Sabtu, 23 September 2017

Golden Langkawi Melon

Saja-saja nak cuba.. beli sebiji.. manis dan bersari... cuba juga semai bijinya.. bernas juga.. nanti akan dikongsi fotonya..



PS: Selesai hadiri persidangan.. lelah juga pihak urusetia.. mlm tu diberitakan ada yang dimasukkan hospital.. semoga beliau segera sembuh.. mungkin kepenatan dan stress dengan susunan jadual yang ketat.. ilmu pengukuhan diri berkaitan perkongsian dari topik berkaitan tirai besi..

Isnin, 18 September 2017

Abuk-abuk

Kuih tradisional.. lagi sedap kalau almarhum bonda yang buat... ysng ni sedap juga.. dapat juga menghilang kerinduan pada masakan almarhum..



Ahad, 17 September 2017

Daun hempedu bumi pahit

Daun hempedu bumi pahit.. tengahari semalam perut memulas dan pening2.... cepat2 balik rumah masuk toilet.. selepas tu mula la badan seram sejuk dan terusan menggigil diselang seli dengan ceri beri... berselimut tebal pun menggigil2.. sebelum tu dah minta daun ni dari adik Teh.. nawaitu nak makan daun sebab pening.. kunyah sehelai daun ni dan tolak dengan air mineral... malam ada rasa kurang demam.. untuk ceri beri akak makan telur rebus 2 biji.. alamak HS rebus kurang waktu.. lembek sikit.. telan aje la... alhamdulillah hari ni makin sembuh

Syukur sangat Allah kurniakan daun ni.. esok ada Persidangan.. harap untuk sihat berterusan...

Khamis, 7 September 2017

Caca the cat

Sekarang ni dah pandai gaduh dengan apaknya si Cici.. maka bergilir - gilirlah menghuni sangkar ya.. kalau Cici kat luar awak kat dalam lah ye and vice versa.. kang ada yang habis bulu dek bercakaran aje.. Si Cici buat hal pulak .. kalau dikurung sejam sekali bising nak keluar.. Caca steady je duk dalam sangkar..




Part tidur melekat kat dinding ni memang kesukaan dia.. macam peluk bantal la pulak!

Khamis, 24 Ogos 2017

Melangkau tahun keempat..

Alfatihah..
Foto: kredit google


3 tahun yang lalu ketika ini mengiringi jenazah almarhum ke Seremban...

Rabu, 23 Ogos 2017

Kemaruk Labu


Seminggu lepas raya.. without fail tiap-tiap minggu labu dalam shopping list groceries... tak kira kat mana .. pasar tani, kedai runcit dan pasaraya besar mesti beli labu.. masak pun senang.. rebus sekejap separuh empuk lepas tu masukkan santan, ikan bilis, bawang besar, daun kunyit dan serai yang diketuk.. dah menggelegak dan labu dah lembut boleh lah dihidangkan.. suka... aroma sayur mentah tu pun dah segar baunya apatah lagi bila digulai bersama daun kunyit dan serai...
geram tengok isinya yang berwarna oren tu.. biji benih pun sayang nak buang..

Part yang mencabar adalah mengupas kulit yang keras.. alah bisa tegal biasa.. belah tengah lepas tu potong ala - ala wedges gitu.. kemudian gunakan peeler tu.. cepat jadinya kerja mengupas kulit labu... hmm teringat dulu2 masa kenduri alamarhum nenek saudara dengan sabar dan ralit mengupas kulit labu yang sebesar bola netball menggunakan parang dan berdikit2 membuang kulit labu tu.. dalam hati berkata wahh uwan ni boleh cermat dan sabar mengupas labu menggunakan parang.. kalau akaklah kalah dengan parang.. nasib labu yang akak jumpa ni labu saiz bola anak2 aje.. 





Jeng jeng.. benih labu dah bercambah.. terkejut akak.. macam sayur taugeh yang keluar.. serumpun anak labu menerjah keluar dari benih-benih tu.. kemain bernas lagi benih2nya.. dapat serumpun cambahan labu... dah macam pokok apa pulak!!


Tak de tempat untuk disemai di rumah kayangan ni... karang merebak ke mana2 pulak.. maka akak bawa ke ofis nak beri kepada pembantu seorang ni... alamak naik komuter  camne nak bawak eh.. dah ada beg2 yang lain.. maka diberi kepada seorang lagi adik pembantu yang ada kebun di tingkat atas rumahnya.. selamat ko anak labu.. semoga anak-anak labu tu survive semuanya..



