Ahad, 15 April 2012

errrrrk

adik nak sup cendawan kupang....sup cendawan butang


 yay adik menang game bulat x...(bulat eks) ...O X


 mak ni sabun puku ke? sabun buku....

 nak syotong..nak syotong..mana ada sotong dlam pinggan dia ni...emm mak potong rupanya...

 OREN mau limau....ejaan mengikut gambar...

Kakak sepuku saya tu...kakak sepupu la..

Jumaat, 13 April 2012

agak-agak!!!

agak-agak dpat ke buat public speaking ni...

agak-agak lulus ke?
gelabah je ni...

lagi 3 ari woi.....


alamak kena ubah capital komitmen lagi....another saturday in the office...monday tak leh cuti hu hu ...aku nak prepare utk pub speaking...

tapi hari ni kepala terang hati..ada ke kepala terang hati...kepala clear hari ni sebab dah kena ubat bius cabut gigi...terang hati semasa sesi UAT...okla kan...boleh tanya macam2 kt consultan..hmm best consultan lama dah quit..favourite quote..SAHAAAJA dah tak de lagi. kena gak revisit item2 tu..you are there...bab capital reserve & aset...lama wo nak siap sistem ni...

semalam di klinik gigi gomen..
tak sabar-sabar nak tunggu nombor 1034 muncul..cuak hoi..takut bius abis..cam ne nak cabut gigi..tapi selesai juga ..dua injection..bunyi krak..cabut pun kra krak...lega dah cabut...dah mobile term dentist tu..ada yg missing ...yela dah almost 8 yrs berlalu..one by one rotten & mobile, ada juga yg crack..lepas kena tampal permanent dgn apa2 ntah takut pulak reaksi dengan badan..so take out juga...


superspontan
ANGSA GANAS menang 2nd time...ha ha




No 5...sepatutnya nombor 4....

AAAA dous.....No 5...sepatutnya nombor 4....knew it yesterday 12 April 2012..what's the motif... how it leaked?? if so alhamdulillah..on the move again...& challenge!!!!!

Rabu, 11 April 2012

HARAPAN UNTUK BERKEBUN...

tanaman.. sekarang dah tak berkebun..cuma dalam farmville je.. namun tu semua sementara je...harapan yg tinggi dapat berkebun macam hk dan mkg.. sekarang ni saya tengah kumpul biji benih sementara nak pencen.. dalam masa 12-14 thn lagi insyallah..cuma ada tumbuhan pasu yg simple je..itu pun langgar peraturan..management kuarters tak kasi letak pasu..

Petua dari Backyard Medicine

hari cuti pertabalan Sultan Kedah...family member dengan aktiviti masing2..

ada yg ke Pulau Angsa memancing atas bot...sikecik menuntut janji untuk belajar dengan classmate..depan rumah je..

 aku....sakit gigi...Layan Backyard Medcine TV1..aku suka...

cantik-cantik tumbuhan yg ditunjukkan ... sipengacara berasal dari Malaysia..James Wong (previously aku terbaca mengenai Lisa Wong selebiriti yg ada tanaman herba dirumahnya.....rosemary menarik perhatian ku..lepas tu si Evelyn pun tanam juga..hu hu jeles jeles ..bila la aku dapat tengok rosemary hidup2)

 JW nak buat pencuci mulut dengan teh yg ditanam di Conwarll..no more sintetik produk... teh dipetik, digulung dengan jari, dijemur dan oven at 80-90degree for 2 hrs...

some of interestng info ...wheat originated from Arab, garlic from Afghanistan and potato from Peru...

cheap alternatif untuk facemask buah tapas or green olive byk antioksidan..

use olive leave yg besar...untuk facemask. tuang air menggelegak for 10 minit..
tapis dan panaskan lagi 10 minit..
4TBSPOON CLAY POWDER
15 DROP LEMON ESSENTIAL OIL
 Tahan 6 BULAN DLM FRIDGE

 JW show off pokok HOUSE LEEK...ROSE ROOT -TONIK ,Alovera Eden

project in Cornwall

 yg selalu kena gigit nyamuk JW tunjukkan cara:
serai 10 btg sliced..
blend + bunga cengkih 4 teaspoon
+ air sikit panaskan dalam bekas bertutup selama1 jam,
 tapis air masuk dlm botol yg ada penyembur dan tahan utk setahun..

 etnobotani - James wong

 serai direndam 2 minggu hingga tumbuh akar..tanam dalam pasu dan letak tepi tingkap...mudah..

 clendula+ alovera  frosen  lavender essential oil..merawat tulang

hmmmm sate ikan pantai dalam

report komitmen modal menghampiri penghujungnya..setelah beberapa siri pengubahsuain ..firstly as per auditor's advise, then as per bajet book info now as per WIP balances....been juggling figures for a week,

tegang urat kepala....tido pun mengigau-ngigau..saturday in the office..Sunday sambil basuh baju, jemur baju etc buat balancing lagi..

pg td sebelum tu sempat mereport RMK10 as at 31 mac 2012 for afternoon meeting oh dear...new section new environment..non stop mereport...monthly, annually

... alamak ..petang kena amek sikecik kat sekolah..usual fetcher ada hal...so break kejap and dengan lutut yg sakit pi la jalan kat sekolah.... dah tau dah apa dia nak...

RM 3.00 pulak tu..macam sebulan tak makan...siap ofer ngan kawan2 yg dekat dgn dia...at first aku!!!!555#^ & then aku redho ..as part of my ####%%%m...masing2 dpt la 5pc ...so happy la tu dapat sate ikan RM 3.00 - 15 cucuk tu...

nasib bawa duit banyak kalau tak ...terkinyam je la korang... moral of the story..at age of 8 yrs old my daughter is like the father..generous... and no dendam2 ngan kawan2 yg tak kawan dia sebelumnya...dah nama pun budak2.. ala sate tu sebenarnya..macam keropok lekor tapi dipotong kecil dan dicucuk dgn lidi dan dibakar atas motor pakcik tu...

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)