Ahad, 30 Jun 2013

Separuh tahun pertama 2013 - selamat tinggal Jun

Minggu akhir bulan Jun dilalui dengan agenda kami 3 beranak dan kami lepak di KL . (Tanamanku disana bagaimana ya... serangan jerubu dan kontang tiada hujan... berjuanglah kamu semua ya...)

Big boss ada kursus khas dengan kumpulannya. Ahh kami tiga beranak dengan agenda yang dirancang agar tidak terasa ditinggalkan selama 2 hari. En Boss telah meninggalkan pesan untuk kami untuk berbelanja untuk HS. Cadangannya di Sogo sahaja. Berapa hari lagi hari sudah puasa pula. Maka keperluan anak dara ini perlu dilunaskan segera..

Agenda semalam masih terbayang di minda..kisah suka duka sahabat baik .. sahabat sebelah meja..sahabat satu bunk bed... seorang tingkat atas seorang tingkat bawah... tidak ingat sudah siapa tingkat atas siapa tingkat bawah...hidupnya makin senang dan sudah bergear Hajah..semoga kamu berbahagia dunia akhirat sahabat.. ini takdir kita...barangkali ketika ini dia sudah kembali semula ke dunia kehidupan hariannya... hadapilah segalanya dengan sabar ya.. ucapan untuk diri sendiri juga.. anak-anak kami yang kecil sebaya.. mulanya cemas ditinggalkan di Mega Kid terus mesra keakhirnya.. berpisah juga akhirnya kami setelah pertemuan yang tidak seberapa lama itu... sedih juga namun dapat bertahan... masing -masing menahan hati dari menitiskan airmata ... haluan masing-masing dilalui bersama keluarga masig-masing dan alhamdulillah anakanda Siraj sudi menemani emaknya ini dari mula hingga ke sudahnya.. bersedia menjadi pemandu emaknya menggantikan abahnyya yang sibuk  berkursus.. tidak payahlah emaknya menyewa teksi bagi melunaskan agenda yang telah dirancang seadanya..

Hari ini bertekad untuk awal ke Sogo... hmm kelaut juga cadangan itu.. selepas solat Zoho la.. hmm lajak lagi pukul 3 baru keluar rumah... panasnya hari..Rupa-rupanya Jualan sedang berlangsung..sesak pula jalan.. bagi memenuhi waktu yang terluang ketika jalan sesak sempat pula snap bangunan popular ini..


Hari ini setelah penat ke Sogo dan bertemu pelbagai karenah manusia yang membeli - belah... ternampak pula jumlah belanja seseorang itu untuk 3 orang anak .. hampir mencecah RM1000.00. Kayalah Sogo hari ini.. HS pun mencecah separuh dari itu belanjanya.. anak yang sedang membesar.. banyak belanjanya..

That winter the wind blows...idaman si HS..sempat posing disisi Yong Ya yang diminatinya..

Bulan Jun yang hangat, hangat kerana pertemuan kembali sahabat-sahabat lama setelah 30 tahun berpisah. Sahabat sesekolah, sekelas serta satu dorm. Setelah menamatkan tingkatan 5 dan masing-masing yang meraih kejayaan cemerlang telah fly ke luar negara. The States, UK, Ireland dan entah ke mana lagi. Tinggallah kami yang beberapa kerat ini ditingkatan enam Rendah yang ditakdirkan tidak ke mana-mana. Setelah tingkatan 6 Rendah ada juga yang masih  tinggal meneruskan tingkatan 6 atas. Pelbagai kejayaan telah diraih dan pelbagai pengalaman dialami demi mendewasakan diri, keluarga makin besar, yang berjaya  makin berharta dan tidak kurang yang tergelincir. Rata-rata sahabat semua sudah berumahtangga dan berkeluarga besar. Pertemuan demi pertemuan mereka lakukan dari secara besar-besaran hinggalah pertemuan kumpulan kecil. Antaranya "Teh Tarik Session". Tidak kurang juga reunion pada peringkat kelas masing-masing. Yang belum terlaksana adalah mengumpulkan kesemua sahabat pada satu masa yang sama dan jejakan masih dilaksanakan.  Harapannya agar semua  sahabat dapat dijejak sepenuhnya. Semoga kami semua dapat bertemu semula.
 Dalam masa sebulan ini silaturrahim antara kami mula kukuh. Media sosial FB memudahkan kami berhubung. Dapatlah meminta dan memberi pertolongan seadanya.Hmmm .. pelbagai cerita lama yang lucu-lucu mula timbul, malah ada cerita yang tidak pernah kami ketahui telah dibongkar oleh teman-teman ini.  Popular ketika itu iklan bedak cuticura.. Kenakalan masing-masing diutarakan semula.. yang diperantauan juga menyapa didalam borak-borak kami... teknologi mendekatkan kami... Walau apa pun itu semua mendewasakan kami dan bolehlah dijadikan bahan cerita cerinti untuk anak cucu nanti. Tanggal 30 Jun hari ini, sudah pasti ada yang meraikan hari ketuaan he he.. ulangtahun kelahiran... makanya sudah setahun tua dari usia tahun sebelumnya.. selamat ulangtahun sahabat.. ikuti dan jalanilah takdir masing-masing untuk dunia dan akhirat..tanggungjawab perlu dilunaskan.

