Selasa, 24 Mac 2015

Roti arang

Semalam tengok terkejut juga... roti hitam? Roti arang? Balik ofis terus gugel... bila ada testimoni mengenai rasa roti ni maka hari ni terus order.. RM 2.20.. besar dan gebu.. filling mentega dan kaya.. ada peanut butter juga...

1st time cuba rasa... not bad... bila post foto kat adik 1st impression dia ialah.. apa buruk nau rupanya... tak lalu nak makan heh... namun dah ada outlet makanan segera guna roti ni dalam jualan burger ..

Resepi lama katanya


Ahad, 22 Mac 2015

Cerita anak-anak cili


Arwah En Boss suka makan nasi kandar. Setiap kali beli nasi kandar pasti ada ulam cili besar, makannya hanya sebiji, dua biji lebihan dah tak tau nak buat apa. Simpan dalam fridge tak tahan lama. Cili-cili tu kebiasaannya cepat layu dan tidak rangup untuk diulam. Untuk menyambal tak cukup, untuk masak lain-lain juadah selalu aja tak sempat. Pedasnya boleh tahan.. cari air juga kalau makan. Kadang-kadang direndam dalam air untuk biar tahan lama. Kecundang juga. faktor masa ... yang dah lembik dan tak boleh dimakan akak kumpulkan dalam kontainer yang mengandungi tanah. Kadang-kadang bernas, kadang-kadang macam tu je la rupanya.. benih cili dari cili muda, belum sesuai dijadikan benih. Maka jadi komposlah awak ya.. 

layan je cerita cili yang dah lama dalam folder... kali ni meriah naiknya. ada pokoknya sampai sekarang.. cuma kondisi pokok tu tak selereh kata orang NS... akak biarkan aja dia hidup sebagai umpan siserangga putih. Selagi diberi baja dan air mahu aja dia dihidup, cuma hidupnya tak meriah dengan hasil, berbunga aja datanglah angkatan pengkantoi... kesian bunga dan pokok cili ni..







harapannya agar jadi macam ni. dua tiga kali pusingan tuaiannya.. 

Khamis, 19 Mac 2015

Nilam pewangi asli

10 hari memeram jari... memeram aktiviti blogging harian.. teramat sibuk dengan urusan kerja ofis... kerja luar dan macam-macam lagi.. urusan peribadi pun tertangguh ... tengahari je cari bantal.. penat .. perlu rihat untuk separuh waktu kedua pula.. event di Istana Hotel dah selesai walaupun kawan seperjuangan tercedera dan dimasukkan kehospital.. semoga dia segera sembuh ...
 nanti ada lagi susulannya .. Puan Boss dah minta bersedia... sabar je la... 

tengok pokok nilam ni lagi rasa memeram untuk balik ke sana ... entah ada ke tidak lagi... panas menguasai suasana .. hujan pun kurang.. harap jiran sekeliling menghulur bantuan ... menyiram dikala waktu yang ditetapkan...

1st time tengok pokok ni di tempat Mak Tom.. katanya daun ni wangi.. boleh letak dalam sarung bantal bagi menikmati harumannya... ok akak dah cuba.. memang wangi...ok.. pass untuk jadi koleksi.. 

Sabtu, 7 Mac 2015

Cuci mata lagi

Hari ni lepas subuh terus whatsapp anakanda Siraj.. sebaik aje sampai dari tempat kerja kita breakfast di tempat Mak Tom ... pagi-pagi lagi anak dan suami Mak Tom dah sampai.. lepas breakfast kita cuci mata kat sini..
 sebelum tu si HS ni nak shopping macam2... kena sekat-sekatkan juga.. nak pin tudung yang harga sepasang rm5... nak sampai 3 warna.. kena potong kehendak dia.. dua cukup .. lepas tu nak sarung lengan yang boleh sangkut kat jari tu.. nasib ada satu je warna... beli apa yang ada... banyak2 nanti abang Siraj bising...
 sebenarnya nawaitu asal adalah untuk beli getah arab kat adik tu... dulu rm 20 sepeket... oleh kerana dah susah nak dapat dah jadi rm35.00... gugel la kalau nak tahu kebaikan getah arab.. sebelum ni akak beli dua paket .. maka nak top up stok aje.. dia offer 3 rm100 .. akak kata tak apalah... ada lagi stok kat rumah... lepas ni kalau tiada stok kena beli getah yang belum jadi serbuk la.. kat pasar tani ada sebulan sekali penjual tu datang...
 lepas breakfast teruslah ke tempat Mak Tom... namun sebelum tu di gerai jual t shirt sukan si HS nak juga baju sukan warna pink tu ... baju Johor... dia kata bukan sebab adik gedik tau nak warna pink ni... sebab baju tu memang cantik ... oklah... dengan nawaitu sebagai hadiah untuk birthday tahun 2015 yang tiada tarikh untuk dia... tahun ni tiada 29 Februari... 

