Khamis, 17 April 2014

Bulatan sebelum kemekaran

Selalu diperhatikan pada awal pagi sebelum RJ ni mekar secara total..  proses berkembang didalam bulatan yang amat comel... yang dikawal tanpa dapat dilihat mata kasar.. hanya hasil yang berkembang pada tanggal yang  telah ditetapkan...warna warni mainan mata ... halwa penyejuk hati... buat ingatan diri sendiri ... hamba yang dhaif  akan Pencipta alam ini.. 
Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang

RJ kesayangan warna sirap campur oren






Cukai taksiran 2013

Dah isi borang income tax dan submit ke kawan-kawan semua? Post kali ini akak off topic berkebun.. sebagai ingatan untuk tahun hadapan... akak dah selesaikan petang semalam. Dari pagi haru juga nak ingat kembali kejadian tahun lepas. Kami memang maleh nak buat e-filing sehinggalah anak saudara En Boss bagi nasihat... senang je Pak Long katanya
. Nanti saya bantu... memang senang pun.. sebenarnya selama ini part isi borang cukai manual ni En Boss yg sangat expert .. akak main cakap dan dia isi..suka tengok tulisan dia yang besar dan constant dalam borang tu.. secara manual perlukan tumpuan dan kena buat kiraan manual .. perlu masa yang kedua kami free...En Boss pakai handfon jek...akak mesti guna excell... lepas ni tak payah ingat pasal no pin.. no pin tu untuk 1st timer je... tahun depan jangan ungkit lagi ya...segalanya dah dipermudahkan... kami yg ketinggalan sebab tiada masa untuk belek perkara2 baru.. kawan-kawan En Boss dah dapat refund pun.. dalam tempoh sebulan...

Selasa, 15 April 2014

Pisang berbuah dua kali - 2..

Tajuk yang tak relevan langsung dengan foto kan! 
Entri tu kali pertama tak jadi... relevan juga dengan yang ini  masa ni bila pokok ni kembung semacam akak macam tak percaya dia muncul buat kali kedua. .. tu yang tanya-tertanya adakah berlaku pisang berbuah dua kali... sebab tu juga tak up entri progress bunga ni.. risau tak jadi lagi.. kita ni bukannya pro sangat dengan bunga ni... dan yang lebih surprising adalah pengeluaran dua putik bunga...double happiness betul...yang tak happy tak dapat belek hari-hari..
Jenuh nak dapatkan baunya yang harum... bila dah matang akak pula tiada disisi.. tunggu anakanda sulung je whatsappkan foto...kali terakhir hari nampak macam semalam dah mula layu... dia tak jawab pula persoalaan kewangian bunga ni.
 Bila balik minggu lepas macam hokey je.. dak abang ni main snap jekk.. sik ada seni..

Alkisahnya si bunga harum sundal malam..

Sebelumnya akak bela dan belai di KL.. bila tetiba je terkulai putik bunganya... angin juga satu badan... nak bengang tak tentu pasal akak ni ya... pada hal sendiri yang kurang ilmu... :)keputusan dibuat... bawa balik Seremban... tinggallah kamu disana.. kita bertemu dihujung minggu sahaja... pertengahan minggu tak sempat... dibaja dan di m&k .. kena kemarau kena hujan lencun... tetiba dapat good news... itu pun akak cuak juga nak publish entri pasal dia.. dah dua kali sebut ni.. tunggu la dulu tengok pe cite selanjutnya... kena sabar nak sharing dengan kawan-kawan gardener tegar .... still until now havent experienced  about the fragrance of this special flower.. ke waktu malam je dia berbau.... siang-siang bunga kemuning dan bunga limau kasturi yang hebat mewangi...

Foto terkini... bunga bantut pun bantut la janji ada bunga... dia dah tak larat nak tegak.... akak nak ikat kang kut merajuk pula... harap pada pokok sekeliling jadi benteng masa musim angin kencang bulan lepas... kalau kat KL memang bertambat ni... kali korang dapat kebebasan... risau gak kut terus gol.... maju takat ni patut bersyukur....alhamdulillah





