Masih bertahan cekur ni walaupun pucuknya sering
dirembat oleh K Mar untuk jadi ulam.. terima kasih Kak Muhaini yang telah
memaklumkan bahawa pucuk cekur sangat enak dibuat ulam..
Kak Muhaini bawa dari rumah kerana K Mar ni
kuat penyakit angin, Cik Ana senior kita yang suruh dia bawa
untuk K Mar..kalau tidak tahu khasiat cekur ni akak
biarkan je dia hidup penuhkan pasu..bila sakit kaki barulah
gali isinya - ditumbuk dan sapu ada juga yang campur beras ..
akak tak tau lah tu..dulu-dulu rasa pelik bila orang kata isinya sedap
dicampur pada pecal..ni resepi orang Jawa...
pernah rasa suatu ketika dahulu pecal dibeli di bazar Ramadhan..
memang sedap.
12 ulasan:
saya suka amik ubi cekur tu buat sambal atau gulai ikan keli...sedappp...dah terbayang aroma cekur
selamat petang...
singgah sini tengok cekur plak..
rumah mak sedara nani.. near by rumah nani je..
banyak pokok cekur.. menjadi2 cekur dia.. sepasu je..
tapi penuh dlm pasu.. ingatkan hari tu kunyit..
rupanya cekur... sedap gak bau daun dia.. ehehehe
tapi ubi cekur wat apa ek? boleh guna dlm pantang wat ulam ke?
cer story sket..
salam. Mak Aji suka cekur buat ulam dengan sambal atau dengan budu.
As salam kak mar,
Saya ada pkk cekur tp tak pernah terasa nk mkn sbg ulam. Dlm koleksi ada dua jenis cekur. Cekur yg spt dlm gambar dan cekur hitam. Skrg masih mencari cekur merah/cekur darah.
salam..cekur nie buat ulam dgn rebus atau mkn gitu jer..?
oh ya ..sharelah resipi...first time akak tau dibuat sambal dan gulai..mesti sedap!
Mak Yong...tak pernah akak guna dalam pantang..halia bara ok..tumbuk dengan ikan bilis..akak tak pernah ulam ubi..ulam pucuk je..
waalaikumsalam Mak Aji..dihiris-hiris ke atau makan macam tu je? rizom dia kecil je kan? Budu memang sedap kalau dengan temu pauh..cekur tak pernah cuba lagi..
Cekur akak ni jenis apa ya ?
waalaikumsalam..Mak Aji tau cam ne nak buat..akak makan pucuk dia je he he
Cekur yg ni org panggil cekur putih (Kaempferia galanga Linn).
terima kasih En. Adry
Catat Ulasan