Rabu, 30 Disember 2015

Ahad, 27 Disember 2015

Melada pahit

Pokok ditemui di port minum pagi Arwah En Boss dan sahabatnya.. cuti tahun baru 2014 yang lalu kami breakfast disini sebelum semua ahli keluarga yang berkumpul untuk ke destinasi percutian ... nasi lemak telah ditempah terlebih dahulu sebagai bekalan perjalanan kami.. sempat akak membelek pokok yg ada disekeliling kedai tu dan mula curious dengan pokok ni.. snap je dulu lepas tu gugel.. dah dapat jawapannya.. sama dengan nama yg diberi oleh acik tu.. untuk kencing manis katanya..




Khamis, 24 Disember 2015

Vietnam - catatan rencam#2 dan kehilangan smartfon

Jumpa bunga ni dan rerama ni di Pulau Unicorn selepas menyeberangi Sungai Mekong. Semasa snap foto ni rerama ni sangatlah sporting sehingga akak dapat snap 3 hingga 4 kali. Masa ni sebelum aktiviti naik kuda bersama-sama anakanda Siraj dan anakanda Sulong.. HS dengan auntie2nya.. 
untuk ingatan sendiri.. kami lalui jambatan sungai kecil aka terusan sempit tetapi sesak dengan perahu.. disambut dengan ucapan selamat datang dari anak kecil .. melalui rumah yg agak mewah buatannya.. ada tanam pokok petola dan ada kubur nenek moyang disekitar rumah... naik kereta kuda.. ada rasa kasihan juga pada kuda2 tu.. 

Anakanda Siraj cemburu dengan rerama yg sporting ni.. acah2 dan terus rerama ni lari.. seronok dia dapat gurau2 dengan mak ya!! Alasan kuda dah tunggu tu.. haila anakku ni lah masanya untuk mak bersantai..
Malas sangat nak compile foto2 ke Vietnam ni .. kan dah hilang... baru teringat pasal dropbox dan lain2 application utk storan foto.. hilang kerana kecurian smartfon arwah En Boss semasa renovation di pejabat.. macam kena pukau aje sebab tak teringatkan fon tu.. masa lunch baru teringat.. menitis juga air mata kerana banyak foto arwah dalam fon tu.. grup wasap dengan keluarga dan saudara mara arwah dlm tu.. some photoes are for personal viewing... dah hari ketiga baru tergerak hati nak cari info berkaitan amalan2 bila kehilangan.. buat juga namun sehingga hari ni akak redha.. mungkin Allah nak beri yang lebih baik kata sahabat2 di pejabat.. kali terakhir wasap fon tu hidup pada 15 Dis 2015 pukul 7:13 pagi.. kalau dapat balik alhamdulillah. Dapat foto rerama ni selepas ditransfer dari fon sebelum hilang..konon2nya utk dijadikan foto profile.. tak teringat nak transfer semua.. 
sahabat2 IT cuba juga tolong tapi no imei tu akak tak simpan.. 

Perkongsian dari Adinda Teh..

PS: tahniah pada anakanda saudara Arin kerana berjaya mendapat 5A.. Mak Long doakan kejayaan kakak seterusnya.. semoga menjadi buat adik2 yg lain.. terima kasih kerana menjadi guru matematik kepada HS.. not too bad ya kakak!

Hmm.. minggu ni juga seorang emak ini dikejutkan dengan kehadiran super bike.. dah jadi milik anakanda rupanya.. semoga ia menjadi aset yg baik..