Ni kali kedua.. masakan yang lain-lainnya tak sempat untuk dipotretkan sebab dah asyik memakan labu!! Mungkin lain kali ada foto yang merakam perjalananan / trend penggunaan /pembelian/ memasak labu ni.. anakanda Iqa yang menumpang sekejap kat sini pun suka... harap2 dia tak rasa pelik Mak Long tiap2 minggu ada menu labu.. 

PS: ada nampak labu jepun kat Sogo.. mahal sikit .. apakah sama aje rasanya.. nanti2 akak cuba pula

Ahad, 20 Ogos 2017

Cici.. cerita 1

14 Feb 2017 lepas Cici di laporkan hilang.. sedihla kami semua.. dengan dia yang jenis penakutnya boleh pula hilang.. kali pertama hilang duk lah dia dalam tempat injin kereta jiran adinda bongsu..

 kali ini terterjun dari tingkat 3.. mlm2 buta.. pagi baru perasan dia dah tiada.. sentap jugak akak.. dia jadi kawan mainan kami yang manja .. 

BIL Wal  tinggalkan dia di rumah almarhumah bonda.. kalau tidak disini dia disana jadi pengganti tuan rumah.. menghuni bersama  Luna dan semua anak-anaknya.. bila nampak makin kurus BIL bongsu bawa kesini untuk dipulihkan.. kesian dia .. dahlah tak cukup zat hilang pula.. 

Hilangnya dirasai...
hinggakan akak buat solat hajat.. gugel cari maklumat cara nak cari kucen comel yg hilang..

 risau apa yg dimakannya diluar sana.. adinda kata hmm cari aweks la tu.. tak ingat nak makan  ha ha..

 selepas dua hari ditemui.. itu pun dia nak larikan diri.. takmo bermastautin dengan kami.. cepat-cepat BIL tangkap dia.. sah memang cari awek.. tapi awek tak layan ha ha.. menderam-deram marah tengok Cici.. nasib ko lah Cici

Mummy terus dokong Cici.. nampak lemah ko Cici


comot bulunya yg gebu itu.. kaki depan tempang .. jalan terhencot2 .. apalagi dimandikan dan di 'hairdry' bulunya.. baru nampak macam cici.. makan pun berselera sebab dah puasa 2 hari ..

Cici jalan-jalan dengan keluarga BIL.. hampir pulih kakinya terhencot-hencot tu




Selasa, 15 Ogos 2017

Pesanan terkini..

Pokok blueberry katanya.. order dari Joyce yang berada di Kuching.. sengaja ditogelkan daunnya.. kali terakhir pesanan online.. 

penghantaran seamat diterima

Status terkini... masih bertahan.. malas nak snap sebab dah susun kat belakang rumah.. bersesak dengan pokok cili tak berbuah, yellow walking iris, kari dan adenium... tunggu pindah tempat baru ye..

Isnin, 7 Ogos 2017

Cili tanam sendiri.. belum rezeki menuai hasil

Throwback.. 

Pokoknya masih bertahan.. tapi dah merajuk.... 

close up ketika rajin bunga




Mula berbunga


Cantik daun berkembang..




Ketika masih anak2


Ahad, 6 Ogos 2017

Throwback

Komen kepada blog yang dilawati:
1. Blog Warisan Petani (WP) : Selipar Durian Belanda- rare gitu selipar di pokok durian belanda menjadi petua tu hi hi.. banyak betul buah durian belanda yang keluar..

2. Ela - Blog Colors in the garden :  I hope your little sparrow survive.. 



Raya puasa dah lepas.. raya haji menjelang tiba.. agar kejadian yang dilalui boleh dikenang-kenang.. maka banyaklah tempekan foto lama yang telah terabai dalam folder...

1st raya .. tahun kedua ke khemah lemang ini.. ada ketupat juga.. singgah sebelum ke pusara almarhum ayahanda dan bonda..

Semasa puasa.. berulang  - alik ke sini meneman adinda menyelesaikan masalah i phone yang dimasuki air.. akhirnya bersamsung kembali... 2 anakanda mama dapat handfon baru.. si HS akak tak bagi dia belikan.. cukup apa yang ada..





The curve.. Iftar di Hadramawt.. gara2 11th street beri harga mampu sebab terkejut dengan harga Rawsha.. dengan anak beranak jo.. adik beradik jauh nak datang sini..



jom

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)