Selasa, 29 November 2011

Pankek Punya Cerita

Gara-gara tinggal tak berapa jam di PJ puteriku telah berkenan dengan pancake...sedap mak..bertingkat-tingkat mak usu beli...

so dua minggu lepas masa aku tak sihat ...kat umahlah la tempat aku berkubang...dengan si kecil ni ..nak pankek la pula....so search la resipi dalam internet....lupa la resepi sape.....ok....menjadi..dapat sekeping je dia kenyang
perut kecik je..selera.....

maal hijrah bercuti ke singapore????....dah promote kat paklangnya...kena la buat...tapi pl beli baking powder ....biasanya pakai bikabonat soda...so ...jadila lempeng ke...dua kali buat you....tak cukup walaupun lempengkek....



sikecik dan balqis cicah dengan thousand island....selera depa makan dengan sos tu....


semalam nak lagi ..... emmm...gebu pankek kita.......


Cuti Maal Hijrah...

Berkelana ke ??? Singapore....tak kemana..bosnya lepak..penat..aktiviti...kari ketam....the crabs were bought at Tesco ....Petang Check Out dan menuju ke Jeram Selangor...Ikan Bakar On The Way...Terubuk Bakar....lemaknya...kerapu with serai...kami diraikan oleh pengantin dan keluarga pengantin yang bernikah pada 11.11.2011....Aizzat dan Maryam Jamilah...semoga berbahagia hendaknya...Amierul baca doa ..and the most important thing my little girl got her wishes fulfilled...bantal angry bird & extra extra...special head cover...happy kami semua..ada Ajak & Famili, B Mi & famili, K Zai & Li, Me & Family , Mek dan cucu panjang meja...SLP & wife....hujan la pulak....menu bestnya ...dapat pula air tembikai....almost 11
pm reached our home sweet home

Arahan Berbagai -Berbagai

Permulaan arahan serius dengarnya...eh ada lagi..overwrite yg sebelumnya ke? Kalau nak on dua - dua arahan maka perlu ditekan bahawa dua - dua arahan diperlukan....jika tidak..inilah jadinya ...kelam kabut...bagilah space sikit kat orang yg melaksanakan arahan tu....


Seperti biasa ditanya ...ada masanya ok je yg dah ada...eh eh dipersalahkan la pula..diperlekehkan la pula dengan pernyataan "ambil mudah"...ofcourse amek mudah sebab buat apa pening kepala dengan perkara complicated

Setelah sekian lama melalui hidup ini hijrah perlu dalam diri semua orang termasuk hijrah attitude...

So be positive....




Ahad, 6 November 2011

RAYA kurban



ihsan sharing resepirahsiaku.com








Raya Korban @ Raya Haji 2011
Aku yang bangun dulu 4:59'' hoyehhh...check:

isya - bereh
tahajjud-bereh
hajat-bereh
wakiah (kiu aku rosak)-bereh

subuh-bereh...alhamdulillah...


setelah 2 kali hari raya haji ...kami melangkah setapak menuju dan usahakan keadilan untuk ML...

pelbagai cemuhan aku terima..mendingan ML puashati...ML dah uzur..always pening, pandangan dah kurang...

Ayah ..sendu aku memelukmu...

Mak...roh ikatan itu bagai melayang pergi..entah bila ia akan bersatu dengan ku 100 peratus...

Ita terima kasih atas segalanya...Allah yang membantumu sentiasa...

Yan..terima kasih kerana memahami...semoga terusan dirahmati Allah'''

Suami...bersyukur sangat mendapat bimbinganmu...insyaallah kita sekeluarga akan bakal menjejak tanah suci bersama-sama...

Anak-anak... yg baik untukmu dalam doaku...

Maria...selalu dalam doaku...