Minggu lepas ronda2 AEON Maluri mencari pengganti fon arwah.. hmm kalau 2k keatas kena tunggulah jadi orang ada ada... bagi akak memadai yg berharga bawah 1k buat sementara ni.. fon akak ni pun galak juga hang.. bila maghrib menjelang akak nak segera pulang tetapi dikejutkan dengan kejadian yang menggamit memori kehilangan arwah En Boss.. seorang gadis sebesar HS dan muka seperti HS sedang dibaringkan oleh seorang perempuan.. tak pasti samada itu warisnya.. akak suruh dia betulkan kaki yang terkelepot ke belakang.. bila lihat mata putih hampir tertutup akak dah tersentap sedih dan termenangis dibelakang anakanda Sulong.. dia pula teragak-agak nak tolong sebab budak tu perempuan.. bila dia perasan akak menangis cepat2 dia dan Adik Teh tarik akak untuk balik.. ramai orang boleh tolong tu katanya.. ralat pula tak tunggu.. maghrib perlu dilunaskan.. sampai rumah mak terus peluk HS.. sedih semula.. entah apa yg terjadi pada adik tu !!

Salam maulidur rasul...

 maghrib semalam.. suasana sunset yang sangat menyentuh hati ketika melalui Bukit Bangsar.. hmm storan fon dah penuh.. store dalam ingatan je la.. sambil tu adik teh stori mori hal rumah di pd yg berh...u itu.. 

Ahad, 6 Disember 2015

Tuaian Yang Dah Overdue

Cili - cili ni lama ditinggalkan baru dituai.. mudah aje lerai dari tangkainya.. Bonda akak tanya kenapa akak tidak tuai bersama dengan tangkainya. . Dah lembut semua cili ni.. tak mahu tangkainya mengikut. .  Al kisahnya pokok cili ni hidup atas sebaran burung kerana lokasi tumbuhnya pokok ni di bawah kawasan yang berteduh yakni di bawah timbunan stok kayu api untuk kegunaan mereka di FL untuk masak rendang atau untuk masak lemang. . Belum sempat akak snap pokoknya.. tak pernah kami siram dan baja. . Tanah di sana memang subur..


Banyak juga hasilnya. . Lebih kurang dalam segenggam. . Geram tengok warna mereka ketika di pokok. . Dari atas hingga bawah berseri warna merah..

Sebelum tu jalan-jalan sekeliling rumah memeriksa hasil pemindahan dari rumah kayangan ke sini. . Begitu juga dengan pesanan baru dari Tukang Kebun dan lain pembekal .. dua pokok puding belacan dah kena mesin rumput.  Tinggal batangnya aje.. malas nak snap fotonya. . Kalau ok minggu depan semak balik. . Jika hujan berpanjangan mungkin akan naik semula. . Dan di pagarkan agar tidak di mesin sewenang-wenangnya
limau purut tanaman bonda akak sentiasa berbunga dan sentiasa berbuah..


Diperhatikan terdapat seri pagi saiz cinonet mula melilit di pokok limau purut..




Sunrise di FL yang mula timbul disebelah kanan. . Bulan sebelumnya mathari naik dari sebelah kiri.. sedikit demi sedikit bergerak ke arah kanan.. memang terdapat peralihan jarak....


PS: pemindahan ke tempat kekal insyaaAllah.. mangga saiz besar,  mangga sala, delima dari Rose Semua Menjadi. . Limau kesturi. . Zinnia comel tingga warna putih aje..

Bersiaran dari tempat sukan.. keputusan tak selesai lagi. . 

Rabu, 2 Disember 2015

Pokok Dill berbunga

 Beberapa tahun dulu adik di Ipoh beri keratan pokok ni.. tak hidup sebab panas dalam bonet. . Pertama kali tahu mengenai pokok ni semasa menonton AFC.. Jamie Oliver chef terkemuka yang gunakan dalam masakan. .  Harga sepeket kecil mencecah rm 4.50 di pasar raya tertentu.. dua tiga helai je daunnya. . Akak suka bau daun ni.. segar je.. ada yg guna untuk ikan salmon.. entahlah apa resipi dia tu.. sehingga angkat ibu jari kata sedap..

Pokok ni akak perolehi dari pasar tani Rembau.. kata penjual pokok ni juga untuk halau nyamuk. . Kalau begitu eloklah akak beli. . Kat FL banyak nyamuk .. seronok duk di FL ini ya wahai si Dill..  pokok dah berbunga. . 

Terkejut juga.. akak dah lama tak ke sini .. dah berbunga.. suka duk sini ya..entah apalah nama Melayu nya ya?


