Ahad, 15 September 2019

Durian Belanda

Asal disemai di sini.. Di rumah kayangan.. Semasa baby semaian bercampur dengan benih betik.. Semasa pemindahan anak betik entah kenapa pokok ini tidak disemai disana.. Baru ingat.. Keadaannya amat fragile.. Bawala sini semula.. Ingatkan anak pokok betik juga.. Bila membesar magik.. Jadi pokok lain.. Hi hi.. Alhamdulillah bertahan.. Tu la dia pokok di rumah kayangan ni.. 


Tahun 2018

Tahun 2019.. 

Terus gagah mencecah rumah kayangan diatas.. Bersaing untuk dapatkan cahaya matahari.. 

Yang masih ada:

Pokok Kari dari Diana KBB
Anak lemon (dlm cawan mee segera) 
Anak lili merah menyala dari Kak Bik.. 
Rain lily dari Lynn
Crossandra dari Diana KBB
Bayam brazil dari BBS
Cekur
Pokok sambung nyawa
Limau kumkuat



Banyak juga.. Jenuh nak angkut ni kalau nak pindah rumah.. 


Abaikan celarunya susunan.. Tiada rak yang proper.. Gara2 untuk capaian cahaya matahari.. 

Suka pokok2 ni minum air kulit bawang peram.. 









Simanja Chik

Warga Balakong.. Juga telah RIP.. Sedih.. Satu demi satu anak Cicithecat RIP.. 


PS: Khamis lepas abang sepupu akak telah dipanggil PenciptaNya.. Selang 6 bulan selepas Bondanya.. Semoga Almarhum ditempatkan dikalangan hamba2Nya yang beriman.. 

Selasa, 6 Ogos 2019

Status Pilihan

Status wasap sahabat alam maya menjadi pilihan entri hari ni.. Peringatan buat akak juga.. 



Kredit kepada tokobukupustakasunnah

Kebetulan baru terjumpa dalam IG penyemai lobak guna keratan lobak aja.. Rezeki dia sehingga pokoknya berbunga.. Semangat pula rasa nak menanam lobak.. 

IG : rozizieta


Isnin, 5 Ogos 2019

Balik dari mendobi

Jauh mendobi.. Kat rumah Almarhum Bonda.. On the way balik sambil berborak mengenai kerjaya anakanda Sulong dan maintenance kereta  sempat juga akak merakam suasana matahari yang bakal berlabuh.. 

Hari panas macam tu la jingganya langit.. 

1st time akak dan HS mengoder makan melalui grab food dan food panda.. Rezeki kami makanannya kurang dari segi rasa.. Food Panda kena menunggu hampir sejam..

 Malam sebelumnya try mengoder fast food.. Dek lambatnya mengoder iaitu pukul 9 dan menggodek-godek apss food panda untuk registration yg makan masa kerana alamat yg tak boleh di detect dan disimpan akhirnya give up sebab masa penghantaran adalah keeseokan harinya.. Ha ha  .. Fast food yg nak diorder mana ada buka sampai tengah  malam melainkan yang ada outlet  24 jam.. 

Maka makanla ayam goreng sendiri goreng.. Nasib ada stok.. Kalau tak makanla biskut apa yang ada.. 

HP bagi tau esok iaitu hari ni hujan.. Sungguh dia hujan pagi tadi membawa ke tengahari.. Keluar rumah langit tak cerah.. 

Nak ber event pun agak susah sedikit.. Tapi orang kurang.. Siapa yang sanggup beratur dalam suasana hujan kan,. dapat la repeat cendol dua gelas di samping rezeki menumpang mak yong yg tengah sarat.. Dapat Express Lane.. Tu ustaz Kazim cakap sebelumnya berkaitan rezeki.. 













Sabtu, 3 Ogos 2019

RIP dear Cici


Setelah sekian lama.. Baru la sempat dan bersemangat untuk update blog yg semakin sepi.. 