Sampai tempat Mak Tom... amboi memanggil-manggil  pokok ni ... peria baka Taiwan kata Mak Tom.. perlu tempat redup ... pakkal la duduk di rumah kayangan ... beli2 nanti tak reti nak sekolahkan macam Mak Tom buat ni... mahu menjalar masuk dalam rumah kalau dia subur... nak pasang-pasang tali ke apa macam tak sesuai... kalau macam dulu masa arwah ada ... memang akak angkut balik Seremban... risau membazir tiada siapa nak belek pokok ni... pendam je la hasrat untuk tambah koleksi... cuci mata je la.. berkenan dengan trelis dari buluh buatan Mak Tom.. katanya pucuknya juga boleh dibuat ulam.. jiran sebelah kanannya tu pokok serai wangi... dah simpan hp baru nampak... 

yang ni pula pokok jambu isi merah... teringat kita dah ada pokok ni.. tak apa lah... tapi yang jeles dan takjub bin hairan bin suka tengok... dah ada buah.. Mak Tom kata buang la pucuk2nya jangan sayang daun.. nanti berbuahlah dia... pokok nona sebelah pokok jambu ni pun tengah berbuah.. malas pula nak snap... ok.. kena ingat petua Mak Tom ni.. berkobar-kobar nak pindah pokok jambu batu isi merah akak yang beli dari Diana lama dulu ke pasu besar... pokok tu pun baru pulih dari cuaca panas... pulih selepas dibawa kembali ke rumah kayangan kami ni...

sebelum Mak Tom sampai.. akak dilayan oleh anak Mak Tom... dia orang ni gelar akak Mak Cik Singapura ha ha... kenapa entah.. kut sebab rajin membeli setiap kali singgah... 

dapat info bunga baru... zebrina (berdaun belang), melati oren (wrightea), pokok jeruju (untuk kanser dan asma) dan kunyit hitam yang daunnya ada pelanggannya beli untuk ubatkan rahim yang bengkak.. katanya daun dibuat ulam... nanti dikongsikan pokok2nya ... 

wallahualam.. usaha dan tawakkal pada Allah swt...

Jumaat, 6 Mac 2015

Keratan bayam malabar pemberian Mak Chek

Entri sebelum ini akak ada menyatakan bayam malabar yang akak kunyah mentah - mentah dan tolak je dalam tekak dengan air kosong pada setiap pagi .. jika berkesempatan la.. ini lah keratan asa yang ditanam di KL ni... pemberian Mak Chek En Boss.. beliau juga mendapat tempias ilmu mengenai khasiat pokok ni... sebagai hadiah dapat pula keratan untuk akak teruskan penghidupannya... abaikanla langsir hitam tu.. bagi mudahkan kerja kat dry yard yang sangatlah sekangkang semut saiznya.. dah diconvert jadi tempat aktiviti tanam menanam di rumah kayangan ni.. bergilir-gilir dengan jemuran :)

setelah merasa hasilnya pokok-pokok ni telah ditawan oleh tentera serangga putih... akak biarkan .. asalkan pokok2 lain tak di serang... 

ps : masih foto bertarikh ketika arwah En Boss masih ada

Selasa, 3 Mac 2015

Hinggap sebentar dipohon sirih

Tarikh sehari sebelum arwah En Boss pergi.. sirih yang subur dan berdaun meriah
menjadi singgahan sirama-rama yang aktif berterbangan ke sana ke mari.. kesana kemari macam memanggil kita untuk mendekatinya..bila didekati dia lari.. kali ini tiada fokus boleh di buat kerana hari pagi... lapar kut...

