Jumaat, 20 Disember 2013

Gambang, Cherating 2


Catatan perjalanan yang tertunggak.. Kuantan sebelum banjir...
Catatan untuk rujukan masa hadapan..
Setelah check out  Gambang Resort City - kami check in di Holiday Villa Cherating... tiada masa nak bergambar di pintu masuk resort yang gah ini sebab dah kekenyangan makan tengahari bermenukan nasi ayam... BIL makan ikan bakar cicah budu ... telan air liur bila teringatkan detik itu... masing-masing makan macam orang tak cukup makan sebab dah travel dari Gambang kesini dengan perut yang dah bermind set lapar! Hanya berbekalkan waffle seorang sekeping!!  almaklumla budak-budak ni selepas bercempera di Gambang Waterpark pasti kebulur yang tak boleh tahan!! Sup panas nasi ayam amat menyegarkan sampai order sup extra... hmm  tuan kedai bawakan semangkuk besar!  mewah mereka dengan sup yang sedap tu... untuk catatan masa hadapan ... nama kedai  adalah Warung Mizi...lokasi Sungai Ular..

 cuti hujung minggu dan cuti perayaan Deepavali dan cuti maal hijrah yang bakal menjelang menjadikan Cherating tempat yang pasti menjadi tumpuan pelancong domestik.. ketika kami sedang menjamu selera tiba bunyi bising dari gerombolan motosikal yang singgah untuk menjamu selera juga... tempat jadi penuh dan bising... anak2 kecil cucuk telinga sebab tak tahan bunyi kuat dari motosikal... akak ok je... anak saudara yang remaja sukala dengan kumpulan ini dan motosikal yang mereka tunggang.. masing-masing nampak smart dengan pakaian menunggang motosikal... akak pula tak de mood nak snap hal berkaitan dengan motosikal ni...   

Usai makan perlahan-perlahan meja makan  ditinggalkan dan  baru ternampak tong besar sup tu! Oh ya agar tidak lupa... kami merasa tapai ubi goreng yang enak disini... risau parking lama-lama kerana kawasan berhampiran banyak pokok kelapa. Urusan check in oleh adik dan bilangan kami yang ramai ni maka bilik telah diupgradekan... kami memang dah standby tempat tidur segala perkara yang patut mula... dah dapat bilik masa untuk melansit (tidur) la... sebab penat... si HS asik merengek dengan kakak sepuku dia (bahasa masa dia kecil untuk sepupu).. mulut sibuk nak bercakap dan ajuk percakapan orang tua ikut apa yang dia dengar.. tapi sebut lain... 
merengek tak sabar hendak ke swimming pool... di sini banyak swimming pool... waktu ni akak dah penat... join depa melansit he he...

kakak sepuku pun enjoy!! nak tiruk ke?

kakak sepuku layan adik sepuku

suka hati ya!













 pukul 6 lebih solat Asar dan terus je la tunggu maghrib...masih rasa penat lagi.. dia orang dah pi jalan-jalan tepi pantai yang katanya "private beach"...balik je semua bising kata best.. budak yang kata air laut tak biru tu pun kata best!! sibuk nak tunggu maghrib akak lupa la nak jadi mamarazi snap sunset di sini... melepas ! malamnya kami dinner di De Cherating.. makan goreng-goreng pun sedap.. yang menarik perhatian dia orang ni ialah mi celup! tak pasti apa ingredient... maka kepedasan la sebab sambal dicampur sekali dalam mee tu... term yang BIL gunakan untuk mee tu ialah mee rejam aka campak-campak .. istilah orang Perak... macam kejam je bunyinya kan! tapi sedap! selepas dinner beli la macam-macam kudapan untuk makan tepi pantai sebab dah tak tau nak buat aktiviti apa.. nak jalan-jalan waktu malam kat situ tak tahu nak ke mana... nak kerumah saudara nun jauh di Chukai... tak berbaloi pergi balik ke situ.. keputusan dibuat...duk je la tepi pantai tu... sebab ada pergola dan banyak tempat duduk.. okla sebab penat siang tadi tak habis lagi...

best juga duduk tepi pantai malam-malam sambil kunyah kacang, kuaci dan buah duku Terengganu....benih duku pun dah diketepikan untuk projek semai menyemai.. lepak-lepak sambil borak-borak mengenai hal - hal yang perlu ditangani... sumbang saran atas situasi sedia ada yang kami hadapi.. bincang mengenai ML yang diserang stroke lidah.. ML yang sudah tidak boleh bersuara.. cerita mengenai terkilan  perihatin kami yang diperlekehkan dan pelbagai isu yang timbul.. cerita mengenai masalah bisnes BIL dan macam-macam.. HS yang ikut serta dah boring.. akhirnya lelap tepi pantai... kebetulan waktu tu angin macam berhenti.. tiada angin laju dan perlahan.. mungkin keadaan di sini sedang beralih situasi kepada musim tengkujuh.. guard yang meronda sangat peramah sambil menyatakan sedia berkhidmat apabila ada masalah... terima kasih En Guard... restoran resort juga boleh menghantar pesanan minuman ke pergola kami... apa lagi order la latte..

suasana indah di tepi laut, kudapan dan secawan latte....
creamy dan !!!! pasti menyegarkan!

baru nak start aktiviti menembak... jarak dekat tapi blurr sebab malam hu hu! lupe on flash..

