Isnin, 8 September 2014

New member in the house

Minggu pertama pemergian arwah En Boss.. seminggu ofis tak dijenguk.. even grup wasap ofis pun tak ada hati nak jenguk.. aktiviti kami sekeluarga menguruskan apa yang patut.. ziarah kubur dan malam pula tahlil, baca Yassin dan jamu tetamu.. tak masak-masak pun.. ada katerer offer nak masak.. akak bayau je invois yg dia submit...some lesson learnt at that moment.. ipar, biras dan jiran commit akan masak for future punya event ..

selepas hari ketiga rumah mula sunyi.. biras dan adik ipar melebarkan sayap ke sarang masing-masing .. tinggal akak anak beranak.. malam Jumaat kami tahlil dan baca surah Yassin anak beranak.. kadang-kadang abang kadang adik jadi imam solat jemaah kami.. alhamdulillah anak-anak emak sudah biasa jadi imam dari sekolah menengah.. solat jenazah pun anakanda Siraj yang imamkan di Masjid Sikamat... dah hari ketiga baru tahu.. sebak juga dengar makluman dari saudara mara.. ada mak saudara tanya.. anak Kak Long sekolah ugama ko? Yo.. maghin dio sekolah agama.. jawab akak.. alhamdulillah niat arwah makbul bila sedikit demi sedikit pelaburan kami pada anak-anak sudah dapat dipraktikkan.. arwah memang selalu stand by kan anak-anak untuk baca tahlil jika berlaku kejadian bila mana tukang bawa tahlil tiada.. 

dalam hati ada taman kata kawan arwah kalau dibandingkan dengan dirinya yang macam garang dan ala-ala rock kapak tu.. komitmen yang tinggi dan pembela agama yang tegar..
anak2 pun mcm tu.. penampilan tak comel tapi pengisian  telah diterapkan serba sedikit oleh En Boss terima kasih Ya Allah dengan kurniaan Mu ini.. semoga mereka istiqomah...

 kalau arwah masih ada mesti meleleh air mata dia bila tahu anak-anak jadi imam.. selalu dia jadi imam akak la makmum.. bila arwah tiada rasa anak tiga orang ni tak cukup,, perlu lebih ramai anak lagi untuk meriahkan suasana jemaah dan tahlil kami.. apa pun semua dah ketentuan Allah .. siapa kita, dengan siapa kita, berapa zuriat kita dan takat mana panjangnya umur kita semuanya beyond our control.. terimalah seadanya 


Bila rasa tiada aktiviti ajak anak-anak pergi nurseri.. alhamdulillah anak-anak faham emak perlu alihkan suasana sedih kepada perkara berfaedah... maka setelah sekian lama anak-anak pengganti abah teman emak ke nurseri... 

Nawaitu nak beli tanah RM sehengget lagi... berkenan pula dengan RJ kaler oren yang kuat ni dan pekat ni dan ditambah dengan harga yang teramat murah.. satu polibeg kecil RM 2.00 ... jadilah famili baru di sini... sehingga suatu masa kita pergi ke rumah yang lain pula..








p/s: malam tadi sikecil HS sebak teringatkan abah... adik ingat abah... abang naik kerumah pun dia ngadu sambil meleleh air mata.. adik ingat abah... abang2 pujuk.. sedekah fatihah kat abah ya dik.. ingatkan HS ni steady je... bila dah bersenderian ni dia jadi sebak pula... 


16 ulasan:

pt ส่าหรีสี berkata...

Assalamualaikum kak mar,
Kak Mar begitu tabah dan kak mar sangat beruntung punya anak-anak yang telah dipersiapkan semua ilmu dunia dan akhirat. Alhamdulillah...
Rahsia Allah tiada siapa pun yang tahu.

~Kak Nah Backyard (^_^)~ berkata...

Alhamdulillah..sejuk perut ibu mengandung anak2 yang soleh..bahagia di dunia..bahagia di akhirat..

nadia rashid berkata...

Alhamdulillah k.mar...baik baik semua nya anak2 k.mar...arwah di sana pasti nya tersenyum bahagia..

RJ color.ni pun sy ada juga...sy pun perlahan2 cari bunga RJ pelbagai color

Ummu Madihah berkata...

Salam Mar,

Alhamdulillah anak-anak Mar dipersiapkan dengan baik agar menjadi anak2 yang soleh/solehah. Arwah pasti bahagia akan pelaburan akhiratnya itu! Syukur juga akan bantuan serta sokongan ipar duai serta jiran tetangga meringankan beban Mar sejak awal kepulangan arwah ke rahmatullah. Memang dalam saat2 begitu bantuan dan sokongan seperti itulah yang paling penting.

Mak Aji pun belum ada kaler oren gini. Skrg dok seronok bila RJ tengah galak berbunga setelah diletak baja yg dibeli dengan Rose Semua Menjadi.

Acik Erna berkata...

Sedih..kesian anak2..tapi mar kuat kan demi anak2

sud@is berkata...

Anak-anak penguat semangat yang paling hampir, alhamdulillah semua dah selesai, moga dirahmati arwah disana..

Cantik RJ oren tuuu...

cucubulat berkata...

al-hamdulillah,,tumpang seronok mendengarnya kak mar...indahnya!

@na berkata...

salam k mar...
sangat sebak baca n3 akak ni...
Alhamdulillah di samping akak ada anak2 yg soleh...syukur

Tihara berkata...

semuga akak tabah menghadapinya
akak beruntung ada anak-anak
pergi nursery ni memang salah satu terapi yang bagus kak

Normala Saad berkata...

Alhamdudilah, untung Mar punya anak yang soleh begitu.

nurbijen berkata...

Alhamdulillah, anak2 soleh bekalan buat arwah di sana...
Amin.. semoga mereka terus istiqamah...
Anak2 juga memahami hobi akak di nursery.... boleh juga buat teman...

Neny berkata...

Salam takziah ye kak...saya doakan semoga arwah dirahmati Allah dan diampunkan dosa2nya. Moga akak sekeluarga juga tabah menghadapi kehilangan ini.

juls julie berkata...

Assalam kak...

saya cuma silent reader blog akak..since hari akak ckp hsbnd akak ninggal, saya rasa sebak sangat...

saya selalu terfikir..mcm mana laa keadaan saya kalau jadi akak... kuat kah saya menghadapi dugaan sorg? sanggupkah saya melalui hari2 mendatang tanpa sapa2 kat sisi..family jauh... selama 8 thn berdua ditemani hsbn... berpisah plg lama pun 2 mggu bila saya balik kpg... inikan pulak berpisah nyawa.. redhakah saya nnt kalau diuji begini.. semoga saya kuat.. tapi saya doakan semoga akak lagi kuat..akak lagi bertuah sbb ditemani anak2..yg soleh... semoga akak beroleh kesihatan dan kebahagian bersama anak2.. semoga arwah tenang disana.. dikalangan hamba2Nya yg beriman.. amin..

Endah Murniyati berkata...

Alhamdulillah semua baik dan diberi ketabahan.
Oh ya sudah lama RJ tidak menghiasi kebun saya, terakhir saya tanam di carport saat kemarau begitu hujan datang, busuk semua tanaman saya

Ct Mar berkata...

Tahziah utk mar n sekeluarga..sama doa moga roh drahmati dan ditempat dlm gol org beriman

Faarihin berkata...

Salam Takziah untuk akak dan sekeluarga. Baru hari ini saya baca entri akak yang ni. Al-Fatihah buat arwah. Semoga Allah s.w.t tempatkan rohnya di kalangan orang-orang yang beriman. Aminn.

Semoga sikecil kuat hadapi ujian ini.

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)