Ahad, 29 Mei 2016

Kenduri menyambut Ramadhan

Dapat jemputan dari  keluarga ni.. saban tahun mengadakan kenduri menyambut Ramadhan.. jemputan adik beradik dari pelosok negara.. jiran non muslim pun join... amalan dari orang tua mereka.. diteruskan oleh si anak-anak... saban tahun akak dapat jemputan.. berkesempatan atau tidak je..

Lepas makan maka pulanglah kami... dalam nak menyampai ke kereta baru perasan bunga cantik ni.. pokoknya tinggi dan besar





PS : Bersiaran dari Melaka Bandaraya Bersejarah.. baru lepas makan asam pedas claypot.. menaip dengan iringan muzik uncle ni..



Perkongsian kawan-kawan seseminar




Ahad, 22 Mei 2016

Lawatan ke Sekolah Rendah..

Dua minggu blog ni tiada pengisian.. baru sempat mencoret sepatah dua cerita.. ok la dapat bercerita di hari Nisfu Syaaban ni.. HS masih qadha puasa.. mudah-mudahan selesai sebelum Ramadhan.. alhamdulillah makin meningkat komitmen HS untul berpuasa.. galakan dari Mak Teh, Mak su dan Uwan.. hi hi dia sendiri yang beritahu.. Mak esok adik nak puasa tau.. hari ada KOKO adik tak puasa.. sepatut semalam nak sambung tapi ada kenduri pula.. orait adik..

Hari tu.. 
Selepas menziarahi pusara Allahyarham ayahanda, adinda Yat ajak ronda ke sekolah rendah kami.. hmm dah berubah semuanya.. dia dgn HS berselpi aje.. akak dah nampak di seberang sana serakan tumbuhan yang berbunga indah.. sebenarnya semak dikawasan perumahan ni.. nasib la bunga ni yg mendominasi kawasan.. tengahari buta ke seberang jalan menjalankan aktiviti klik2 bunga ni.. pernah dikongsikan sebelum ni tapi dilokasi berbeza.. masa tu disekitar rumah kayangan akak.. 

Diserikan dengan penghisap madu.. sporting betul.. hanya angin jadi penghalang pemfokusan si rama-rama ni..







PS.. cuaca sudah mula redup dan dingin.. alhamdulillah

Ahad, 8 Mei 2016

Penemuan lagi

Kunjungan adik dari Ipoh semalam.. gerombolan kami mengikut dia ke kenduri jiran lama di Laman Nur Kasih.. garden wedding.. jauh ke dalam nun disana namun suasana yg aman damai hilang rasa penat membelah kesesakan lalu lintas.. ada waze tapi terikut pula waze anakanda Hazriq.. ikut Giant katanya.. nasib waze satellite boleh sesuaikan keadaan.. kami jumpa jln potong dan elak jam.. lalu la dikawasan perumahan yg nilai semasanya tak kurang setengah juta... alhamdulillah sampai ke Laman Nur Kasih .. crowd dah mula berkurangan.. dapatlah makan dengan selesa.. HS dan Kak Ika semedang berselfie.. selesa dgn tempat ni..

Esoknya berkumpul di rumah bonda.. breakfast di Pak Cat.. ada gerai lain buat lempeng kelapa.. order juga.. mula2 dua lepas tu jadi 5 sebab sedap makan panas2..

 lepas tu ziarah kubur.. hari hujan.. jiran2 allahyarham ayahanda ditakungi air dan ada tanah yang mendap... hanya mampu tengok.. moga waris2 datang ziarah dan uruskan tanah yang mendap..

Balik dari ziarah singgah semula di Pekan Koboi untuk beli jus Lega pesanan bonda.. sebelum ni penjual janji RM 58 sebotol .. tup tup jadi rm68.. silap dengar ke.. hari tu kami rasa seronok sebab ada port murah utk jus ni.. adik Teh kata patut beli hari tu juga.. sepakat kensel dan cuba cari kedai lagi satu.. hmm lagi mahal.. ada kawan yg jual murah beli dgn kawan je la.. tapi lewat sikit dapat.. tak pe la .. lewat pun lewat la.. otw ke kedai lagi satu jumpa pokok ni.. ada bunga pula tu.. bersegeraan akak snap pokok ni.. tak pernah jumpa sebelum ni.. ala2 daun pokok daisy.. bunga kuning menyerlah.. siapa tahu apakah gerangan nama pokok ni.. 


