Selasa, 30 Ogos 2016

Musim

Kunjungan anakanda Śiraj ke rumah kawan di KK.. dapat bekalan rambutan dan durian.. murah rezeki pemberinya.. minggu lepas ke fl... berpokok2 rambutan sedang meranum.. dibelakang rumah sudah sekah sebahagian pokok.. merudum ke pokok2 berhampiran.. maka mengeringlah buah-buah yang belajar meranum.. tiada alat yg lebih canggih untuk menggait rambutan.. galah buluh pula dah musnah.. bagaimana minggu depan? Ada banyak lagi untuk diturunkan.. tuaian rambutan minggu ini sudah selamat dipanjangkan kepada jiran dan sahabat handai.. 

Rambut Hijau yang comel... kalau orang rambut hijau??? Err pernah terserempak di Sogo..

Selain rambutan dapat juga buah durian.. semalam kami dijamu dgn durian juga oleh mak chik yg memang menjual duriàn saban tahun.. alhamdulillah semoga bertambah rezeki makcik sekeluarga.. sebelum tu dapat pula lunch dengan sotong bakar yang lembut yang sangat yummy! Sedih jumpa makcik .. meleleh air mata dia mengingatkan allahyarham ayahanda kami yang dah perg

Hasil kerajinan anakanda Siraj.. untuk disejukkan..

PS : lepas ni tunggu manggis pula.. lepas upsr baru boleh balik fl... 

Sabtu, 27 Ogos 2016

Cempaka putih di Port minum pagi

Ingatkan pokok mangga.. daunnya cantik dan tegap macam pokok mangga... pokoknya juga tinggi dan besar...
 upps nampak sudah bunganya.. acik kedai tu kata pokok cempaka putih.. satu lagi ilmu.. 

Wiki memaklumkan baunya lembut..




Jumaat, 26 Ogos 2016

Nawaitu terhenti sebab cik sitikus

Tinggi betul semangat untuk mengubah anak-anak pokok lidah mertua kat ofis ni.. beli kat Daiso Quill City Mall.. 

Kerana ciksitikus mengganas.. bawa lari baby pokok lidah mak mertua yang comel tu merudum terus semangat ...




Bawa balik tanah semaian.. tunggu projek lain pula.. mungkin menyemai benih untuk suka-suka aje di pejabat ni..

Khamis, 25 Ogos 2016

Koleksi port minum pagi lagi..

Hari sudah terang benderang.. ditambah dengan warna garang yang disimbah cahaya pagi yang terik.. berkali -kali melalui pokok ni.. hari tu kalah juga.. standby phone .. lalu sebelah dan snap.. ha ha tak mungkin akak menghindari pokok bunga cantik ni..


Selasa, 23 Ogos 2016

Nyit kupu2

Apa ke halnya tajuk nyit kupu2 ni.. ha ha gara-gara upload foto sekali banyak hingga ada yang terlupa diberi tajuk dalam draf.. mengejar masa.. tu lah dia dapat tajuk nyit kupu2.. nama singkat agar tak lupa apa kandungan dalam draf.. untuk dipublish akak suka pulak dengan tajuk ini.. 

Masih bersekitar pada situasi awal tahun di fl.. pagi2 lawat kawasan .. dah jumpa.. ada pelawat lain di pokok kunyit bonda pagi2 tu.. kupu2 dipokok kunyit


Isnin, 22 Ogos 2016

Liar belang putih merah

Melawat kawasan pagi-pagi fl .. jumpa serangga ni.. dah lama tak berjumpa serangga belang putih merah ni.. mainan zaman kanak-kanak.. selalu dikumpul dalam kotak mancis seperti spider kecil tu.. budak-budak sekarang hado?




PS: teringat pula anakanda2 yg disekolahkan dikawasan kampung berjalan kaki balik ke asrama gara-gara tak mahu keluarkan duit.. jalan kaki dari stesen bas besar.. amat berjimat korang ya.. bertuah korang!!! .. buat mak kembung perut mengingatkan.. kononnya nak adventurous.. aduhai!! bila dah tiada arwah abah baru korang cerita ya!! Akhirnya mak positif je la .. anak-anak nak meredah belukar bermesra dengan alam sekitar.. duk KL banyak hutan batu.. tapi pada umur begitu bahaya wei.. alhamdulillah perjalanan korang dilindungi Allah swt.. hmm ada yg perasan korang dalam perjalanan tu..

