Selasa, 26 Julai 2016

Bekalan tak cukup

Tuannya cuti lama.. cuti rayalah ingatkan bekalan air mencukupi.. kalau inilah rupanya.. faham-faham je la.. mother in law's tounge yang dah lama bermastautin bersama dalam bekas ni  turut menerima akibatnya.. udah le asik kena geget dgn cik siti.. banyak kecederaan pada daunnya.. sebelum ni ada kawannya di pasu luar.. terdedah aje.. sampai satu ketika pasu dah boleng.. dah tau dah.. dilarikan dek cik siti gamaknya.. macam nak nangis pun ada.. dibela dari baby.. bila dah matang sedikit dilarikan pula.. 

Hasil gugelan.. dapat dah nama  pokok ni...

Keladi tapak kuda / keladi Ikea / Keladi duit / Keladi kuda

Penyejuk mata dan hati saat kebingungan ketika bersendirian dalam bilik... otak tepu tak holeh buat report.. jangan adik-adik kat luar bilik nampak akak berborak dengan pokok ni sudahla.. yang faham tu terima kasih kerana melemparkan senyuman.. akak faham yang korang faham akak macam mana hi hi

Ambil masa sehari juga untuk dia tegap macam ni..

Dikeluarkan dari bekas kaca . Kononnya nak selamatkan lagi.. dah cedera pula lagi tiada bekalan air hampir seminggu .. berjiran dengan keladi tapak kuda yang kuat sedut air.. mangsa keadaan.. sekarang ni makin mengerekot... tak pa ada lagi serumpun kecil baby dalam bekas kaca tu... biar la menyorok dalam tu.. menyorok dari cik siti yang rakus..




Rabu, 20 Julai 2016

Ulat bulu di pokok lemon dan kisah serai acheh

Tak sangka pula sampai juga si ibu ulat bulu ni ke rumah kayangan.. terkejut badak sekejap.. bukan seekor tapi dua ekor yang menetas.. dan bukan sejenis tapi dua jenis... hai habis la pokok lemon kena ratah.. teringat kata Diana KBB .. nanti akan keluar tunas dan daun baru.. akak biarkan depa ni kenduri daun lemon akak yang tengah meriah melebar.. macam mabuk daun pun ada...


Lama-lama tengok makin cute pula..



Si hijau berkongsi dengan si perang berbelang putih... kita tunggu siapa yang tak kena ngap dengan si burung...



Pokok emon yang tengah meriàh berdaun.. lebar..




Check pokok lain lagi kut kut ada si baby ni..terkejut sekejap.. ingatkan ada baby hijau lag. rupa2nya tunas si serai aceh.. pokok lasak maka terbiar pokok untuk hidup sendiri.. malah survive dengan tahap berbunga ..




Memang terbiar .. berbunga pun tak perasan .. melopeh..



Selasa, 19 Julai 2016

Pucuk ubi goreng

Kisah Ramadhan tak habis lagi.. dolu-dolu pernah makan pucuk ubi goreng yang dimasak oleh mak saudara sahabat lama berbangsa Iban.. pucuk ubinya ditumbuk.. tak pedas.. kali ni pula masakan orang Pilah... orang kampung MIL den hi hi.. pucuk ubi goreng ni adalah juadah yg selalu akak nantikan.. penjualnya jarang buat.. balik kampung baru dapat pucuk ubi .. baru boleh pos ke bazar Ramadhan di ofis kami.. mula2 tu cuak nak makan sebab alah... kita dah berada di hari2 ketuaan  .. banyak yang dah tak boleh makan... gastrik naik .. disambung dengan migrain dan gastrik.. naya lak dalam bulan puasa ni.. but surprisingly.. boleh makan pula.. berkat Ramadhan ... dapat akak merasa daun yang akak selalu pantang ni ... memang tak makan... kali ni .. masyaaAllah... sodap eh.. katanya ikan bilis yang dibuat rencah tu digoreng dulu... bila digugel resipinya.. mang ai.. segenggam cili api.. ha gugel lagi jumpa pula blog Aleeya's Kitchen... menjual makanan yang pedas... hi hi ada produk pes cili belado masuk icu, sambal hitam pahang pedas masuk hospital.. 

Nampak je hijau .. meresik daunnya... krup krap krup krap.. favourite bonda akak juga... baru berselera berbuka puasa..

Isnin, 18 Julai 2016

Bulan-bulan yang berlalu

Selepas Eidul Adha tahun lepas baru dapat luangkan masa balik.. itu pun sebab nak uruskan fridge yang rosak.. 

ada suka ada sayu ada ... macam-macam perasaan bila membelek laman yang ditinggalkan.

Alhamdulillah masih ada pokok ni.. bunga raya dua tingkat kata pemberi pokok ni.. dah lama tak berkunjung ke kedai makannya..


Ros kapas .. sebelum ni digelar bunga tisu oleh pemberi.. menyambut ketibaan kami.. terharu sebab pokok dah mengunjai dan tidak dipangkas..

