Isnin, 30 September 2013

Menggulai lagi

Pernah tengok bunga ni?... Akak pun first time juga... yang tengok zaman dolu-dolu tak kirala.. dah hilang dari radar ingatan ini... umur pun dah nak masuk lima siri... ada yang ingat ada, ada yang sekejap ingat sekejap tidak... siapala kita.. hanya hamba Allah yang lemah... semoga ingatan yang masih ada sekarang ini didalam lindungan Nya jua.. inilah bunga sayur maman yang biasa di buat juadah seperti gulai, jeruk dan sebagainya.... yang liar depan rumah warnanya ungu...
hari tu akak ke Pasar Tani kononnya nak cari pucuk paku .. ternampak sayur ni.. memang dah hilang dari ingatan rupa sayur ni.. tanya penjual dia kata ini sayur maman... Big Boss kata sedap gulai ni.. since dah ternampak sayur ni on aje projek masak ni.. sekilo RM8.00 .. kami beli 2 kilo.. kami menggulai pun bukan selalu, minggu lepas tak masak sebab Family Day.. dapur berasap pun hujung minggu... hari-hari biasa tapau je .. cuma masak air, masak nasi atau goreng telur he he... keluarga sibuk begitula!! keluar rumah sebelum matahari keluar.. sampai rumah matahari dah tenggelam!! redha seadanya !!  

inilah rupa paras yang sudah dilupai .. tak serupa dengan maman liar aka maman hantu

dikombinasikan dengan terung telunjuk... Pasar Tani insyaallah ada bekalan terung ni.. sementelah akak masih tak berjaya menanam terung.. boli yo la... kualiti terung tak berapa baik namun ada kata-kata yang sampai ke telinga akak ni.. buah atau sayur yang dijual dipasar yang dimakan atau dihuni oleh ulat adalah yang tiada racun .. jika ada racun buah-buah dan sayur semuanya cantik-cantik belaka.. ok la tu terung akak tu tak comel... memang ramai penghuninya... 

proses pun bermula... disiang sayur dan terung tu... memang tabiat akak ni sebelum siang sayur direndam dengan air garam... terung yang sudah dibedah dan di repair demi menghalau penghuni sebelum ni.. kadang-kadang terperanjat juga bila depa say hii!!!

masih lagi nak snap rupa paras sayur ni he he

kata penjual tu buang la bunga-bunga nya ... akak follow!!1

tabiat dari dulu juga ... curious boleh tanam semula ke ni... cuba la dulu .. padahal benih dah lama akak beli dari En. Iskandar... tak semai-semai lagi... banyak kekangannya!!

tu je la bilangan cili api akak.. semua beli walhal kunyit ada depan rumah... cuma cili tu masih kureng lagi bilangannya... ni musim hujan dah mula ... kita tengok cili yang akak campak-campak benih tempohari  jadi ke tidak!! tumbuk kunyit hingga ceruh dulu, then cili api hingga lumat juga, next ikan bilis yang dibasuh tu tumbuk kasar je, combine dengan santan dan jerang seperti biasa, bila dah naik minyak masukkan sayur tu, next masukkan pati santan bagi yang perah kelapa sendiri.. akak memang jarang blend cili dan kelapa ... semua mesti guna tangan sendiri... orang kata air tangan isteri untuk keluarga adalah yang paling ...... jawab sendiri ya.. demi ikatan kasih sayang keluarga.. 

ok.. dah siap gulai akak .. akak sendiri masak .. sendiri suka lemak-lemak pahit macam pucuk ubi tapi ada sedikit kelainannya... Big Boss pun suka.. namun ada kata-kata yang sampai katanya maman ni kalau makan sakit-sakit badan wallahuaalam.. akak tak pandai tentang tu.. tapi memang suka sayur ni.. lain kali nak try buat rendang dengan ayam pencen pula...

P/s.. semasa belek-belek sayur di pasar tani tu... makcik penjual ada siapkan set untuk gulai tempoyak daun kayu ... belajar satu nama daun iaitu daun lampin katanya!!..

9 ulasan:

smRose berkata...

daun lampin? camna rupanya tu kmar?

adrianna syaz berkata...

Ni yg depa sllu wat jeruk tu akk mar eh..jeruk maman?

SriKota Garden berkata...

Sedapnya gulai maman, saya tak pandai masak gulai ni, mesti pahit, biasa beli serah pada mak tolong masakkan.

JunAina berkata...

Lain benar nampak daunnya dari mama yang biasa saya lihat.

ummuaidan berkata...

kalau yer jeruk maman sedap kak mar..
ingat sy pun kalau ternampak ulat dlm sayur..laritak cukup dapur sambil menjerit..heheh

nadia rashid berkata...

ooo gulai maknanya masak lemak bagi sy...sedap pulak tengok sayur maman k.mar gulai...sy biasa beli yg jeruk...org tua2 kata sayur awet muda..:D

k.mar tak snap daun lampin?

kalau kat sini set "daun kayu" biasa nya..pucuk miding, daun kaduk, & daun kesom..biasa kitaorang taruk dalam bubur lambuk di terengganu kelantan

pt ส่าหรีสี berkata...

AsSalam kak,
Mak saya ada juga buat jeruk maman ni sesekali, dah 2-3 hari dijeruk bersama nasi yang diblend, boleh makan, kami makan mentah je dengan nasi. Saya suka.

Ummu Madihah berkata...

Salam Mar,

Pertama kali tengok bunga maman sebab kalau maman naik Mak Aji cabut buang aje. Boleh gulai juga rupanya ya. Lepas ni boleh simpan biar besar, boleh cuba buat gulai macam Mar buat!

Kalau balik kg Mak Aji biasa beli jeruk maman yg siap jual kat pasar, sedap!

TukangKebun berkata...

Teringinnya nak rasa gulai dari tangan Kak Mar... ;) .

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)