Double bloom namun yg terkemudian tu macam merajuk 

masa ni sangat jelita namun belum boleh sharing keseronokan kerana belum mekar

Masa up posting ni ada yang 
tanya pisang  jenis apa.. :) jgn marah kawan-kawan


Kembung 2 tangkai



Bekas bunga lama yang dikerat


Rasa seronok sangat... ingat awak dah merajuk

















Isnin, 14 April 2014

14.4.14 Dalam kenangan

Tajuk kemain lagi ya... untuk catatan sendiri ...since hari ini akak el kerana tak berapa sihat lama sikit akak berada di Seremban...dua minggu ditinggalkan kerana urusan luar  dan hujan semedang... masyaaAllah.. laman dah macam hutan dan bunga telang bermaharajalela.. rumah sebelah pula dah jadi rimba anak-anak pokok ulam raja.. tanjat akak sekejap... yang sedih petola segi  olive tinggal sepolybag dan dengan sedihnyaa dimaklumkan pattypan squash sudah hilang dari polybag... gara-gara siput la tu.. begitu juga petola segi tu.. licin licau tanpa sebarang sisa.. yg tinggal sisa pula sebatang anak bendi singa sementara sepokok lagi alhamdulillah segar ..nampaknya laman kami ni menjadi tumpuan siput bab... berderet2 angkatan depa ni.. daun kobis masih jadi sasaran siput bab ni.. hampir 10 ekor akak garamkan... 
Sebelum pagar ditutup sempat akak memindahkan sepokok peria benih dari olive dan berserah... sejurus itu hujan turun lagi... mcm mana nak mengemas kat luar tu... hujan lebat semedang... dan tidak disangka-sangka petola pulut kembali aktif dan gagah memanjat pokok mangga.. ada bibit tunas dari pokok pisang kaki yang dah kering pokoknya kerana bahagia disiram hujan yang kerap..alhamdulillah... oleh kerana pokok cotton rose juga sudah keluar dari alignment pagar En Boss sudah keluar arahan ♢}>》¤☆°~|{ suruh buang terus .. abih camno.. terus ku kedapur dengan dua pisau besar dan a very hard pruning been done... sob sob ... pokok sedang berbunga banyak .... sori eh pokok...sampai KL akak cari khoje kosong lagi... mengeruk stawberi yang dah kecut dalam fridge..

Namun ada keceriaan ... warna rj ni masih banyak lagi... ingatkan sebatang je yg tinggal..



Wp kena pangkas bunga tetap berubah ikut waktu..



Akak pun ceria tengok kacang panjang renek Awin sudah jadi generasi kedua.
 Ceria dengan daun-daun yang lebar

Rimba raja ulam sudah separuh rebah menutupi basil kesayangan.. ni projek minggu depanla..
Kena ambil kesempatan juga sementara hujan rajin turun.. pokok akarsom dan bangun-bangun dipatah-patahkan untuk bekalan akan datang...

Ps: banyak juga Salaryman Cho Han Ji habis ditelaah :)... belajar management dan perang koporat..

Trend bawal di Pulau Pinang

Bukan trend tudung bawal yang mahal tu ya... ni bawal digaul dengan kunyit dan garam yang digoreng dan makan masa panas-panas.. hari tu dalam perjalanan ke Penang adik pembantu bawa kami singgah di Juru untuk lunch.. dah lewat masa tu hampir pukul 2... alhamdulillah ada lagi kalau tidak... terkulat-kulat tengok bekas kosong... namun yang ada hanya ikan bawal goreng, ayam goreng, nasi, kuah kari, sambal belacan yang sedap  dan ulaman.. janji ada sayut.. makan masa perut lapar adalah makan yang paling enak.. sekejap je licin.. kepenatan pun jadi sebab juga .. oh ya diutara ni sudah jadi trend mana-mana tempat makan ada menu ni.. tapi ini paling best sebab sambal belacan yang sedap... dah basuh tangan pun ada bau lagi... sedap...

kuah kari ni pun sedap..

sahabat ku yang itu yang kelaparan.. begitu juga aku... dah aku aku pulak...

nak cari tempat ni pun sesat juga sebab adik pembantu dah lama tak ke sini...


Ahad, 13 April 2014

Sakura Malaysia 4.4.14

Kisah diutara lagi.. pada hari terakhir di sini hari dimulakan dengan breakfast di kedai tempat tupai turun makan... itu nama yang adik pembantu yang tinggal disini berikan... moh la kata akak... wah rupa-rupanya kedai makan dibawah pokok Sakura Malaysia... bila gugel image sakura malaysia akak berkenan dengan info blog ni Hanami (花見, "flower viewing") is the Japanese traditional custom of enjoying the beauty of flowers. misi mentamankan Malaysia... 

sepatutnya ada kat Taman -Taman utama di KL ni especially Taman Botani... boleh jadi tarikan pelancong kan... eh eh entah-ntah dah ada... kalau ada patut di promosikan betul tak? disini aje akak dah teruja...

