Isnin, 12 November 2018

11 November 2018

Tahniah buat anak saudara.. tiap-tiap minggu parents kome turun KL.. minggu lepas untuk hadiri tamat latihan adik kome. minggu ni 11.11.2018 raikan konvokesyen kome pule.. semalam Mak Long pula hadiri gathering selepas 35 tahun tinggal sekolah.. 
Kita dari U yg sama.. begitu juga mama kome.. alhamdulillah ..lepas ni sapa pula yg grad ye?


Isnin, 15 Oktober 2018

Tak jadi


Apa yang tak jadi? Ha ha adalah dua tiga orang dari kami dah duduk meja ni .. ingatkan ada special dinner .. akak pulak dah siap2 snap seafood yang dah dihidang tu.. syok dapt berstimbot ditempat sejuk ni... selalunya hari akhir acara adalah barbeque ke atau yang special2 sikit..

Kwang kwang kwang 

ini meja orang lain yang punya..

 akak dan bos akak pun  macam terkejut.. silap pengaturan dari kami semua.. maka makanlah apa yang ada.. 

Jumaat, 12 Oktober 2018

Musim pulasan hari tu

Puas tiap-tiap minggu dapat makan pulasan.. kawan ofis yang jual.. dari kebun sendiri.. sebelum tu buah manggis.. musim buah tahun ni sangat memberangsangkan.. tumpang merasa buah fresh dari kebun.. delivery sampai pintu ofis..

Anak-anak jangan tak kenal buah pulasan ya..





ps
yang ada di sana tiada pelawaan ..tak pe alhamdulillah..


Selasa, 2 Oktober 2018

Amarylis daripada Kak Mala

Bila bunga ni berkembang asik je akak tak pernah jumpa.. bila balik aje dah layu.. kali ni dia berkembang tanpa penanamnya juga.. tapi ada rezeki untuk tatapan dan koleksi foto akak akhirnya dapat juga akak melihatnya.. masa ni akak tak ikut balik.. maka dipohon pada sesiapa yang ada di sana untuk capture full view bunga ni.. jadilah.. wp sipemegang bunga ni komplen lenguh sebab nak bagi tunjuk kat hakak.. bukan sorang tapi dua orang.. tq korang yang pegang dan tukang snap..

Tq Kak Mala.. cantik sangat bunga ni.. finally.. dapat lihat dia berkembang


Anakanda Hazriq tolong pegang.. tapi yang snapnya  tak fokus..  

Makluman pertama mengenai kewujudannya.. rebah rempah.. adakah sebab ditimpa hujan lebat, adakah sebab dirempuh sang kera atau sang vavi.. wallahuaalam..

Bercakap mengenai vavi.. habis dah pokok pucuk ubi dikorek mereka.. sedap dapat ubi .. melopong adik2 akak yg dah bernawaitu nak menuai pucuk ubi.. ada yang menyampuk dalam grup .. ada rezeki vavi ... 

PS: hari ni tk dpt join high tea dgn mantan db sebab akak demam dari semalam.. tgk je la dalam grup .. hmm mesti jadi ingatan sepanjang hayat..  jumpa dia untuk sesi ucapan dan selfie serta terima kasih.. bosku suruh cepat siapkan sesuatu untuk tindakan selanjutnya.. alhamdulillah selesai.

Sabtu, 18 Ogos 2018

Dak Abam the cat hari tu


Dari mula akak urut kaki dengan nenek Indon tu selama 3 jam dan disambumg dengan adik akak yang ke3 dak Abam the cat ni duk tidur macam tu aje... sudahla duk memyempit tepi kaki nenek tukang urut tu... dia bahagia je tidur bermimpi-mimpi sampai ke mana-mana entah... macam dia pulak yang berurut... 

sayang Abam.. sebab jenis yang tak lari bila di pegang... duk je dia di pangkuan kita... kadang-kadang saja datang sendiri melepak dan meleseh - meleseh dengan kita walaupun tak selalu jumpa.. 

ni masa dia sebelum dilanda penyakit mata... 

sebelum ni 
anak betinanya si Aboo di ambil nyawa oleh Nya..





Sabtu, 4 Ogos 2018

Throwback .. Menu Untuk Sihat Macam YOYO..

Bulan Julai 2018 blog cuti.. sedangkan cukai pun on holiday.. inikan blog picisan yang makin terabai.. 