SELAMAT MENYAMBUT IDUL ADHA

Jumaat, 4 November 2011

Blog Kebun Around The World

Dulu aku suka blogwalking blog novel...lepastu resepi....dan terkini...blog kebun , tanaman, bunga ....uhhhh sukanye....thanks kepada blogger blogger tersebut.......I can view the other side of the world atas meja je....really appreciate you guys..cmanggis, kebun kadazan dan semuanya....superb

Ahad, 23 Oktober 2011

Aikkk mana gambo dalam blog ni...

Something wrong somewhere...da tak de gambo dlm blog ni..since when?? tak perasan pulak....nape tak de gambo ek...?

Alhidayah - Smart Soleh

Doa Luqman Hakim kepada anaknya - Ya bunayya........... -antaranya- Jgn syirikkan Allah

Jaga Solat 5 waktu - solat akan jaga kita

Jaga hak Allah - Allah akan jaga kita

I'm Little Khalifah-nashid kanak2 di smart soleh via TV3

Amalan Rasul - Gembirakan anak-anak, Doakan mereka - antaranya semoga kamu faham kehendak agama...

Rabu, 7 September 2011

16 Ogos 1988 ....16 Ogos 2011 genapla 20 tahn jadi penjawat awam..DARI KERANI RENDAH...PEN AKAUNTAN SKS...KONTRAK...TETAP...15 SEPT AKU MELANGKAH LAGI...SYUKUR ALHAMDULILLAH  ....

Jumaat, 2 September 2011

Pokok . ..tumbuh tumbuhan.. daun ...bunga ..aku memang menyukaimu..



yang paling aku ingat aku suka tengok warna hijau pensel warna LUNA semenjak kecil...renung dan renung dan renung warna tu dibawah rumah...sambil mencangkung

warna tu jatuh dari celah lantai rumah lama ku di Kg Selamat yg dah tak wujud lagi sekarang ni.... renung dan renung... tapi masa tu tak de la taksub sangat...

ketika di UITM aku mula menyedari warna hijau adalah warna yang paling aku suka..hijau pucuk pisang....ketenangan pada warna ini....kenangan kenangan...

cadar hijau, langsir hijau...I LIKE

bertunang pun pakai baju hijau..save the green...

kakak kat ofis pun tau aku minah hijo..
tapi tula kalau pakai tudung ijo muka gelap la sikit..sebab aku ni bukan jenis yg terang benderang kulitnya..

farmville memegnet kan aku kat kaler ni...mula - mula macam macam tumbuhan yg aku tanam...

tapi tertarik sangat pokok mountainebony ..sebab ada kaler purple...eh eh da purple pulak..terikut2.. da mula nampak cantik lak kaler tu..sebenornya..kaler tuh favourite anakku Halimaton Saadiah...juga favourite kawan sebelah meja. Intan Marlia..tu aku namakan blog ni mountain ebony... kalau letak vemma da ramai letak ..nanti tak nak dema layan ... aku layan fv dan masih ketagih fv nak dpt level 100 ..huh..abah budin selalu saun ape dapat berkebun ni..dlm ati..kengkawan satu angkatan la bang..
tingkatkan relationship dengan prospek.

real mountainebony..

farmvile mountainebony

xplore2 terjumpa lak mat saleh ni nye blog pasal kebun ..thyme square..aku suka ..
ada gambo ladang bawang dan tumbuhan yg tak pernah aku dengar namanya...

semasa diMuar aku terlihat kalendar edible garden felda ..aduh,, sukanya aku tengok rasa nak mintak je kalendar tu kat Rani..segan pulak...wah segar2 segar sayuran dihalaman rumah...hijau pelbagai jenis hijau..saiz ..daun pelbagai saiz....i very likeee..infact rumah Rani pun banyak tanaman bunga ....sebaris orkid purple pink mengenangkan aku mengenai MUAR...

tapikan aku suka jugak warna lain...tapi hijau dihati satu ketenangan...

aku suka tengok tumbuhan yang aku tanam..semai...berakar dan berdaun ..aku akan berkata2 dalam hati dengan makhluk ini..kak odah pernah memberi info berguna..pokok2 ni berzikir..wah ...sejuk ati mendengarnya...

