Isnin, 28 Julai 2014

Selamat Menyambut Hari Lebaran

Sudah hampir separuh 1 Syawal dilalui..alhamdulillah semua urusan berjalan lancar.
Diucapkan Selamat Hari Raya Eidul Adha buat teman- teman semua.. maaf zahir dan batin disepanjang persahabatan kita.. semoga kita semua diberkati Allah swt

Layan je la rj tunggal di pagi raya ni.. jerebu sekarang ni di Seremban

Bersiaran dari rumah yang diziarahi:)

Amalan Sunnah Hari Raya Eidulfitri dan entri aktiviti Ramadhan

Baru aja blog walking  link posting mengenai perkara ni dalam blog akak untuk rujukan dari masa ke semasa. Antara maklumat yang ingin akak bawa sampai bila-bila seperti yang terdapat didalam blog ini adalah:
log ni Open Minda... suka dengan perkara yang dikongsikan.. maka akak letak
"Adalah penting bagi kita untuk sentiasa menjadikan al-Quran dan sunnah sebagai petunjuk dalam mengendalikan upacara sambutan Aidilfitri kerana inilah masa untuk kita semua membuktikan bahawa kita benar-benar telah menjadi seorang insan yang bertakwa setelah melalui bulan Ramadan kerana padanya terdapat ibadah puasa yang berupaya membentuk golongan muttaqin(orang yang bertakwa). Justeru itu, ada baiknya sekiranya kita mengetahui apakah amalan-amalan yang telah diajar oleh Rasulullah s.a.w sempena menyambut ketibaan hari lebaran Aidilfitri ini."Mengikut sunnah itu lebih baik daripada menyanggahinya. Sedangkan, sunnah itu termasuk perkara tauqifi (tidak boleh dipersoalkan).


Pelbagai cabaran dilalui didalam Ramadhan kali ini.. dilanda demam panas beberapa hari dan macam-macam perkara lagi yang begitu menduga jiwa dan perasaan..insyaaAllah kita berhari raya  beberapa jam lagi dan akan sibuk dengan aktiviti ziarah menziarahi. Jika ada line dan wifi dirumah mak-mak sedara bolehla bw barang sebentar . Kalau tersekat dalam jam akan bw juga.. semoga semua dipermudahkan. Segala aktiviti kebun ditunda hingga raya ke 2 kecuali acaran siram-menyiram. Perancangan banyak untuk laman ni memandangkan seminggu disini. 

Ketika menaip entri ini aktiviti masak-masak telah selesai. Rendang daging dan ayam sudah disiapkan setelah gotong-royong dari pagi bersama keluarga. Hari ini kena buat kuih kelepung juga.. permintaan En Boss..ramai assistant akak hari ni.. Eja dan HS.. alhamdulillah semua selesai dengan mudah dan lengkap. iftar hari ini keluarga kami  dan SIL pun dah penuh rumah.. sekali sekala berebut-rebut menghulur tangan untuk mengambil lauk. Lauk-lauk raya, dan lauk menu SIL memenuhi meja makan. Alhamdulillah ..setelah solat isyak sambil takbir raya sambil meneman En Boss yang nak macam-macam sementelah dia juga tak berapa sihat dua hari lepas. Tinggal untuk iron baju je .. esok laa kita uruskan.

 Foto entri kali ini masih berkaitan dengan aktiviti Ramadhan. Kejadian berlaku semalam... hari yang begitu menduga dengan suasana yang terik dan sedikit stress. Petang nya usai urusan masak-memasak juadah untuk iftar adalagi permintaan tu.. diminta buatkan kelepung aka buah melaka. Entah apa silap akak terbeli tepung beras dan bukannya tepung beras pulut. Setelah diblend daun pandan, diadun tepung dan digintil-gintil kemudiannya diintikan dengan gula gerek akak kata siap dah ni kuih kita. HS jadi pembantu.. dah berani juga dia dengan periuk diatas dapur yang merebus air untuk memasak buah melaka. Dengan confidentnya dia mengeluarkan buah melaka yang dah terapung kedalam bekas yang berisi kelapa putih untuk disalut. Akak pula kena lengkapkan  salutan tu.. didapati buah melaka keras jegang.. bulat sempurna.. bulatnya keras bagai bola dan bergolek sempurna didalam kelapa putih tu. Abang2 HS marah adiknya kata cepat sangat diangkat..padadahal dia dah nampak buah melaka sudah timbul dan kalau ikut hukumnya buah melaka tu dah siap..perlu dicari sebabnya .. jawapannya perlu dicari ... dicari semula plastik   bungkus.. aha... wakenabeb.. jelas dan nyata tiada perkataan pulut...penat rasanya... maka anakanda Siraj ditugaskan untuk dapatkan tepung pulut di kedai.. proses ulangan dibuat selepas solat maghrib... enjoy depa makan kuih ni.. hari ni buat lagi.. dah 2 kali sebut ni..alhamdulillah laku seperti biasa

