Isnin, 26 September 2016

Oh Mulberiku (1) .. buah diatas kepala

Lentikkan dahan baru dapat buahnya... buah pertama yang akak tuai... tak sabar sebenarnya.. sebab saiznya panjang dari biasa... gusar kena berkongsi dengan sang burung .. terus je ngap hi hi... alamak masam lagi... rupa-rupanya ada lagi yang dah masak ranum... rezki bonda.. suka dia sebab manis.. tunggu pokok (2) pula.. masih belum menjulang tinggi pokoknya.. adik Teh kata selepas berbuah buang daunnya untuk menggalakkan pembuahan seterusnya... nanti cuba...

Yang ni sangat manis... rezeki bonda.. suka dia.. pertama kali merasa.. yang ni saiz bulat pula




Benih tak nampak

Bernas sungguh ... benih ni duduk dibawah span hijau atas singki.. cili api barangkali.. bila dihempap lesung merecik keluar ke arah yang tidak diketahui.. pabila rumah ditinggalkan... panas dan sejuk .. bercambahlah ia.. akak akhir-akhir ni makin malas menyemai sebarang  benih..... kekangan tempat.. akhirnya anak pokok diabaikan..

Jumaat, 23 September 2016

Terserlah keorenannya

Keorenan? Silap tengok macam ejaan Korean je... Kejinggaan? Apa perkataan yang sesuai? Tu lah dia.. dari jauh dah nampak warnanya yang menyerlah diatas batang pokok rambutan yang ditebang... berat dan tiada siapa yg rajin mengapak utk buat kayu api... jadilah tempat persinggahan sicendawan warna cantik ni


Rabu, 21 September 2016

Bunga kunyit Bonda macam bunga lili

Berbunga lagi kunyit bonda akak ni... serumpun baru je di gali untuk buat rendang..

Macam bunga lili kan?


Isnin, 19 September 2016

Lintah bulan di pagi hari

Tengah terkocoh kocoh berjalan menuju kafe kerana kelewatan sampai pejabat.. terkejut sekejap... eh eh patah balik untuk belek apakah gerangan yang bersiar-siar di pagi hari... dah lama tak jumpa kamu ya si lintah bulan.. hujan dan sejuk-sejuk ni sibuk korang keluar merayap kan!

Ahad, 18 September 2016

Pokok liar.. pokok apa ya?

Pokok ni diluar pagar.. jumpa semasa menggait rambutan juga.. udah buah rambutannya melesa hingga keluar pagar dan tiada pula yang lalu lalang berminat untuk merasa buah ni kecuali cik kera dan yang seangkatan dengannya geram juga akak.. moh la kita mengumpul buah diluar pagar.. luar pagar memang semak.. BIL yg rajin mengemas.. bila dah ada sarang tebuan.. semak ditinggalkan.. kut kut rajin cik moo bertandang dan meragut semak disitu.. yang cik moo ni rajin masuk dalam pagar dan gigit2 pokok tanaman kita... tau aje dema lorong tikus untuk menyusup masuk.. orang sebelah tak mau pasang pagar..habislah.. depan rumah jadi kandang berteduh, jadi hospital cik kambing beranak dan jadi tandas .. tempat lepak2 kami tu.. baring2 dan golek2 tetap ada baunya.. tu dah  dua tiga kali sabun tetap ada bau tinja depa ni.. 

Bila dilihat daun yang didalam pagar happy rasanya.. ingatkan dapat pokok terung asam free.. semaian burung2.. kat luar pagar pun ada.. bila dibelek belek buah lain pula yang keluar.. comel warnanya dan saiznya.. kecil dari saiz tomato kenit.. pokoknya berduri.. kelihatan kesan daun dilunyah oleh cik moo dan kesan kunyahan serangga..



Sabtu, 17 September 2016

Terowong khas

Kredit kepada pemilik fb syarikat benih ni.. entah apa la jenis sayuran ni dalam bahasa Malaysia ya.. ahli keluarga labu ..

