Khamis, 21 Jun 2018

Shawal 2018.. bye Bobob the cat

Assalamualaikum , salam sejahtera dan selamat hari raya maaf zahir dan bathin. Baru sempat nak jengah blog. Masih cuti hari ini wp semalam dah mula kerja. Rehat2 dulu selepas penat balik kampung dan ke ofis semalam. Tak sihat pun ia juga. Semua bacaan naik. 

Sempat sambar 5 polibeg comel ( keratan)  rose jepun  @ rm2 sepolibeg semasa beli pokok untuk pusara almarhum En Boss. Warna salmon, semoga pokok2 ni bertahan dan keluarkan bunga yang cantik.. dan semoga semua dapat  diabadikan di sini.

Bobob the cat dah di adopt oleh waris BIL .. akak panggil selambak sebab perutnya boroi kiri kanan.. pasti rindu dengan dengan Selambak lepas ni.. semoga berbahagia dengan owner baru.. alhamdulillah puashati sebab dapat belikan makanannya.. puashati tengok dia membesar dengan sihat.. sedih lepas ni tak dapat jumpa lagi.. seronok dapat tumpang bermanja dengan Bobob.. 

Rabu, 30 Mei 2018

RIP Caca the cat

25 Mei 2018.. dapat wasap dari Mummy Caca dah innalillahi wainnailaihi rojiun.. tak tau sakit.. balik kerja dah tiada .. meninggal sambil bersih kaki.. kami semua sedih.. tumpah juga airmata akak.. lama dah tak jumpa Caca the cat.. tup tup dah pergi selama-lamanya.. we all love you Caca.. punca kematian tak pasti.. sebelum ni kuat makan ( sebab asik duk kat tpt makanan je.. Mummy gelar dia penjaga makanan).. sebelum meninggal tak selera makan.. diberi gf dia memilih.. suka dgn gf apaknya si Tina.. sebab tu asik gaduh dgn Apaknya Cici.. siberi kucen lain dia buat tak tau aje.. or maybe dia rindukan Geledi the cat.. tiada dah adidas 3 line kelabu.. tinggal adidas coklat aje.. 




 Sebelum tu si Kelabu aka Aboo ( anak Geledi ) juga telah dijemput  pergi.. kesayangan Adik Teh ni.. tidur pun dalam bilik dia.. tak tidur luar..


Ahad, 20 Mei 2018

Ramadhan kali ini

Salam Ramadhan buat semua..
 lama akak memeram.. nan hado posting.. satu jo yang up masa April hari tu.. makin malas update blog.. dek cuti Ahad ni.. mood malas nak keluar ke pasar tani dan cuaca yang nyaman senyaman-nyamannya di hujung minggu maka teringatla pula blog yang dah jadi hutan rimba yang sepi dan senyap ni.. cuaca nyaman dan sendu pagi2 ni gara2 curahan hujan setiap petang Ramadhan ni.. 1 Ramadhan akak sampai rumah 10 minit lagi sebelum waktu berbuka puasa.. rasa syukur dah beli siap2 di jualan Ramadhan kat opis.. mana ada masa nak masak untuk berbuka.. 

 minggu lepas sibuk cuti .. 2 hari .. sebab dapat kerajaan baru
.. Khamis dan Jumaat dan Ahad baru akak turun ke tanah... lama betul memerap di rumah kayangan ni.. turun pun sebab tiada tukang beli breakfast dan kedai roticanai tu buat kenduri masa breakfast untuk sambut kenduri Ramadhan.. alang-alang dah turun pencarian nenas pula di pasar tani.. pekena sepasu rainlily.. siap order pokok yakon dengan adik tu.. kalau ada alhamdulillah.. pekena juga seplastik baja kulit udang..

 sekarang ni sebelum breakfast dan sahur akak ajar diri untuk minum jus dulu.. dah 3 bulan rasanya.. nenas campur peria, nenas campur kale, minggu ni nenas dah abis.. maka sebelum sahur akak layan timun campur kunyit hidup campur peria... alah biasa tegal biasa.. dah boleh teruskan minum jus pagi2.. apa je stok yang ada.. 

kebetulan anakanda kedua akak terlibat dengan penduduk yang tanam sayur dengan LA21.. bawa balik timun, bender, terung, cili padi, cili hijau dan kacang.. rezeki Ramadhan.. terkejut gak dengar  dia join kursus tanam sayur dan terlibat dengan ngo yang berkaitan... rezeki ada pula pembahagian hasil tanaman dari penduduk terlibat... dah 3 sahur akak goreng bender dengan cili hijau pemberian diaorang... ada lagi terung.. kacang panjang .. walaupun kacang dah tua boleh je dimasak.. potong halus campur dalam telor dadar.. selesai juga lauk sahur kami.. ada lagi setengah plastik cili padi... adoi anak emak nak buat apa dengan cili yang dekat 2 kg tu.. tu semua rezeki aturan Yang Maha Kuasa..