Awal tahun 2018 doktor tegur keadaan darah.. tegur bukan ala2 baik hati gitu.. tegur marah2 sebab akak tak jaga kesihatan.. sampai Dr kata tak mahu bekalkan ubat kalau tak makan ubat.. ye dr.. saya makan ubat.. Kadang2 tu culas ..

ye la doktor saya makan ubat... berterusan lepas ni.. 

next dapat pulak Dr dari Pakistan.. berlagak betul mengatakan dia selalu sihat.. bila akak demam dia pi pulak ukur suhu dia dan bandingkan dengan kita yang demam ni.. walaupun suhu dia tinggi tapi dia tak rasa demam... memang kena bertekak la dengan dia.. you dgn I mana serupa.. mau je cakap pasal bangsa.. dah kita demam.. demamla.. tak sihat nak buat apa lagi jumpa la doktor.. hmm doktor dah malas mengadap patient.. padahal akak bukannya selalu demam..

 Next Dr veteran.. suruh beli sendiri buku 3 lima.. ok dr saya beli nanti dan saya akan bawa kemana sahaja seperti saranan doktor.. kawal pemakanan.. ye doktor.. sampai akak cakap .. kalau opis bagi bawa steamer dan segala alat masak sendiri àkak nak bawa.. faham doktor tu .. ye kak katanya.. makan kat luar sapa yang kawal garam dan gula kan?.. pernah tengok drama Korea yang ada department yang jaga nutrisi dan apa yang staf organisasi tu makan.. beruntungnya.. dapat eat clean..

Maka trend pemakanan akak pun berubah.. sekali sekala aje masak yang berat2.. anak sulung kata tak payah masak.. mak buat je prep food.. ala malas pulak.. nak order mengaum mahalnya untuk bekalan sebulan.. so.. macam yoyo la.. rajin buat sendiri.. malas beli makanan kat luar.. malas beli makanla roti wholemeal dengan apa yang ada dalam stok..

Time rajin record apa yang dimasak..
No salt no sugar.. olive oil jenis pomace dgn mixed herbs aje untuk sayur tu.. salmon dgn cajun.. alamak cajun tu macam ada perasa aje.. on je la.. semenjak puasa belum lagi pi shopping salmon.. murah di Tesco.. tempat2 lain .. mengaum ..

Kalau tekak boleh terima kadang2 mentah aje kunyah celery tu..



Seminggu sekali mesti ada .. sebelah kecil untuk sehari.. mixed herbs aje.. no salt.. time tak hingat buat la gulai lemak labu.. makan sampai tak ingat dunia.. kalau nak demam makan ni terus rasa sihat.. alhamdulillah..

Ramadhan and Raya 2018 .. cheating.. ni yoyo down...
 hari2 nasi.. buka dan sahur.. ada sayur alhamdulillah.. kalau tak hmm kurang zat sayur pd hari berkenaan.. record.. nawaitu agar puasa Ramadhan dapat dilaksanakan.. alhamdulillah..

tahun ni Raya kurang makan daging dan rendang.. ada pula tahu melayu kat kampung.. fresh sangat.. dapatla menampung serba sedikit nutrien untuk kesihatan.. masalahnya bila dah masak tahu sold out.. permintaan tinggi..

2 minggu lepas raya..
Kena mula semula.. yoyo up.. sebab bacaan semua tinggi.. 

Dapat pula saranan makan beras jenis par boiled.. tak abis akak buat nasi goreng untuk breakfast.. pakai minyak zaiton.. so.. hari2 ahli keluarga mengadap nasi goreng parboil.. si anak sulung pesan lagi jangan makan banyak sangat.. mana ada.. stok dari Raya hari tu masih ada lagi.. beli pun 10 kg.. dapat murah di Family Store Rembau..

Durian pulak.. tengah akak demam si HS craving for durian.. mana taknya bau durian yang dijual masuk dalam rumah.. beli juga la untuk dia.. hi hi anakanda Siraj belanja.. mashaaAllah.. berkat belanja abang.. semua buah cantik2 dan besar.. rezeki kami.. ha ha yoyo akak turun.. demam makan durian hi hi .. alhamdulillah demam beransur baik.. bukan asbab durian tapi makan bercatu dan Dia mengizinkan kita sembuh..

 selepas family day  di PD adik Teh pulak belanja durian IOI sebelum kami balik kampung turunkan rambutan.. makan durian tepi laut di Sg Tuang.. wp ada bau bauan yang tidak enak.. bau durian tetap win.. lepas tu BIL bawa balik kampung durian lagi.. down lagi..

