Isnin, 29 September 2014

Pesanan terkini

Pesanan (order) dari Diana KBB..
Dah jadi hadiah pula... tiada kata yg diucapkan .. terima kasih dengan doa semoga Allah memberkati Diana dan seluruh ahli keluarga.. sebenarnya ada lagi .. tak sempat nak snap... 

Anak pokok nanas madu Sabah


Baby rain lily.. mudah-mudahan meriah dia membiak..

Ahad, 28 September 2014

Rose Jepun minggu ini

Untuk catatan sendiri. Rose jepun minggu ini yang rancak berkembang. Sebenarnya rose jepun putih single layer pun sedang meriah dengan kudup. Esok dia kembang tuan punya tiada pula.





Melawat

Semalam selepas ziarah pusara arwah En Boss kami melawat ke kawasan yang dirancang sejak lebih 10 dahulu... sayu rasanya bila perancang utama sudah tiada.. harapkan anak-anak je la sebagai penasihat dan pembantu untuk membela persekitaran kawasan ni... semoga segalanya dipermudahkan Allah swt

Ada pokok mangga telur

Dua batang pokok kelapa


Sepohon rambutan yang kurus
 
Peneman kesibukan kami

P/s: Kalau tak silap dulu ada pokok limau purut.. hmm tak nampak pula..
Lupa snap.. pokok belimbing buluh, pucuk ubi daun kurus dan pokok pecah kaca.. one fine day.. banyak kerja nak buat ni..

Sabtu, 27 September 2014

Juraian

Untuk catatan sendiri. Belimbing buluh masih aktif mengeluarkan bunga dan buah. Kali ini juraian bunga lebih panjang. Petua meletakkan baki nasi yang tak habis ..nasi sejuk .. dipangkal pokok.. dipraktikkan buat kali kedua dan ketiga...alhamdulillah tidak mengecewakan. 



Jumaat, 26 September 2014

Akhirnya bunga betina labu botol sudah muncul

Salam Jumaat dan salam sejahtera...
Tak sampai sebulan menanti (sebenarnya mengeluh) akhirnya buah labu muncul... dapat tengok putik pun jadilah..  si bunga betina menjenguk dunia... 

sesampai aje disini malam Sabtu lepas seperti biasa akak akan menyuluh laman ...tak sabar nak tengok perkembangan anak-anak angkat yang ditinggalkan... suluh kat pokok labu ni dan belek bunga yang keluar.. eh eh macam pelik je rupa... rujuk foto yg ketiga tu..

Lepas tu tengok bahagian bawah ... hmmm dah ada bentuk buah... sibetina dah muncul .. alhamdulillah... dpt tengok bunga ni waktu malam je ... siang dia dah kuncup dan mengerekot....



 Foto siang hari... kalau balik hari ni ada ke tidak buah ni lagi... tarikan betul... rasa macam malas nak balik.. tetapi disebabkan oleh buah ni... teruja juga nak balik.. jika menjadi perlu dituai.. nanti mengeras macam petola pulut ...cerita pasal petola pulut .. minggu lepas seorang lagi jiran disebelah kiri sudah dihadiahkan sebiji petola .. agak besar juga.. semoga belum bersabut lagi..

Nak tunggu daun macam ni eh baru keluar bunga betina ... wallahuaalam

Isnin, 22 September 2014

Rose Jepun baharu - kehujanan

Sejuk kehujanan pagi Sabtu.. snap foto bunga ni dengan berpayung :).. bukan apa nanti tak tau bila lagi berbunga.. wrong timing pula nanti.. berkembang tanpa tuan pembeli.. mana aci kan!! Nak juga simpan memori 1st time berkembang ..maklumla  .. baru aje dibeli.. akak beli melalui rakan yg ada dlm kelab rj fb..







Ahad, 21 September 2014

Pemberian kawan pejabat

Terima kasih Ton... pada asalnya minta tolong dia belikan cekur sahaja.. ada pula yg ditambah... disebabkan cuti panjang kerana urusan arwah En Boss dah jadi gift pula..

Bahan buat jamu.. lupa nama yang disebutkan.. tak minta beli yg ni sebab tak tahu gunanya.. bising si Ton ni..

Cekur yg dipesan

Campak aje dalam patch tu.. dah kekurangan pasu.. nampak depa maintain je..

P/s Ton adalah pekerja Indonesia yg bekerja disini.

Khamis, 18 September 2014

Ahli baru lagi

Dua minggu berturut-turut akak tiga beranak breakfast kat sini... Tarikannya adalah ...nurseri yang berniaga di perkarangan tempat letak kereta.. akak penjual mempunyai banyak koleksi bunga yang sudah berbunga..katanya dia lebih suka menjual pokok yang sudah berbunga.. sambil menderma ..niat pahala untuk arwah En Boss..

