima seadanya..

PS: Survey hotel di KL untuk next retreat.. sakit kaki jalan sana jalan sini... alhamdulillah di layan baik oleh mereka..
1st time mulut ni terima sushi top up salmon... sedap!! 

Selasa, 16 Disember 2014

Bunga kangkung

Family date di gerai ikan bakar Bellamy.. ada kedai yang buka untuk lunch dihujung minggu.. 

spotted this white kangkung flowers..
Menjalar naik pagar ..... 

hmmm ..  pinggan orang dulu-dulu diaorang panggil pinggan bunga kangkung!! Ada kaitan bentuk bunga? Bunga ni putih... pinggan tu putih.. bunga di pinggan warna lain.. bentuknya kutt... pemikiran zaman kanak-kanak ku..




Isnin, 15 Disember 2014

Anak Pokok Avocado

Dua minggu berturut-turut Mak Tom bawa anak pokok avocado.. dah jadi warga tuan rumah.. sementara waktu menumpang di rumah kayangan disini.. mudah- mudahan sesuai ....matahari di sini ala kadar sahaja... waktu pagi sejam dua jam... sudah sebulan disini

Pokok 1 - berdahan banyak... buah lebat katanya.. makan tahun juga untuk berbuah... tak pe sabar menanti.. semoga kami sama-sama panjang umur :)

Pokok 2.. tiada dahan.. katanya buah tak lebat tapi saiz boleh tahan.. harapan yang terbaik untuk kamu


PS : Blogging while waiting December's Monday Morning function to start... manfaatkan masa yang terluang.. lamanya tunggu beliau-beliau ni tiba

Sabtu, 13 Disember 2014

Kejadian Pagi Jumaat

Minta kebenaran pejabat keluar pagi untuk settlekan insurans kereta... masyaaAllah dah lap sebulan baru perasan... sibuk sesangat nak ingat hal keluarga sendiri pun dah tersasar jauh... sementara anakanda Siraj parking kereta akak berjalan menuju ke bank.. ditepi jalan besar ni tertarik pula dengan susunan zinnia yang saiz comel-comel ni.. lembut dan sejuk mata memandang warnanya.. apa lagi akak pun seperti biasa keluarkan hp dan klik sekali je.. buat belanja foto dalam blog ni... esok -esok dah tukar bunga lain pulak..
dapat berita anak kawan dilanggar motor.. sedih pula pagi ni..

SIL ajar pergi bank untuk urusan insuran ni.. bank belum buka kami dah sampai.. penat je tunggu.. dah tiada staf insuran di bank.. kena ke cawangan lain pula.. wp duk KL menggagau juga cari.. sebab bank ni gemo bertukar-tukar tempat.. dalam kepala ingat tempat lama je... since waze tiada dlm hp akak .. biasala hp penuh dengan foto untuk blog dan tak rajin buat maintenance maka untuk download waze dah tak muat ..
 yg ada gps je le.. nasib jumpa.. kawasan parking bukan main tak comel... banyak pokok liar ... satu-satu akak perhati dari dalam kereta... ouwh ada buah yang pelik ni.. macam buah rambutan pula gugusannya.. teringat pula buah kecubung... ngeri lak tengok duri-durinya tu.. pokok besar dan subur.. pokok apa ni ya?


Tak selesai juga hal insuran.. ooo semua cawangan akak simpulkan dah tiada agen insuran.. kena pergi JPJ Wangsa Maju advise dek staf Auto Finance tu.. haissh lambat kang ni masuk ofis.. call anakanda Sulong dan bincang dengan anakanda Siraj apa nak buat.. akhirnya call customer service insuran... dah lebi 14 hari kena bwli baru katanya.. kena bawa kereta ke pihak insuran untuk dinilai semula atau purchase online ... pasti purchase on line lebih mudahkann.. dan ada link dengan JPJ untuk step terakhir.. boleh simulate quotation untuk tengok bajet kita.. extra coverage akan meningkatkan amaun yg perlu dibayar dan loading charges meningkat sebab pengalaman memandu diambilkira.. perlu gunakan kredit kad.. dah pakai kena ganti balik la.. kami miss skrin myEg JPJ tu.. nanti kena call customer service AXA semula untuk pembaharuan roadtax pula..notification melalui emel diterima mengatakan JPJ telah terima info insurans yang kami dah bayar sebelumnya.. pagi hingga malam baru selesai.. kalau arwah masih ada semua urusan beres dengan lancarnya.. semua akak kena ambil tahu sekarang

Jumaat, 12 Disember 2014

Temu Kunci dan Lempoyang

Kunci pemberian si Ton.. minta tolong dia belikan rizom cekur dia belikan pula si Kunci ni. Kunci ni tidak diberi perhatian langsung.. selepas diletakkan di port-port yang strategik tinggallah korang... bergantung pada air hujan je.. mentang-mentang duk di cucur awning.. makin meriah dia berdaun


Lempoyang yang juga meriah .. duk dalam planter box ni.. berhimpun-himpun dengan kunyit..
ingredient untuk jamu dah ada... tinggal rajin atau tidak je..
 teringin juga nak buat jeruk especially jeruk halia.. halia je yang akak tak semai di laman ni.. halia bara dah lama pupus kerana kemarau kuat tahun lepas

Rabu, 10 Disember 2014

Cekur

Sebagai catatan sendiri... dua lokasi cekur .. mcam tak berapa membiak... shukur dengan apa yang ada.. kalau banyak merebaknya pasti puas buat ulam pucuknya... cekur ni bunga putih.. teringin pula cekur warna purple


Selasa, 9 Disember 2014

Peminat Kedondong

Dua minggu tak balik ... tinggal tangkai je kedondong pusingan kedua siri satu ni.. kena bagi nombor supaya tahu berapa kali dia berbuah.. tahun ni dianugerahkan 3 siri bunga kedondong untuk kami semua... siri satu tak ada rezeki akak kali ni.. belum ada yang angkat tangan bagi tahu yang dia juga peminat kedondong ni... tak pe lah .. akak sedekah atas nama arwah2.... tapi nak tahu juga kan siapakah gerangan depa ni!..

Siri dua masih putik, bilangannya lebih banyak dari siri satu... semoga kali ni kami dapat merasa

Namun hilang 10 biji Allah ganti lagi... kali ni wallahuaalam berapa banyak yang menjadi. Musim hujan ni .. menjadikah dia... mudah-mudahan dia menjadi sempurna.. 

p/s: sebelum ni pokok kedondong ni sakit.. banyak sangat serangan serangga putih.. beli di Mydin Ipoh penyembur organik daun apa entah dah lupa dan sembur pada serangga yang berumahtangga di pokok kedondong ni dan jarakkan dari pokok-pokok lain untuk dia bernafas lega akhirnya berbunga dan berbuah juga 

Isnin, 8 Disember 2014

Kemuning bertudung telang

Gara-gara lama dibiarkan .. habis tersungkup semua pokok kemuning ... hishh kalau arwah ada mesti dia bising.. nanti down pulak kemuning tu... pokok kesayangan dia ni... ok telang kita kena buat hair cut ya..

jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (1) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) crinum asiarum (1) crossandra (6) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) Family Day (1) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green parade (3) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (4) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (6) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) masak-masak (6) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (2) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Ramadhan 2014 (3) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) strawberi alpine reugan (2) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (1) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (7) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)