yang istimewa kat sini adalah banyak binatang liar...sambil makan nasi lemak pedas sambil tu tengok kera tu melompat-lompat dari satu pokok ke satu pokok menyebabkan bunga berguguran...nampak tak kera tu?

tupai liar yang disediakan makanan... batang pokok ni dipagar dan tupai-tupai turun memakan pisang yang disediakan.... bila sedar ada orang dekat dia lari laju-laju... wp foto tak jelas akak tetap nak simpan untuk kenangan.. yang putih ni adalah pagar kepada pokok ni.. tempat makanan disediakan dan memang pandai depa ni cari... teringat dulu sebab tingkap dibilik yang berhampiran pokok yang tinggi asik terbuka menjadikan rumah akak sebagai rumah dia.. habis satu tupperware besar beras pulut digigitnya.. rompong- rompong tutup tupperware tu... 

Jumaat, 11 April 2014

Cameron Highlands asal usulku

Menghampiri satu bulan juga benih ni nak bercambah... ini baru suka suka namanya dan tak de kerja cari khoje... moh le layan apa khoje saya ni..  tengok tajuk je dah boleh agak ... apa ke heinya letak foto cambahan ni.. siapa yang dah boleh agak shhh ya...  dan yang blurr blurr tu moh le scroll sampai bawah muka surat ni cari jawapannya


semai berbiji biji dalam bekas-bekas ni...ada yang bercambah ada yang tidak...halus yang amat..

habis gondol buah ni kena keruk... berlumba-lumba dengan HS sape yang habis dulu..seronok... yang menggerutu dah jadi licin :) ha ha ha banyak juga strawberi yang dibawa balik oleh En Boss hari tu.. dia pergi CH masa tak ramai orang... borong betul strawberi ... harga murah sangat.... 

lebam ko strawberi kena cungkil..


bila close up macam ni macam geli gak ..semacam je rupanya.. macam mata ape je tersembul - tersembul.. tapi warna merahnya amat menarik hati .. bila dah selesai basuh dan ngap la... sedap...




ni la benihnya... ilmu dapat dari blog akak ni ..batulesung  ...terima kasih kak CT..



daun yang ketiga yang bergerigi tu... alhamdulillah..confirm benih strawberi bukan benih yang suka suka tumbuh atau yang saja saja ...dibawa semut.. yang  tak pasti adalah kemahuannya untuk terus hidup...dapat melihat dah bercambah pun akak dah seronok sangat... untuk menjadi macam akak tu jauh lagi perjalanan.. semoga diizinkan Allah .. oh ya jika ingin lebih ilmu mengenai strawberi join grup ni... Gang Stoberi Tanah Rendah... kat ini kak CT ada jual baja juga... sape nak laju-laju terja sana ya.. Joe Jalil pula supply anak strawberi...sape berminat boleh order ... rasanya kena que... sambutan hangat sekali... salute pada penanam-penanam strawberi tanah rendah... juga berbanyak terima kasih pada blog keratumbuh  kerana memperkenalkan grup fb ni.. akak pun turut teruja...









jom tanam strawberi!!

jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 16.8.1988 (1) 5 Januari (1) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (2) Anak pokok delima (1) Angle Loofah (1) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (1) asin-asin (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (1) balung ayam (3) bangun-bangun (1) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (2) bayam merah (1) bayan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (1) bendi (2) bendi emas (1) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih kacang panjang renek (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) blue diamond (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (1) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (1) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (29) bunga akarsom (1) Bunga Apa (4) bunga bongor (1) Bunga halia bara (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga putih (4) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (1) Cameron Highlands (19) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) cendawan (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (2) cili besar (1) cili campak-campak (1) ciput (1) coriander (2) crinum asiarum (1) crossandra (6) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) Family Day (1) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green parade (3) gula melaka (1) gulai (2) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jom (3) juadah (1) kabus (1) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang tanah (4) Kailan (1) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (2) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kenangan (1) kepanasan (1) kerapu (1) kerdas (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (1) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) liar (6) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) malabar (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) masak-masak (4) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (1) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (3) niat (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) petik (1) petola (7) petola pertama (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Port Dickson (4) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (2) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (11) Rawang (1) raya (2) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) Sejarah (1) selom (1) semai (1) semaian (5) semangat (1) sembilang (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Tanam Sendiri (1) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (1) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun tikus (1) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (4) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) ulam (3) ulam raja (3) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) update (4) vemma (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (3)