Isnin, 2 Mei 2016

Mother in law's tongue

Lagi koleksi di port minum pagi.. yang istimewanya dah berbunga.. alahai memang sangat sajak tangan si penanam.. semuanya naik cantik..

PS:masa ni arwah ayahanda akak tak ikut.. kami perlu ke pasar basah.. arwah dijaga oleh Adinda Intan dan anakanda saudara yang tercinta..
Alfatihah untuk arwah ayahanda

Jumaat, 29 April 2016

Di Chillis Crab

Nak meraikan ulangtahun kelahiran anakanda sulung yang ke dot dot dot..
Google tempat makan untuk kawasan Selangor..
Jumpa..
Petang yang hujan buat keputusan..
Semua ok dengan Chilli Crab..
Selepas solat maghrib berpandukan waze kami 4 beranak meredah hujan malam.. Kota Damansara masih belum usai pembinaan jalan..

Semua teruja... terutamanya HS dapat makan maggi ketam tomyam.. ketam nipah lagi.. dengan sepit yang besar dan berisi tebal.. hi hi semua berangan ala-ala Law of The Jungle dpt makan ketam nipah.. anakanda sulung pilih ketam cili special sos.. anakanda Siraj pilih sotong goreng telur masin.. 
 ada yg teringatkan ketam kelapa yang besar dlm Law of The jungle tu .. akak yang sebelumnya dah seram sejuk melawan demam yang bermula hari sebelumnya terus hilang rasa demam... penangan ketam nipah..

Cuma ni je yg sempat di snap sebab jari jemari kami semua berlemuih dengan sos ketam.. 

favourite HS.. akan kunjungi tempat ni lagi.. 

Ahad, 17 April 2016

Masih meneman bonda..

Untuk catatan peribadi

Hari ini hari ke 8 arwah ayahanda akak kembali kepada penciptaNya.. berada di alam barzakh sebelum akhirat bermula.. pemergian yang dipermudahkan.. tiada sakit yang melarat.. seperti arwah En Boss juga yang dipermudahkan pemergiannya.. kami adik beradik terkejut juga.. expectation kami adalah untuk menjaga arwah ayah dalam jangka masa yang lebih panjang.. macam2 kami adik beradik rancang untuk penjagaan arwah ayahanda... namun kami akur dengan perancangan Allah.. alfatihah buat semua yang telah kembali kepadaNya..


Kami masih meneman bonda .. bonda amat terkejut.. sedihnya masih berpanjangan.. reramai kami tidur di rumah kayangan yang kecil molek ni.. diduga dengan cuaca yang panas.. alhamdulillah semuanya dapat dilalui..

Bila dah ramai berkimpul macam-macam juadah yang terbit bila tiba waktu memasak.. yang dah lama kami tak buat adalah sambal tujah.. adik Teh dapatkan belimbing buluh dibawah rumah kayangan bonda.. dapat segenggam dan diolah oleh adik Intan.. akak as usual kena masak gulai daging.. adik ngah hari sebelumnya asam pedas, pajeri terung, adik Asu menyambal udang dan sotong..

hari akak kerja dah dimaklumkan agar balik ke rumah mak.. adik Ngah dah wasap juadah .. mereka bergilir - gilir masak.. akak dah mula bekerja pada Rabu lepas.. 5 adik yang lain meneman bonda disiang hari.. akak tiba disini selepas pejabat ..  mungkin seminggu lagi kami di sini meneman bonda .. dikawasan perumahan bonda ni lagi dua kematian berlaku .. bertambah penghuni yang berjiran dengan arwah ayahanda..







Belimbing, ikan bilis dan cili api.. secubit garam..


Layan bunga belimbing buluh sebelum naik ke atas rumah kayangan




Ahad, 10 April 2016

Buah Kari kecut

Pokok kari pesanan dari Diana KBB masih utuh di rumah kayangan ni... alhamdulillah.. rasanya dua tahun pokok ni pegun tanpa pertambahan pucuk daun serta ketinggian.. as long dia tak kering akak biarkan aje.. sempat siram.. bila tak sempat dan terlebih hari kadang-kadang mcm moyok je pokoknya... siram ceria dia semula.. Tahun lepas rajin pula membaja.. rasanya baja kopi.. ahah dia mula berbuah.. masa baru2 berputik malas pula nak snap.. datang angin rajin sampai buah kecut pun akak snap.. wangi buahnya.. daunnya yang diblend dan simpan dlm fridge minum sejuk2 sangat menyegarkan..  cuaca yang hangat ketika ini akak ingatkan dia akan kantoi seperti pokok2 lain.. alhamdulillah masih tegap...

