Ahad, 23 November 2014

Terlunas sudah..

Setiap kali jumpa dengannya mesti dia cakap.. Mak Long dah lama tak buat pancake... adik buat tak sedap katanya lagi...Mak Long buat sedap...  ok lah... tengah free di PD ni bolehla layan kekanak riang sorang ni dan si HS.. resepi senang .. ada line boleh cari... dah target nak buat resepi Honey dari blog dorinasdelight... cuma tak letak oat je... dua round.. pun tak cukup juga... nak habis baru sempat snap foto... 
perubahan yang dibuat adalah sukatan yogurt.. 1 cup dibahagi untuk 2 adunan... round 1 kuning telur dan gula dipukul hingga fluffy .. terlupa beli gula pasir.. guna je la gula kiub dalam 14 ketul...  nasib whisker jenis besar boleh je guna untuk hancurkan gula... guna susu HL Marigold kotak kecil untuk 1 mangkuk 1/2 tepung Blue Key...kuali leper pula tiada di tempat penginapan ni... belasah je guna kuali lombong tu... demi si Akma dan HS... 

baru dua tiga keping siap dah hilang... memang tak sabar masing-masing ... sedap sedap kata dia orang ni...  naik dari laut second round dah siap .. kali ni buat besar-besar.. tersandar kekenyangan .. hambek kau... puas hati masing-masing

Sabtu, 22 November 2014

Jamu mata

Assalam.. salam Sabtu yang indah dan selamat bercuti sekolah pada anak-anak yang sudah mula bercuti. 

Tak lepaskan peluang bila lihat sicomel ni singgah di bunga hydrangea ni.. ingatkan bunga ni tiada peminat.. 
lokasi: Nurseri Bergerak Mak Tom



Minggu ni tak dapatla melawat Mak Tom... maka tiadala koleksi mingguan.. tapi pesanan dari Diana dah tiba... next entry insyaaAllah dikongsikan.. 

rezeki pula dapat ke PD dgn anak-anak... nawaitu untuk hantar anak saudara ke Poly PD.. dipermudahkan dapat tempat penginapan memandangkan cuti sekolah bermula... pukul 1 pagi kami sampai... perjalanan dari KL dipermudahkan

Pagi ni layan sunrise yang terlindung .. dapat suasana ni pun jadilah... dapatlah jamu mata seketika..






Rabu, 19 November 2014

Gugel berkali-kali

Naik muak mencari id bunga ni... mohon bantuan kepada yang arif... si penjual kata star planter namun tiada maklumat yang kena... ke akak ni salah dengar... 

Koleksi terkini sambil ... membeli sambil berjariah bagi pihak arwah En Bos..


Hari kuning sedunia?

Penuh kuning patch tepi jalan ni.. dua patch rj  dengan warna pink pekat dan pink campuran putih pun meriah and gorgeous sangat sebab dahlah bunganya besar dan lebat berbunga.. telah dikongsikan sebelum ini.. 
kali ini lalu lagi tempat ni dan terus turun ke hati pemandangan yang berserakan dengan warna kuning... wp penanaman macam tak cukup stok sebab ada patch yang rongak tetap menjadi halwa mata dan hati


Sabtu, 15 November 2014

Bunga janggut

Sipenjual bunga ni tak tahu nama bunga ni.. maka bunga janggut diberi nama.. pada pandangan akak cantik bunganya dan rimbun pokoknya.. namun belum ada kesan dihati untuk memilikinya.. mungkin seriau tengok janggutnya tu...


Jumaat, 14 November 2014

Putat - my wishlist

Walaupun tak pernah makan ulam pucuknya tetap nak jadikan sebagai ahli laman... sebabnya mak akak pun ada tanam pokok ni ... masukla dalam wishlist

Khamis, 13 November 2014

Tunas air tomato

Seperti yang diwarwarkan oleh penjual pokok tomato benih.dari Itali katanya.. dia chef... memang maklum dengan nama dan spesis tomato... akak jadi terpikat juga untuk membeli anak pokok ni selepas penolakan minggu yang lalu.. banyak ilmu diperturunkan .. cuma akak ni macam blur blur sikit sebab penat baru balik dari PD tak habis lagi... 