Sedih.. sepasu pokok ni dah sebahagian mengering.. suka sebab masih berbunga.. bunga peninggalan allahyarham MIL yg sangay disayangi oleh Allahyarham En Boss.. 

Benihnya bertebaran barangkali.. sangat bahagia penumbuhannya.. ginseng jawa benih dar KBB


Mangga sala sedang meriah


Entah pokok limau apa ..
 harap-harap pokok limau nipis..

Zoom yg tak berapa zoom..


Nun disana pokok lemon dengan pokok pucuk manis aka cekur manis aka asin-asin juga bersaing meninggikan diri.. botak laman.. tiada rumput subur.. diracun barangkali.. cacing2 pun pupus ke kalau rumput diracun?





Baru nampak daun lemonnya.. lebar - lebar... benih dari lemon pasaraya Sogo.. saling bermesra dengan si asin-asin.. memandangkan seperti diracun persekitarannya batalkan niat untuk menuai daunnya..

Benih asin-asin.. suka tengok tampuk merahnya..

PS: Buat Bunda_Nora.. benih pokok lemon sangat cepat bercambah.. bila diberi baja kopi sangatlah ia suka.. daun - daun yang keluar sangat meriah saiznya.. 

Ahad, 17 Julai 2016

Lemon di rumah bonda..

Anak lemon ni asalnya terbiar, keletihan tanpa air di laman sana yg ditinggalkan.. pada hari pemindahan yg ala ala merajuk tu ( byk lagi anak lemon yg musnah kecuali yg dipindahkan ke tanah) diangkutlah kesemuanya yg ada .. pokok ubi yang berjiran dengan mulberi pemberian Diana KBB dah innalillah.. mulberi sebatang terkonteng-konteng.. angkutlah semua daripada menjadi mangsa dianak tirikan sebab akan ambil masa yg lama untk balik semula ke sana dan risaukan menjadi mangsa kepanasan dan ketidakgemaran yg melihatnya.. penuh bonet dan tpt duduk belakang dgn pelbagai inventori koleksi tanaman.. namun tetap juga jadi mangsa peninggalan bila allahyarham ayahanda pula dijemput Ilahi.. rumah bonda lama ditinggalkan.. balik raya hari tu banyak juga yang tak survive..

Kedondong dari laman sana.. musnah mungkin kepanasan.. rapuh sudah batangnya..

Pokok delima perolehan dari SM Rose yang dah tinggi sama dengan akak jadi mangsa si pemesin rumput... heee tak kenal ke pokok delima.. geram jugak .. dipangkas hingga ke pangkal..  harap2 hujan lebat menyuburkannya kembali..

Foto lemon tahun lepas 


Skodeng pokok lemon dari pokok kedondong ke dua.. balik raya hari tu dah sama tinggi HS..

PS: nantikan cerita cerinti pokok lemon di rumah kayangan pula..

Ahad, 10 Julai 2016

Raya 2016

Dah hari ke 5.. Selamat  Hari Raya buat teman-teman maya blog suka suka.. maaf dipinta atas segala kesilapan.. 

baru sempat nak menjenguk blog .. 
Hari 1.. disini je.. balik kampung selepas ziarah pusara allahyarham ayahanda.. usaikan rutin mingguan.. hari ini genap 3 bulan pemergian allahyarham..
Singgah dahulu pula untuk ziarah pusara allahyarham En Boss..
SIL tiada di rumah.. since baru balik malam raya tiada persediaan .. minum air sarsi jo la.. kami dah kenyang dari KL lagi.. mangga depan rumah makin meriah..jiran2 dah book.. dah balut dgn kain guni.. akak tak usik.. adik Teh kemain seronok gait mangga sala yang besar2 tu.. next urusan mangga lagi di rumah Allahyarham En Boss.. 3 pokok mangga epal.. bertambah seronok Adik Teh.. lepas kumpul mangga kami gerak balik kampung.. sekian aktiviti hari 1 untuk sibukkan Bonda dihari raya..

Tahun ni Bonda akak pencen buat lemang.. sebelum ke rumah Bonda akak singgah sini dulu untuk 2 batang lemang untuk dibawa ke rumah Bonda.. sedap sangat katanya.. pendapat orang veteran.. banyak mak makan katanya.. begitu juga BIL Lee.. suka sangat.. mereka kata  kualiti lemang ni hebat.. semua ngam termasuk dari segi hentakan, garam, pulut dan santannya.. tekstur lemang yang tiada kelemahannya.. rezki mereka  peminat lemang..

Sambil tunggu anakanda Siraj buat pemilihan.. akak snap2 dari dalam kereta.. 





Ahad, 3 Julai 2016

Hujung minggu Ramadhan..