Terowong khas untuk pokok ni dan gadis comel ni

Geng sama minat - penemuan sewaktu bertugas

Keluar bertugas buat pemerhatian.. terjumpa semaian pokok2 ni.. rumah tuan punya semaian disebelah (barangkali) .. yg dlm foto berada diluar premis agensi kerajaan.. harap tuan punya tidak marah akak snap .. nawaitu sebagai simpanan untuk janaan memori suatu ketika nanti.. memang macam magnet tarikan untuk menikmati dan membelek koleksi2 ini

Sedang stress bekerja...rasa sangat  keboringan mencari maklumat yang tiada kepastiannya.. ishh ...
teruja dengan hasil tanaman sipemunya segera turun dari kenderaan untuk melayan mata.. 

 habuan kelegaan .. walaupun sekadar tumbuhan 

Hasil layanan..



RJ yang menggamit hati untuk mendekat

Jumaat, 16 September 2016

Allamanda nan sekuntum

Tak perasan didahan mana keluarnya allamanda ni.. tau tau dah gugur dibawah pokok limau purut.. dah tengahari eidul adha baru jumpa.. tunggu yang ke masjid tolong berkorban ... 8 ekor kali ni lambat sudahnya.. lepas solat sunat akak balik rumah dulu untuk urusan rambutan lagi.. berhenti seketika sebab tiada penolong.. semua orang kuat dah ada di masjid.. kebetulan terjumpa sarung cik alifwaulamro yang macam plastik kering di bawah pokok rambutan adik teh kata stop la dulu.. padahal zink dan papan yang ada kat situ dah berapa kali kena pijak..

Perolehan dari Mak Tom kalau tak silap..
Besar bunga ni.. 





PS:

  •  sebelum balik beraya pagi sabtu ke ceragem dulu
  • Sebelum balik seremban ziarah pusara allahyarham en Boss brunch di Bangi - anakanda ku bising kedai mahal.. ha ha
  • Melawat kawasan laman diSeremban.. lapang diracun barangkali
  • Selepas asar ke pusara dan balik ke fl.. plus jam...ikut jalan dalam (rasa tak sabar nak gait buah rambutan sebab dah janji dgn sil di putrajaya.. lambat sampai sebab beri laluan anakanda berehat sebab malamnya tidur lewat kerana badminton).. akhirnya tinggal semangat.. 
  • Anakanda Ika jatuh bilik air.. aduhai luka jarinya.. dalam juga.. belas sunģguh melihatnya.. anakanda aqmal kata ika mc..
  • dpt pula buah lagi dari orang sebelah.. tak kenal.. either langsat or dokong yg ditanam oleh arwah pak sedara... rasa macam dokong..
  • Solat sunat Eidul Adha.. parking dah penuh..adui.. adindaku tercicir kain telekong di saf belakang.. 
  • Kunjungan oleh sahabat anakanda yang bermotor.. luka pula jari anakanda ku kena buluh lemang.. meniti-nitik darah.. dia pun ada rasa pening..
  • Sebelum maghrib kami bergerak ke putrajaya. Jam.. kena ikut lekas via tol pd..
  • Pukul 10 malam balik kl..
  • Pagi esoknya lemau kat ofis.. lain kali kena ambil cuti sebab cafe cuti dua hari
  • Ambil cuti utk Rabu dan Khamis untuk terapi di Ceragem.. Rabu utk free mode Khamis untuk bertangas.. duduk atas three ball.. nine ball tidak digunakan..
  • Minggu depan boleh join Sabtu shj.. kena kumpul cuti dan kalau nak beli dan mudah guna hari2 kena la kumpul duit.. hu hu.. 

Sesudah tahlil pagi eidul adha












Ahad, 11 September 2016

Penemuan dengan Si Putih

Ketika sedang gait rambutan juga..
Pungut buah yang jatuh jumpa serangga ni.. bergerak - gerak didahan rambutan.. akak pun skodeng dan layan ...
Minggu berikutnya nampak dia terbang.. bak kapas yang melayang - layang.. lembut dan macam berfikiran bebas .. yang melayan pun syahdu je...










video







jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (3) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Rama-rama cantik (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)