Tanah Merah...aku amek pokok masa hari hujan..bunganya warna purple pink...

Inas...kakak tu kasi...sebab aku tanya ni pokok apa..pelik nampaknya...

Cukai..pokok bunga warna peach...

Perth ..(Petaseh)..kak Teh kasi...

bunga raya pink...sekolah teknik seremban...













teringat lagi bunga matahariku dipetik bila aku tak de rumah...masa tu di Wangsa Maju..rumah tingkat 4..sakit ati...
di flet aku tanam serai, koleksi bunga dari pelbagai tempat...kijal terengganu, cameron highland - tumbuh pokok je bunga tak keluar langsung....mana bunga nak kluar.ni bukannya Cameron Highland...udara KL hangat, dan dipelbagai tempat aku kunjungi..baru 2 ni aku minta biji buah milo dari abang iparku yg muda dari ku he he...katanya keringkan , sunatkan dulu, selawat dan tanam...ramai tertanya2 kat mana aku nak tanam kat apartment aku tu...huih,,dulu berpokok2 biji durian aku hidupkan dan sedekahkan kat sedara yg nak...entah sudi entah tidak pokok tu hidup dengan dema...

aku teringat pokok durian ni meriah bila adik M ku ini diterima semula..pas 2 thn dia mula mogok...lepastu segalanya mogok...Allah saja yang mengetahui...

ni pokok rambutan masam yg dema tak suka tapi aku suka..ayah tercinta aku suruh posing disisi rambutan masam ni..warnanya..hmm sungguh menarik hati jantungku...

sebelum tu aku dipanggil mak bun ...makcik kebun sebab every week end asik berkebun, menarah rumput, tanam bayam , suburkan pokok ulam raja, hidupkan pokok kemangi, patahkan mas cotek dan bawa balik kg untuk dibiakkan...terlampau rajin...aku telah mengejutkan sihitam berkilat yg sedang lepak dibawah mangga nior yg dah usang..mencicit aku lari dan lari terjerit2 kegelian semacam bila dengar sihitam panjang berkilat berbunyi ala suara orang tidur berkeroh.. sihitam panjang menjalar lari ..aku lari arah rumah dia lari arah baroh...

aku juga suka buah manggis suka juga dengan warna purple dari kulit manggis walaupun org kata kulit manggis ni hitam...aku makan manggis sebab dia manis ...arin kata marvelous..sama taste ngan aku..suka manggis...buah yang tinggi aku usahakan gait sampai dapat...

aku juga terkenangkan pokok buah berangan dalam semak...tu semua dah jadi kenangan...


ha cerita manggis November 2011 aku mula mencintai manggis sangat2 ..jgn cemburu cik abang oi...sebab aku minum jus penuh nutrisi Vemma yang berasaskan manggis dicampur dengan alovera, teh hijau dan pelbagai buah2han lain...





Khamis, 11 Ogos 2011

Ini info aku dengar Radio KLFM segmen kesihatan bersama-sama Dr Rushmini:-

-saiz jantung saiz genggaman tangan kita..
-organ yg paling penting untuk kita jaga adalah buah pinggang..saiz buah pinggang kita adalah sebesar bola pingpong..ianya ibarat sebagai empangan air. Bila air kurang dia mencztur catur air..bila air banyak air di lepas ke sungai..macam terowong smart ,

Kita perlu kawal keperluan air dalam badan kita..kalau tak cukup air dalam sel buahpinggang untuk lepaskan air ke sel..kencing berkurangan..perlu jaga kesimbangan air dalam sel..

if air tak cukup dia catu, air tak pergi hati lebih ke otak...if terlampau kering buah pinggang akan rosak..empangan jadi kering...sebagai penapis kekotoran dpd air ..

fungsi mengeluarkan hormon untuk jantung fungsi dgn baik..
darah obey dgn hormon dari bp..if buahpgg rosak???

untuk dpt kulit cantik buang toksik..
elakkan dari kena penyakit darah tinggi..kena jg buah pinggang dgn baik..

tips...

