Isnin, 18 November 2013

Jus hijau

Teringin sangat hendak minum jus ni. Diperkenalkan oleh En Bos suatu ketika dulu. Tak sangka pula bila batuk-batuk jus ni menghilangkan gatal tekak dan batuk semasa bulan Ramadhan yang lalu. Masa bulan Ramadhan jus ni ada dijual di Bazar Ramadhan maka bermaharajalelalah menikmati jus ni untuk menghilangkan dahaga sambil menghilangkan batuk.... kali ini home made la.. since tiada saingan .. orang lain tak suka maka semua jus ni akak yang punya. Cuma yang home made ni tiada asam boi.. terlupa nak beli...homemade? Ya homemade sebab sumber jus ni ialah dari halaman sendiri. Teringin ada buah untuk jus ni sendiri selepas satu Jumaat Ramadhan tu akak teringin dan nak pergi beli tetapi tak kesampaian kerana nak segera balik Seremban untuk elakkan kesesakan lalulintas di hujung minggu.. maka pada suatu hari minggu yang indah di penghujung Ramadhan akak memborong sebatang anak pokok ni atau pokok katik yang dah matang.. siap berputik ketika tu,. pokok dibawa balik ke Seremban menjelang hari Raya Eidul Fitri yang lalu... masa nak raya hari tu kereta penuh... penuh dengan anak pokok he he...

hmmm nikmatnya dapat minum jus ni .. Alhamdulillah.. boleh minum berkali-kali...


inilah dia buah yang dimaksudkan.. Phee Ti dari blog Sesawang Maya Warnasari  Tanya mana kedondongnya masa up entri tuaian warna warni hari tu ... cerita je ye buahnya tak up.... baru sempat Tee...  baru dapat  upload... snap pun buah dah warna kuning he he....kedondong aka amra... dah seminggu tuai buah ni.. baki yang dibuat ulam hari itu boleh lah dijadikan jus..

minta maaf sangat-sangat pada Mak Yong Nadia - blog Journey to Green Living dan Awin-Blog Petak Hijau... bukan tujuan nak mengusha selera dengan buah-buah kegemaran orang mengandung ni.. akak pun teruja.. buah ni pun dah habis digunakan


ni pula bahagian permintaan khas.. untuk dicicah garam... sape lagi... untuk En Ketua Rumah
masa ni tertanya-tanya boleh tuai ke ... takkan lama sangat untuk dituai... dari bulan puasa hari tu sampai hari ni asyik belek dan belek... kekangannya ialah tidak akak siram hari-hari... 2-3 hari baru boleh jumpa..akhirnya keputusan dibuat ... tuai jela memandangkan sudah ada bunga baru dah keluar ..set kedua dan ketiga buah ni dah menjelma....risau juga buah ni overdue... melalui foto diatas belum bersabut lagi.. maknanya masih muda lagi... sebab tu crunchy dan sedap buat ulam..
dalam proses pembesaran ada pula bendasing putih ni menyelaputi buah ni... no idea apa ke benda ni..



tak sempat nak up dalam blog September lalu... 





 jadi pertanyaan dalam entry ni.. maka jawapan dah ada ya... masih hutang jawapan yang lain... one fine day ya!!




set bunga baru dah keluar...

P/s..catitan sendiri.. semalam dah ok demam 90%.. aktiviti gardening diteruskan... alihkan 3 pokok kacang botor...foto lupa snap..., semai bayam malabar foc dari Rose Semua Menjadi dan keratan asin2 foc dari Diana KBB... cabut sebahagian ulam raja yg dah gunjai, keluarkan kacang tanah yg dah semak &  pangkas sebahagian besar pokok Ah So beri.. ternampak siput bab..lupa buh racun siput... guna sebahagian kecil tinja kambing untuk laman. Minggu lepas beli 3 bag tanah organik 3Rm 10..
Mahal... minggu ni beli 2 bag lagi + 1 anak pokok terung telunjuk..Rm.10.00.. nampak kat nurseri belakang Petronas ..tanah 1 bag RM1.00 Murah tu ... kalau ikut kos yg belanja ni boleh dapat 16 bag tanah...kui kui... hujan siang malam.... kucing tu asik jadikan toilet .... 

12 ulasan:

Awin berkata...

walaupun saya belum pregnant tapi mmg telioq jugak kak tgk ni. semua buah masam2 mmg feveret saya. :)

ummuaidan berkata...

eh bkn setakat org ngandung, org dah lps ngandung nie pun tertelan liuq jgk..hehe

Pedasdanmanis berkata...

Wahh.. seronok dapat fresh juice kendodong.. boleh jadikan wish list tanam kat laman kami..

nadia rashid berkata...

heheh mcm tau2 je k.mar sy duk senyum2 telan liur..lagi2..bila di tabur garam tu..haih kecur dibuat nya...tapi takpe...tak jumpa kedondong...mangga ada...:D

p/s: sedap eh jus kedondong..tak pernah minum..

Lynna Ghani berkata...

Suburnya pokok kedondong K.Mar berbuah......yg bendasing tuh skali tgk mcm garam....igtkan ada petua kena ltk garam kat buah tadi....hehehe ;)

Acik Erna berkata...

acik pun suka oder minuman ni SS..dikedai memang ada asam boinya

Acik Erna berkata...

acik pun suka oder minuman ni SS..dikedai memang ada asam boinya

JunAina berkata...

Masam2 tu Aina tak tahan, mulut tak tahan perut pun tak tahan...:)

pt ส่าหรีสี berkata...

wow...best ni..mesti buat sebab asyik gatal tekak je..
tq k.mar...

nurbijen berkata...

owh, baru tahu yang jus kedondong boleh hilangkan sakit tekak bila selsema... sedapnya kedondong cicah kicap... kat sini makan buah kiwi jer cicah kicap :(

suka suka berkata...

Awin &UA...betul tu org tak mengandung pun suka buah ni he he.

PEDASMANIS..eloklah tanam.. ada org buah ni di buat pajeri dan ada org buat ulam daunnya...

Lyna.. sampai sekarang tertanya-tanya apakah gerangan benda itu...

Acik .. sedap gandingan masam dan masin dan harum kedondong yang amat berbeza dan mengujakan..

Aina..ikutkan saya pun tak tahan yg masam2 namun alhamdulillah kedondong pas dari terkena gastrik..

suka suka berkata...

Tee& Nurbijen..setakat ni mujarab untuk K Mar... org lain akak tak pasti...

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)