Selepas lunch semalam kami menjadi pemburu rama-rama ni.. besar saiznya.. nampaknya setakat ini rezeki kami ... asik berterbangan aja...si HS tak reti duk diam...kuciwa sekejap


dapatlah juga membiakkan ros jepun yang ada mudah-mudahan segar semuanya

Bagi pengakhiran bulan ini.. kami santai-santai makan aiskrim ini... nostalgia juga menahan penjual aiskrim lalu dihadapan rumah untuk makan ais krim ni... penjual yang tiada rakaman suara.... ahh teringat pula penjual aiskrim yang itu ... kurang orangnya... kanak-kanak memanggillnya ngau.. selalu minta lebih untuk aiskrim kon

Kunyit campak-campak

Baki kunyit hidup... rizom yang berlebih-lebih disimpan semula... tiba hari penyelenggaraan peti sejuk.. baki rizom dicampak ke kawasan tanaman.. tinggalah kau disana... hidup dan mati diterima aja.... tiba suatu masa penyelenggaraan di laman... dah tertanya-tanya pokok gerangan apakah yang muncul ini? Maka digores sedikit untuk mengetahui isinya... ooo kunyit rupa-rupanya... maka kamu digelar kunyit campak-campak sebab tidak ditanam secara rasminya... dihari muka masih wujudkah kamu... inysaallah jumpa semula diminggu hadapan..

Selepas 30 tahun..

Untuk catatan sendiri... pertemuan dengan classmate tahun 82 83... anak-anak pula yg mesra... sedih juga bila dah nak berpisah semula.. semoga bertemu semula sahabat di suatu hari yang indah dan damai... tetap merindui kamu semua.. semoga kita sama-sama diberkatiNya...

















Sabtu, 29 Jun 2013

Cili Bom itu..

Terima kasih diucapkan kepada Nurul dari blog Nudabuffy atas ihsan mengirimkan benih cili bom ni.. dia gelarkan nama cili bom mungkin kerana kepedasannya... 

nampak cantik sangat naiknya... close up foto .. pokok cilik kelihatan fresh and vibrant...  ... disebelahnya salad nak entafrem juga... dah inggal kenangan salad ni.. asik kena tinggal.. hari pula panas makanya  sudah innalillah... 
ketika ini memang hati berbunga-bunga bila semai benih cili naik cantik macam ni...  lama juga simpan dalam pasu ni sebelum dipindahkan ke container individu masing-masing (8/3/2013)



ada juga anak pokok ulam raja tersesat dipasu ni... agaknya memang dah ada dalam tanah yang diimport dari Seremban ni... (2/3/2013) foto 5 hari sebelum foto diatas


setelah sekian lama pemindahan perlu dilakukan... ketiadaan pasu yang sesuai .. segala jenis bekas digunakan ... tin bekas kacang digunakan.. (21/3/2013)






yang ni guna tin susu  (21/3/2013)


Sesudah dipindahkan hati makan gembira kerana perkembangan yang positif.. belum nampak tanda-tanda gagal lagi... (21/4/2013)


Hari demi hari itu warna kuning sudah mari.. hu hu sudah cuak ni... (21/4/2013)

Akhirnya... sudah pergi ... 5/5/2013

tinggal yang ini yang bakal menyusul juga

Last but not least..Nak harapkan yang ini je... sungguh manusia ini lemah hanya boleh mengharap sahaja..
(5/5/2013)
belum berjaya lagi dengan pokok cili .. tak pe la .. kita cuba lagi ...  mahu jadi setabah tuan yang memberi benih ini... 



