Khamis, 26 Februari 2015

Petola Segi yang tak jadi

Tinggal kenangan.. 
takat tu je lah pembesarannya ..minggu hadapan bila balik tengok dah kering... 
sedih.. Allah tak izinkan akak membelek pokok2 ni... 

Selasa, 24 Februari 2015

Tuaian Laman Tinggal

Jumaat lepas break sekejap semasa cuti CNY.. 1st day CNY akak kat ofis.. meneruskan usaha-usaha untuk retreat minggu hadapannya.. nak cuti pun tak senang... hari kedua CNY balik Seremban untuk uruskan batu pusara arwah En Boss.. macam-macam saranan dia orang ni... sebelum tu kemas serba sedikit di laman hadapan yang dah merimba banyak pokok yang dah kecundang .. ada yang masih bertahan... ada pula bunga baru yang tak disangka-sangka.. dapat juga hasil... kali ni limau kasturi dan belimbing berbuah meriah.. 

hasil dari laman yang tinggal... 

baki untuk tuaian akan datang..rezeki siapalah nanti ni ..

alhamdulillah .. penangan nasi lebihan yang diletak dipangkal pokok.. atas usaha jiran-jiran terdekat... menjadi  petua yang diajarkan.. petua hasil perkongsian ilmu oleh blog apaadadenganaidawie..
juga sebagai catatan sendiri untuk melihat trend berbuahnya pokok ini.. 



ps: seterusnya kami ke Klebang Coconut Shake yang teramatlah jam dan ke Pantai Kundor yang baru aje ditemui bom dipersekitarannya..

Sabtu, 21 Februari 2015

Rama-rama di pokok delima

Masih lagi foto -foto dibulan sebelum pemergian arwah En Boss.. rajin snap, nak watermark malas sangat, lebih-lebih lagi dengan situasi yang melanda keluarga kami... semua tak keruan, buat kerja semua sekerat jalan... nak masukkan entri dalam blog pun nak cepat segala... semoga kami semua segera pulih seperti sedia kala walaupun anggota keluarga seorang demi seorang dipanggil Ilahi...

Moh la layan rerama yang ala-ala berpandangan tajam macam tuan blog ni... pandangan untuk memikir dan fokus yang kadang-kadang orang gerun nak tengok kut  :).. begitulah adanya kejadian yang diberi Nya.. dulu-dulu digelar muka pahlawan ha ha... kawan-kawan sekolah la tu... ada ke gambar yang serius digelar muka pahlawan.. namun akak faham.. kita ni dok comel mana... bila berfikir je otomatik muka jadi serius gilerr... nampak mata rama-rama ni pun macam serius juga... dia tak lari bila kita dekatinya... macam memang nak posing dengan akak ... akak ok je .. layan... atau waktu dah nak maghrib diaorang ni macam kalut sikit nak kemana-mana kut... duk je kat situ tak terbang-terbang... dah banyak kali dah alami perkara yang sama.. rama-rama singgah waktu petang .. tak lari bila didekati.. 

teringat pelajaran sains bagaimana haiwan melindungi diriinya ... 
asal kejadian bercorak-corak yang bertujuan menggerunkan musuh
sesiapa yang pakar harap bolehlah beri ID rerama ni... 






Jarak yang paling dekat


Jumaat, 20 Februari 2015

Jalan-jalan cari makan

Malam CNY akak masih di office... sibuk prepare untuk minggu hadapan. Rasa tak senang hati nak cuti. KL dah sunyi dengan jam senang nak ke mana-mana. Semasa maghrib lagi perut dah berlagu minta diisi. Nawaitu nak belanja HS yang temankan mak kat ofis. Dari Quill ikut je jalan yang mudah .. tak tahu nak makan apa kat situ.. gerak keluar akhirnya sampai ke sini..

Dapat view KLCC

Muka penat dan lapar

Pertama kali cuba... berderet kedai Nasi Arab kat sini.. ramai penggemar sisha di sini.. 

Harga boleh tahan

Maqloubeh lamb rice... sedap... share dengan HS... pasta yang dia order tak berapa selera.. cili api tu pedas berasap ... ada terung goreng sebagai hiasan

PS : Sedang menunggu dua anakanda .. Siraj dan abang Sulong solat Jumaat di Masjid Sg Udang.. otw ke Klebang dan pantai  puteri untuk majlis anak mak saudara

Khamis, 19 Februari 2015

Tahun Baru Cina

Semoga banyak ONG dalam tahun 2015.
Happy Chinese New Year kepada rakan-rakan seperti Sean, Olive, Stephanie dan Stiletto.

Malam tadi jjcm kat The Quill... mengabadikan tanglung yang cantik ni... 


Selasa, 17 Februari 2015

Rose Jepun yang ada sebelum dia pergi

Tarikh itu... sehari sebelum dia pergi.... sejemput-sejemput je bunga yang mekar...
ketika ini tidak dapatlah dipastikan spesis untuk warna ini masih ada dilaman.. laman sudah hampir 3 bulan dijenguk-jenguk ala kadar sahaja... 