Terkejut dan sedih.. Mommy baru up status.. Apak Cici baru inform dah tiada.. Menitis jua airmata.. 7 tahun umurnya.. 
Banyak anak dan cucu bulus dari generasi Cici.. 



Sejam kemudian.. Mendapat berita pemergian bapa saudara almarhum En Boss.. Menjelang 5 tahun pemergian almarhum En Boss..

Sanah Helwah juga pada August baby:
1. Anakanda saudara Kakalong Ika
2. Anakanda Siraj
3. Adinda Pakcik
4. Adinda Kolang.. 


Status dari kawan hakak yg menyentuh hati.. 



Selasa, 16 April 2019

Lemon disemai lagi

Bila dah pakai je lemon.. biji benih mesti akak sayang nak buang.. kali ni lemon menjadi lagi.. status pembesaran November tahun lepas... apa khabarnya pokok lemon di kampung Bonda.. semoga pokok2 lemon masih maintain kesuburannya di musim panas ni.. 


2019 


Ahad, 31 Mac 2019

Kuala Trengganu 2018 (1)

Nawaitu agar foto2 tak hilang meh la akak up kat sini.. 

Day 1
datang sini sebab kolabarasi tugas dan tambah ilmu.. semoga dapat manfaat dunia dan akhirat. 

 perjalanan yang jauh dan panjang ( pukul 3  sampai hotel ).. lupa dah berhenti kat mana .. kawan yg baik hati belanja aiskrim..hi hi dapat juga elak kebosanan dalam perjalanan yg panjang .. 

dapatla lunch direstoran Ikhwan KT.. lauk sedap2.. rasa betul2 sampai KT bila dengar bicara anak dan ayah.. anaknya sebut tak amboh.. ha ha baru la terbuka mata dan minda .. kita kat KT la..

Dah makan cepat2 naik bas semula.. fikir pasal penginapan  .. macam ada kerisauan kena duduk seorang.. tempat penginapan ada diviralkan atas sesuat sebab..  sabor je la..

HS tak ikut.. kali ni nekad tinggalkan dia.. dia pun redho mak tak dapat uruskan dia dan juga untuk maintain rekod kedatangan yang cantik.. tq adik Teh tolong jaga HS wp susah.. pagi2 abg2 kena dera bangun awal untuk hantar HS gi sekolah.. ptg adik


Day 2 ..sun set




Perjalanan ke ict, uct, sct




ada yg sudi ajak ke sini.. Pantai Batu Burok.. naik grabshare.. menu lempeng pisang yang dicari2 dan menjamah juga kuih2 tempatan.. sempat pula berfoto diatas buaian .. mokcik2 berfoto..



Selasa, 12 Februari 2019

Foto peram..

Tarikh foto 8.8.2018... lama berperam dalam folder... 
Oleh kerana bosan menunggu tibanya anakanda Siraj yg tercinta. . lewat kerana jam untuk masuk KL barangkali.. akak pun jengah-jengah lanskap dibelakang tempat menunggu.. ha nampak makhluk ni.. hari hampir maghrib suasana semakin gelap.. kenalah belek sungguh - sungguh foto yang  ada ya untuk cari makhluk tersebut.. nak close up jgn haraplah.. laju je mengepak..




nampak tak si cakcibo aka pepatung tu?

Ahad, 27 Januari 2019

Bunga tahun 2019

Dalam tergesa -gesa untuk cari makan tengahari nampaklah bunga-bunga ni.. lupakan sekejap lapar untuk snap bunga-bunga ni.. maka jadilah bunga ni entri pertama untuk 2019.. 





Jumaat, 21 Disember 2018

Kerana dia

Lama dah tak up foto bunga kat sini.. semuanya kerana dia... rujuk foto terakhir...






Berkicau- kicau dan berterbangan dengan kawan-kawannya di sini.. mungkin kerana susunan pokok yang ada boleh menyembunyikan aktiviti mereka.. terpanggil akak untuk berhenti dan capture satu-satunya burung yang tengah relax ni.. di tengahari yang panas lit lit 

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)