Khamis, 5 April 2018

Ulam pucuk cekur

Masa ni tiba-tiba teringin belek pokok cekur yang amat subur hidupnya. Asal pokok dari benih yang bercambah dalam plastik .. dah beli lupa nak simpan peti ais.. maka berakar-akar lah si ubi cekur... kesempatan diambil .. semai dan cuaca yang panas dan dapat matahari secara terus maka makin gemuk dan berbunga-bunga pokok cekur nan sepasu ni. Akak masih tak de ati nak snap pokok cekur ni. Bila daun dah penuh pasu barulah teringat nak belek2 dan ada pucuk cekur menjengah dunia bagai disuruh akak tuai. Alhamdulillah dapat juga menghalau angin gastrik yang sedang berjinak-jinak nak menjadi kronik. Sedap dijadikan ulam. Kalau nak ulam banyak perlu ada dua tiga pasu lagi. Kalau rajin!!


Selasa, 3 April 2018

Baby spinach

Tak lalu nak makan mentah akak masak rebus je la.... lupa beli kat mana .. Bgsr South atau Velocity.. 

Jumaat, 30 Mac 2018

Dragon seed

Ingatkan pokok palsu.. rupa2nya hidup.. siram 2 minggu sekali.. boleh tahan lama kata si penjual.. siap jual assesori lagi.. 

anak pokok naga..






Khamis, 29 Mac 2018

Yang ada minggu lepas..

Balik ke sini dan bermalam sebelum ke JB... 

Ronda-ronda sekeliling rumah..

Lily pemberian Kak Mala berbunga lagi tanpa tuan... dah terkeluar dari pasu mungkin diragut para lembu yang bolos ke kawasan rumah.. 

Pokok ubi krinting telah habis .. dicungkil sehabis2nya .. mungkin kerja si vavi.. tiada kesan langsung... tiada rezeki nak buat rebus pucuk ubi... 

Ulam raja semaian BIL Mail dah matang dan berbunga.. sempat jengah dari jauh sebab kawasan dah semak semula..

Buah mulberi di sana sini.. sebab semak sedekah aje kat burung -burung yang berminat..


Si susun kelapa multi petal dah rajin berbunga.. sempat juga kami bertemu...


Si jeliti yang comel lote juga dah mula berbunga walaupun ditinggalkan lama dan mengharapkan siraman hujan sahaja.




Sempat meraikan birthday anakanda Haiqal yang ke 25.. Sanah Helwah dear nephew...





Isnin, 12 Mac 2018

Aktiviti lama

Dah lama tak dapat dekat dengn rama-rama. Rama-rama ni je yang izinkan dirinya dipotret.. itu pun akak duk jauh-jauh... kalu di perasan melepas la.. tengok je la diorang berterbangan.. akak kena crop fofo untuk dapatkan foto yang besar






Ahad, 11 Mac 2018

Suka hijau

Tak boleh lari dari warna ni.. apabila ada kawan promote untuk order dan kek warna ni yang dinamakan Pandan Gula Melaka .. segeralah akak angkat tangan dalam wasap nak yang ini.. tak kiralah ada lagi nama yang cun2 spt Medovie Honey Russian  Cake dan bla bla.. 

Sodap.. wangi pandan dan manis sedang2 aje..


#Sabrina Bakery

Rabu, 28 Februari 2018

Pokok Mangga Keding

Keding tapi dah berbuah.. ternampak di tempat nostalgia itu.. sape nampak kertas pembalut buah tu? Pasti pemilik sayang sangat .. rasanya kini dah dituai.. semoga berbuah lagi..

28 Feb atau 1 Mac dan Nonamanis

Sanah Helwah HS.. semalam atau hari ini? Lahir tahun lompat tahun ni tiada 29 hb Februari..
 semoga terusan menjadi anak solehah dan semoga terusan berada dalam rahmat Allah swt.. 

Mak adik nak Nononis kata HS.. adoi.. kucen tu regenya rm 2 ribu ++.. banyak boleh buat dengan rm sebanyak tu.. 

Nonamanis ... kucing parsi betina yang duk menumpang sekejap kat sini.. duduk seminggu untuk berkawan dengan kucing2 jantan yang ramai kat sini.. Cici, Caca dan Abam.. lately Brad ..