Close up.. nampak macam berhabuk

Top view. . Macam juraian pokok padi pula..
ps: teringat pula pada bunga asparagus Mary Washington. . Foto dah tenggelam dalam folder mana2 entah.. semoga akak dapat kongsinya di sini. . 

Isnin, 30 November 2015

Buah Canistel - Rezeki berganda..

Pesanan dari Tukang Kebun Diana.. apa yang istimewa nya benih buah dah bercambah..segeralah akak semai... tak payah susah... dah ada akar.. senangkan? 
Di samping dapat menikmati buah yang berisi manis.. dapat bonus pula.. nanti akak up mengenai ke berjayaan benih menjadi anak pokok



Jumaat, 27 November 2015

Ziarah selepas badal Haji

Perjalanan pergi menziarahi pusara arwah suami.. hmm sudah gondol bukit itu.. awan yang tenang. Pasti sebentar. . Petang bakal lebat turunnya.. Jerebu sudah pergi.. 



PS catatan ditemani Opick Tombok Ati

Khamis, 26 November 2015

Tak sempat dah nak mengulit laman


Mengimbau kembali.. 
Sebelum laman jadi kosong sempat dan teringat nak snap sebelum balik.. rasanya ni dah bermula aktiviti mengemas... masa ni tak ada instinct untuk pack semua pokok2 ni..

gardenia yg baru belajar ceria
pokok anak burung dudah mula rontok daunnya

Tinggal kenangan ..akar dani yg sudah suka disana tidak survive bila dibawa ke rumah kayangan

Yellow walking iris dah arwah.. duk atas porch tiada sumber untuk disedut.. spider lily masih ok..

Subur lemon tu.. tinggi.. akhirnya tinggal planter box.. jirannya si delima dah bahagia di FL


Pokok ajaib, garlic vine kemetot dan sundal malam yang mula berbunga.. sundal malam dah nyau..

Subur kedondong ni.. kesian kering .. namun dah stabil di rumah kayangan.. teringat arwah En Boss bising.. nak raya masa tu lah nak angkut macam2.. bila berbuah dia suka..cicah garam.. pokok ni sedang berbunga .. sodih bils putik pun mengering..

Tinggal kenangan je la..


Selasa, 24 November 2015

Vietnam.. catatan rencam #1

Alkisahnya.. 
Asoh Vietnam tu jual pokok2 ni.. bergerak dengan basikal je.. akak bertembung dengan Asoh ni pada hari terakhir kami di situ.. masa tu akak dah pandai berjalan berdua dgn HS menuju ke kedai yang akak pergi semalamnya..
 Asoh tu asik berborak dengan customer akak ambil peluang belek apa tanaman yg ada atas basikalnya... nak tanya macam-macam bak cakap ayam dan itik berbahasa.. snap je la pokok2... kalau penjual dipasar ramai yg berfasih bahasa Melayu..

Hotel kami berdekatan dengan pasar Ben Thant, Pasar Malam harian dan Saigon Square.. Jalan kaki je.. terima kasih pada Kak N kerana bantu kami carikan hotel.. 

Manakala anakanda 2 orang tu asik ulang alik ke Saigon Square..  selagi dong ada dlm tangan dan selagi ada pesanan dari kawan2  mereka sakan melawat tempat2 tu.. kuasa internet memudahkan komunikasi.. jalan2 survey2 harga dan bertekak dengan penjual untuk dapat harga yg depa kehendaki.. kena tipu jgn katalah.. kadang2 mcm kena pukau pun ada.. sedih juga kami ke sini tanpa En Boss.. kalau dia ada pandai dia tawarkan harga untuk kami.. ha ha sampai akak mengigau menawar harga.. berapa dong? Dalam mengigau tu sampai boleh convert jumlah dong ke ringgit..

Kebanyakan pokok ada di Malaysia

Pokok tengah dan kanan tu akak tak kenal..
suka daun pokok yg tengah tu..blue diamond tu akak pernah ada beli... sekejap aje ditangan.. lepas tu mengering..