Untuk catatan sendiri..
Ramadhan sudah masuk minggu keempat.. 
catatan mengenai aktiviti hujung minggu Ramadhan 2016, aktiviti memperasapkan dapur yang dah sepi semenjak perginya allahyarham ayahanda tercinta.. hari bekerja di rumah bonda..

 hari Sabtu Ahad di rumah sendiri.. kengkononnya nak overhaul rumah.. sebaliknya overhaul diri sendiri melayan puasa.. baring yang lebih.. aktiviti lain jadi aktiviti nombor 2.. cepat aje mata terkatup.. pantang lepa.. dah hilang ingatan.. sedar2 dah setengah ke satu jam dunia sudah berlalu.. masa yang tinggal hanya untuk solat, quran dan masak ringkas2.. ala2 rehat sekejap dah hilang ke alam tidur.. puasa hamba yg veteran.. tak secergas tahun-tahun sebelum..
hujung minggu disini mudah sebab boleh pergi sendiri mencari bahan di kedai terdekat, pasar malam dan pasar tani..  pagi2 ke pasar tani  .. pilih bahan yang dirancangkan untuk menu ringkas dan balik.. rehat dan zzzzz..

Minggu 1.. hujan lebat sebelum sempat ke bazar.. kesian peniaga bazar.. minggu dua juga begitu... yang untungnya dapat beli kuih akok panas2 .. dalam setengah jam sebelum iftar minta anakanda Siraj ke bazar.. semua org puas hati dapat akok panas.. kalau hari tidak hujan kena beratur panjang.. Ramadhan kali ini tiada lagi menguli buah kelepung.. cukupla akok 10 keping untuk kami berempat..

Adik dan bonda juga sudah mula menerima akok namun akok di kawasan rumah kami terasa lebih keenakannya..

Minggu 4.. untuk sahur sambal sardin jo..

Hari ke 29.. gigih masak sambal lado ikan kembung rebus.. sekilo lebih.. cover sampai hari 30 sebab lauk tunjuk dah tak selera nak beli.. lebih2 lagi penjual masakan favourite dah balik kampung.. kami masih di sini meneman bonda..

Air tangan minggu ketiga.. lauk tu je terkonteng-konteng sebab hanya akak dan HS... anakanda yg lain berbuka di luar...
Setiap minggu akak masak simple je. Ikan tenggiri pilihan anak2. 2 minggu berturut-turut tenggiri sambal bersantan.. 4 tekung/ketul ikan cukup sampai sahur.. licin.. minggu lepas dah malas nak menyambal.. bila nampak pegaga terus ada plan.. gulai ikan dgn pegaga.. kali ni pegaga tak pahit.. manis rasanya.. kebetulan ketika potong ikan akak minta pekerja abangla tu check.. ada telur ke tak
.. ada rezeki.. dapat telur ikan.. boh sekali dlm gulai.. akar pegaga akak tak buang.. bersihkan dengan berus co
mel .. nampak macam ginseng pula.. katanya akar pegaga  ada khasiat... 






Hari2 mesti ada akok


Minggu pertama beratur depan ofis .. ada aktiviti 



Selasa, 21 Jun 2016

Berdua di situ

Koleksi stesen minyak yang menitikberatkan perlu adanya tumbuhan di persekitarannya.. dpt snap yg ada dlm toilet.. yang kat luar pula sangat meriah dengan bunga bungaan.. segan nak snap..

Elok dan comel dua helai daunnya.. steady je naik begitu..

#sebelum menziarah pusara allahyarham En Boss.. musim panas yg lalu tak sempat.. 

Jumaat, 17 Jun 2016

"Lili Lelabah"

Bebawang bunga ni diperolehi dari Diana KBB.. di pindah ke sini hampir lima bulan.. cuaca panas sangat diterima seadanya.. dah pernah berbunga sebelum ni di negeri nun jauh sana.. tuan punya pula sibuk di sini.. 


Satu persatu dia mekar.. mekar bersekali pasti lebih cantik..

Misi menyelamatkan bebawang lili warna salmon.. tahan lasak betul.. berbulan simpan dalam plastik pun dia boleh berbunga. Dah ada masa transfer ke pasu..
matahari dah berubah lagi.. sebelum ni pancaran tepat ke port tanaman.. maka meriah pokok2 berdaun.. sekarang matahari makin menjauh..


Khamis, 16 Jun 2016

Yang mekar minggu lepas

Semenjak berpuasa tinggal di rumah bonda ...  malam Sabtu akak balik rumah kayangan.. banyakla pokok yg kering... cuma bunga ni aja yg  agak meriah berbunga sebab ada lagi stok air dibawah pasu.. ros jepun semua dah pupus.. pokok dari pasar tani juga sangat segera pupus juga.. mungkin kepanasan masih bersisa lagi.. 

Ruela putih tengah bahagia bekembang

Di Pasar Tani sempat juga menjeling pokok spider (katanya)?.. dah berjuntai dan berbunga.. situasi yg on off duk disini rumah bonda... tahan hati dulu.. nampak juga asam batu warna kuning.. bunga btk rose pula tu... wbgmana pun simpan juga niat tu untuk tambah koleksi.. nanti-nanti la bila situasi mengizinkan dan mudah seperti masa dulu2

jom

Malaysian's

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (3) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Rama-rama cantik (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)