Isnin, 30 Jun 2014

Laman Ramadhan dan tuaian 1 Ramadhan

Kemalasan dan kelemahan selepas sakit masih melanda diri... nak up posting dlm blog bukan main -main malasnya... nak angkat tangan aduh... berat sungguh... apatah lagi jari2 ni... nak sentuh skrin huruf juga malas... puasa ni lagi malas... hari ni pun cuti bagi gantikan hari Sabtu berbengkel... alWaqiah asik berulang kerana bacaan hilang dalam kemengantukan dan keletihan...sabar je la bagi melalui hari-hari mendatang .. kerisauan pasti ada kerana kesembuhan belum sempurna... semoga ibadah puasa tahun ni Allah izinkan lebih sempurna dari tahun-tahun sebelum.. terima kasih diatas doa kawan-kawan semua... hanya Allah yang dapat membalasnya..

Pastinya hari ni akak masak nasi dan air sahaja ... lauk berbuka En Boss akan beli aja dan rendang daging usaha memantai kami berdua masih berbaki.. kali ni malas nak snap foto... rupa rendang la juga kan! 
Beli daging kerbau 2 kg, santan 5 pek, kerisik, serai 9 ikat.. halia, lengkuas dan cili api segenggam.. cukupla untuk kami berbuka 3 beranak...bersahur 4 beranak (sebagai peringatan lepas ni jgn tanya lagi berapa qty ingredient nak guna.. we are getting old.. ) 
semalam berbuka pun makan tak banyak... risau juga dengan perubahan selera.... sebelum tidur dapatla menghabiskan avocado Cameron Highlands.. 4 biji RM 10.. beli dari En Man.. baru rasa boleh makan.. 

Setelah sekian lama .. pusingan kedua selesai dituai... nak buat sambal gesek je la atau jadi ulam je..bila dah tuai ada lagi untuk pusingan ketiga.. alhamdulillah...



Hari panas sangat dah stress lili ni... bila stress dapatlah bunga.. masih tertunggu-tunggu saat semua bulb berbunga !

Keratan anak burung ni pun dah mula berbunga... alhamdulillah..banyak pokok yg kering bila ditinggalkan.. anak pokok longan dan dokong dah tak dapat diselamatkan lagi..  kedondong juga diserang serangga putih... sabar je la..

P/S semuga kita beroleh kejayaan di bulan yang mulia ini... selamat beribadah kawan-kawan semua..

Khamis, 26 Jun 2014

Masih segar

Assalam dan selamat sejahtera ..  
Lama tidak bersiaran demi melayan demam panas yang melanda semenjak Jumaat lepas... sebagai host di Cameron Highlands akak layan bantal jek.. nasib ahli-ahli yg lain cergas membantu - memasak dan sebagainya... akak hanya menurut perintah... makan bubur nasi aje.. barbeku kambing yang sedap tu pun rasa pahit... kali ni Cameron Highlands lebih sejuk dari biasa .. sepatutnya dah sejuk tu rasa nyaman je tapi kesejukan dah jadi musuh pula... double sejuk sebab demam ni buat akak menggigil dan gigi menggelatuk.. rasa birat di semua bahagian kulit... Klinik panel yg ada disana terpaksa dilawati... tak culas makan ubat namun setakat Selasa lepas demam tak kebah-kebah... lepas makan kerap la ke toilet .. buang air semua saiz pun ada.... akhirnya akak cari 100+ dua botol, susu yogurt dan air kelapa campur halia campur madu yg masih belum akak sediakan semenjak bulan lepas... jumpa doktor lagi dan diberi cuti sakit dua hari.. setakat semalam dapatla basuh pinggan dan jemur baju... masih tertanya-tanya bagaimana demam ni bermula... adakah akak kurang minum air atau stress kerana bengkel dan kursus dua minggu berturut-turut... 
Alhamdulillah hari ini sudah mula bekerja ..
Sampai di ofis bungkusan pesanan telah terlepak atas meja.. pesanan dari Diana KBB..segeralah akak membukanya.. alhamdulillah semuanya sehar-segar juga

Herba thyme..bau rempah yg kuat..

Ceri barbados..

