Isnin, 31 Oktober 2016

Tidak diketahui nama dan asal usul

Hilang maklumat pembekal.. dah tak tahu nama pokok ni.. sampai bersawang hi hi.. tinggal maklumat bergambar tanpa sebarang maklumat bertulis.. 

Ahad, 30 Oktober 2016

Tumbuhan liar lagi

Dah lupa jumpa kat mana.. tertarik dengan kejadiannya.. sebagai tambahan catatan mengenai  koleksi tumbuhan liar.. mungkin ada nama pokok ni.. hanya akak yang tak peka.. blog akan dikemaskini apabila nama sebenar diketahui


Suka tengok

Vongole dan pokok ceri

HS ajak makan sini.. dah pindah rupanya.. Chef masih ada.. tandanya boleh order vongole ni.. selalu je miss... HS order bolognese.. anakanda sulung order blackpepper lamb.. acara selepas balik kerja.. dah tak tau nak makan apa..


Dibawah pokok ceri.. besar dan tinggi.. HS ajak berselfie . tapi foto tak jadi.. ha ha.. cuak juga duk bawah pokok ni.. sebab ada yang kata pokok ni banyak ulat bulu... wallahua'alam

PS: pokok ceri Malaysia .. bersiaran dari port minum pagi

Jumaat, 28 Oktober 2016

Di Jeti Sutera Harbour Resort

Tahun 2012 punya cerita..
Sekitar ... sutera harbour resort Kota Kinabalu.. ronda-ronda sekitar jeti sebelum bertolak ke airport.. punya la lama simpan dalam folder.. note one masa tu.. fon pun dah jahanam.. ni je yang sempat di uruskan.. banyak foto lagi.. tak sempat nak compile.. kawan2 punya kamera lagi la menimbun.. kena watermark dulu untuk kecilkan pixel.. 

See through sea water.. jernih sungguh air di jeti

Ada yang mendarat..




MELAWAT MAK TOM

Lama tak jumpa Mak Tom.. banyak koleksi untuk jualan masa tu.. semestinya ada yang akak pekena sepasu... kali ni yang akak snap untuk perolehan akan datang.. hi hi kalau sempat jumpa Mak Tom lagi..

Sekian lama mencari.. dapat pokok ni.. nama dah lupa.. keluarga spider lily ..  batangnya merah.. ni bunga merah kata Mak Tom.. kalau di Langkawi pokoknya berbatang putih.. crinum asiarum namanya.. harap-harap merahla bunga pokok  ni dan wangi... 

buat masa ni pokok  ni masih menginap di rumah kayangan akak.. entah bila boleh dihantar ke fl... cuaca tak menentu sekarang ni.. dan ancaman peragut tegar.. cik moo dan cik mbek.. Mak Tom release pokok ni kepada akak sebab si pemesan masih tak dapat dihubungi... akak pula memang nak sangat pokok ni.. pujuk2 Mak Tom.. bawa lain kali untuk uncle tu... sebab akak khuatir tak lapang untuk melawat Mak Tom lagi....  sebabnya hari Sabtu jadual kami adalah ke Ceragem je..

Harganya boleh tahan juga.. 

Pokok tom yam katanya.. ketumbar jawa. sebelum ni dapat dari mak tom.. free gift je..


Pokok berbunga.. helper Mak Tom tak ikut sekali .. tiadala tukang maklumkan nama pokok


Makin susut ingatan.. lupa pokok cekur jenia apa?

Khamis, 27 Oktober 2016

Begonia ros merah menyala

Perolehan begonia yang ke tiga.. dari pasar tani juga..  jadi halwa mata sekejap.. tersangat jatuh hati.. dalam tempoh sebulan bye bye... redha je la..
jgn lupa tengok link video dibawah ya... begonia selebar tapak tangan.. masyaaAllah

masa bawa balik dari pasar tani .. banyak sangat barang.. cacat sikit bunga ni..








Dunia begonia.. Marta Steward.. pengsan tengok fluffy begonia..

http://www.marthastewart.com/911875/how-grow-and-care-begonias

Selasa, 25 Oktober 2016

Mengkudu liar depan rumah

Rimbun aje akan kena prun.. togel jadinya.. seterusnya naik semula jadi pokok.. bila ada tukang prun dan mata sakit tengok dia menghalang pandangan luar pagar kena prun lagi.. sempat akak mempotret buah-buah yang mula memutik.. cantik susunan daunnya dan dihias putik-putik mengkudu.. 



Isnin, 24 Oktober 2016

Cerita cekur lagi

Ada peluang jumpa cekur akak mesti beli.. pasar tani terutamanya,, kadang-kadang kirim dengan akak cleaner Indon di ofis.. tak mau ambil duit pula dia.. bila dah beli lupa .. maka berakarlah dia dalam plastik belian tu.. ingat cerita keledek yang akak lupa keluarkan dari pek belian.. kes serupa.. bila berakar akak semai... 

Sabtu, 22 Oktober 2016

Bunga susun kelapa multipetal (east india rosebay)

Order dari Diana KBB.. semak balik tarikh order.. Mei 2016.. letak baja secara berterusan ( kalau ingat) .. mahu dia berbunga.. dah tak ingat nama pokok ni.. rujuk balik emel.. sebenarnya pokok ni masih dalam bekas yang di pos oleh Diana.. kalau letak dalam pasu tiada tempat yang sesuai.. dah tepu backyard balcony akal tu.. alhmdulillah pokok ni bertahan.. 
Suka  bila berbunga.. 3 kuntum rasanya.