1)jgn beban dgn bahan yg susah utuk proses iaitu yg terlampau masin dan banyak warna..susah nak buang
2)penjagaan semasa ketandas- basuh bersih..infeksyei senang masung buahpinggang
3)ujian utk kesan buahpinggang ..ie warna air kencing agak jernih..kuantiti kencing if kerap tanda infeksi..
4)bagi baby ibu2 perlu tengok ..jika lama tak kencing..buah pinggang tak fungsi..




Khamis, 14 Julai 2011

Usaha sekarang

Ni yang aku dengar daripada doktor yang bersiaran di KLM hari doktor ni...

Usaha sekarang untuk menghindar penyakit semasa tua eg nyanyuk…

Masalah reput tulang meningkat bila usia meningkat tulang keluar ke darah...darah tak cukup kalsium & disedut oleh darah...

Jantung , salur darah , darah tinggi- seawal usia 35 tahun seorang perlu menyemak status kesihatan iaitu berat badan. Usaha untuk dpt berat badan ideal iaitu makan pelbagai sayuran seminggu iaitu 30jenis sayuran!!!

Aku tau jawapannya...

Jawapannya ada dalam Jus Nutrisi Vemma


2 biji oren sama dgn jumlah Vitamin C

9 avocado sama dgn jumlah Vitamin E
3 sayur broccoli sama dgn jumlah Zat Besi
55 biji telur sama dgn jumlah Vitamin D
1 sayur bayam sama dgn jumlah Vitamin A
3 kacang peas sama dgn jumlah Thiamine
19 biji pisang sama dgn jumlah Riboflavin
62 oz. keju sama dgn jumlah Vitamin B-12
5 kentang besar sama dgn jumlah Niacin
61 buah tomato sama dgn jumlah Folate
2 buah tembikai sama dgn jumlah Vitamin B6
17 oz. buah ceri sama dgn jumlah kandungan ORAC
37 cendawan sama dgn jumlah Pantothenic Acid

…untuk menyamai kandungan 2 oz jus Vemma dalam sehari.. wow!

Lebih dari RM200 yang perlu anda belanjakan di pasaraya untuk membeli buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mendapat khasiat(yang diperlukan badan anda) yang sama dengan


Rabu, 8 Jun 2011

Kenangan di PI ~~~~

PI di Bagan…bilik ok .. ada arah kiblat..tapi kedekut sabun seketul je utk semalam..shampoo dahla letak dalam dispenser yang attach kat bilik air tu jela ..

tak dela promosi tak berbayar oleh penginap hotel utk tayang kat sedara mara & sahabat handai..

Bilik Hotel ..Patut promosi la kat customer.. kan boleh caj lebih..dapat gak income hotel tuh..aku pun tak hingin nak bergambo kat hotel tu…room 85net..kalau lunch + breakfast RM 125.00 (untuk 2 orang je…anak aku tak dapat makan..patut promote kat customer la .. untuk anak caj sekian reganya ...ok je.. kita bayaule…tapi tak info atau cadangkan alternative lain semasa register..kesian anakku tertunggu hidangan untuk dia..depa ni tak tau cara nak dapat duit..

Padang Kota Lama

Malam minggu memang kompak dengan pengunjung…..yang berkerusi roda juga ada mengunjungi tempat nih..

Parking Pun susah..dah dapat parking ada pula mat parking dating kata dia jaga parking ???