Freegift... yg dua biji tu sangat mengecurkan air liur kerana rasa masam manis yg akak lalu nak makan.. batang ubi jenis apa tak pasti..btw tq Diana

Jumaat, 20 Jun 2014

Liar yang cantik

Bertambah koleksi foto bunga liar... ditemui diBanting semasa dalam perjalanan ke Gold Coast Morib semasa berhenti untuk melepaskan hajat kecil.. since bilik air penuh dapatlah snap barang 2 hingga 4 kali.. warna cantik dan saiz boleh tahan.. tidak la kecil sangat .. seperti biasa nama tidak diketahui





P/S bersiaran dari Tanah Rata , Cameron Highlands.. baru lepas pekena mi celup yang sedap.. tengah demam la pulok..

Khamis, 19 Jun 2014

Entri Terbenam-Simata besar

Antara pelawat laman yang kerap bertandang .. simata besar ... ingatkan speais lalat yg suka bunga.. bila diamati spesis lebah juga ni ...











Selasa, 17 Jun 2014

Rezeki kawan-kawan

Selepas pagar ditutup sebelum pulang ke KL kelibat buah ni seolah-olah memanggil untuk dituai... happily dangling kat dahan rendah.... 
dalam suasana malam yang samar-samar cahaya lampu jalan segeralah akak menuainya... dapat dua tangkai... apa resepi kawan kat ofis tu agaknya ya!
G

Entri orang sibuk

Sehingga Jumaat ni sibuk dengan bengkel dan kursus... 

Kebetulan susunan foto ni berwarna ceria... terus buat sceenshot.. bunga2 ni pernah up dalam blog ni

Keembong, anak burung dan ros jepun.. warna ala2 sama je.. tak sempat nak crop cantikkan !


Sabtu, 14 Jun 2014

"Strawberi Putih"

Baru perasan foto ini tak up masa entri strawberi alpine reugan hari tu.. masa tengah sibuk outstation  ni hanya sempat up foto ni je... 

P/S: Apala cerita anak2 angkat yang ditinggalkan

Jumaat, 13 Jun 2014

Bekalan

Biasanya daun ni akak jadikan ulam sahaja. Dua bulan lepas rasa macam tak sihat .. tak tahu nak buat apa lagi... saja-saja cuba makan daun ni sebelum breakfast ... hasilnya tidak menghampakan... rasa cergas semula.
bila belek-belek pokok kat luar tu terdetik pula nak jadikan amalan makan daun ni ... sambil tu gugel juga info lanjut mengenai khasiatnya...
 alhamdulillah dah boleh istiqamah amalan akak untuk mengambil daun ni sebagai bekalan kesihatan harian. Setiap pagi sebelum breakfast akak akan kunyah hancur-hancur daun ni dan minum dengan segelas air kosong atau air mineral.. setiap hujjung minggu daun ni dituai untuk bekalan seminggu sebelum balik KL. Kali ini tuai banyak sikit sebab perlu bertugas di luar kawasan sebagai bekalan untuk dua minggu...

hati tergerak untuk sharing info ni bila tengok akar-akar ni menjelma hanya dalam plastik bekalan tu.... amazing kan... kuasa Allah yang menjadikan genetik daun ni begini.. tanpa niat untuk menyemai akar dah dianugerah dengan akar walaupun dalam plastik je ... mudah sangat..  macam suruh semai lagi... memang pokok senang hidup walaupun tidak berakar semasa menyemainya... alhamdulillah ketika ini dah banyak akak biakkan.. semoga ianya tidak pupus lagi...

sudah lebih tujuh hari daun ni berada dalam plastik... masih bertahan lagi

duduk di Gold Coast Morib ni makan 4 kali sehari .. terlebih makan la kami namun dapatlah tepis-tepis akibat negatif terlebih makan tu sebab dah tampan awal-awal dengan herba ni... jom ramai-ramai makan ulam segar...