Puas mengajar si budak kecil kazen HS sorang tu tu sebut nama kucen ni.. apaknya bawa kucen parsi ni dari kawannya untuk tujuan menambah zuriat kucen ni... sempatlah kami semua bermesra dengannya... penakut alahai.. asik duk bawah kerusi.. nak di pegang lari.. bulus memang gebus tapi kasar berbanding dengan Cici, Caca dan Abam the cat... 

Anak BIL panggil Nononis.. penat ajar sebut Nonamanis.. dia sebut Nononis... ramai beri gelaran berlainan kepada Nonamanis the cat ni.. senarai nama yang sempat akak dengar:

Mak Jemah (BIL)
Nononis (Ayish)
Selena Gomez( HS)
Nonaling (IH)


HS .. mak muka dia mcm muka orang!!

Jumaat, 23 Februari 2018

Kumquat

Ada 5 biji yang lekat buahnya... dah agak.. time CNY dia akan matang dan masak.. sebiji dah terlanggar dan terus lerai.. akak apa lagi.. cuci dan terus masuk mulut.. buah ni manis .. makan dengan kulitnya sekali.. bila dibelek - belek ada bunga lagi dan putik buah dah terbentuk... alhamdulillah.. kalau nak makan banyak kena order lagi pokok ni dengan Joyce..

Nanti kena rujuk entry sebelum untuk kenalpasti tempoh buah ini matang..



Khamis, 22 Februari 2018

Anak saudara lagi

Dapat wasap dari mummy.. Tina dan Cici yang dah pergi "holiday"dah beranak lagi.. berderai anaknya.. adik beradik Oyem, Bobob dan kecik..
Dah lapan anak Tina dan Cici..

Selasa, 20 Februari 2018

Happy Pet Day

Happy Pet Day to semua kucen2 BIL dan mummy..
Luna dan Cici = Caca, Abam, Hazel , Lulu dam Goldie aka Gedik
Gedi +?? = 2 kitten comel.. belum ada nama
Lulu+ Brad the cat= Koci, Ginger ..3 lagi ekor belum bernama
Tina + Cici = Oyem, Bobob, Techi.. dah besar komuniti kucen di sini..


Caca




Goldie aka Gedi..






Ahad, 4 Februari 2018

Caca masa hari merdeka 2017

sekarang ni dah jadi apak.. foto ni Caca masih bujang trang tang-tang.. 
Bulu dada masih kureng atau tak cukup vitamin? Padahal dia yang kuat makan .. masih berkejar-kejaran dengan Abam the cat.. tak kira waktu.. kul 4 pagi pun boleh lompat sana lompat sini.. betul la Caca dan Abam jadi alarm clock akak..








Sabtu, 3 Februari 2018

Mulberi berbuah lagi

Lupa watermark maka tak ingat bila kejadian ni



pokok penumpang dah mula memanjat.. dua minggu lepas kami hard pruned lagi pokok ni.. 

Kita dibawah dia


cerita usang.. harap tak basi lagi,,
Kejadian selepas singgah di sekolah rendah HS.. Serangga ni terhinggap di cermin kereta.. semua foto ni adalah pandangan dari bawah serangga.. dah dua kilometer perjalanan masih dia di situ.. terpaksa akak turun dan halau sementara masih berada dikawasan yang berpokok..




Jumaat, 2 Februari 2018

Nenas Manis

Peminat nenas pasti memuji rasa nenas ni.. manis ! Penjual ni kadang-kadang je berniaga.. bergantung kepada stok buah.. harga rasa mahal.. bila dah rasa jus dan buah rasa berbaloi bayar mahal.. jus rm5.. sedap... buah potong sebekas RM10 masam manis yang sedap.. sebab akak memang peminat nenas.. ada minta dari penjual jambul nenas ni.. masih hidup lagi dalam plastik ha ha.. tidak sempat disemai.. akak ingat sibujang sulung akak dah campak dalam tong sampah.. selamat lagi !! 
Penjual pun tak berkira nak beri jambul nenas tu.. siap warning.. buah yang akak akan dapat tak sama tau dengan buah ni.. ya akak faham.. oleh kerana gemar menyemai anak pokok akak tak kisah akan kualiti buah.. pokok yang disemai dapat hidup dah ok bagi akak.. disamping dapat oksigen kan!

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)