Duduk je kat meja para peniaga bekerumun nak Tanya kita makan apa….macam bagus je ramai yang Tanya…kita order 2 ABC dia hantar satu lepastu nak suruh bayar dulu..

aku pulak yang hangin … baru letak da minta duit …at least hantar la dua dua order pastu baru la minta duit..betul tak…

aku kata bukan aku yang bayar ..tukang bayar tak de he he..yela cik abang gi riki apa makan yang sedap.. terkulat2 budak tu…kami makan pasembur & sotong kangkung …itu je yang boleh telan ... blurr bila ramai tanya apa nak makan dan badan dah penat ...

Mangkuk Tandas PI

Majlis Kahwin cum Cuti Cuti Malaysia di Utara

Kisah di lobi P I di Butterworth

5 Family ke “TT terapung” untuk majlis kahwin saudara..oleh kerana tiada maklumat menginap penginapan yang disediakan oleh tuan rumah …pandai2lah cari tempat tinggal .nasib baik ada PI… Depa duduk dua malam di sana

Jalan Jalan ke Pasar Chowrasta ..banyak kedai dah tutup petang Sabtu…

Check out hotel sebelum lunch (lunch Disediakan) ..While waiting for 12 o’clock. For lunch .one by one checkout…ada satu bilik tu tak cukup hanger …staff counter Tanya. Tuanpunya bilik …hangin satu badan dia..rupa2nya anak da bawa keluar ke bilik neneknya or vice versa…

Kawan yang dah angin ni kata buat hapa aku nak ambek hanger tu…kang dalam kereta aku patah2kan hanger tu …ada pula member yang menyampuk baik ambek towel ke selimut ke mahal sihkit …dia jawab baik aku ambek mangkut tandas tuh yang rega rm300 – rm400…benda yang mahal baru puas hati..

Aduss..kami semua cuma mampu sengeh je le ..tak nak layan lebey2 kang lain jadinya…

Hmmm… mangkuk tandas ye!!!

bw

dua tiga hari ni ...ladang fv takberapa fun & exciting sebab aku tengah musafir ke Ipoh & Penang...hari panas.. jalan jam...kepala pun mudah je meong...so..bw jela.. hmm..BA banyak entrinya...follow 2 -3 blog baru ..memang aku baru berblogging.. hmmm..rasa macam tulis diari je...
BA beri tips blogging.. aku suka..blog resepi tak berapa nak tumpu...yang serius tak mau..kepala masih berangin lagi...

Jumaat, 3 Jun 2011

ORAC tu apa???

join vemma semenjak november 2010...diwar warkan manggis kandungan oracnya yang paling tinggi...ish tertanya - tanya mende orac ni ?? da 2 3 kali g training di seremban orac juga disebut..sebelum tu di VFTsemasa di Sri Pasifik juga orac....takkan sebut orac je..so aku carile dalam internet orac nih...aku search pakai orac mangosteen...

ORAC - oxysgen radical absorbance capacity

  • "A new laboratory test known as ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) has also shown that an ounce of mangosteen juice has 20 to 30 times the ability to absorb free radicals than one ounce of most fruits and vegetables. The ORAC test is one of the most accurate ways to measure the ability of antioxidants in a certain substance to absorb free radicals. The higher the ORAC score, the better the food is for the body."