Jumaat, 21 Oktober 2016

Kelahiran

Good news kata orang bila ada yang conceive! Kali ni Luna mengandung... Luna selamat melahirkan 5 ekor bayi comel... kalau tak silap baru dua minggu usia si comel ni.. Ijat duk Ipoh dah booking seekor dan anakanda sulong akak pun booking seekor.. baki untuk adik bongsu dan BIL .
 Pencinta kucing diorang ni.. siap carikan pasangan .. 

Semua adik-beradik dan anak saudara jatuh hati..



Luna yang selalu dirindui (induk)

Cici.. bapaknya.. rupa garang tapi bulu-bulunya cantik

Pasangan baru Cici ( pemberian dari dua pupu) nama tak perasan pulak.. dengarnya dah moody juga.. bakal melahirkan la tu..

Cici kat belakang tu nampak macam garfield pula..

PS: entri ni sebagai kenangan bahawa akak dulu ada si tompok.. 41 tahun lepas sudah.. mati bila ketika kami balik kampung kalau tak silap... lepas tu no more pets kata bonda akak... hmm jaga ayam kampung sereban je la... dan itik2 yang kuat makan..

Dik dan BIL Wai dan Ayish.. jgn marah yo.. den buek entri untuk si Luna.. we all love Luna too..

Khamis, 20 Oktober 2016

Rezeki pagi

Sama-sama berpagi-pagian.. sama-sama dapat rezeki.. sang serangga dapat rezeki dari bunga peria.. akak dapat rezeki mempotret aktiviti sang serangga..


Rabu, 19 Oktober 2016

Embun

Gigih akak mengupload foto dibawah sebagai header ..adjust sana sini.. dah dapat laptop baru memudahkan urusan.. 

pantang nampak bunga lantana ni. bunga busuk tapi cantik.. pagi-pagi lagi akak dah melawat kawasan fl menikmati udara pagi... rasa bertuah dapat snap lantana yang berembun ni..

Please enjoy viewing .. kagum dengan ciptaan Allah subhanawataala










Selasa, 18 Oktober 2016

Merpati

Ada aje nak dibuat cerita masa lalu disini.. Nak cari makan dicafe jumla pula dua ekor ni sedang meronda kawasan.. jinak-jinak merpati bila didekati dia lari..




PS:adinda lelaki akak dah bertukar hobi.. memikat burung aktivit mingguan.. rajin masuk semak dan hutan.. juga ke port2 yang dirasa sesuai di seluruh malaysia.. di afamosa raya tahunlepas dapat juga hasil tu.. ish ish..

Dah Habis Musim

Tiap-tiap minggu dapat bekalan buah ni..favourite akak.. yang merah kurang sikit gemarnya.. foto sekadar memperingati aktiviti lepas .. betapa gigihnya kami menurunkan buah ni.. siap beli galah buluh dua tiga batang.. ada yang semput sebab galah tu berat sebab masih lembap dan belum kering sepenuhnya.. akak pula sampai tercabut-cabut pemotong buah yang kita sentap dengan tali tu.. sapa tahu nama khusus alat tu? tali tertinggal dan tersangkut kat dahan pun ada..akhir sekali cuti raya haji hari tu BIL dari Ipoh gergaji dahan - dahan yang boleh dicapai.. kalau tak minggu hadapan tak de dah buahnya jadi tuaian cik kera.. dekat baruh memang banyak peruntukan untuk kera-kera ni sebab kami dah tak larat nak mengambilnya.. bila peruntukan mereka habis peruntukan kami la jadi juadah diaorang,,

















Isnin, 17 Oktober 2016

Mengering cendawan kukur

100gm rm7.00 ..turun sikit rm6.50.. status sebulan yang lepas... sepanjang tempoh itu akak tak menjengah pasar tani... sangat suka makan cendawan ni.. bila digigit ada rasa melantun dan manis rasanya... yang ini rasanya ada sikit kurang dari yang dimakan masa kecil-kecil dulu... kurang rasa manisnya... mungkin diternak.. dah ada caranya kan... dah moden.. yang liar dapat dijinakkan..

Akak keringkankan sebab nak kumpul lagi ..200 gm sedikit.. tak cukup hi hi.. ada dekat sekilo baru akak masak.. masa mencuci cendawan ni pastikan plastik-plastik halus yang bercampur dalam cendawan ni dibuang.. kang makan cebisan plastik pula.. akak suka masak gulai cili api berserai.. lain negeri lain resipinya kan... teringat dulu Restoran Seri Menanti kalau tak silap namanya... way back in 1989 - 1991.. dulu beroperasi dihadapan Mydin Masjid India.. gulai cendawan ni menu yang dicari-cari disitu.. 

ps: apala scarlet heart ulangan hari ni..nak seiring dengan Korea kan dah resehedule.. buang karan je tunggu..

Ahad, 16 Oktober 2016

Bawang dayak berbunga lagi

Kejadian di Februari 2016...
April hingga raya ditinggalkan...
September /Oktober bulan panas terik.. tiada hujan.. harapkan embun...
Entah bila berbunga lagi.. pokoknya semakin mengurang


jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)