Jangan tertipu dengan bulat sempurna kerana kuih ni keras kedegang  





Ahad, 27 Julai 2014

Petola akhir Ramadhan 2014

...Break jap lepas penat buat kerja dapur... Kali ini tak boleh berdiri lama-lama, kaki cepat sakit.. En Boss dan HS dan SIL ambil tugas kat dapur... suasana 29 Ramadhan ni suram je... pukul 4 pagi tadi hujan sekejap alhamdulillah... rasa sejuk sikit... dua hari disini rasa nak tumbang pun ada... teriknya lain macam ... aktiviti semalam selepas subuh... sebelum matahari terik... ronda-ronda kat laman ... dalam inventori banyak pula bunga petola wangi ni berputik dan ada yang matang.. 

putik ni akak biarkan dulu

yang ini pun panjang lebih sekaki.. sudah dituai

Yang ni berada di laman sebelah... serius kali pertama round kat situ boleh tak nampak si bengkok ni.. bila dah balik ke laman sendiri intai-intak ke sebelah.. masyaaAllah... bila pula kau ada kat situ...memang petola suka mengejutkan.. puas akak mengalihkan juluran petola ni dari merebak ke pokok-pokok yang bukan2.. yang ni memang degil... pokok lain buah lain :)

Tuaian sudah di agihkan kepada jiran-jiran yang tak balik kampung

Sabtu, 26 Julai 2014

Kacang dan kerepek tunjuk untuk raya

Semalam ke klinik minta supply vitamin C untuk batuk yg masih ada... masih batuk gatal-gatal ... doktor kata tekak masih merah .. dia bagi akak cuti.. wp mc duk ofis buat kije sebab kena tunggu En Boss... lunch time Jumaat yg panjang tak duk ofis sebab sejuk amat.. risau batuk serius berbalik-balik akak ronda2 bazar Ramadhan dgn HS di tengah hari yg berbahang.. kami tak shopping baju raya tapi shopping baju kerja. Si HS yang sibuk nak peplum... nasib ada kat Top Girl.. harga RM19.90 sebab dah tak musim.. :) .. lepas tu nak pula blaus macam exec .. belikan juga  dengan skirt labuh tapi pinggang besar dan labuh.. tak pe boleh lipat katanya.. senyum memanjang dia wp pun penat... otw balik ada pula orang jual ketam kulit lembut.. beli lagi bila ingat nanti kat Seremban makcik jual juadah berbuka dah tutup kedai.. 

Hal minggu lepas...selepas terkejut anak accident esok harinya hidup diteruskan seperti biasa.. En Boss ajak shopping kerepek dan kacang raya.. kat sini ada station kerepek dan kacang dan dan ada produk timur tengah juga..serta keropok losong frozen. Banyak foto blurr..layan je la 2 foto ni untuk simpanan dan ingatan akak

 Mula-mula ingat keropok kulit lembu dari Indon.. penjual kata ni keropok Sabah.. OIC..

Suka-suka akak snap situasi bazar Raadhan ni.. panas!


Jumaat, 25 Julai 2014

Hari Akhir Kursus Yang Banyak Kontraversi

Tengok bunga-bunga ni dengan bentuk dan warna-warna yang ceria mengingatkan hari bebas... bebas dari kursus yg kontraversi.. 
hari snap foto ni adalah hari kursus dah tamat.. pada hari akhir kursus barulah dapat memfoto ke sana kemari bagi tujuan untuk ingatan sendiri... 

Kemunting cina yg belum kembang... patern yang  akak suka




Akak sampai awal ke sini.. dapatla snap sun rise disini .. setelah 2 hari lewat gara-gara pentadbiran kurang cekap berkaitan kenderaan.. nak pinjam kenderaan jbtn pub susah... akhirnya menumpang jabatan lain..





Variasi bunga hiasan di sini bagi menyejukkan diri yg berada dlm keadaan makan hati 



P/s  : 1) sudah seminggu perkara tersentap dicap sebagai melampau itu berlaku... hanya Allah mengetahuinya..