Hi hi hi.. dah tergerak hati nak bawa balik sepasu namun fikir dua kali.. nanti kena sound pula dek anakanda hero dua orang tu.. mak ni tak habis2 ...

Isnin, 23 November 2015

Subur dan gebu

Minggu lepas.. melencong ke pasar tani kerana penggunting rambut jalan2 makan angin.. tak dapatla urut bahu dan kepala sambil cuci rambut (memang tak sabar2 nak ke kedai tu sebab dah dua minggu sakit tengkok).. dlm perjalanan jumpa pokok2 ni.. subur betul.. snap je la..
 Nasib di belakang rumah.. kalau di depan rumah tinggal tengok je la.. kalau Aso tu ada bolehlah borak. . Udah pintu belakangnya ditutup 


# pekena sepokok anak pulasan dari penjual pokok2 di pasar tani. 

Selasa, 10 November 2015

Pertama kali lihat

Rasa secubit sampel yang diberi oleh penjual.. berkenan dengan bentuk bunga tu.. 





Minum sakan

Hi hi .. whatsapp 2 hari lepas dari adik Teh.. sakan depa minum slurpee dengan harga rm2.90 tak kisah berapa kandungan.. bawa baldi dan botol 5ml.. budak2 suka la.. HS tengah selsema.. maka melepas nak ikut sekali.. akak pun tengah miung  high blood go upstairs .. hanya mampu senyum sumbing tengok gelagat mereka yg bagi hari ceria sedikit


Khamis, 5 November 2015

Manis seindah namanya

Masa Adik Teh cerita pasal pokok buah hari tu.. pokoknya m sedia ada di tanam di FL .. akak blurr je.. dia kata macam laici.. tengok juga pokoknya .. hmm dah tinggi... akak masih tak ambil pot.. 

Minggu lepas selepas kenduri kahwin di rumah MAKSWIP akak dapat 2 -4 biji .. Adik Teh beri.. dari rumah adik Intan F rupanya.. pokok dah keluarkan hasil.. barulah kenal buah ni.. buah kristal katanya.. kulitnya rapuh.. isi berselaput seperti rambutan.. manis dan ada aroma kombinasi laici, longan dan kadang2 durian.. macam mana tu? Akak enjoy makan buah ni dan bersyukur kerana dapat mengenali buah baru.. 

Bila digugel... results memberikan maklumat rasa buahnya setanding laici (utusan - nampak benar dah lama tak baca suratkhabar) .. popular di Sarawak.. berasal dari Papua New Guinea.. 3 jenis buah iaitu berwarna merah, hijau dan kuning.. varieti longan juga..





Rabu, 4 November 2015

Korban dan Zinnia saiz comel

Hari Raya Haji hari tu.. akak, bonda dan ayahanda serta adik Teh melaksanakan korban di masjid FL . Akak bernawaitu  pahala disedekahkan pada arwah En Boss.. si kecil yg hadir pun dapat agihan.. alhamdulillah berjalan lancar.. akak perhatikan tukang sembelih ada set pisau.. banyak bilahnya.. berderet deret dlm sampulnya yang khusus. Tajam .. selepas korban ahli keluarga masak - masak.. rendang kali kedua. .

Tak jadi balik Seremban.. SIL ada korban juga.. esok harinya kami harungi jerebu untuk ke pasar tani. .  Dapatlah bawa balik zinnias comel ni..3 pasu.. beli juga pokok  dill dari penanam kampung.. ada juga pokok kedondong.. petang keesokannya  baru kami balik ke KL dan sebelum tu singgah menjenguk laman disana.. mashaaAllah.. semakin susut koleksi akak.. terus beroperasi untuk misi menyelamatkan koleksi-koleksi yang masih ada..

Zinnia bersaiz comel yg didapati di pasar tani time hari raya haji hari tu







Bawa balik ke rumah kayangan anak limau purut yang bersepah-sepah hidup dibawah pokok induknya.. tak berjaya hidup di KL..

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)