Jerebu tempoh hari punca Genting Highlands di daki. Harapannya agar tiada jerebu di sini... Tetap menghampakan dan cuaca suram... namun ceria di sini kerana sudah ada Strawberry Park... inilah akibatnya bila terjebak dengan blogwalking.. usul dari tukang bawa dipersetujui instantly.. memang rimas masa tu... jerebu yang amat tebal dan menyesakkan dada apatah lagi mata yang memandang... dikongsikan pengalaman kami disini dengan buah markisar yang melampoh (Orang N9 biasa guna terma ini)... bergayut-gayut dia atas kepala kita kan! Yang tinggal area KL... rasa sekejap je dah sampai sini... tak gerun macam naik CH dan Fraser Hill.... boleh bermesej-mesejan dengan kawan-kawan lagi ketika mendaki tempat ini... ada seratus lebih foto yang telah dirakamkan.... nanti-nantilah lah diupload... untuk rujukan sendiri juga.... folder hp pun dah penuh.. dapat juga clear sedikit storage...
kami tak beli pun buah ni takut masam.. yang di CH hari tu manis sangat (pemberian En Man..) yang ini entahlah ! nak tahu kena beli... tak pe lain kali kita datang lagi..
sicilik ni yang jeles ... nak juga foto dengan buah markisar ... mak layan je... En Boss masa ni tengah layan buah yakon...memilih-milih saiz dan agak-agak rasa yang enak ... malas nak tunggu kami jalan-jalan dulu dalam kebun sayur dan bunga ni...
5 ulasan:
salam k.mar..
rendah jgk kan para2nya,..leh petik gitu jer..sayng k.mar tak beli..leh buat jus ker nanti..mesti best..:)
assalamualaikum kak mar..
buah markisa ni dulu tak top.. and ada gak kata tak leh makan.. tapi skrg dah famous.. boleh makan.. tapi nani yg blom penah jumpa..
geramnya tgk buah markisa yg byk tu. pokok sy sebiji2 je buahnya. klu dpt sekali byk, blh buat air. sedap. rasanya masam2 manis.
Assalam.
Yg pernah Pak Temuk tanam, semuanya jenis masam. Untuk dibuat minuman segar, memang perlu ditambah dengan air dan air gula. Belum pernah jumpa yang manis, sekalipun yang dibeli di pasaraya yang diimport dari luar negara. Elok disemai biji buah yang manis tu!
I've tried this drink at a Vietnamense restaurant. Mix the passion fruit pulp in to a glass of 100 plus. Add some ice cubes and top with mint leaves. Try it as it is very refreshing.
Catat Ulasan