Khamis, 30 Julai 2015

Mengkudu gemuk - gemuk

Sabtu lepas.. selepas melawat rumah arwah En Bos yang dibaiki selepas dipukul ribut (dua atap rosak dan dibaiki oleh pihak yg berkuasa, perlu buat laporan polis).. area ni memang zon puting beliung. . 2 -3 tahun lepas rumah deret hadapan.. kali ni kami pula.. 

 Usai urusan pembaikan balik ke rumah arwah MIL... minta izin dgn jiran sebelah untuk dapatkan buah mengkudu ni.. perasan masa raya minggu lepas lagi... hmm kalau bonda akak nampak ni seronok dia. . Bisikan hati termakbul... sampai juga bonda akak ke sini menuai mengkudu jiran..

 Hari tu tiada pemandu.. anak2 sibuk dengan agenda masing2. ..  anakanda sulong ke JB ada event bagpipe.. anakanda Siraj shift pagi... terpaksa mohon bantuan adik Teh untuk balik ke sini.. sekalian kita balik ke FL.. sebelum tu adik Teh teruja dgn rambutan yang merah ranum di situ.. sempat juga menuai setengah plastik... 

den sibuk melawat rumah dio sibuk mengait moktan :)

jiran kata mengkudu tu tumbuh sendiri... masyaaAllah. .. lebat berbuah dan gemuk2. . Cantik tersusun walaupun pokok kecil dan buahnya gebu semangat... memang akak terpesona. ..  tak sempat snap foto pokok... sogan... 

Bonda dan adik Teh juga sangat teruja memetik buah mengkudu. . Buah ni memang jiran tak endahkan sebab baunya masyaaAllah tak boleh tahan. .. tapi akak dan Bonda dah biasa minum. . Alah bisa tegal biasa. . Lepas ni siap la korang tutup hidung bila Bonda akak meramu airnya...

Close up

Sambil tu adik Teh menuai belimbing buluh ni.. teruja lagi dia... Bonda akak juga meminta keratan sirih...

Sempat melayan...
Merentas masa di FL. . 
Sun rise .. 
bakal menghangatkan suasana..

PS: minggu ni keluar lagi isu tanah di FL. Bakal hangat .. 30 ribu oh 30 ribu. .

Pepatah Petitih:
 Org tamak selalu rugi. .. buat Z dan S dan S..
orang sabar Allah sayang. ..
 pilih bersabarlah Bonda dan adik M..

Ahad, 26 Julai 2015

Pokok Telor Belangkas katanya..

Jalan-jalan raya jumpa pokok ni... mak chu kata pokok telur belangkas.. menarik juga..


Pokoknya besar dan tinggi.. berapalah umurnya... dah masuk kelab 50 ke :)


Khamis, 23 Julai 2015

Bunga Puding Belacan

Tak sangka pula Ramadhan yang lepas dia berbunga.. pokok takla sebesar mana.. meninggi je dengan daun yang jarang dan sebatu sebatu tumbuhnya.. tak rendang macam tuannya... nak direndang pun tak sampai hati... nanti terkulat2 je.. ada rencah tapi tak mencukupi . . namun sangat gembira dengan kehadirannya... bikin ceria di Ramadhan yang panas terik..







Rabu, 22 Julai 2015

Ayer@8 ..

Dah lama simpan foto ni.. sil ajak ke sini untuk dinner.. selepas dinner anak2 mahu main - main di tepi tasik... meriah juga..
 Bawa anak2 kecil .. ada sewaan mainan giant balloon yg tak berapa nak giant.. tak pandai buat tak jadi giant la... jadi la bebola belon yang halus tapi cantik.. anak2 teruja.. anakanda Siraj jemput balik.. sebelum tu dia ke kenduri kawannya.. tak sempat bertukar baju melayu.. layan adik2 sepupu... meriah mereka .. namun disudut hati tersimpan rindu padanya.. begitu juga anak2 ini... selalu abah budin yg layan.. kali ni Mak Long yang tak berapa celoteh yg layan... 

why these photos? Foto malam yang tidak sempat bersama arwah.. dah lama sil ajak abah budin untuk lepak2 di sini.. hingga akhirnya tak berkesempatan... 