Tunas air katanya... bila dah tunas ni dah menjangkau ketinggian 4 -5 inci bolehlah dialihkan dan disemai..

Selain tu dia ajar.. 2 beg tanah biasa + tanah Jepun (Pek putih) + segenggam baja tahi ayam... gaulkan dan peram sekurang-kurangnya 3 hari.. baru boleh pindahkan anak pokok tomato.. baja tayam ni untuk pertumbuhan daunnya sahaja... untuk buah kena dengan baja foliar... baja yang akak beli dari dia tu.. satu penutup dengan satu stengah liter air... spray terus ke pokok.. boleh tahan hingga setahun.. 2-3 jam kena matahari dah cukup..

Eksperimen beliau .. 
pokok yang disemai dari tunas air berusia seminggu... perlu diberi baja... akak beli juga la baja dari dia...beli baja dapat hadiah dua jenis benih tomato... tandano dan entah apa lagi..catatan dah hilang..
Persoalannya adakah akak berjaya? Cuba je lah kannn..

Rabu, 12 November 2014

Horsenut

Saja-saja jalan ke pasar malam dengan HS.. teruja sungguh dia.. sebabnya teringin sangat dengan kacang ni... katanya.. mak.. jom kita beli horsenut.. what ?? Mak tanya lagi beli apa? Horsenut ... 

sesuka hati je dia buat direct translation... nampak gayanya budak-budak sekarang lebih berminat dan  ambil tahu lebih mengenai bahasa Korea .. siap download lagi kamus bahasa Korea dalam tab.. mak nak tengok drama Korea dalam mode alihbahasa Malaysia pun dia tukar kepada bahasa asal..

Sudah diberitahu nama sebenar kacang ni dalam bahasa Inggeris... dia bisik pula.. mak jangan cakap dengan abang tau.. risau pula dia abang marah jika tahu dia buat silap.. kalau abang tiada tonton kartun pun dlm bahasa Malaysia.. bila abang balik cepat-cepat tukar bahasa risau kena buat extra homework.. risau kena mentelaah kamus...

Selasa, 11 November 2014

Besar tak?

Teruja sangat ni .. kakak pembantu kat ofis nak jual anak pokok mangga ni.. moga nanti berbuah dengan lebat.. tapi awas katanya... jangan letak kereta dibawah pokok ni... keretanya pernah di himpap oleh buah gedabak ni..sebiji buah ni boleh beri satu ofis kami dengan satu container jeruk yang sedap.. 

Foto ehsan kiriman whatsapp kakak pembantu yang budiman..
 PS: Garu kepala jap.. mana nak tanam pokok ni? Rumah sendiri belum sedia lagi.. nak pagar tanah yang sejemput tu pun makan duit lebih rm10k.. kalau yang bertembok cecah rm15k... ishh berbaloi ke keluar duit banyak tu? Anak2 nak sambung study dan ada anak sekolah rendah lagi... dalam dilema ni.. kalau tak dipagar bolong je area tu dan dari keselamatan tak terjamin.. udahlah rumahnya patérn lama.. perlu diperbaiki lagi... entah siapa la yang jadi keutamaan nanti.. 

Isnin, 10 November 2014

Tuaian semalam

Balik sekejap ke Seremban sempat juga belek laman dan tuai apa yang patut..

Pokok bunga telang dituai sebab pokoknya perlu dipangkas... musim hujan dah mula.. meriah sungguh dia naik.. tenggelam sudah pokok kemuning kena lilit..

Generasi ketiga sambung nyawa juga meriah.. jadi santapan dipagi hari nawaitunya.. 

Gugur buah cili sebab hujan lebat..

3 biji limau kasturi.. ada lagi 2 biji tak nampak... next week la.. pusingan berikutnya sedang berputik

Ciput jekk.. alhamdulillah

Hari ni dpt cuti ganti.. banyak urusan peribadi perlu diuruskan..

jom

Malaysian's

Label

1 Mei - 12 Mei (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (1) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah kari (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) crinum asiarum (1) crossandra (6) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) Family Day (1) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (2) fullhouse cherry (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green parade (3) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (4) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (1) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (6) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) masak-masak (6) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (2) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Ramadhan 2014 (3) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (3) strawberi alpine reugan (2) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (1) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (7) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)