By increasing the daily intake of antioxidants through diet and supplements, free radical activity within the body could be reduced.
Our bodies contain natural antioxidants in the form of vitamins, minerals and hormones, but due to the incredible amount of stress modern society puts on us it can be good to take in more in our diet.
Sources of antioxidants include vitamin E, vitamin C and beta-carotene. These can all be found in many fruits – such as elderberries and vegetables.
Jus apa yang power ni?
Jus ini adalah Jus Nutrisi VeMMA. Ia merupakan 1 Program Nutrisi yang menyeluruh yang kaya dengan Antioksidan tertinggi. Terdapat banyak jenis antioksidan di dunia ini yang berasal dari pelbagai sumber seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan sebagainya. Badan kita sendiri pun menghasilkan antioksidan untuk tujuan melawan radikal bebas.
VeMMA memilih manggis sebagai bahan utama kerana antioksidan yang terkandung di dalam buah manggis adalah jenis antioksidan terbaik dengan nilai kiraan ORAC 115,775.
Apa Kepentingan Antioksidan Kepada Tubuh Badan Kita?
Antioksidan berfungsi untuk bertindakbalas melawan radikal bebas di dalam badan kita. Radikal bebas datangnya dari punca pembangunan seperti asap kenderaan, bunyi bising kenderaan, asap rokok, penggunaan telefon bimbit, bahan pembinaan, bahan kimia dalam makanan dan air yang tercemar. Radikal bebas ini jika tidak dihapuskan, ia akan menyebabkan kerosakan terhadap sel-sel dalam badan kita. Ia akan menguasai sistem badan dan menyebabkan kita tidak kuat melawan serangan penyakit.
VeMMA bukan semata-mata jus manggis, tetapi adalah gabungan bahan seperti
12 Jenis Vitamins + 65 Essential Mineral(Zat Galian) + Manggis(termasuk biji dan kulit) + Aloe Vera + Teh Hijau
Vitamins
essential
Mineral
Mangoesteen
Aloe Vera
Kesemua ini bahan ini adalah keperluan yang diperlukan oleh tubuh kita setiap hari agar badan kita dapat melawan radikal bebas yang menyerang tubuh kita. Untuk mencukupkan keperluan ini, kita perlukan:-
2 biji oren sama dgn jumlah Vitamin C
9 avocado sama dgn jumlah Vitamin E
3 sayur broccoli sama dgn jumlah Zat Besi
55 biji telur sama dgn jumlah Vitamin D
1 sayur bayam sama dgn jumlah Vitamin A
3 kacang peas sama dgn jumlah Thiamine
19 biji pisang sama dgn jumlah Riboflavin
62 oz. keju sama dgn jumlah Vitamin B-12
5 kentang besar sama dgn jumlah Niacin
61 buah tomato sama dgn jumlah Folate
2 buah tembikai sama dgn jumlah Vitamin B6
17 oz. buah ceri sama dgn jumlah kandungan ORAC
37 cendawan sama dgn jumlah Pantothenic Acid
…untuk menyamai kandungan 2 oz jus Vemma dalam sehari.. wow!
Lebih dari RM200 yang perlu anda belanjakan di pasaraya untuk membeli buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mendapat khasiat(yang diperlukan badan anda) yang sama dengan


Rabu, 18 Mei 2011

peluang bersama VEMMA

saya adalah brand partner Vemma...memasarkan jus berasaskan manggis++
melalui sistem internet yg mana sistem ni diberi kepada ahli2 pre dan paid ...

pre enrolee - PE - diberi percubaan 90 hari untuk upgred jadi paid member

paid member - yg belum ultimate diberi 90 hari untuk ultimate...

keistimewaan produk keluaran Vemma...
pelbagai vitamin dalam bentuk cecair...minum semasa perut kosong
2 auns sehari yg gastrik minum selepas makan...

Anda AKAN merasakan perbezaan yg sangat hebat selepas mengamalkan jus Vemma ni..

saya biasanya kuat tidur...alhamdulillah...selepas minum jus ni...tidur 4 jam pun ok...