 pun macam tiada apa nak ditembak... sebagai tanda ingatan datang sini je la

lepas lepak tepi pantai... malamnya lepak pula kat sini... malam-malam tak de orang nampak he he..saje ambil angin malam.. dah mula terasa hembusan lembut angin dingin..


keesokan paginya kami breakfast di Kg Pantai Cherating,,port favourite breakfast kami... untuk pekena nasi dagang special... bertemu dengan Pak Dang yang kuat melatah... nama sebenar dia lain tetapi sebab kembar perempuan dia bernama Hawa maka dia jadi Adam dan sebutan orang Pahang jadila Pak Dang... dia sebut nasi kerabu .. katanya orang Perak kata nasi sampah.. BIL pun sahut saya orang Perak! :) mesra kami dengan dia... menaiki motor yang istimewa... kadang-kadang usik dia bagi melatah... sampai ajak kami join rajalawak pulak!!
mood pagi-pagi ... satu apa pun  akak tak snap disitu .. tapau makanan untuk kekanak2 riang lepas tu ronda kawasan resort untuk cari mangsa tembakan... dah sampai sini jangan lepas peluang.. lebih-lebih lagi landscape kat sini .. walla... I like.. banyak bunga dan tumbuhan... kolam renang terbahagi kepada dua kawasan... berdekatan dengan lobi dan berhadapan dengan bilik kami...




port lepak santai malam semalam..padang yang luas untuk aktiviti riadah hari keluarga... padang yang banyak khazanah tumbuhan yang comel-comel..boleh tengok khazanah di padang ni di foto bawah ya!!




moh jalan ke private beach ni.. hari terik pakai camera cap xxx.. bukan malam tau..lawan cahaya ni..

Masa snap ni agak-agak je sebab hari terik dan terang...nasib  nampak juga tulisan tu




kena turun tebing pasir ni untuk turun ke pantai... bayangkan kalau air pasang dan mandi masa air pasang.. dalam ni! hari terik rasa terbakar tapak kaki dek panasnya tebing pasir pantai ni



puas hati dapat turun..tapi tapak kaki macam masuk kolam air panas..

pandangan dari pantai ke arah darat


laut itu semakin hampir


Tak sangka dapat view ni...ha ha... belasah je tembak...sebelah kiri ku



the sand and water glistening under the hot sun... gulungan ombak itu dan buih dipantai itu menggamit memori


rindu ombak ni... bukan ombak rindu yea


disebelah kananku sayup-sayup restoran itu di hujung sana


apa gamaknya ye.. yang merah tu.. sepsis pinang juga ke? Nampak macam kepala sotong !


benih apa pula ni..


hobi tepi pantai


favourite juga ni ... perhati anak-anak ketam.. mereka juga macam ombak... sekali keluar ramai-ramai.. bila rasa bahaya semua hilang... lepas tu keluar semula...kalau kat PD  mereka kemerah-merahan..spesis lain kut




dapat seekor.. yang lemah ni sebab  tak lari... kalah bergaduh ke hape..entahlah.. bila usik lari sikit-sikit je












 






hi.. you nampak macam alien


close up pasir yang dikorek bak bebola je rupanya..


saja-saja ambil foto pasir ni.. rasa-rasa tak datang lagi ke
sini in the future kut..










 bekas mainan anak-anak


ni pun saja-saja


himpunan khazanah bunga-bunga liar saiz kecil yang sangat-sangat akak suka...
ni warna purple..





ni warna pink.. puas memfokas!






putih bersih

warna kuning tu macam bunga kacang


jarak jauh warna tak pasti

lebah-lebah jadi tumpuanku:
sape nampak lebah... jenuh ni ..fokus dan tunggu lebah ni waktu tengahari terik..


tengah bzzzzee

bee hilang dari radar

hmmm dapat balik bee











penat berpanas patah balik ke kawasan inn.. layan bunga ni pula









bunga tahi ayam putih






ni pun snap :)









bunga tutup bumi




















unik pokok ni... ada buah oren..





bunga favourite..lili




ixora kuning


ixora oren













jenuhkan layan foto-foto kali ni. nak upload dan ulas pun jenuh juga... jgn serik da...

bersambung catatan 3... 

p/s dah selamat sampai dari Langkawi semalam... esok ke Melaka pula... uruskan khoje khoje di Melaka..

4 ulasan:

nurbijen berkata...

saya pun dah mula rindu bau dan bunyi ombak.... rindu kat pantai Terengganu :)

adrianna syaz berkata...

Byknya gmnar bunga kak mar ambil..cntik2 semua..sya suka..sya pun dah lama x pg ke laut..dh jd ombak rindu dah ni akk.hehe

Puteri Purnama berkata...

wow terimakasih Mar, kongsikan gambar2 yg.banyak ni, walau tak pergi tempat2 ni, tapi usaha k Mar ni macam rasa terhibur, rasa macam pergi bercuti juga hehehe..cantik.

Al-Manar berkata...

Nasib baik 10 hari selepas pengalaman kami cuba memasuki Cherating ( entry blog saya pada 11/12). Saya tertarik dengan entry buah belimbing kerana kami ada sebatang yang selalu banyak berbuah dan terbiar rosak mengotori tsnah. Apakah cara2 menyimpang buah belimbing secara jeruk atau manisan yang boleh kami kngsi? Kalau boleh sila hantar melalui email : almanar@pd.jaring.my
Ribuan terima kasih.

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)