Ubat tetap kena maintain..

Aktiviti kami minggu lepas..



Hasil dahan turunan guna galah gergaji dan pemotong ranting..  kalau tak balik lagi lepas ni buah2 yang tinggal tu sedekah pada angkatan kera dan tupai.. adik2 yang jauh tak sempat kami nak hantar.. yang dah kopek dan simpan dalam fridge ada la.. ada masa kita hantar ye..

Alhamdulillah 3 benih kuinin dah menjadi anak pokok.. ada benih bacang campak2 pun dah menjadi anak juga.. harapkan untuk BIL untuk pindahkan nanti.. pokok betik pun makin naik.. semoga tiada gangguan dari angkatan kambing dan lembu yang bijak  cari jalan nak maksuk kawasan rumah.. dah beli baja buah dari kawan... nanti kita maintain pokok buah yang lain ye.. dan semoga benih buah binjai tu bertunas dan menjadi anak pokok.. dapat buah dari pasar malam..masa ni malas betul nak snap hal2 pokok ni.. 

Sanah Helwah buat July dan August babies..

Adik Teh
Anakanda Kakalong..
Anakanda Siraj
Adik Munir..

Coming up Kolang..

Tahniah Kojat .. sedang training di Pulapah
Tahniah Kakayin di Machang
Tahniah Syeera di Jengka..
Tahniah Kakalong dah settle degree

Anniversary kami.. alfatihah untuk almarhum En Boss.. 




Khamis, 21 Jun 2018

Shawal 2018.. bye Bobob the cat

Assalamualaikum , salam sejahtera dan selamat hari raya maaf zahir dan bathin. Baru sempat nak jengah blog. Masih cuti hari ini wp semalam dah mula kerja. Rehat2 dulu selepas penat balik kampung dan ke ofis semalam. Tak sihat pun ia juga. Semua bacaan naik. 

Sempat sambar 5 polibeg comel ( keratan)  rose jepun  @ rm2 sepolibeg semasa beli pokok untuk pusara almarhum En Boss. Warna salmon, semoga pokok2 ni bertahan dan keluarkan bunga yang cantik.. dan semoga semua dapat  diabadikan di sini.

Bobob the cat dah di adopt oleh waris BIL .. akak panggil selambak sebab perutnya boroi kiri kanan.. pasti rindu dengan dengan Selambak lepas ni.. semoga berbahagia dengan owner baru.. alhamdulillah puashati sebab dapat belikan makanannya.. puashati tengok dia membesar dengan sihat.. sedih lepas ni tak dapat jumpa lagi.. seronok dapat tumpang bermanja dengan Bobob.. 

Rabu, 30 Mei 2018

RIP Caca the cat

25 Mei 2018.. dapat wasap dari Mummy Caca dah innalillahi wainnailaihi rojiun.. tak tau sakit.. balik kerja dah tiada .. meninggal sambil bersih kaki.. kami semua sedih.. tumpah juga airmata akak.. lama dah tak jumpa Caca the cat.. tup tup dah pergi selama-lamanya.. we all love you Caca.. punca kematian tak pasti.. sebelum ni kuat makan ( sebab asik duk kat tpt makanan je.. Mummy gelar dia penjaga makanan).. sebelum meninggal tak selera makan.. diberi gf dia memilih.. suka dgn gf apaknya si Tina.. sebab tu asik gaduh dgn Apaknya Cici.. siberi kucen lain dia buat tak tau aje.. or maybe dia rindukan Geledi the cat.. tiada dah adidas 3 line kelabu.. tinggal adidas coklat aje.. 




 Sebelum tu si Kelabu aka Aboo ( anak Geledi ) juga telah dijemput  pergi.. kesayangan Adik Teh ni.. tidur pun dalam bilik dia.. tak tidur luar..


