Selasa, 16 April 2019

Lemon disemai lagi

Bila dah pakai je lemon.. biji benih mesti akak sayang nak buang.. kali ni lemon menjadi lagi.. status pembesaran November tahun lepas... apa khabarnya pokok lemon di kampung Bonda.. semoga pokok2 lemon masih maintain kesuburannya di musim panas ni.. 


Ahad, 31 Mac 2019

Kuala Trengganu 2018 (1)

Nawaitu agar foto2 tak hilang meh la akak up kat sini.. 

Day 1
datang sini sebab kolabarasi tugas dan tambah ilmu.. semoga dapat manfaat dunia dan akhirat. 

 perjalanan yang jauh dan panjang ( pukul 3  sampai hotel ).. lupa dah berhenti kat mana .. kawan yg baik hati belanja aiskrim..hi hi dapat juga elak kebosanan dalam perjalanan yg panjang .. 

dapatla lunch direstoran Ikhwan KT.. lauk sedap2.. rasa betul2 sampai KT bila dengar bicara anak dan ayah.. anaknya sebut tak amboh.. ha ha baru la terbuka mata dan minda .. kita kat KT la..

Dah makan cepat2 naik bas semula.. fikir pasal penginapan  .. macam ada kerisauan kena duduk seorang.. tempat penginapan ada diviralkan atas sesuat sebab..  sabor je la..

HS tak ikut.. kali ni nekad tinggalkan dia.. dia pun redho mak tak dapat uruskan dia dan juga untuk maintain rekod kedatangan yang cantik.. tq adik Teh tolong jaga HS wp susah.. pagi2 abg2 kena dera bangun awal untuk hantar HS gi sekolah.. ptg adik


Day 2 ..sun set




Perjalanan ke ict, uct, sct




ada yg sudi ajak ke sini.. Pantai Batu Burok.. naik grabshare.. menu lempeng pisang yang dicari2 dan menjamah juga kuih2 tempatan.. sempat pula berfoto diatas buaian .. mokcik2 berfoto..



Selasa, 12 Februari 2019

Foto peram..

Tarikh foto 8.8.2018... lama berperam dalam folder... 
Oleh kerana bosan menunggu tibanya anakanda Siraj yg tercinta. . lewat kerana jam untuk masuk KL barangkali.. akak pun jengah-jengah lanskap dibelakang tempat menunggu.. ha nampak makhluk ni.. hari hampir maghrib suasana semakin gelap.. kenalah belek sungguh - sungguh foto yang  ada ya untuk cari makhluk tersebut.. nak close up jgn haraplah.. laju je mengepak..




nampak tak si cakcibo aka pepatung tu?

Ahad, 27 Januari 2019

Bunga tahun 2019

Dalam tergesa -gesa untuk cari makan tengahari nampaklah bunga-bunga ni.. lupakan sekejap lapar untuk snap bunga-bunga ni.. maka jadilah bunga ni entri pertama untuk 2019.. 





Jumaat, 21 Disember 2018

Kerana dia

Lama dah tak up foto bunga kat sini.. semuanya kerana dia... rujuk foto terakhir...






Berkicau- kicau dan berterbangan dengan kawan-kawannya di sini.. mungkin kerana susunan pokok yang ada boleh menyembunyikan aktiviti mereka.. terpanggil akak untuk berhenti dan capture satu-satunya burung yang tengah relax ni.. di tengahari yang panas lit lit 

Isnin, 12 November 2018

11 November 2018

Tahniah buat anak saudara.. tiap-tiap minggu parents kome turun KL.. minggu lepas untuk hadiri tamat latihan adik kome. minggu ni 11.11.2018 raikan konvokesyen kome pule.. semalam Mak Long pula hadiri gathering selepas 35 tahun tinggal sekolah.. 
Kita dari U yg sama.. begitu juga mama kome.. alhamdulillah ..lepas ni sapa pula yg grad ye?


Isnin, 15 Oktober 2018

Tak jadi


Apa yang tak jadi? Ha ha adalah dua tiga orang dari kami dah duduk meja ni .. ingatkan ada special dinner .. akak pulak dah siap2 snap seafood yang dah dihidang tu.. syok dapt berstimbot ditempat sejuk ni... selalunya hari akhir acara adalah barbeque ke atau yang special2 sikit..

Kwang kwang kwang 

ini meja orang lain yang punya..

 akak dan bos akak pun  macam terkejut.. silap pengaturan dari kami semua.. maka makanlah apa yang ada.. 

Jumaat, 12 Oktober 2018

Musim pulasan hari tu

Puas tiap-tiap minggu dapat makan pulasan.. kawan ofis yang jual.. dari kebun sendiri.. sebelum tu buah manggis.. musim buah tahun ni sangat memberangsangkan.. tumpang merasa buah fresh dari kebun.. delivery sampai pintu ofis..

Anak-anak jangan tak kenal buah pulasan ya..





ps
yang ada di sana tiada pelawaan ..tak pe alhamdulillah..


Selasa, 2 Oktober 2018

Amarylis daripada Kak Mala

Bila bunga ni berkembang asik je akak tak pernah jumpa.. bila balik aje dah layu.. kali ni dia berkembang tanpa penanamnya juga.. tapi ada rezeki untuk tatapan dan koleksi foto akak akhirnya dapat juga akak melihatnya.. masa ni akak tak ikut balik.. maka dipohon pada sesiapa yang ada di sana untuk capture full view bunga ni.. jadilah.. wp sipemegang bunga ni komplen lenguh sebab nak bagi tunjuk kat hakak.. bukan sorang tapi dua orang.. tq korang yang pegang dan tukang snap..

Tq Kak Mala.. cantik sangat bunga ni.. finally.. dapat lihat dia berkembang


Anakanda Hazriq tolong pegang.. tapi yang snapnya  tak fokus..  

Makluman pertama mengenai kewujudannya.. rebah rempah.. adakah sebab ditimpa hujan lebat, adakah sebab dirempuh sang kera atau sang vavi.. wallahuaalam..

Bercakap mengenai vavi.. habis dah pokok pucuk ubi dikorek mereka.. sedap dapat ubi .. melopong adik2 akak yg dah bernawaitu nak menuai pucuk ubi.. ada yang menyampuk dalam grup .. ada rezeki vavi ... 

PS: hari ni tk dpt join high tea dgn mantan db sebab akak demam dari semalam.. tgk je la dalam grup .. hmm mesti jadi ingatan sepanjang hayat..  jumpa dia untuk sesi ucapan dan selfie serta terima kasih.. bosku suruh cepat siapkan sesuatu untuk tindakan selanjutnya.. alhamdulillah selesai.

Sabtu, 18 Ogos 2018

Dak Abam the cat hari tu


Dari mula akak urut kaki dengan nenek Indon tu selama 3 jam dan disambumg dengan adik akak yang ke3 dak Abam the cat ni duk tidur macam tu aje... sudahla duk memyempit tepi kaki nenek tukang urut tu... dia bahagia je tidur bermimpi-mimpi sampai ke mana-mana entah... macam dia pulak yang berurut... 

sayang Abam.. sebab jenis yang tak lari bila di pegang... duk je dia di pangkuan kita... kadang-kadang saja datang sendiri melepak dan meleseh - meleseh dengan kita walaupun tak selalu jumpa.. 

ni masa dia sebelum dilanda penyakit mata... 

sebelum ni 
anak betinanya si Aboo di ambil nyawa oleh Nya..





jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)