telah diperakui khasiat - khasiat jus ini antaranya:-



1. Anti Oksida Yang Hebat
2. Pemangkin Tenaga / Anti Keletihan
3. Mencegah Kerunsingan
4. Anti Penuaan
5. Cepat Merawat Kesakitan
6. Meningkatkan Metabolisme
7. Mencegah Kegemukan
8. Mencegah Cirit - birit
9.
Mencegah Osteoporosis
10. Mencegah Kesan Diabetes
11. Mencegah Kelumumur
12. Mencegah Pening-pening (Gayat)
13. Anti-Parkinson
14. Anti Tumor dan Mencegah Kanser
15. Mencegah Ulser (Perut, Mulut dan Dubur)
16. Mencegah Bengkak
17. Anti Katarak (bahagian legap pada kanta mata)
18. Mencegah Glaukoma (sejenis penyakit mata)
19. Mencegah Lenguh Sendi
20. Mencegah Batu Karang dan Buah Pinggang
21. Mencegah Keanjalan Arteri
22. Mencegah Penyakit Gusi
23. Mencegah dan Merawat Jangkitan Fungus
24. Mencegah Alahan dan Merawat Sakit Kulit / Masalah Kulit
25. Mencegah Jangkitan Virus dan Kuman
27. Membantu Mengawal Tekanan Darah Tinggi
28. Menjaga Kesihatan Jantung
29. Membantu Mengurangkan Demam
30. Meningkatkan Sistem Imunisasi
31. Mengelakkan Jangkitan Bakteria
32. Membantu Mengurangkan Sakit Saraf
33. Membantu Mencegah Dementia (Sejenis Penyakit Otak)
...dan banyak lagi...



Setiap hari, anda cuma perlu minum 2 oz jus Vemma untuk kebaikan :


Satu fakta yg amat sukar dipercayai tentang Vemma adalah dengan hanya 2 oz sehari kandungan nutrisi adalah sama dengan 4 beg buah dan sayuran.


Saya sendiri tak sanggup nak makan semua sayur & buah sebanyak itu tiap hari, anda sanggup ke?


Anda perlukan...

2 biji oren sama dgn jumlah Vitamin C
9 avocado sama dgn jumlah Vitamin E
3 sayur broccoli sama dgn jumlah Zat Besi
55 biji telur sama dgn jumlah Vitamin D
1 sayur bayam sama dgn jumlah Vitamin A
3 kacang peas sama dgn jumlah Thiamine
19 biji pisang sama dgn jumlah Riboflavin
62 oz. keju sama dgn jumlah Vitamin B-12
5 kentang besar sama dgn jumlah Niacin
61 buah tomato sama dgn jumlah Folate
2 buah tembikai sama dgn jumlah Vitamin B6
17 oz. buah ceri sama dgn jumlah kandungan ORAC
37 cendawan sama dgn jumlah Pantothenic Acid

…untuk menyamai kandungan 2 oz jus Vemma dalam sehari.. wow!




Khamis, 12 Mei 2011

kursus...

tahun 2011 ape kursus yg depa tawarkan...rupa-rupanya dah circulate dlm official web...macam terhad je...boleh ke terpilih ni...dah berapa tahun dah evaluation report takada kursus yg dihadiri...MIA nak audit nanti pun kacau ni...nak kena keluar duit pulak utk penuhkan CPE requirement...semalam dapat broshur MIA mengenai kursus yg dihadiri...aduuh..mahalnya....utk member pun masih mahal lagi....

Sabtu, 23 April 2011

Rumah wan ada lebah....






Terperanjat sungguh...dah 2 minggu rumah arwah mak mertua ditinggalkan...rupa-rupanya jadi pilihan sang lebah...dah besar sarang yang dibuat...sebesar bola ragbi

demi keselamatan kami sekeluarga lebah terpaksa dihalau ...abang gunakan asap....
dah takde sabut kelapa dia gunakan kertas untuk bekas telur...
khuatir bila nak tidur mlm nanti lain pula jadinya......yelah malang tak bebau..
nampaknya mereka mula berhijrah meninggalkan sarang yang dibuat....

sebenarnya kami bersyukur kerana dapat menumpangkan kehidupan sementara kepada sang lebah...namun.kalau lepas ni kami kembali ke rumah tpt cari rezeki di kl tak pe la kalau dema nak datang semula...the house is theirs temporarily....

yang mengkagumkan aku..ialah objek bersegmen berwarna putih yang dibuat oleh lebah2 untuk sarang mereka.....

alamak...separuhje yang keluar ...dah abis kertas dibakar dema datang balik...

malam nanti kita semua bermalam dengan lebah la....

ada lebah yang mabuk kena asap...ada yang kat lantai berpusing...ada yang terperangkap dalam baldi.. tak lepas keluar...kena pakai selipar kat dapur untuk lindungi kaki dari terpijak...kena sengat satu hal ....nak kena g klinik untuk dapatkan rawatan pulak...