Masa raya selalunya arwah En Boss aka abah budin suka bakar mercun layan anak2 buah.. kali ni pandai2 la anak2 bujang akak bawa diri layan sepupu sepapat memeriahkan malam raya dengan dentum dentam mercun ..esp. mercun klcc yamg masih berbaki tahun lepas.. sebenarnya tahum lepas tak bakar langsung sebab bimbang ganggu kesihatan arwah...
 dikemeriahan pecahan pelbagai warna dan bentuk dan bunyi mercun jauh disudut hati mengatakan seolah-olah arwah juga disamping kami.. menonton keindahan mercun dengan ingatan yang amat mendalam padanya... hmm terasa panas air mata mengalir perlahan membasahi mata..  kami masing-masing cuba merentas detik ini dengan tabah... anak2 buah juga merindui abah budin... kalau mereka bergaduh ada juga tempat mengadu.. begitu adu sil pada akak.. dia langsung sebak dan menangis... anak2 yang bergaduh terkedu...









Isnin, 20 Julai 2015

Salam Aidil Fitri

Baru berkesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Eidul Fitri buat teman2 maya blog "suka suka".. maaf dipinta jika ada tersalah kata .. semoga teman-teman semua berbahagia di hari yang mulia ini.

Bunga ruellia pink yang indah yang ditemui  semasa nak shopping barang2 keperluan harian selepas break .. 

PS: menanti kambing golek .. hajat adik dari Ipoh untuk sesi perkumpulan semua adik beradik di FL.
masih bercuti.... bersiaran dari afamosa bagi meraikan hajat adik lagi... bidan terjun kali ni... garam pun terlupa nak bawa... bonda akak berehat dari aktiviti masak2... 

Selasa, 14 Julai 2015

Sepetang di backyard yang semak

jangan jeran tengok foto.. 
berderet-deret panjangnya.. 
dedicated to nature lovers..

Backyard tu semak agaknya tukang potong nak tunggu kami balik raya ;)

Sabtu lepas ikut bonda akak balik ke FL.. setelah sekian lama baru hati terbuka nak ikut balik.. depa ni balik untuk persediaan raya, kemas rumah, adinda I di Ipoh pula minta tolong carikan tukang buat kambing golek dan macam-macam lagi... pagi-pagi kami memetik rambutan yang dah mencecah tanah... duku langsat dah habis dikerjakan oleh cik kera dan gerombolannya... tinggal buah kuning.. buah merah dah jarang-jarang di pokok..
kebetulan 12 Julai birthday adinda Y yang ke dot dot dot dia pun mereward dirinya sendiri dengan berbelanja untuk rumah (that's my assumption sahaja.. kalau mengena ki ki betul la.. hmm kalau salah maafkan K Long eh..).. dapatlah rumah tu penggantian sebuah tv... cari dari KL lagi tu... penat meneman depa shopping sampai je dirumah akak terus tergolek sampai pukul 2 lebih.. tidur nyenyak dan segar rasanya bila dah rehat.. anakanda sulong sudah sibuk ajak balik.. ada appointment buka katanya... sebelum tu nawaitu nak singgah ziarah pusara arwah En Boss...  usai solat zohor kereta dah start, barang dah punggah, ternampak pula rerama riang gembira dibelakang rumah... jap jap mak ada agenda ni.. shooting rerama yang ramai ni.. warna putih, oren, oren keperangan dan biru macam batik...  dah lama tak shoot rerama


dah la hari panas terik .. namun berangin... bila berangin depa ni lari - lari .. susah juga nak fokus... 

putih yang sporting




batik biru

putih dah terbang..

full view kepak batik biru

tengah beroperasi

paling sporting.. foto paling dekat dan dia tak lari





si perang


gandingan si perang dan batik biru

yang paling besar

hitam kut..

in action




getting friendlier.. dah dapat dekati

in action..

blurr sikit

dah penat..

tangan hijau bonda.. kunyit yang gemuk2

limau purut yang tergolek2 tak dipedulikan


bushida yang dah meninggi... mereka panggil pokok berdoa

gigihnya menggait rambutan.. sori no rambutan photos


nak kereta ada lagi tarikan.. kawan-kawan perang dan oren..sioren langsung tak dapat snap... liar sangat




bunga kenangan ku.. bunga pokok tutup bumi... kisah akak dan arwah En Boss mencari pokok ini untuk rawatan pesakit kanser.. alfatihah buat arwah en Boss dan Kak Zah.. orng sakit tolong orang sakit.. walau tiada pertalian darah.. masing-masing sangat kuat berukhwah... orang baik .. kamu semua sudah pergi.. 

PS: akak dah cuti ... masih mood menyelesaikan urusan arwah En Boss

jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) strawberi alpine reugan (2) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)