Sabtu, 27 April 2013

Cameron Highlands - Cuti Sekolah 1/2013 - Pt 4

Selepas KEA Farm...berduyun2 la kami ke S Corner pula ..Mak Usu dah gerak dulu..kali ni shopping lagi.. strawbery tak payah la.. da borong Rm 30.00 .. kami ke tempat cendawan dan yakon.. kawan En Din la.. kenal masa CNY dulu.. enoki dan pelbagai cendawan.. enoki favourite HS.. gara-gara ajakan Mak Usu makan di Johnny S2. Kali ni tiada foto cendawan kerana sibuk mengenalkan cendawan dan enoki kepada Mak Ngah dan Mak Lang...tetiba dah selesai urusan... disini ada tempat lepak.. ada toilet. . Tempat ni baru siap... toilet masih bersih lagi... untuk melepaskan penat memasing  lepak untuk refreshment di Mualaf..


antara yang menarik perhatian di S Corner...Apple Cameron





Lepak du Mualaf..macam-macam minuman western style... latte .. cappucino entah ape2 tak ingat...
tapi sedap dan kenyang..




Big boss tengah berasap.. Dah diagnose MPN bila di kawasan tanah tinggi ada kesannnya.... dgn restu doktor ni dia berasap... untuk kawal oksigen katannya??? ala kadar je la ya.. 

Seterusya tapak pasar malam di Brinchang disinggahi kami.. para peniaga baru buka khemah.. ada juga yang dah berniaga...

kelapa laut


Jumpa lagi kaktus comel.. Shahira beli untuk kelas...









Terjumpa pula yang ini... warna hijau.. pantang jumpa warna hijau..tanya penjual apa ni... halwa peria..ada pahit-pahit sikit.. tak jadi beli sebab pahit..

yang ni buah pisang kaki yang dihalwakan..macam-macam diaorang jual... rasanya ni import ni..

perjalanan diteruskan ke KHM farm untuk aktiviti jalan-jalan selanjutnya.. perang bendera dah lama bermula di sini..

turun sahaja dari kereta.. nampak pula rumpai ni..cantik juga warna putih tu

ramaikan! ahli rombongan mendaki port aiskrim di sini..

akak masih dengan pokok dan bunga he he.. adalagi pokok ni..




pemandangan biasa di tanah tinggi..pakis gergasi..

disini ada homestay juga.. tengok tu kobis jadi tanaman hiasan..


memang suka tengok kobis -kobis jadi tanaman hiasan disepanjang jalan.. tak dapat tengok ladang kobis di Tringkap.. dapat pula di disini..ok la tu..

seronok dia orang dapat makan aiskrim strawberi.. akak dah tak larat.. so jalan-jalan kawasan sekeliling dan snap foto

jem kat sini fresh dan harga boleh runding.. janji beli banyak la

sumber strawberi untuk aiskrim dan jem

sumber info - benih ni dari Holland







a a a tiba -tiba jadi nenek sebab cucu saudara ni.. he he.. kecil lagi dah pandai makan aiskrim


suka la tu sebab ramai tukang dukung, jaga dan belek ya..



kat sini ada satu pokok limau yang buahnya gedang-gedang.. limau apa tak tahu .. tak tanya tuanpunya




aiskrim dah masuk perut, latte dah masuk perut... tinggal nasi je belum...ayoh la cari makan ..makanan ruji.... ke Pekan Tanah Rata cari makan.. 

sempat juga klik foto burung-burung ni..




hari menjelang petang.. memang lapar.. semua setuju dengan nasi dan steambot je..







sementara makanan disiapkan jalan-jalan dulu di kedai sebelah.. nak cari ponco HS yang tak boleh tawar  harga di Brinchang... kedai biasa tak buka lagi... so ke sini je la.. harga ok.. kurang sangat berbanding dengan Brinchang dan boleh bincang pula harganya..

10 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

bestkan gi cameron... nani hari tu naik sana 1 week lepas raya cina.. alhamdullillah.. tak jem.. dengar kata sapa yg naik waktu raya cina tu, habis.. mmg padat betul... ape pun nani dan anak2 mmg suka ke CH.. banyak bunga, banyak sayor.. dan cuaca sejuk tu yg best.. almaklumlah.. dok KL ni panas kan...
syoknye pekena stemboat .. seronok lah hirup kuah sup tu panas2... yang pokok kubis tu, menjadi betul diorang tanam yer.. sepanjang tu semua nampak subur2 belaka... aduhhh jeles betul..

nadia rashid berkata...

Alahai k.mar buat kan sy nak g sana lagi

Tihara berkata...

saya pun rasa nak pergi sana lagi la :)

smRose berkata...

amboi, sakan naaa

Ibu Qistina berkata...

rindunya nk g.....tp x dapat greenlight dah dengan en.papa sebab en.papa kata CH boring. boring bagi bukan pencinta alam seperti beliau kekdahnye....hehehe.......

gadisBunga™ berkata...

salam,
cameron highlands ni tempat feveret saya! Mmg takkan puas pusing kan?

gadisBunga™ berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Temuk berkata...

Assalam
Pak Temuk suka ke CH, tapi macam sesetengah orang juga, tak gemar jalan bengkang bengkoknya. Hihi, mana ada kawasan pergunungan yang jalannya lurus!

Cantik dan menyeronokkan pelbagai suasana dalam gambar-gambar tu. Pak Temuk suka gambar pakis silhouette, buah lemon di pokoknya (rasanya lemon!), dan juga stroberi yang merah cerah!

Dewberry berkata...

it's a great idea to grow strawberries in these soil bags! You don't have to worry about weeds!

suka suka berkata...

Nani..memang seronok dtg sini.. kadang-kadang tu macam nak selalu datang sini (menetap sini pun lagi baik kan he he)..tu la CNY jgn cari pasal..memang semut lagi laju dari kereta..

Nadia, Tiha ... pergila .. bagi akak walau berapa kali pun tetap tak rugi he he .. suka suka sangat..

Rose... memang sakan lebih-lebih lagi dgn rombongan tak rasmi ni..

GB..waalaikumsalam.. terima kasih singgah sini.. CH memang selalu dlm list jalan-jalan .. memang tak puas dtg sini..

Pak Temuk.. begitulah adanya kawasan tanah tinggi, tak boleh elak, memang kena redah tu semua... insyaallah itu semua dapat dihadapi..terima kasih la .. saya rasa mungkin lemon juga cuma spesis ni besar sungguh ... pakis silhoutte.. ok noted..

Dewberry.. I agree with you .. no weeds to worry ..


jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)