Ahad, 10 April 2011

Hari Minggu ..Hari Bersantai Ke Hari Dapat Penyakit...

Isu hari ni...setelah sekian lama tak overhaul umah..tu dia...meleleh air hidung..meleh airmata...aku kalah perang dgn habuk...

so para doktor terutamanya doktor kerajaan jgn sombong dan jgn sinis patient yang datang mengadu masalah kesihatan pada hari Isnin tau...he he...

hari Ahad bukan hari rehat tau..tapi hari 5S...sisih, susun dan susun entah apa2 lagi dan hari keluarkan peluh terutamanya masa musim minggu ni yg agak panas...hari yg kasi badan rasa lenguh dan sakit pada pagi esoknya.....

bagi yg bekerja hari nilah hari untuk persediaan untuk minggu kerja akan datang...

susun baju yang dah berapa hari terbiar...
gosok baju kerja 12 pasang
gosok baju sekolah anak 8 pasang
basuh kasut sekolah anak 2 pasang
gosok tudung 14 helai...



bagi dapurku yg jarang berasap hari ni la hari nak mengasah bakat memasak..he he itu pun kalau ada permintaan....sempat.... kalau tak sempat dapur aku berasap pasal panaskan makan yang dibeli jek..yang berasap hanya cerek air dan rice cooker je atau goreng telur dadar je...dan..goreng frozen food...

sampai tengah malam masuk pukul 12 tgh malam pun masih tak selesai..

bila lagi nak online nak tgk emel , bila lagi nak update blog ..bila lagi nak harvest tanaman dlm FV he he...bila lagi nak belajar cari peluang dapat income dari internet...hmmm peluang keemasan yang vemma tawarkan...

namun hari ni aku amat bersyukur dapat lepak kat umah untuk tugas-tugas rutin ni yg dah lama pontengkan diri..dapat hilangkan sesak kepala pasal akaun belum balance la, nak buat 5 S la..nak kejar datelinela...nak tukar sistem barula..ish...macam-macam... walaupun tak 100% perfect... so happy cleaning to me and suffer later

...save the green..save our world..save our kids...and may Allah always help us towards the later life in heaven the later world...


wassalam

Sabtu, 9 April 2011

Nama ....nama gelaran...nama panggilan.......ke nama manje...he he

Ish..ish..kadang-kadang suka dapat nama gelaran..ada yang tak suka dapat gelaran..sampai nak gaduh2 disebabkan nama gelaran....

ya lah dah mak bapak kita kasi nama cantik2 dalam surat beranak ada pulak gelaran melekat kat kita..

gelaran masa kecik
masa sekolah
masa kerja
dikalangan kawan-kawan ..hmm..kawan yg sebulu dan yang tak seangkatan dengannya

kadang-kadang gelaran boleh disebut oleh org yang dibenarkan aje .. khas tau...bukan untuk sebutan sebarangan orang...silap2 kena pelempang kalau saje-saje nak sebut.... so berhati-hatilah kalau nak menggelar ...

gelaran yang biasa didengar....

~senget
~bangau
~dunia
~dara~
~labi - - favourite aku...
~burung
~ndok
~cucu haji torong???
~bentayan ---favourite aku nih..
~debet~~~
dsbnya

Puncak Kejayaan

Dari sedikit kepada banyak
Kalau susah dah senang...
Miskin dah kaya....

awan Nano menarik perhatian...


jauh perjalanan luas pemandangan terbuka ruang minda...

Permulaan...Semoga berbahagia semuanya pada permulaan ini...untuk PERGI lebih jauh ke puncak kejayaan...

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)