Sabtu, 20 Ogos 2016

Berkampung

17 - 19 Ogos 2016.. berkampung disini bersama 3 agensi.. perasmian yang stressful kerana bersimpuk dengan lagi 2 event federal... banyak berlaku perubahan kehadiran saat akhir.. alhamdulillah semua dapat diatasi.. kenangan manis semasa sesi ice breaking yang diisi dengan pertandingan bowling.. kumpulan akak K4 jadi juara.. ahli kumpulan lelaki yg power.. pihak makcik tukang top up markah jo.. dapat ilmu balingan bowling.. macam tangan yang menari katanya.. ada ustaz yang selalu senyum beri ceramah.. ustaz yang hebat.. 
kenangan yang seriau.. akak hari2 rasa demam.. kebah pada hari akhir.. 
Terima kasih kepada teamwork para rakan semua.. insyaaaAllah tahun depan jumpa lagi... 

Ps: tiada tembakan sun rise dari t26 kerana jerubu saban hari.. dapat view klcc dan jln tar.. 

Khamis, 11 Ogos 2016

Menu berubah..

Hari tu ... Boring makan di luar.. apa nak makan malam ni? HS perlu ke tiusyen sebelum pukul 8 malam.. rasa nak buat nasi goreng je la.. nak rencah ikan bilis dah keputusan stok pula.. rencah dengan daging la.. dah timbul idea lain pula.. daging banyak takkan jadi rencah.. dikala itu bawang dan cili sedang ditumis.. hmm ..goreng daging dgn cili api dan kunyit je la.. daging pun beli jenis yg lembut.. bila ditutup dengan penutup kuali lagi cepatlah ia empuk.. 
Jadilah daging goreng cili api berkunyit.. akhir2 ni suka pula letak kunyit hidup dalam apa2 je masakan.. yg paling senang nasi goreng cili api dan kunyit..  sebab baru dapat tahu health property kunyit..

Wangi bila digoreng.. nampak macam buruk hi hi .. dah diminta masak juadah ni lagi oleh HS.. anakanda Siraj pula.. mak buat daging goreng kunyit?? Macam heran pulak dia mak buat dish yang selalu beli di kedai tom yam.. bila dah rasa hmm.. tau -tau je la..cuma tak de stok kacang panjang je..

Sayang pula dengan saki baki tumisan cili api daging dengan bawang dikuali apalagi tuanglah nasi dan kacau.. jadila nasi goreng kunyit.. jangan membazir!!

Ahad, 7 Ogos 2016

Oh mulberi ku ( Pokok 1)

Sekian lama ditinggalkan.. semenjak pemergian ayahanda... bahagia dia di sini.. gara-gara baja kopi tertumpah akibat mainan cik kera yg lapar yang asik melawat dan menyelongkar kawasan... tergolek-golek pasu plastik dan baja ... piring astro pun boleh jadi tempat mainan.. asik hilang channel korea one hd.. 

Pokok ni adalah hadiah dari Diana KBB..  Banyak keratan yang dikirimkannya.. yang ni je survive sehinggakan akak pesan sepoķok lagi.. sebelum tu dibesarkan di sini


Raya hari tu
Dah tinggi dari akak..


Sebelumnya...


Hari ini


Dah berputik.. 




Selasa, 26 Julai 2016

Bekalan tak cukup

Tuannya cuti lama.. cuti rayalah ingatkan bekalan air mencukupi.. kalau inilah rupanya.. faham-faham je la.. mother in law's tounge yang dah lama bermastautin bersama dalam bekas ni  turut menerima akibatnya.. udah le asik kena geget dgn cik siti.. banyak kecederaan pada daunnya.. sebelum ni ada kawannya di pasu luar.. terdedah aje.. sampai satu ketika pasu dah boleng.. dah tau dah.. dilarikan dek cik siti gamaknya.. macam nak nangis pun ada.. dibela dari baby.. bila dah matang sedikit dilarikan pula.. 

Hasil gugelan.. dapat dah nama  pokok ni...

Keladi tapak kuda / keladi Ikea / Keladi duit / Keladi kuda

Penyejuk mata dan hati saat kebingungan ketika bersendirian dalam bilik... otak tepu tak holeh buat report.. jangan adik-adik kat luar bilik nampak akak berborak dengan pokok ni sudahla.. yang faham tu terima kasih kerana melemparkan senyuman.. akak faham yang korang faham akak macam mana hi hi

Ambil masa sehari juga untuk dia tegap macam ni..

Dikeluarkan dari bekas kaca . Kononnya nak selamatkan lagi.. dah cedera pula lagi tiada bekalan air hampir seminggu .. berjiran dengan keladi tapak kuda yang kuat sedut air.. mangsa keadaan.. sekarang ni makin mengerekot... tak pa ada lagi serumpun kecil baby dalam bekas kaca tu... biar la menyorok dalam tu.. menyorok dari cik siti yang rakus..




jom

Malaysian's

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (1) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (31) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (2) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (7) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (3) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (12) Rama-rama cantik (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (4) zucchini (1)