Ahad, 20 Mei 2018

Ramadhan kali ini

Salam Ramadhan buat semua..
 lama akak memeram.. nan hado posting.. satu jo yang up masa April hari tu.. makin malas update blog.. dek cuti Ahad ni.. mood malas nak keluar ke pasar tani dan cuaca yang nyaman senyaman-nyamannya di hujung minggu maka teringatla pula blog yang dah jadi hutan rimba yang sepi dan senyap ni.. cuaca nyaman dan sendu pagi2 ni gara2 curahan hujan setiap petang Ramadhan ni.. 1 Ramadhan akak sampai rumah 10 minit lagi sebelum waktu berbuka puasa.. rasa syukur dah beli siap2 di jualan Ramadhan kat opis.. mana ada masa nak masak untuk berbuka.. 

 minggu lepas sibuk cuti .. 2 hari .. sebab dapat kerajaan baru
.. Khamis dan Jumaat dan Ahad baru akak turun ke tanah... lama betul memerap di rumah kayangan ni.. turun pun sebab tiada tukang beli breakfast dan kedai roticanai tu buat kenduri masa breakfast untuk sambut kenduri Ramadhan.. alang-alang dah turun pencarian nenas pula di pasar tani.. pekena sepasu rainlily.. siap order pokok yakon dengan adik tu.. kalau ada alhamdulillah.. pekena juga seplastik baja kulit udang..

 sekarang ni sebelum breakfast dan sahur akak ajar diri untuk minum jus dulu.. dah 3 bulan rasanya.. nenas campur peria, nenas campur kale, minggu ni nenas dah abis.. maka sebelum sahur akak layan timun campur kunyit hidup campur peria... alah biasa tegal biasa.. dah boleh teruskan minum jus pagi2.. apa je stok yang ada.. 

kebetulan anakanda kedua akak terlibat dengan penduduk yang tanam sayur dengan LA21.. bawa balik timun, bender, terung, cili padi, cili hijau dan kacang.. rezeki Ramadhan.. terkejut gak dengar  dia join kursus tanam sayur dan terlibat dengan ngo yang berkaitan... rezeki ada pula pembahagian hasil tanaman dari penduduk terlibat... dah 3 sahur akak goreng bender dengan cili hijau pemberian diaorang... ada lagi terung.. kacang panjang .. walaupun kacang dah tua boleh je dimasak.. potong halus campur dalam telor dadar.. selesai juga lauk sahur kami.. ada lagi setengah plastik cili padi... adoi anak emak nak buat apa dengan cili yang dekat 2 kg tu.. tu semua rezeki aturan Yang Maha Kuasa..

Sekarang ni sibuk layan album stem.. duk sibuk dengan hobi lama.. zaman canggih ni dah mudah beli stem lama.. boleh beli online.. dan sebab minat sangat jumpa lagi satu port stem lama di Pertama Kompleks..  

 Isnin lepas opis buat kenduri sambut Ramadan..

 Khamis bermulanya 1 Ramadhan.. dengan harapan jumpa lagi Ramadan tahun berikutnya..

Antara inspirasi untuk minum jus .. screenshot IG makcik manggis (MM). tq sharing MM

IG pekebun2 IG

Mat Saleh dan anjing yang vegan.. dua2 makan sayur dan minum jus..

Nama terpilih untuk acara Israk Mikraj di masjid wilayah.. beriktiqaf di masjid.. rezeki lagi .. ex boss bagi hostel untuk akak dan hs.. akak ok je tidur mana2.. tapi dpt offer.. alhamdulillah.. si hs lepas solat subuh dah tak larat.. merengkok tido di hujung.. siap kepit beg jadi bantal peluk...aduhai anak..

Sunrise di masjid..


Suasana  maghrib

Kalau rajin akak sambung lagi☺☺

Khamis, 5 April 2018

Ulam pucuk cekur

Masa ni tiba-tiba teringin belek pokok cekur yang amat subur hidupnya. Asal pokok dari benih yang bercambah dalam plastik .. dah beli lupa nak simpan peti ais.. maka berakar-akar lah si ubi cekur... kesempatan diambil .. semai dan cuaca yang panas dan dapat matahari secara terus maka makin gemuk dan berbunga-bunga pokok cekur nan sepasu ni. Akak masih tak de ati nak snap pokok cekur ni. Bila daun dah penuh pasu barulah teringat nak belek2 dan ada pucuk cekur menjengah dunia bagai disuruh akak tuai. Alhamdulillah dapat juga menghalau angin gastrik yang sedang berjinak-jinak nak menjadi kronik. Sedap dijadikan ulam. Kalau nak ulam banyak perlu ada dua tiga pasu lagi. Kalau rajin!!


jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)