2) Alhamdulillah ML sihat2  aje... malam 27 Ramadhan kami menziarah beliau menghulurkan bantuan serta menginfaq apa yang ada. Semoa beliau, anak nan seorang itu dan cucu nan seorang itu terusan didalam lindungan dan kasih sayang Allah... pesanan terakhir sebelum meninggalkan mereka.. teruslah bersabar, istighfar dan berzikir selalu disamping mendirikan solat wajib...

3) Buat insan itu yg kata aku melampau kerana lewat.. seribu pengertian dan pemahaman dipohon kerana aku memang tidak cergas dan dilanda demam panas bukan sekali tetapi dua kali dalam tempoh sebulan.. Jika itu keputusanmu terpulanglah... Aku hanya bergantung pada yang Maha Esa sahaja.. mudah2an kesabaran itu mendapat ganjaran berlipat ganda dari Dia dalam lain2 perkara... itu semua rahsia Allah yang Maha Berkuasa

Selasa, 22 Julai 2014

Rendang kali kedua Ramadhan ini

Minggu kedua Ramadhan..sebelum demam kali kedua En Boss buat lagi rendang untuk lauk bersahur... anakanda sulung masa tu masih final exam ... suka dia kami tinggalkan lauk untuk dia berbuka dan bersahur di Seremban ni.. rasa lega dia dah habis Semester ni dikampus baru Seremban 3.. lepas ni praktikal ..Dengarnya kena berulang juga ke sini dari Shah Alam... kena beri guna kereta lepas kemalangan ni...

Rajin kali ini En Boss buat rendang... akak hanya siang daging je.. yang lain-lain semua dia buat.. caiya la Boss.. sepanjang masa pembikinan akak dengan happynya membelek pokok-pokok dilaman.... time menggaram barulah akak campur tangan.
Untuk raya ni kena la sama-sama buat sebab nak kena buat rendang ayam pencen juga

Abaikanla kuali yang sememeh tu... proses memang gitu dok!

Bersiaran dari Restoran Kampung Pandan.. 
Kari kepala ikan yang sedap.. selepas iftar ringan di rumah dan solat maghrib berangkatla kami ..
Ikutkan je arahan En Boss mana nak Iftar hari ni. I Follow...


Ahad, 20 Julai 2014

Tuaian Hujung Minggu

Petang Sabtu semalam belek la laman sekejap kerana tiada arahan En Boss untuk masak- masak kecuali permintaan untuk buat kuih kelepong memandangkan stok gula gerek pemberian makcik Datin masih ada lagi... lauk berbuka beli je la kat makcik kat bawah tu... semalam panas terik.. tunggu hari sejuk baru mula aktiviti..

Hasilnya 2 btg sawi remaja, dua overdue bendi dan petola pulut aka petola sarang aka petola wangi

Baru perasan ada dua tiga pokok sawi dah boleh tuai... kena tuai juga kalau tidak kena berebut dengan si siput bab... diistiharkan kobis2 di Seremban dan licin licau jadi santapan angkatan siputbab....tinggal sepasu di rumah kayangan di KL ni..

Saja-saja semai benih sawi hijau hasil hadiah memenangi teka teki berkaitan kobis yang dianjurkan oleh Blog Semua Menjadi... ni je yang survive... semuanya dah dimasukkan dalam rebusan bawang dan ikan bilis... sodap.. macam nak semai lagi.... paksa si HS makan petola tu untuk ubatkan batuk yang baru kena batuk.. 


Lebih sekaki panjang petola ni

Sawi hijau yg dipindah ke tanah ni tak berapa menjadi..

Yang ni naik cantik... saja tumpang pasu ni dan sorok-sorok dengan rose jepun.. akhirnya dia yang outstanding..kat belakang tu pokok belalai gajah baru sampai Seremban..
Petang ini laman ditinggalkan dengan cuaca terik dan hangat... semoga adalah hujan turun bagi sejukkan suasana menjelang kami balik semula untuk berhari raya

Sabtu, 19 Julai 2014

Ujian lagi ... Labu botol sudah berbunga

Negara tercinta diuji lagi.. trajedi menimpa pesawat MH17 .. alfatihah pada mangsa beragama Islam dan takziah pada para keluarga yang terlibat..semoga terusan tabah.. 
esoknya pula yakni semalam akak pula diuji lagi.. anakanda sulung terlibat dengan kemalangan jalan raya ....  nawaitu dia nak pi shopping baju raya... fuhh terkejut sangat-sangat dapat berita... namun alhamdulillah anak tak cedera parah.. 