Status hari ini... hari ni mencutikan diri dari ke ofis... 3 hari straight bincang pasal sistem akaun sampai pukul 6: 45 petang... adoii sengal kepala.. ingat nak ke pusat refleksologi... nantilah .. hari dah semakin ceria... go away jerubu... shoh shoh main jauh-jauh... 

tinggal 2 je cili bom ni... harap sangat berjaya jadi pokok yang menghasilkan buah... nak juga tengok buahnya... tapi selepas puasa ni raya pulak... mesti tinggalkan kl berhari-hari... mungkin angkut cili ni balik seremban dan angkut balik ke kl... macam pet pula...



cili bom posing dengan harum sundal malam di pagi hari... suka sangat hari ini sun rise dirumah dan tiada jerubu menghalang warna alam yang indah waktu ini..

Khamis, 27 Jun 2013

Buah apa? Tumbuhan apa?

Assalam.. dan selamat sejahtera... nak tanya siapa kenal buah ni..sebelum ni snap foto bunganya aje.. bunga warna kuning .. tak sempat up dalam entri ni kali.. biasalah tu deeply buried in the album yang entah apa-apa dinamakan .. gara-gara tak sempatlah ni ya.. buahnya sangat comel saiznya... pokoknya melilit lilit pokok bunga kertas dan pecah beling... kalau dah gitu kiranya ia adalah tumbuhan spesis liar juga la sebab tak tanam... entah dari mana datangnya benih...via angin, tumbuhan dan lain-lain medium wallahuaalam... nampak macam buah tembikan kan... saiznya besar isi kacang tanah sahaja... banyak la pula buahnya.. seronok je tangan ni menyentuh icon capture.... akhirnya untuk tujuan kemas - mengemas kena la buang pokok ni.. tapi sejarah wujudnya tumbuhan ni dilaman perlu di catatkan sebagai tambahan ilmu dan cuci mata sebab buah dia comel dan warna hijau yang menyelerakan he he..
kebanyakan foto adalah dalam keadaan blurr-blurr gitu.. sebab nya mungkin hari terik sangat.. atau pun waktu ni dah dapat jangka jerebu akan berlaku.. sebab tu fotonya berjerubu gitu... mohon info ya kawan-kawan.! yang ni memang tiada jawapan seperti entri sebelum yang asik tanya bunga apa? yang tu belum dijawab lagi.. tunggu que la.. yang itu semua ada jawapannya...






Rabu, 26 Jun 2013

Siputih ku berbunga lagi..

Bunga Raya Putih yang selalu diintai di rumah sebelah... bila dipangkas cepat-cepat aje akak ni minta dengan anak tuan rumah... boleh kasi acik tak?  He he ..janganlah buang ..meh acik recycle kat sini.. alhamdulillah ada saki baki kudup yang mahu hidup.. besar pula kembangnya.. hari gelap tapi bunga putih tak gelap kan!!! Tumpanglah sementara ya kat pasu pokok durian belanda tu... nanti dapat ruang besar akan dipindahkan kamu untuk hidup bahagia... 

Selasa, 25 Jun 2013

Kobis Bunga Flokoli

Untuk catatan sendiri..Benih yang dipesan dari blog tanamsendiri... yang naik hanya 3 pokok...masih dalam pertumbuhan... semoga menjadi juga... nak tengok apa rupanya flokoli ni..

Hanya ini yang menjadi  selepas dipindah lokasi di Seremban... akan datang macam mana eh.. tawakkal!!!

Foto - foto sebelum ..nampak macam sayur kailan pula






jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)