Jumaat, 23 Februari 2018

Kumquat

Ada 5 biji yang lekat buahnya... dah agak.. time CNY dia akan matang dan masak.. sebiji dah terlanggar dan terus lerai.. akak apa lagi.. cuci dan terus masuk mulut.. buah ni manis .. makan dengan kulitnya sekali.. bila dibelek - belek ada bunga lagi dan putik buah dah terbentuk... alhamdulillah.. kalau nak makan banyak kena order lagi pokok ni dengan Joyce..

Nanti kena rujuk entry sebelum untuk kenalpasti tempoh buah ini matang..



Khamis, 22 Februari 2018

Anak saudara lagi

Dapat wasap dari mummy.. Tina dan Cici yang dah pergi "holiday"dah beranak lagi.. berderai anaknya.. adik beradik Oyem, Bobob dan kecik..
Dah lapan anak Tina dan Cici..

Selasa, 20 Februari 2018

Happy Pet Day

Happy Pet Day to semua kucen2 BIL dan mummy..
Luna dan Cici = Caca, Abam, Hazel , Lulu dam Goldie aka Gedik
Gedi +?? = 2 kitten comel.. belum ada nama
Lulu+ Brad the cat= Koci, Ginger ..3 lagi ekor belum bernama
Tina + Cici = Oyem, Bobob, Techi.. dah besar komuniti kucen di sini..


Caca




Goldie aka Gedi..






Ahad, 4 Februari 2018

Caca masa hari merdeka 2017

sekarang ni dah jadi apak.. foto ni Caca masih bujang trang tang-tang.. 
Bulu dada masih kureng atau tak cukup vitamin? Padahal dia yang kuat makan .. masih berkejar-kejaran dengan Abam the cat.. tak kira waktu.. kul 4 pagi pun boleh lompat sana lompat sini.. betul la Caca dan Abam jadi alarm clock akak..








Sabtu, 3 Februari 2018

Mulberi berbuah lagi

Lupa watermark maka tak ingat bila kejadian ni



pokok penumpang dah mula memanjat.. dua minggu lepas kami hard pruned lagi pokok ni.. 

Kita dibawah dia


cerita usang.. harap tak basi lagi,,
Kejadian selepas singgah di sekolah rendah HS.. Serangga ni terhinggap di cermin kereta.. semua foto ni adalah pandangan dari bawah serangga.. dah dua kilometer perjalanan masih dia di situ.. terpaksa akak turun dan halau sementara masih berada dikawasan yang berpokok..




Jumaat, 2 Februari 2018

Nenas Manis

Peminat nenas pasti memuji rasa nenas ni.. manis ! Penjual ni kadang-kadang je berniaga.. bergantung kepada stok buah.. harga rasa mahal.. bila dah rasa jus dan buah rasa berbaloi bayar mahal.. jus rm5.. sedap... buah potong sebekas RM10 masam manis yang sedap.. sebab akak memang peminat nenas.. ada minta dari penjual jambul nenas ni.. masih hidup lagi dalam plastik ha ha.. tidak sempat disemai.. akak ingat sibujang sulung akak dah campak dalam tong sampah.. selamat lagi !! 
Penjual pun tak berkira nak beri jambul nenas tu.. siap warning.. buah yang akak akan dapat tak sama tau dengan buah ni.. ya akak faham.. oleh kerana gemar menyemai anak pokok akak tak kisah akan kualiti buah.. pokok yang disemai dapat hidup dah ok bagi akak.. disamping dapat oksigen kan!

Jumaat, 26 Januari 2018

Warna Pagi

Throwback.. kena keluar awal ke office masa ni.. sempatlah merakam cahaya matahari timbul dari ruang yang seciput itu dari camera Note 5 yang tak seberapa rupa hasilnya.. dek sukakan warna alam yang seringkalinya tidak akan sama lakarannya akak ambillah kesempatan ini..

Khamis, 25 Januari 2018

Caca di tahun baru

5.1.2018 hari ketuaan.. 1st day makan vivix dan sinus kembali.. running nose mcm air hujan tak berhenti.. healing crisis.. hidung merah macam badut.. berkotak2 tisu habis..

6.1.2018 adik2 yang balik ke FL buat kejutan untuk hari ketuaan.. dikembarkan kejadian dengan hari ketuaan anakanda Hriq yang ke dot dot.. bawa mereka dinner di ikan bakar KSB .. nak makan tahu sumbat ikan.. sebenarnya sebab terkesan dek sedapnya tahu berinti ayam di pekan LC...tahunya yang fresh dan  sebab utama adalah kerana kami lapar .. maklumla baru sampai dari KL.. maka tersebutlah pelawaan jom KSB!

7.1.12018 balik dari FL singgah di rumah almarhum bonda.. 

Yeay dapat jumpa Caca the cat yang hensem yang dah menggatal.. 

Makin lebat bulu dada.. mengiau2 nak gf... akhirnya BIL bawa pi holiday.. Abam the cat pula duk umah....



Isnin, 1 Januari 2018

Status tanam-tanaman September lepas

Salam Tahun Baru 2018

Yang lepas dan yang di bawa ke tahun hadapan.. harap-harap bertahan..

Sah lama tak balik sini.. foto pokok dan tanaman disini banyak perubahannya.. ada yang positif ada yang negatif.. balik masa cuti Krismas hari tu banyak semak dah naik.. tak larat nak menyelenggara kesemuanya.. 

Peria liar yang subur ni bawaan burung barangkali.. tak jumpa pun buahnya.. dah dilupuskan .. nampak pokok ni di tempat pembuangan sampah belakang rumah makin merimbun.. akan dikemaskan di sesi bulan depan 

Anak pokok durian belanda yang dibeli dari pasar tani.. alhamdulillah sangat positif.. BIL yang tolong semaikan.. ni masa mula-mula dipindahkan dari KL.. daun melecur sikit

Lili benih dari Kak Mala dari Blog Green Eyes berbunga tanpa sesiapa yang merakam kejadiannya.. harap2 lepas ni berbunga lagi.. semak bulan September ni dah dikemaskan.. banyak pokok israel ni penuhkan ruangan yang ada.. Disember ni dia ada lagi.. sabar je la..

Si ruela pink meriah berbunga.. entaframe aje la kamu ya dalam foto ni.. telah dikongsikan dalam entri September lepas

Mulberi dari Diana KBB dah menjulang tinggi .. dah beberapa kali kena hard pruned.. meriah berbuah.. balik Disember ni menjulang tinggi lagi.. tiada siapa yang sempat untuk leraikan daunnya untuk buahnya dihasilkan.. sudah akak hardpruned lagi.. hasil sebelum akan di kongsikan kemudian..




jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)