Selasa, 10 Jun 2014

Semangat mengulam merudum

Dah cantik keluar akarnya selepas beberapa hari direndam. Semangat tinggi untuk menyemai dan menuai hasil ulam selom ni... namum tinggal kenangan je... pokok sudah musnah dilanggar sang tupai yang bermaharajalela naik ke kayangan ni.. jatuh dua hari pokok dah kering.. kena semai lagi la nampaknya




Isnin, 9 Jun 2014

Bebawang daun sepulih

Tak tahu pokok ni dah pupus dari pasu semasa kemarau lepas... bila keluarkan  tanah yang peroi dan kering dari pasu ... longgar aje bawang2 ni keluar... banyak pula tu... walaupun pokok ilek bawangya masih tegap dan kukuh.... sedang disimpan bawang2 ni untuk tindakan selanjutnya..

Ahad, 8 Jun 2014

Asin-asin dan ABC Lumut

Pokok yang dipesan dari Diana KBB... baru keluar dari sarang berteduh... 

Dah mula berbunga... belum lagi dibuat sayur


Up entri sambil tunggu laksa dan abc di Lumut... dah sampai ... jom makan!




Ais kosong kepal kegemaran kami :)


Sabtu, 7 Jun 2014

Sayur Raja aka Malabar Hijau.

Pernah tanam sayur ni melalui keratan yg diberi oleh Diana KBB.. dapat as freegift... terima kasih Diana..
Namun musim panas yg lepas pokok tu terus lemah dan akhirnya lenyap jadi kompos

Bulan lepas lepak2 dengan Mak Chek En Boss.. dia dah menyemai keratan sayur ni yang dibeli dipasar raya baki selepas menyayur... eh nak try juga la tanam balik..

Maka bila jalan-jalan di Sogo nak cari smoothie avacado terus rembat seikat... tak sampai RM 3.00 seikat..

Minggu lepas
Nampak steady... harap2 subur.. lapis terakhir pasu ni akak letakkan kompos dapur yang masih baru.. biarlah dia mereput sendiri.. dan import 2 - 3 ekor cacing terus masuk dalam pasu.. dua keratan mulberi hadiah dari Diana juga menumpang sebab tak cukup pasu..terima kasih kepada Diana atas pemberian keratan mulberi ... dalam seikat besar juga... 

Minggu sebelum...
 ada pulak kacang tanah sebutir ya.. ada yang tericir dari pokok induk masa kaut tanah ni

Selasa, 3 Jun 2014

Strawberi Alpine Reugan - teruslah kamu menghasilkan buah

Sebiji buah strawberi alpine yang telah ranum.. rasa strawberi la.. ucapan trima kasih banyak-banyak kepada Diana KBB atas info dan jualan benih ni.. teruja tengok pokok ni elok subur .. godek-godekla blog KBB untuk cerita strawberi ni

sepasu ni yang baru berbuah... pokok yang paling lebat daunnya... yang lain2 masih struggle dengan serangan koya dan serangga macam debu yang suka ramai-ramai lepak  pada pucuk daun 

Close up... nampak tak yang putih-putih dibawah daun tangkai buah tu... kat situ dia menyorok hari2 akak belek dan picit....pun masih ada. Kadang2 guna toothpick yang runcing untuk tikam terus koya ni.. ada dibawah akar... yg paling suka dipangkal daun.. alat ni yg paling sesuai untuk hambat mereka keluar dari bersembunyi..

Saiznya yang comel.. kecil dari jari akak.. atau jari akak ni yg besor.:)

Yang paling lebat daun

Bila dah macam ni bercabang  adala putik bunga yang akan keluar

Hari-hari akak gunakan berus gigi baby HS untuk halau serangga saiz debu ni..

Bunga yang terlebih caring ... demi memburu serangga debu dan koya sampai tanggal kelopak bunga...

Insya Allah jadi buah..walaupun saiz ciput terasa kepuasan menyemai benih, membelek dan memburu geng pengacau .. alhamdulillah..


Status pada Khamis minggu lepas

Ingatkan buah cacat.. but turned out ok

Akibat memburu 

Bunga ketiga

Ni semua nak kena berus gigi hari2



Status sebelumnya... nanti update lagi..dlm entri ni juga... nanti ada yg boring asik2 strawberi.. bukan tak mau post awal2 .. khuatir tak menjadi.. 

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)