Isnin, 2 Mac 2015

Kepulangan yang penuh halangan ...setahun yang lalu

Tahun 2014 tahun penuh dugaan... asik disuruh outstation... selalu kena  tinggalkan arwah En Boss dan HS.. 
Foto-foto perjalanan pulang dari outstation Pantai Timur. Gembira hati nak pulang .. dah janji dengan arwah En Boss sekian sekian waktu kami akan sampai... masyaaAllah banyak pula urusan rakan-rakan sebelum pulang.... nak bungkus berpulu-puluh biji sata, nak tunggu sata masak baru boleh balik... banyak betul dia orang shopping sata... lepas tu ada yang nak kopi kat Kemaman tu... tunggu lagi.. akhirnya lepas Asar kut baru boleh betul-betul gerak dilebuhraya... dah lupa .. menghampiri hentian R&R di Pahang nun... hari hampir maghrib.. maka cantiklah awan senja-senja tu menunggu sun set.. buat muka selamba klik klik sana sini.. namun ada juga yang perasan.. suka ambik gambar eh... akak tunjuk gigi je la... selesai urusan hajat besar dan hajar kecil bas bergerak semula menuju Kuala Lumpur.... adoiii ada kawan tertinggal handbag dalam toilet... nak menangis rasa sebab dah janji dengan arwah akan tiba di KL pada sekian sekian waktu... apa nak kata  bas perlu berpatah balik.. hari dah gelap sewaktu kami sampai ke hentian tadi.. hmmm bag ada.. hp dan purse ada .. duit dah ilek...  takpa la ada dokumen penting ditinggalkan lebih mustahak dan tak menyusahkan disekian waktu....  kami sepakat buat kutipan buat rakan yang jadi mangsa... hampir pukul sebelas malam baru sampai rumah kayangan... packing dan teruskan perjalanan balik ke Seremban.. arwah En Boss nak sampaikan sata buat teman mayanya buat melunaskan menantunya yang tengah mengidam...



nun disana hujan mula turun.. 



hujan dan sun set yang bersatu





ps tengah malas letak watermmark Suka-suka... 

Anak Strawberi Cameron Highlands - yang ada 6 bulan lalu

Satu demi satu anak strawberi benih dari Cameron Highlands yang dibeli oleh arwah En Boss mula tunjukkan   keadaan yang ia bakal pergi jua... membesar tak mahu... redha je la..
4 hari sebelum arwah pergi..











Khamis, 26 Februari 2015

Petola Segi yang tak jadi

Tinggal kenangan.. 
takat tu je lah pembesarannya ..minggu hadapan bila balik tengok dah kering... 
sedih.. Allah tak izinkan akak membelek pokok2 ni... 

Selasa, 24 Februari 2015

Tuaian Laman Tinggal

Jumaat lepas break sekejap semasa cuti CNY.. 1st day CNY akak kat ofis.. meneruskan usaha-usaha untuk retreat minggu hadapannya.. nak cuti pun tak senang... hari kedua CNY balik Seremban untuk uruskan batu pusara arwah En Boss.. macam-macam saranan dia orang ni... sebelum tu kemas serba sedikit di laman hadapan yang dah merimba banyak pokok yang dah kecundang .. ada yang masih bertahan... ada pula bunga baru yang tak disangka-sangka.. dapat juga hasil... kali ni limau kasturi dan belimbing berbuah meriah.. 

hasil dari laman yang tinggal... 

baki untuk tuaian akan datang..rezeki siapalah nanti ni ..

alhamdulillah .. penangan nasi lebihan yang diletak dipangkal pokok.. atas usaha jiran-jiran terdekat... menjadi  petua yang diajarkan.. petua hasil perkongsian ilmu oleh blog apaadadenganaidawie..
juga sebagai catatan sendiri untuk melihat trend berbuahnya pokok ini.. 



ps: seterusnya kami ke Klebang Coconut Shake yang teramatlah jam dan ke Pantai Kundor yang baru aje ditemui bom dipersekitarannya..

jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (6) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Ramadhan 2014 (3) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) strawberi alpine reugan (2) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)