Isnin, 16 Februari 2015

Sabah snake grass aka belalai gajah

Anak pokok yang hidup liar disekitar kawasan rumah kayangan di kidnap dibela dan diberi baja... suka dia hidup.. dah tiba masanya untuk pindah rumah...

baru teringat .. ada penjual perabot berbangsa Cina beritahu mengenai pokok ni... ditanam pokok ni dihadapan kedainya... akak tanya.. you pun suka tanam pokok ni... ya la katanya.. saya kasi anak saya makan ... letak dalam lauk... dia mana tau ada sayur .. ha ha .. pandaikan bapa yang perihatin  untuk beri anak-anaknya makanan yang berkhasiat.. 

foto masih bertarikh sebelum arwah En Boss pergi... 

Februari 2015 sudah 2 minggu ditinggalkan .. menunggu cuti CNY untuk ziarah pusara kembali... kali ni lama kami tinggalkan Seremban... 2 minggu ... terasa lama untuk menempuhnya.. 

Foto terkini pokok ini susah untuk difotokan kerana lokasinya nun disudut hujung... sudah tinggi gamaknya... 

Teringat siang tadi..

Pukul 9 sudah dipanggil untuk brainstorming... entah yang ke berapa kalinya... ubah lagi ... ubah lagi... kerja yang lama bertapuk-bertapuk jadinya.. aduhai bila la kerja lama nak siap... akhirnya diri ini juga yang kena telan.... kalau tidak kita pula kena bomm... pandangan itu adalah tindakan refleks ku untuk fokus untuk mendengar taklimat nya... namun pandangan itu mungkin dia tidak selesa.... lantas keluarlah pernyataan... you jangan pandang I aje.... oppss.... salah pandang sudah!!!!..... terasa juga bila ditegur begitu.... atas arahan sabarkan je la.... 

habis berdiskusi pukul 3.30 petang lebih kurang... in between adalah makan ringan.... tetapi lunch sudah tidak selera.... perut dah sebu.... perlu keluar ofis segera.. tak boleh stayback wp timbunan kerja menuntut untuk diselesaikan... badan sudah lemau... low sugar sudah menular ke seluruh pelusuk anggota badan... beli dinner siap2 baru balik rumah... jalan jam... rasa lepak dan melepek bila sampai rumah... cepat-cepat minta HS sediakan makanan untuk terus dinner...  menggeletar sungguh...


Sekadar catatan bahawasanya perasaan terasa tu belum luput lagi... asik terkenang-kenang.... kadang-kadang membawa kepada perasaan rendah diri pula... sabar sabar

Teringat juga 10 tahun dulu... seorang senior dari MBB tegur perkara yang sama... eh eh padahal nawaitu kita masa tu merenung dan berfikir... dijerkah pula kita bila kita berfikir dan merenung buku... aduhai.... 

Tu la... kadang-kadang ada kalanya kita ni out of control perasaan dan dan mengeluarkan pernyataan yang boleh menusuk kalbu yang sedang dalam ketenangan... berkocaklah rasa ... untuk stabil semula mungkin mengambil masa... anda semua saya maafkan... maafkan jika pandangan (bukan pendapat) saya made you all feel uneasy


Ahad, 15 Februari 2015

Suatu ketika malabar diancam

Untuk catatan sendiri
Lama terbenam foto ni..tarikh itu tarikh ulangtahun memulai alam pekerjaan... 
tarikh seminggu sebelum arwah En Boss pergi selama-lamanya.. 
rutin kami berulang-alik ke sini dari KL usai sahaja urusan pekerjaan di KL.. 
masih musim raya eidul fitri... kami beraya 3 hari sahaja.. 
selepas tu arwah En Boss makin uzur namun berulang-alik ke sini pasti... 
seperti biasa laman didepan dibelek-belek jika tiada urusan arwah yang perlu dilunaskan... 
arwah hanya tidur bila dah penat batuk, bangun semula berukhwah dan bergurau senda 
dialam maya dengan sahabat-sahabat yang seangkatan dengannya..

geram dengan kelebaran daun bayam malabar ni... ada yang rencong dibaham 
entah sesiapa.. almaklumla laman sering ditinggalkan... kalau ada di rumah kayangan ni dah pasti daun-daun ni jadi ulaman dipagi hari... kunyah-kunyah dan tolak dengan air kosong... nak masak memang tak cukup... stok dirumah kayangan dah habis dikerjakan angkatan serangga putih... tinggal daun belalai gajah dan ulam sambung nyawa sahaja yang boleh dibuat ulam instant dari pasu... petik, basuh, kunyah dan minum air... musim panas ni banyak daun sudah kekuningan!!

foto dibawah kelihatan batang bayam ni diunggis... siapakah mereka?

cedera batang yang gebu ni... sedap agaknya kulit luar batang bayam ni

daun yang paling lebar mau lawan kelebaran tapak tangan akak :)

Sabtu, 14 Februari 2015

Akar dani kembali lagi

Sebagai catatan dan ingatan sendiri perihal timing pokok ni berbunga...
 nanti boleh buat analisa trend bulan ianya berbunga... 
suka lalu kat sini pagi-pagi ... nyaman baunya... bagai beralun wangian sampai ke hidung kita
tarikh itu... dua hari selepas tarikh aniversari dengan arwah...
 hmmm wish kali terakhir dari arwah En. Boss melalui pesanan wasapnya...
  arwah mohon doakan beliau segera sembuh dari sakit yang dialaminya beserta icon orang menangis... dia juga bersedih ketika itu.. sakit mendatang tak surut-surut ... hingga ke akhir
 hayat.. 

jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (6) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Ramadhan 2014 (3) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) strawberi alpine reugan (2) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)