tetiba kereta yang habis minyak berhenti dan dia tak dapat elak.. kalau elak kiri jatuh dari flyover kalau elak kanan risiko kereta dari belakang... maka nekad dia gerak lurus menghentam kearah kereta yang berhenti tu.. berlubang cermin belakang kereta tu .. mata , mulut , telinga terkena serpihan halus kaca dan lengan yang luka teruk..motor dia bahagian depan yang teruk.. abang nekad mak ! Katanya.. abang buat macam game rugby ... hentaman dengan teknik2 yg dia biasa buat... buat secara lasak.. sangat- sangat berisiko katanya .. tuanpunya kereta pun layan kami dengan baik.. akak nak menangis pun dimarah dek anak.... tiada apa2 mak katanya... kita sebagai mak ni mana boleh tahan tengok anak macam tu.. hmm tak jadi nangis... syukur dia boleh kawal suasana...akak redha.. ni semua ketentuan Allah... siapa yang mahukan kemalangan! Terbantut nawaitu dia nak beli baju raya..

huh huh akak terpaksa keluar awal tinggalkan kerja Puan Boss kat adik pembantu... bila sampai kat tempat kejadian tengok dia boleh berjalan rasa syukur menggunung... terima kasih ya Allah... semoga tiada apa2 kecederaan yang lain.. segala urusan dapat diselesaikan sebelum berbuka puasa... alhamdulillah sempat solat Asar juga ..

Just nak kongsi update labu botol... sudah berbunga...putih bersih warnanya.. uniknya bunganya kembang waktu petang yang mana suasana sudah semakin sejuk akak suka rasa daunnya bila digosok dengan jari... rasa lembut baldu... berbanding dengan daun petola yang berbulu kasar dan mengeluarkan bunyi bila digosok..

Close up kudup bunga

Tamat tempoh berkembang... waktu dia kembang akak sibuk dengan kerja rumah... esoknya dah jadi macam ni.. nanti kalau ada yang kembang akak cuba snap dan upload kemudian..

Petang tadi satu bunga berkembang lagi

Blurr pula.. dah hampir pukul 6:40 petang bateri pula low... foto pun low je resolusinya..

Jumaat, 18 Julai 2014

Ati-ati yang tercicir

Rasanya kontraktor lanskap kat ofis ni tercicir pucuk ati-ati ni semasa membuat penyelenggaraan penukaran tanaman atau mungkin garderner di sini yang tercicirkan pucuk ati-ati ni... dan akak ni yang pantang nampak benda-benda macam ni terus kesian dan kutip bawa balik... tak panjang mana pun dalam dua inci je ketinggian ati-ati ni ketika itu... dan sekarang alhamdulillah musim panas dan hujan yang dilalui dia maintain mengembang gitu.. alhamdulillah... cuma akak ni dah keputusan pasu untuk menyemai lagi pucuk-pucuknya... mesti lagi meriah kalau ada banyak pokok ni...

abaikanla jiran-jirannya tu ya...akarsom ada.. ros jepun ada... janji mereka hidup aman damai

Rabu, 16 Julai 2014

LWW: Sepulih - update - aku juga mahu hidup


Terbiar aje dibawah para, menumpang baki air siraman pokok diatas... tiada nawaitu untuk disemai dalam pasu khusus.. hanya berkumpul didalam bekas plastik yang kecil dan macam terbiar tu...menghadiahkan daun yang lebar dan berkilat... gagah berdiri ... sampai kena bersandar dengan botol Vemma tu




jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 16.8.1988 (1) 5 Januari (1) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) Angle Loofah (1) angsa (1) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (1) asin-asin (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (2) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (2) bendi (2) bendi emas (1) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih kacang panjang renek (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (1) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (2) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (2) cili besar (2) cili campak-campak (1) ciput (1) coriander (2) crinum asiarum (1) crossandra (6) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) Family Day (1) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green parade (3) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (4) Kailan (1) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (2) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) liar (6) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) malabar (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) masak-masak (6) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (1) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (7) petola pertama (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (1) pokok apa (1) pokok kari (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (2) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (11) Ramadhan 2014 (3) Rawang (1) raya (2) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semangat (1) sembilang (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) strawberi alpine reugan (2) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (1) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (5) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)