Sekarang ni sibuk layan album stem.. duk sibuk dengan hobi lama.. zaman canggih ni dah mudah beli stem lama.. boleh beli online.. dan sebab minat sangat jumpa lagi satu port stem lama di Pertama Kompleks..  

 Isnin lepas opis buat kenduri sambut Ramadan..

 Khamis bermulanya 1 Ramadhan.. dengan harapan jumpa lagi Ramadan tahun berikutnya..

Antara inspirasi untuk minum jus .. screenshot IG makcik manggis (MM). tq sharing MM

IG pekebun2 IG

Mat Saleh dan anjing yang vegan.. dua2 makan sayur dan minum jus..

Nama terpilih untuk acara Israk Mikraj di masjid wilayah.. beriktiqaf di masjid.. rezeki lagi .. ex boss bagi hostel untuk akak dan hs.. akak ok je tidur mana2.. tapi dpt offer.. alhamdulillah.. si hs lepas solat subuh dah tak larat.. merengkok tido di hujung.. siap kepit beg jadi bantal peluk...aduhai anak..

Sunrise di masjid..


Suasana  maghrib

Kalau rajin akak sambung lagi☺☺

Khamis, 5 April 2018

Ulam pucuk cekur

Masa ni tiba-tiba teringin belek pokok cekur yang amat subur hidupnya. Asal pokok dari benih yang bercambah dalam plastik .. dah beli lupa nak simpan peti ais.. maka berakar-akar lah si ubi cekur... kesempatan diambil .. semai dan cuaca yang panas dan dapat matahari secara terus maka makin gemuk dan berbunga-bunga pokok cekur nan sepasu ni. Akak masih tak de ati nak snap pokok cekur ni. Bila daun dah penuh pasu barulah teringat nak belek2 dan ada pucuk cekur menjengah dunia bagai disuruh akak tuai. Alhamdulillah dapat juga menghalau angin gastrik yang sedang berjinak-jinak nak menjadi kronik. Sedap dijadikan ulam. Kalau nak ulam banyak perlu ada dua tiga pasu lagi. Kalau rajin!!


Selasa, 3 April 2018

Baby spinach

Tak lalu nak makan mentah akak masak rebus je la.... lupa beli kat mana .. Bgsr South atau Velocity.. 

Jumaat, 30 Mac 2018

Dragon seed

Ingatkan pokok palsu.. rupa2nya hidup.. siram 2 minggu sekali.. boleh tahan lama kata si penjual.. siap jual assesori lagi.. 

anak pokok naga..






Khamis, 29 Mac 2018

Yang ada minggu lepas..

Balik ke sini dan bermalam sebelum ke JB... 

Ronda-ronda sekeliling rumah..

Lily pemberian Kak Mala berbunga lagi tanpa tuan... dah terkeluar dari pasu mungkin diragut para lembu yang bolos ke kawasan rumah.. 

Pokok ubi krinting telah habis .. dicungkil sehabis2nya .. mungkin kerja si vavi.. tiada kesan langsung... tiada rezeki nak buat rebus pucuk ubi... 

Ulam raja semaian BIL Mail dah matang dan berbunga.. sempat jengah dari jauh sebab kawasan dah semak semula..

Buah mulberi di sana sini.. sebab semak sedekah aje kat burung -burung yang berminat..


Si susun kelapa multi petal dah rajin berbunga.. sempat juga kami bertemu...


Si jeliti yang comel lote juga dah mula berbunga walaupun ditinggalkan lama dan mengharapkan siraman hujan sahaja.




Sempat meraikan birthday anakanda Haiqal yang ke 25.. Sanah Helwah dear nephew...





Isnin, 12 Mac 2018

Aktiviti lama

Dah lama tak dapat dekat dengn rama-rama. Rama-rama ni je yang izinkan dirinya dipotret.. itu pun akak duk jauh-jauh... kalu di perasan melepas la.. tengok je la diorang berterbangan.. akak kena crop fofo untuk dapatkan foto yang besar






Ahad, 11 Mac 2018

Suka hijau

Tak boleh lari dari warna ni.. apabila ada kawan promote untuk order dan kek warna ni yang dinamakan Pandan Gula Melaka .. segeralah akak angkat tangan dalam wasap nak yang ini.. tak kiralah ada lagi nama yang cun2 spt Medovie Honey Russian  Cake dan bla bla.. 

Sodap.. wangi pandan dan manis sedang2 aje..


#Sabrina Bakery

Rabu, 28 Februari 2018

Pokok Mangga Keding

Keding tapi dah berbuah.. ternampak di tempat nostalgia itu.. sape nampak kertas pembalut buah tu? Pasti pemilik sayang sangat .. rasanya kini dah dituai.. semoga berbuah lagi..

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)