Buahnya dah mula kecut..

Bila dipicit macam menyelerakan je.. macam jeruk.. nanti cerita mengenai anak pokoknya yang baru akak perasan hidup seminggu dua ni..


PS: Sudah hari ketiga ayahanda akak tidak boleh berjalan.. sedih tengok keadaannya.. sentiasa akak menangis dlm hati bila kenangkan keadannya.. kadang2 meleleh juga air mata.. setelah terjatuh dua minggu lalu ok keadaannya.. masih boleh berjalan seperti biasa.. kali ni ... jadi penghuni katil.. dengan cuaca panas ketika ini suasana semakin menyesak dada.. suaranya sudah kedalam.. tiada erangan kesakitan kecuali bila diangkat untuk didudukkan terkeluar juga suara kesakitan tu... tangan kanan lemah.. apa kan daya bonda tak izinkan bawa hospital.. semoga ayahanda dapat penjagaan yang baik dari kami semua.. semalam anakanda sulong dukung dia dari bilik air kerana semakin lemah badannya untuk dipapah... sebelumnya dah tak boleh jalan dia cuba juga untuk bangun untuk ke bilik air.. dipapah oleh cucu2 yang berbadan gedang2.. kadang2 susuk tubuh yang besar dan gempal ada tujuan diberikanNya.. masa ni lah mereka ni di perlukan.. begitu juga pada adik M.. besar jasa anda pada kami.. semoga dirahmati Allah sentiasa.. kalau akak ni tak de kederat nak angkat orang tua.. harap anak2 dan anak buah je esp anakanda Shiman.. semoga urusan ayahanda di takuk umur senja ni sentiasa dipermudahkanNya...

3:08 am

Ahad, 3 April 2016

Kelapa Laut

Ada aktiviti jualan oleh persatuan di sini.. ada ahli yang berniaga dan ada pihak luar.. berkenan pula akak dengan gugusan buah ni yang dijual oleh penjual air buah ni.. sebiji RM5.00 .. beli sebiji ... kulit licin berkilau.. isi tak berapa sedap.. mungkin ada yg suka.. kata penjual ada kawan berbangsa India beli setandan.. mereka tahu khasiatnya.. air yang dijual diambil atas pokok katanya.. ingatkan dari buah ni...

Siap dipotong oleh penjual


Berjaya mengeluarka n isi yang sempurna.. kalau tak dapat sebahagian je..


Kulit yang dah tiada isi..

Jumaat, 25 Mac 2016

Putu mayam comel

Setiap kali ke pasar tani mesti beli 2 pek.. buat alas perut menjelang dinner.. yakni itulah lunch kami kalau hari minggu disini sebab dah breakfast kaw kaw dengan nasi lemak/rojak/mihun sup dari pasar tani.. 

Kalau terlupa makan jadi juadah teatime break menjelang waktu lunch.. masih elok lagi.. cuma kelapa tu kadang-kadang ok kadang-kadang buang aje sampai

Saiznya memang comel.. tak berkesempatan merakam aksi piping putu ni oleh penjual.. seronok tengok dia membuatnya.. setertusnya dikukus.. 





Sabtu, 19 Mac 2016

Bunga wangi dihalaman Mak Ngah

Bila didekati wangi rupanya bunga ni.. rasanya tiada bunga lain yg berdekatan.. sah bunga ni yg wangi.. 
semenjak dapat resdung 30 thn lalu akak dah tak hidu bunga terus ke hidung.. semenjak kena marah dgn arwah En Boss.. mana tau ada bunga yang awak allergik katanya.. 

off course dia marah sebab sakit melarat sehingga kena buat pembedahan major.. tahun 1999 akak jalani pembuangan polyps dihidung akibat resdung.. maka nak bau bunga kipas2 la bunga tu biar wanginya sampai dpt dihidu.. pantang nampak bunga semuanya kita nak  hidu kan!

PS: Baru perasan akar dani di sekeitar pejabat yg lebat tu dah kena buang. melepas nak hidu bau wangi lagi.. lanskap hijau je..
  

jom

Malaysian's

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (3) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Rama-rama cantik (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)