Pernah tengok bunga ni?... Akak pun first time juga... yang tengok zaman dolu-dolu tak kirala.. dah hilang dari radar ingatan ini... umur pun dah nak masuk lima siri... ada yang ingat ada, ada yang sekejap ingat sekejap tidak... siapala kita.. hanya hamba Allah yang lemah... semoga ingatan yang masih ada sekarang ini didalam lindungan Nya jua.. inilah bunga sayur maman yang biasa di buat juadah seperti gulai, jeruk dan sebagainya.... yang liar depan rumah warnanya ungu...
hari tu akak ke Pasar Tani kononnya nak cari pucuk paku .. ternampak sayur ni.. memang dah hilang dari ingatan rupa sayur ni.. tanya penjual dia kata ini sayur maman... Big Boss kata sedap gulai ni.. since dah ternampak sayur ni on aje projek masak ni.. sekilo RM8.00 .. kami beli 2 kilo.. kami menggulai pun bukan selalu, minggu lepas tak masak sebab Family Day.. dapur berasap pun hujung minggu... hari-hari biasa tapau je .. cuma masak air, masak nasi atau goreng telur he he... keluarga sibuk begitula!! keluar rumah sebelum matahari keluar.. sampai rumah matahari dah tenggelam!! redha seadanya !!
inilah rupa paras yang sudah dilupai .. tak serupa dengan maman liar aka maman hantu
dikombinasikan dengan terung telunjuk... Pasar Tani insyaallah ada bekalan terung ni.. sementelah akak masih tak berjaya menanam terung.. boli yo la... kualiti terung tak berapa baik namun ada kata-kata yang sampai ke telinga akak ni.. buah atau sayur yang dijual dipasar yang dimakan atau dihuni oleh ulat adalah yang tiada racun .. jika ada racun buah-buah dan sayur semuanya cantik-cantik belaka.. ok la tu terung akak tu tak comel... memang ramai penghuninya...
proses pun bermula... disiang sayur dan terung tu... memang tabiat akak ni sebelum siang sayur direndam dengan air garam... terung yang sudah dibedah dan di repair demi menghalau penghuni sebelum ni.. kadang-kadang terperanjat juga bila depa say hii!!!
masih lagi nak snap rupa paras sayur ni he he
kata penjual tu buang la bunga-bunga nya ... akak follow!!1
tabiat dari dulu juga ... curious boleh tanam semula ke ni... cuba la dulu .. padahal benih dah lama akak beli dari En. Iskandar... tak semai-semai lagi... banyak kekangannya!!
tu je la bilangan cili api akak.. semua beli walhal kunyit ada depan rumah... cuma cili tu masih kureng lagi bilangannya... ni musim hujan dah mula ... kita tengok cili yang akak campak-campak benih tempohari jadi ke tidak!! tumbuk kunyit hingga ceruh dulu, then cili api hingga lumat juga, next ikan bilis yang dibasuh tu tumbuk kasar je, combine dengan santan dan jerang seperti biasa, bila dah naik minyak masukkan sayur tu, next masukkan pati santan bagi yang perah kelapa sendiri.. akak memang jarang blend cili dan kelapa ... semua mesti guna tangan sendiri... orang kata air tangan isteri untuk keluarga adalah yang paling ...... jawab sendiri ya.. demi ikatan kasih sayang keluarga..
ok.. dah siap gulai akak .. akak sendiri masak .. sendiri suka lemak-lemak pahit macam pucuk ubi tapi ada sedikit kelainannya... Big Boss pun suka.. namun ada kata-kata yang sampai katanya maman ni kalau makan sakit-sakit badan wallahuaalam.. akak tak pandai tentang tu.. tapi memang suka sayur ni.. lain kali nak try buat rendang dengan ayam pencen pula...
P/s.. semasa belek-belek sayur di pasar tani tu... makcik penjual ada siapkan set untuk gulai tempoyak daun kayu ... belajar satu nama daun iaitu daun lampin katanya!!..
9 ulasan:
daun lampin? camna rupanya tu kmar?
Ni yg depa sllu wat jeruk tu akk mar eh..jeruk maman?
Sedapnya gulai maman, saya tak pandai masak gulai ni, mesti pahit, biasa beli serah pada mak tolong masakkan.
Lain benar nampak daunnya dari mama yang biasa saya lihat.
kalau yer jeruk maman sedap kak mar..
ingat sy pun kalau ternampak ulat dlm sayur..laritak cukup dapur sambil menjerit..heheh
ooo gulai maknanya masak lemak bagi sy...sedap pulak tengok sayur maman k.mar gulai...sy biasa beli yg jeruk...org tua2 kata sayur awet muda..:D
k.mar tak snap daun lampin?
kalau kat sini set "daun kayu" biasa nya..pucuk miding, daun kaduk, & daun kesom..biasa kitaorang taruk dalam bubur lambuk di terengganu kelantan
AsSalam kak,
Mak saya ada juga buat jeruk maman ni sesekali, dah 2-3 hari dijeruk bersama nasi yang diblend, boleh makan, kami makan mentah je dengan nasi. Saya suka.
Salam Mar,
Pertama kali tengok bunga maman sebab kalau maman naik Mak Aji cabut buang aje. Boleh gulai juga rupanya ya. Lepas ni boleh simpan biar besar, boleh cuba buat gulai macam Mar buat!
Kalau balik kg Mak Aji biasa beli jeruk maman yg siap jual kat pasar, sedap!
Teringinnya nak rasa gulai dari tangan Kak Mar... ;) .
Catat Ulasan