Macam obses dengan bunga putih pula .. 

melur jenis baru katanya.. nama akak terlupa kut


Kalau akak bunga ni bunga cina... ada nama lain ni.. wangi dan berbunga lebat



kering pun cantik


ahli minggu lepas.. beli juga pokok yang besar.. worth it kata akak tu.. nanti boleh biakkan.. akak tu kongsikan banyak tips - suka panas, siram 3 kali sehari, buang daun kat pangkal pokok, siram bunga sekali (mandikan )


tergoda juga dengan yang ni.. nama tak ingat..wangi dan rajin berbunga.. putih lagi kan!

Close up


cempaka telur yang sudah di tut.. 


p/s Tiny garderner: pokok cempaka telur ni ditanam dalam pasu .. berat juga ni.. akak tu suggest kirim pada pemandu bas yang dikenali (kl to yr place.. dia tak galakkan untuk pos laju.. kalau ada bas yg ulang-alik dari your place ..!!

Selasa, 16 September 2014

Sabtu sebelum dia pergi

Untuk catatan sendiri. Foto-foto bunga alamanda pada 23 Ogos 2014. 

Rentetan dari ....
Hari terang benderang dan dijangka hari mungkin akan panas menyengat kerana tiada awan putih di dada langit nan membiru. Kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan selepas tengahari ... membawa ke petang. Tanah yang dibeli disimpan kembali.. aktiviti kebun di tangguh..

Hujan yang lebat... suasana luar sungguh syahdu. Teringat hujan yang turun lebih sepuluh tahun dahulu sebelum pemergian dahulu arwah MIL yg disayangi. Suasana yg dirasai sama seperti masa itu. Arwah En Boss  menegur oh hujan kat luar. Seolah-olah dia juga teringat saat-saat itu. 

Bagi org yang sedang sakit dingin hujan menambah rasa tidak selesa... sejuk!! Kipas di perlahankan dan pintu sliding ditutup. Kerana sejuk lewat solat asar dilaksanakan. Akak meneruskan iron baju untuk ke majlis malam nanti. Akad nikah anak saudara ... Sebelum menunaikan asar tetamu yg sudah lama tidak bertandang datang menziarah. 

Datin Kak Z teringin sangat nak ziarah En Boss .. selepas menghadiri open house beliau tiba bersama SIL. Nasihat diberi bagi menangani sakit En  Boss... suaminya pun begitu juga... mengalami perkara yg sama..  impak berhenti merokok  .. DSS mengalami perkara yg sama sebab tu dia boleh beri nasihat.. Sebelum maghrib mereka beredar ke rumah sepupu yg mengadakan majlis... 

Selepas maghrib kami ke majlis akad nikah... En Boss mengenakan jubah labuh... sambil berpesan.. nanti ambil gambar abang ya... akak pula macam rasa malas sangat nak klik klik foto dia sebab segan ... majlis2 macam tu dah tak kencang perasaan nak klik sana dan klik sini.. tak macam dulu...

Sempat akak abadikan foto arwah bersama sepupunya.. itu pun fotonya kabur...
Selepas majlis dan makan-makan usai arwah En Boss berborak panjang dengan sepupu sehingga hampir 12 malam.  Mohon mengundur diri sebab nak makan ubat. Malamnya arwah tak boleh tidur kerana batuk yang melanda... akak pun penat kerana tidur lewat... pulang lewat tidur pun lewat.  Dengar dia batuk akak juga rasa sakit macam nak  pecah dada 

alamanda  .. 
Bunga pun gugur .. begitu juga nyawa.. alamanda berbunga riang... tiba masanya lerai dari tangkainya.. 

Alamanda diruang lingkup langit biru...
Indah langit biru hanya seketika.. 
Angin sejuk datang melata
Hujan syahdu melanda bumi
Saat indah bersama .. tiada siapa tahu penghujungnya sebentar lagi..
Saat indah dan sedih diturunkan Yang Maha Esa.. siapa kita untuk menolak penentuanNya... alhamdulillah yang mampu disemat dalam hati.. semoga kami istiqamah melunaskan segala tuntutanMu walau diuji dengan kehilangan ini...


 Ps: 16 September ... Selamat Ulangtahun Malaysia..

Halwa mata dan peringatan diri


sekalian menziarah pusara arwah MIL.. bawa anak-anak dan anak saudara agar... mendidik mereka mengenai alam yang lagi satu... juga disematkan didalam hati bahawa kematian itu pasti... tempat, waktu, umur kita bukan kita yang menentukan..

Pemisahan dua alam.. dunia dan barzakh..


Pada masa yang sama..

Bunga-bunga liar sedang meriah... akak snap disekitar pusara arwah MIL.. 
geram tengok serangga-serangga tu berkeliaran mencari makanan... gigih berusaha dan comel2... 
subhanallah... 
sesungguhnya komuniti tumbuhan disini juga segar-segar menemani dan menyejukkan pusara 
 sejuk mata kami melihatnya...  






Bunga ni halus sebenarnya ... saiz kurang dari saiz  syiling 5 sen .. wangi tapi pokoknya besar dan tinggi







jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)