Rabu, 1 Oktober 2014

Ulat

Kali ni giliran sibaby hijau ni jadi model. Selepas 3 hari arwah pergi muncul pula teman bercakap di pokok lemon ni. Kali ni akak biarkan.. beri nyawa padanya.. semoga menjadi rama-rama yg cantik dan meneruskan tugas sebagai pollinator kepada tumbuhan yang sepatutnya... sedekahkan beberapa fraction daun tu pada baby ni. So far so good .. daun lemon tidak terjejas malah makin meriah dgn daun yang lebar

Hmm kalau ia menjadi makanan si pemangsa apo nak dikato laiie... redha je la..siapalah kita untuk menahannya..






Isnin, 29 September 2014

Pesanan terkini

Pesanan (order) dari Diana KBB..
Dah jadi hadiah pula... tiada kata yg diucapkan .. terima kasih dengan doa semoga Allah memberkati Diana dan seluruh ahli keluarga.. sebenarnya ada lagi .. tak sempat nak snap... 

Anak pokok nanas madu Sabah


Baby rain lily.. mudah-mudahan meriah dia membiak..

Ahad, 28 September 2014

Rose Jepun minggu ini

Untuk catatan sendiri. Rose jepun minggu ini yang rancak berkembang. Sebenarnya rose jepun putih single layer pun sedang meriah dengan kudup. Esok dia kembang tuan punya tiada pula.





Melawat

Semalam selepas ziarah pusara arwah En Boss kami melawat ke kawasan yang dirancang sejak lebih 10 dahulu... sayu rasanya bila perancang utama sudah tiada.. harapkan anak-anak je la sebagai penasihat dan pembantu untuk membela persekitaran kawasan ni... semoga segalanya dipermudahkan Allah swt

Ada pokok mangga telur

Dua batang pokok kelapa


Sepohon rambutan yang kurus
 
Peneman kesibukan kami

P/s: Kalau tak silap dulu ada pokok limau purut.. hmm tak nampak pula..
Lupa snap.. pokok belimbing buluh, pucuk ubi daun kurus dan pokok pecah kaca.. one fine day.. banyak kerja nak buat ni..

Sabtu, 27 September 2014

Juraian

Untuk catatan sendiri. Belimbing buluh masih aktif mengeluarkan bunga dan buah. Kali ini juraian bunga lebih panjang. Petua meletakkan baki nasi yang tak habis ..nasi sejuk .. dipangkal pokok.. dipraktikkan buat kali kedua dan ketiga...alhamdulillah tidak mengecewakan. 



Jumaat, 26 September 2014

Akhirnya bunga betina labu botol sudah muncul

Salam Jumaat dan salam sejahtera...
Tak sampai sebulan menanti (sebenarnya mengeluh) akhirnya buah labu muncul... dapat tengok putik pun jadilah..  si bunga betina menjenguk dunia... 

sesampai aje disini malam Sabtu lepas seperti biasa akak akan menyuluh laman ...tak sabar nak tengok perkembangan anak-anak angkat yang ditinggalkan... suluh kat pokok labu ni dan belek bunga yang keluar.. eh eh macam pelik je rupa... rujuk foto yg ketiga tu..

Lepas tu tengok bahagian bawah ... hmmm dah ada bentuk buah... sibetina dah muncul .. alhamdulillah... dpt tengok bunga ni waktu malam je ... siang dia dah kuncup dan mengerekot....



 Foto siang hari... kalau balik hari ni ada ke tidak buah ni lagi... tarikan betul... rasa macam malas nak balik.. tetapi disebabkan oleh buah ni... teruja juga nak balik.. jika menjadi perlu dituai.. nanti mengeras macam petola pulut ...cerita pasal petola pulut .. minggu lepas seorang lagi jiran disebelah kiri sudah dihadiahkan sebiji petola .. agak besar juga.. semoga belum bersabut lagi..

Nak tunggu daun macam ni eh baru keluar bunga betina ... wallahuaalam

Isnin, 22 September 2014

Rose Jepun baharu - kehujanan

Sejuk kehujanan pagi Sabtu.. snap foto bunga ni dengan berpayung :).. bukan apa nanti tak tau bila lagi berbunga.. wrong timing pula nanti.. berkembang tanpa tuan pembeli.. mana aci kan!! Nak juga simpan memori 1st time berkembang ..maklumla  .. baru aje dibeli.. akak beli melalui rakan yg ada dlm kelab rj fb..







Ahad, 21 September 2014

Pemberian kawan pejabat

Terima kasih Ton... pada asalnya minta tolong dia belikan cekur sahaja.. ada pula yg ditambah... disebabkan cuti panjang kerana urusan arwah En Boss dah jadi gift pula..

Bahan buat jamu.. lupa nama yang disebutkan.. tak minta beli yg ni sebab tak tahu gunanya.. bising si Ton ni..

Cekur yg dipesan

Campak aje dalam patch tu.. dah kekurangan pasu.. nampak depa maintain je..

P/s Ton adalah pekerja Indonesia yg bekerja disini.

Khamis, 18 September 2014

Ahli baru lagi

Dua minggu berturut-turut akak tiga beranak breakfast kat sini... Tarikannya adalah ...nurseri yang berniaga di perkarangan tempat letak kereta.. akak penjual mempunyai banyak koleksi bunga yang sudah berbunga..katanya dia lebih suka menjual pokok yang sudah berbunga.. sambil menderma ..niat pahala untuk arwah En Boss..

Macam obses dengan bunga putih pula .. 

melur jenis baru katanya.. nama akak terlupa kut


Kalau akak bunga ni bunga cina... ada nama lain ni.. wangi dan berbunga lebat



kering pun cantik


ahli minggu lepas.. beli juga pokok yang besar.. worth it kata akak tu.. nanti boleh biakkan.. akak tu kongsikan banyak tips - suka panas, siram 3 kali sehari, buang daun kat pangkal pokok, siram bunga sekali (mandikan )


tergoda juga dengan yang ni.. nama tak ingat..wangi dan rajin berbunga.. putih lagi kan!

Close up


cempaka telur yang sudah di tut.. 


p/s Tiny garderner: pokok cempaka telur ni ditanam dalam pasu .. berat juga ni.. akak tu suggest kirim pada pemandu bas yang dikenali (kl to yr place.. dia tak galakkan untuk pos laju.. kalau ada bas yg ulang-alik dari your place ..!!

jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (1) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) crinum asiarum (1) crossandra (6) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) Family Day (1) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green parade (3) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (4) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (6) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) masak-masak (6) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (2) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Ramadhan 2014 (3) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) strawberi alpine reugan (2) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (1) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (7) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)